a,b,g

• 8 Odpowiedzi
  • 2446 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

a,b,g
« dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:50:02 »
czy jest jakaś różnica w mocy sygnału wifi w standarcie a,b,g , tzn.czy g /5 Ghz/jest silniejszy sygnał lub większy zasięg

*

Offline Spookie

• 457
a,b,g
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2006, 22:09:52 »
a= 5 GHz - 12 kanałów = realnie koło 20 mbit/s -> na dłuższe odległości najszybszy ponieważ występuje mniejsze zaszmienie tzn jest mniej takich sieci ze względu na droższe urządzenia, najlepszy ze wszyskich wymienionych...
b=11 mbit/s  
b+=22 mbit/s
g=54 mbit/s
g+(Super G)=108 mbit/s
gMAX=125 mbit/s

Realna szybkość wszystkich wymienionych to ok 50% (reszte protokół zżera)

a,b,g
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2006, 22:16:17 »
a zasięg i moc

*

Offline Spookie

• 457
a,b,g
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2006, 22:22:00 »
To już zależne od sprzętu.

Ale generalnie jest tak że jak mamy długie linki to z g+ przechodzimy w b ponieważ wtedy jest lepiej. Tzn. urządzenie w g+ ma powiedzmy 15 dBi a w b ma 18dBi co się przekształca w mniejszą prędkość ale stabilniejszy i bardziej odległy link. Wi-FI "zabiją" ściany i przeszkadzają jakiekolwiek przeszkody na jego drodze. Max co idzie się przebić to jakieś dwie gel betonowe ściany... jeżeli mamy otwarty teren to powiedzmy ze średnią kartą Planet 8310 (na Atherosie) + 10m marnego kabla H155 + parabolka ze 23 dBi, idzie spokojnie mieć przyzwoity sygnał na ok. 10 km :)

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
a,b,g
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2006, 18:54:06 »
W Rzeszowie jak robili sieć AP-ków to okazało się że pojawiły się LIŚCIE NA DRZEWACH i drastycznie spadła jakość/zasięg sygnału.... nie wiem czy to plotki - ale czytałem iż to było min. powodem kilkutygodniowego opóxnienia w uruchomieniu sieci (dodam iż TEORETYCZNY zasięg każdego takiego APka to ok 300m...)  :-)  Więc chyba nie tylko dwie żelbetonowe ściany są potrzebne aby przeszkodzić w transmisji :-)
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

a,b,g
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2006, 23:58:27 »
liscie maja to do siebie (zwelaszcza jak sa mokre), ze mocno oslabiaja sygnal. przez to mi nie chcieli internetu zalozyc :(

*

Offline Spookie

• 457
a,b,g
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2006, 18:02:28 »
Cytat: "arczi"
W Rzeszowie jak robili sieć AP-ków to okazało się że pojawiły się LIŚCIE NA DRZEWACH i drastycznie spadła jakość/zasięg sygnału.... nie wiem czy to plotki - ale czytałem iż to było min. powodem kilkutygodniowego opóxnienia w uruchomieniu sieci (dodam iż TEORETYCZNY zasięg każdego takiego APka to ok 300m...)  :-)  Więc chyba nie tylko dwie żelbetonowe ściany są potrzebne aby przeszkodzić w transmisji :-)

Wszystko zalezy od naszego sprzętu...

Ja Resmana łapałem hmm z większej odległości. (nie mam pojęcia gdzie są te apeki ale znalazłem 5 :E)

Z dobrą anteną łączyłem się tam ->
ta fotka robiona z bliższa... sektorówką oddaloną jeszcze kilometr do tyłu miałem koło 60% sygnału :D

A takie tam... (specjalnie fotki tak skompresowałem :P)

Cytat: "patison"
liscie maja to do siebie (zwelaszcza jak sa mokre), ze mocno oslabiaja sygnal. przez to mi nie chcieli internetu zalozyc :(

Na małą odległość to nawet nie problem nawet przy zerowej widoczności idzie się przebić.

Tutaj jakaś 1/3 tego "co lata nam po Rzeszowie"

http://img359.imageshack.us/img359/8254/siecins16fi.png

Na 1 antenie max co znalazłem to ponad 80 sieci  8)

*

Offline BigBadBlackDog

• **
  • 151
    • Moja mała mieścinka :)
  • Sprzęt: i780, Motorola Pro+
a,b,g
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2006, 23:49:17 »
no nieźle nieźle - do wyboru do koloru :) kismecik w łapska i do zabawy ;)
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu, stąd biorą się posrane pomysły

*

Offline Spookie

• 457
a,b,g
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 07, 2006, 13:56:50 »
Bez powodu bym się tak nie męczył...  :lol: