Uciążliwy komunikat podczas wysyłania smsów

• 24 Odpowiedzi
  • 1675 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cielak

• *
  • 86
  • Sprzęt: Tośka G910
Uciążliwy komunikat podczas wysyłania smsów
« dnia: Styczeń 11, 2009, 18:13:43 »
Siemka jestem nowym posiadaczem Hermesa(WM 6.1). Wcześniej miałem SPV C500, ale obsługa tych "telefonów" jest kompletnie inna. Dlatego mam kilka pytań do was.
1. Jak ustawić by kontakty, które dodają do outlooka były automatycznie zapisywane na karte sim (prosiłbym o dokładnie informacje gdzie to znajdę). Jeśli nie można automatycznie tego robić, to jakiego użyć programy by przerzucał kontakty z outlooka na karte sim
2. Czasami mam tak, że milkną mi dźwięki. Niby mam ustawione wszystko poprawnie, ale telefon nie daje dźwięków jak ktoś dzowni, albo na powiadomienia. Muszę zmniejszyć głośność i potem zwiększyć by ponownie były dzwonki.
3. Czy jest gdzieś możliwość sprawdzenia ile użyłem kB na połączeniu GPRS (chodzi mi o jakiś licznik do pojedyńczego połączenia i do wszystkich).
4. Mam telefon w Orange i skonfigurowałem obsługe mms danymi z orange. Ale gdy ktoś mi wysłał mms i chciałem go odebrać, pojawiał mi się komunikat że nie połączyć się z modem albo coś w tym stylu. I nie udało mi się pobrać mmsa.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2009, 12:31:46 wysłana przez Cielak »

*

Offline kaamien

• 314
  • Sprzęt: TyTN, Diamond, Milestone
Odp: Kilka problemów(pytań)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2009, 09:38:38 »
ad.1. Podczas dodawania kontaktów do outlooka można chyba wybrać czy ma być na SIM czy na urządzenie - gdzieś ostatnio obiło mi się to o oczy, aczkolwiek pewny nie jestem bo nie korzystam z tej metody. Od zawsze używam SIM managera do zapisu kontaktów na SIM, a następnie kopiuje je do "Contacts" czyli do kontaktów w urządzeniu (czyli do outlooka). Jeśli chodzi o kopiowanie kontaktów z karty SIM i na kartę SIM, to wszystko zrobisz w SIM Manager. Aby skopiować z SIM do outlooka, wybierz kontakt (lub kontakty) i Menu > Save To Contact. Żeby skopiować z outlooka do SIM, wybierz Menu > Contact to SIM, a następnie wybierz które chcesz skopiować i kliknij SAVE. Prosto i bezproblemowo. Apropo, do kontaktów polecam iContact. Moim zdaniem najlepszy manager kontaktów!!!

ad.2. Po pierwsze to czas opóźnienia dzwonka zwykle równa się 1 sygnałowi (lub półtora). Z doświadczenia wiem że zależy to od ilości oprogramowania jakie masz zainstalowane. Ja używam S2U2 i dzwonek słyszę dopiero jak 1 sygnał minie w słuchawce. Sprawdź to, zadzwoń z innego telefonu i sprawdź kiedy Hermes dzwoni. A że nie ma dźwięku? Może masz wyciszony? Albo nie masz ustawionego profilu "wibrate" tylko suwakiem zjechałeś na 0, czyli wciąż dźwięk jest na "On" lecz go nie słychać. Przjedziesz suwakiem 1 raz do góry i już jest dźwięk. Najlepiej ustaw jakiś cichszy dzwonek i suwak głośności ustaw do połowy.

ad.3. Standardowo chyba nie sprawdzisz, ale nie wiem, szukaj może gdzieś tam jest. Ja natomiast używam "HomeScreen PlusPlus". Świetna wtyczka na Today, można ustawić parametry itp. Naprawdę się przydaje. Firma SPB także ma dobry program do liczenia ilości danych, ale nie pamiętam jak się nazywa.

ad.4. Źle ustawiłeś, na 100%. Też tak miałem z Plusie. Najlepiej zainstaluj "Network Manager" albo "Connection Wizard" (w sumie to jedno i to samo). Znajdziesz tutaj: http://www.crc.id.au/files/xda/index.php?path=addons/ pod nazwą CRCs HTC Connection Wizard.cab. Jeśli ustawienia nie zadziałają, to edytuj je ręcznie na podstawie danych o ustawieniach ze strony operatora. Trochę popróbujesz i się uda.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 09:40:17 wysłana przez kaamien »

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2009, 10:04:30 »
Dzięki za wskasówki.
Cytat: kaamien
ad.2. Po pierwsze to czas opóźnienia dzwonka zwykle równa się 1 sygnałowi (lub półtora). Z doświadczenia wiem że zależy to od ilości oprogramowania jakie masz zainstalowane. Ja używam S2U2 i dzwonek słyszę dopiero jak 1 sygnał minie w słuchawce. Sprawdź to, zadzwoń z innego telefonu i sprawdź kiedy Hermes dzwoni. A że nie ma dźwięku? Może masz wyciszony? Albo nie masz ustawionego profilu "wibrate" tylko suwakiem zjechałeś na 0, czyli wciąż dźwięk jest na "On" lecz go nie słychać. Przjedziesz suwakiem 1 raz do góry i już jest dźwięk. Najlepiej ustaw jakiś cichszy dzwonek i suwak głośności ustaw do połowy.
Nie na pewno nie mam ustawione profilu na wibrate czy suwak jest na samym dole. Suwak mam na 2 poziomie od góry, więc powinien dzownek głośno grać. Mam także włączone wibracje by były z dzwonkiem. Robi mi się tak że telefon ani nie ma dźwięku ani wibracji. Jedynie świeci mi się ekran i pokazuje na nim że dostałem wiadomość, czy ktoś dzwoni. Zdarzyło mi się już to pare razy. Wiem że dzwonek będzie dopiero po 1 sygnale, bo wcześniej posiadałem inny model SPV i było w nim to samo.

Teraz pojawił mi się taki problem. Wczoraj w nocy jeszcze podczas wysyłania smsów było wszystko ok. Dzisiaj jak wysyłam smsa to po nacisnięciu przycisku wyślij pojawia mi się coś taki komunikat:
"Nie można rozpoznać jednego lub większej liczby odbiorców bądz adresat jest nieprawidłowy. Czy mimi to chcesz wysłać wiadomość".  Po kliknięciu tak wysyła mi normalnie wiadomość, ale troche uciążliwe dla mnie jest to by za każdy razem klikać tak. Wiecie może jak tego się pozbyć??

I czy jest możliwośc by skrzynce odbiorzej wiadomości teksowy najpierw był wyświetlane imie a potem nazwisko.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 10:11:14 wysłana przez Cielak »

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2009, 18:50:15 »
Mógłby ktoś pomóc na moje problemy ;] Najbardziej chodzi mi o problem podczas wysyłania smsów, że gdy chcę wysłać smsa pojawia mi się taki komunikat:
"Nie można rozpoznać jednego lub większej liczby odbiorców bądz adresat jest nieprawidłowy. Czy mimi to chcesz wysłać wiadomość". I dopiero po kilknięciu Tak wysyła wiadomość. Jest to troche uciążliwe, bo pisze dużo wiadomości.

Z góry dzięki.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2009, 20:50:57 »
a zobacz czy w kontaktach nie masz przed numerem "48" "+48" lub po  +48 spacje... Pokombinuj z tym

Ewentualnie zmień ROM (tyle tego naskrobaleś że nie mogę się doszukac jaki masz aktualnie)  :P
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2009, 22:39:25 »
a zobacz czy w kontaktach nie masz przed numerem "48" "+48" lub po  +48 spacje... Pokombinuj z tym
Nie na pewno nie od tego to zależało ;p Wyskoczyło mi to w niedziele i od tamej pory już kompinowałem jak to wyłączyć. W takim Razie zmienię ROM-a;]

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2009, 12:31:03 »
Po zmienieniu ROM-u nadal jest to samo.Wgrałem ROM pobrany od globalbus (Full (SYS_WM6.1_PL)).  Pojawia nadal się komunikat: "Nie można rozpoznać jednego lub większej liczby odbiorców bądz adresat jest nieprawidłowy. Czy mimo to chcesz wysłać wiadomość" i dopiero po kliknięciu tak wysyła wiadomość. Na początku jak kupiłem ten telefon chodziło wszystko normalnie (2 tygodnie). Nie pojawaiał się jak dla mnie ten uciążliwy komunikat. Dopiero w tą niedziele wyskoczył taki dziwny komunikat. Spawdzałem to czy nie wyskakuje on mi przypadkiem do jednej osoby, ale tak nie jest. Pokazuje się on do wszystkich osób, do których chcę wysłac smsa.

*

Offline kaamien

• 314
Odp: Uciążliwy komunikat podczas wysyłania smsów
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 15, 2009, 12:33:33 »
Ja każdy numer wpisany mam w formacie "+48xxxxxxxxx" i żadnych problemów. Może podczas kopiowania kontaktów coś się pokręciło? Dziwny problem :/

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 15, 2009, 12:37:45 »
Ja każdy numer wpisany mam w formacie "+48xxxxxxxxx" i żadnych problemów. Może podczas kopiowania kontaktów coś się pokręciło? Dziwny problem :/
Wcześniej miałem bez +48 przed numerem i wszystko działało bez problemu. Wysyłałem w niedziele popołudniu smsa i było wszystko normalnie, a wieczorem podczas wysyłania pojawił mi się taki dziwny komuniktat. Komunikat ten pojawiał mi się i przed zmianą ROM-u. Nic nie zmieniałem w kontaktach od momentu zgrania ich na samym początku z karty sim. więc na pewno problem nie wynika z jakiegoś błędu podczas kopiowania kontaktów
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2009, 12:39:32 wysłana przez Cielak »

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 16, 2009, 11:35:13 »
Próbowałem chyba wszystkiego. Zmiana numeru,prefiks przed numerem, dodanie nowego kontaku na sim jak i outlooka, wysyłanie smsa z numeru z sim i outlooka i nic nie pomaga. Cały czas wyskakuje mi taki głupi komunikat:

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 16, 2009, 12:04:01 »
Szkoda, że zasłoniłeś okienkiem pole "Do:"  :E

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 16, 2009, 12:19:13 »
upss ;p mój błąd ;pp

« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 12:38:44 wysłana przez Cielak »

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 16, 2009, 12:37:46 »
No, dziwne, u mnie tak wygląda gdy wpiszę pierwsze literki nazwiska i wybiorę kontakt ale DZIAŁA  :S
A próbowałeś po prostu wpisać tam sam numer (z palca, nie książki) - +48xxxxxxxxx ?

edit: A tak w technicznej kwestii - wgrałeś nowy ROM i na gołym próbowałeś, czy przywracałeś najpierw ustawienia za pomocą jakiegoś programu?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 12:39:34 wysłana przez open »

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 16, 2009, 12:39:46 »
No, dziwne, u mnie tak wygląda gdy wpiszę pierwsze literki nazwiska i wybiorę kontakt ale DZIAŁA  :S
A próbowałeś po prostu wpisać tam sam numer (z palca, nie książki) - +48xxxxxxxxx ?
Próbowałem to samo.
Wgrałem nowy ROM i odrazu co pierwsze zrobiłem wysłałem smsa i było to samo. Próbowałem chyba wszystkich sposobów wprowadzenia numeru i cały czas jest to samo.

Mam jeszcze jedno pytanko ;p właśnie zobaczyłem że w wiadomościach używają mi się polskie znaki (np piszę bedzie to automatycznie zmienia mi na będzie). Jak można to wyłączyć
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 12:41:45 wysłana przez Cielak »

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 16, 2009, 12:51:00 »
Mam jeszcze jedno pytanko ;p właśnie zobaczyłem że w wiadomościach używają mi się polskie znaki (np piszę bedzie to automatycznie zmienia mi na będzie). Jak można to wyłączyć
To zapewne Autokorekta - Start/Ustawienia/Wprowadzanie danych/Uzupełnianie wyrazów i tam sobie odhacz co potrzebujesz  :ok:
A w kwestii błędu przy wysyłaniu - nie mam pojęcia, poddaję się  :S

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 16, 2009, 13:09:51 »
Bardzo dziwne, a jaki ROM miałeś i jaki flashowaleś teraz?? Może wgraj innego ArcSoftMMS, może inne RADIO...
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 16, 2009, 13:25:03 »
Zmieniałem RADIO dokładniej na (v1.47.00.10). Wcześniej miałem WM6  (jaka wersja nie wiem, bo miałem ją wgraną jak kupowałe telefon), w tej chwili wgrałem ROM też stworzony przez globalusa (pobrany z  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105035.0 a dokłaniej Full (SYS_WM6.1_PL)). Zaraz spróbuję wgrać inną wersje ArcSoftMMS i napiszę czy czy coś pomogło

Wgrałem ArcSoftMMS v4.2.8.1 i nadal jest to samo ;]
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 13:34:59 wysłana przez Cielak »

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 16, 2009, 14:32:03 »
A kontakty gdzie trzymasz? Na SIM czy na urządzeniu? Bo jesli na SIM i masz problem przy wysyłaniu, to zmiana ROMu nie pomoże jeśli to właśnie z kontaktami jest problem. Proponuję spróbować wysłać smsa pod numer +48xxxxxxxxx a nie tak jak wysyłasz czyli pod nr właściwy w formacie xxxxxxxxx. Po prostu dopisz +48 zobacz co się dzieje. A co do polskich znaków to w opcjach masz "use unicode when nessesary". Jeśli masz polsko-języczny ROM, nie szkodzi, będzie podobnie i w tym samym miejscu.

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 16, 2009, 14:38:54 »
Kontakty trzymam na urządzeniu. Na sim jest jedynie kopia zapasowa. Próbowałem wysyłać smsa pod numer +48xxxxxxxxx i to samo

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 16, 2009, 14:40:04 »
 :O Sprawdź na innej karcie SIM czy to samo będzie

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 16, 2009, 14:44:48 »
:O Sprawdź na innej karcie SIM czy to samo będzie
W tej chwili nie posiadam przy sobie drugiej karty SIM, sprawdzę to wieczorem jak będę w domu i jutro z rana napisze czy jest ten sam problem czy nie

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 16, 2009, 15:08:23 »
Mam jeszcze jeden pomysł. Czy aby na pewno nie zmieniałes nigdy nr centrum SMS w ustawieniach sieci? Domyślnie nr centrum sms jest już wpisane i nie trzeba nic robić, ale jest do niego dostęp i można go zmienić. Może go przypadkowo usunąłeś, zmieniłeś lub jakiś figiel windowsowy (wiem że mobile, ale windows to windows  :E ) zmienił ci nr centrum sms. Albo próbujesz wysłać SMSa za pomocą GPRS a nie GSM. W opcjach w zakładce sieci, albo jesli masz "advance configuration" to tam też to jest.

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 17, 2009, 14:04:47 »
Mam jeszcze jeden pomysł. Czy aby na pewno nie zmieniałes nigdy nr centrum SMS w ustawieniach sieci? Domyślnie nr centrum sms jest już wpisane i nie trzeba nic robić, ale jest do niego dostęp i można go zmienić. Może go przypadkowo usunąłeś, zmieniłeś lub jakiś figiel windowsowy (wiem że mobile, ale windows to windows  :E ) zmienił ci nr centrum sms. Albo próbujesz wysłać SMSa za pomocą GPRS a nie GSM. W opcjach w zakładce sieci, albo jesli masz "advance configuration" to tam też to jest.
Nic nie zmieniałem. Numer centrum SMS jest taki jaki powinien być, a smsy wysyłam normalnie nie przes GPRS.

Próbowałem z inną kartą. Pojawia się ten sam komunikat

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 17, 2009, 16:23:45 »
Wgraj standardowy rom orange i napisz czy nadal to samo.

*

Offline Cielak

• *
  • 86
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 17, 2009, 23:49:08 »
Wgraj standardowy rom orange i napisz czy nadal to samo.
Wątpię by coś to dała zmiana ROM-u. Problem musi być w czymś innym