[FINAL] Kuchnia POLOK WM6 ostatnie starcie v2.1

• 67 Odpowiedzi
  • 24169 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
[FINAL] Kuchnia POLOK WM6 ostatnie starcie v2.1
« dnia: Sierpień 09, 2008, 17:04:13 »
Dlaczego POLOK ?

1. Najbardziej energooszczędny, stabilny i dopracowany ROM dla hermesa.
2. Prace nad WM6.1 PL ciągle się przedłużają (szlag...), a czegoś używać trzeba.
3. Po poprawkach niewiele mu do szybkości wm6.1 brakuje ;)

Jeśli lubisz moje projekty i chcesz pomóc je rozwijać, możesz je wesprzeć poprzez dotację (jeśli chcesz przelać parę groszy, odezwij się na PW, podam dane konta)

Lista zmian (to co pamiętam)
1. Nowy XIP (CE 5.2.20273) i możliwość łatwej podmiany na nowy. Dzięki instrukcji i narzędziom dołączonym do kuchni każdy powinien dać sobie radę :)
2. ROM jest od teraz zgodny z RBS (real big storage). W wersji z większością OEMPacków powinno zostać przynajmniej 55MB miejsca na dane.
3. Nowy skrypt gotowania umożliwiający podmianę XIP i czyszczący .dsm'y z ROMu wynikowego
4. Przeczyszczone OEMApps
5. Parę nowych OEMPacków
6. ROM powinien być teraz zgodny z UC (user customization)
7. OEMPack z hamachi dla PocketPC, za*bista rzecz, można sobie przeglądać zawartość folderów udostępnionych będąc poza siecią w domu.

Download:
http://www.4shared.com/dir/8714847/74eeeba4/Hermes.html
Pobieramy:
-OEM_Universal
-ROM_Universal
-TOOLS_Universal
-SYS_WM6_FINAL
aby uzyskać pełną kuchnię rozpakuj paczki w jednym folderze.

Kuchnia wymaga paczki Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable Package oraz .NET Framework w wersji przynajmniej 2.0

Instrukcja gotowania:
1. Uruchom BuildNB.bat
2. Otworzy się buildos, wybierz potrzebne OEMPacki. Po przetworzeniu paczek zamknij ten program.
3. Po zamknięciu programu skrypt będzie przetwarzał pliki. Poczekaj aż skończy pracę i wyświetli się napis "aby kontynuować.."
4. Uruchom nbhtool z katalogu \TOOLS\HTools, przejdź do zakładki NB to NBH, wybierz OS i wskaż plik "os-new.nb" z \temp
5. Kliknij "generate nbh file" i zapisz w katalogu \TOOLS\RUU
6. Uruchom RUU i wgraj ROM.

Znane błędy:
-mapowanie fn+spacja działa jeśli nie wybierzesz "diamond keyboard"
-słynny błąd imageona, zmieniamy wyjście wideo na czysty bufor ramki, otwieramy ustawienia tcpmp -> zakładka ati imageon -> "wyłącz buforowanie bitmap"
-ponieważ hamachi to ciągle niedopracowana beta, wybranie tego OEMPacka skutkuje brakiem połączenia w Netfroncie
-wytykanie następnych jest preferowaną czynnością ;)

Historia zasobów:
- SYS - polok wm6 era
- OEMDrivers - polok wm6 era
- HTC camera - trashcan kitchen
- OEMPacki - prace forumowych kucharzy, czyli qsqa, elMInStER i moje.
- pliki MUI - polok wm6 era

Ważne !-> jeśli twój hermes sam robi hr lub masz inną poważną niestabilność systemu czytaj dalej.
Sztuczka Real Big Storage pozwala rozciągnąć główną partycję z pamięcią dla użytkownika na obszar ext_rom. U niektórych występują przez to pewne niestabilności w systemie.
1. Spróbuj wgrać rom bez RBS + wgrać dowolny ext_rom z xda-developers, następnie odblokowuj i wyczyść ext_rom. Po tym zabiegu ponownie wgraj rom z kuchenki. (Można odblokować ext_rom programem HTCustom 1.8 )
2. Jeśli to nie pomogło ugotuj rom z zestawem "ROM_Universal_nonRBS"
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2009, 20:48:55 wysłana przez globalbus »
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
  • Sprzęt: HD2 ROM 1.66
Odp: [FINAL] Kuchnia POLOK WM6 ostatnie stracie...
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 09, 2008, 18:23:22 »
no i po problemach z 6.1 mój Hermes nakarmiony i jak mówi mój 12-letni syn :szacun"

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2008, 22:37:19 »
hm, finalna, ciekawe  :ok: narazie pozyczylem Herma tacie, ale napewno zainstaluje i wypróbuje  :ok: A jak z ramem po SR?
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline MixMachine

• 38
  • Sprzęt: HTC Tytn
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 09, 2008, 22:45:17 »
przy gotowaniu (przynajmniej mi i przy tym co wybrałem) wybór arc soft mms 4.2 powoduje błąd, że plik już jest.

co to za jakieś "d.3 abusalza" przy włączaniu mi się pojawia pod radiem i wersją protokołu? nie było tego wcześniej ;)

no narazie wszystko ok, wgrało bez problemu, chodzi też ładnie. dam znać za trochę.

ps. ramu wolnego po soft resecie i ustawieniu wszystkiego mam... 28752kb... nieźle :] (najnowszy wynik, pełne ustawienie wszystkiego co miałem, wersja na pewno nie light ;) )

edit:
no i już widzę jakiś bug.
nie mogę wejść w kontakty  :-|
zamiast startu widzę napis pocketcm na niecałą sekundę i potem znowu start...
cóż. zaraz ugotować trzeba będzie kolejny romik...

edit2:
dobra, już bez tego pocket cm działa piknie.

edit3:
wiem, rozbestwiłem się ;)
co to jest... jak w kontaktach przytrzymam stylus... takie dwie opcje "                 (A)" i "                 (B)"?
obie przenoszą do obsługi wiadomości...

edit4:
no... już 4 romik ugotowany... puki co nie widać nic więcej złego. rom jest szybszy od poprzedniego. to napewno :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 01:14:48 wysłana przez MixMachine »

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 09, 2008, 22:47:24 »
ramu nieźle  :ok:

co fo abusalzy: o ile pamietam to on na xda jakieś romy wypuszczał (nie PDA Corner??? :?:) a nasz expert globallus ostatnio wyciągał coś z tego romu  :ok:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline lakikonik

• *
  • 78
  • Sprzęt: IP 3GS 16GB
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2008, 00:43:32 »
mam malą zagwostke,
sciagnalem dwie czesci kuchni i teraz pytanie czy je trzeba rozpakowac do jednego folderu?
mam wrazenie ze niektore pliki sie powtarzaja i nie wiem czy nadpisywac czy co zrobic....?
jesli to juz kiedys bylo wytlumaczone to wybaczcie...;)
pozdrawiam,

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2008, 00:46:59 »
robisz tak, wrzucasz je do jednego folderu, potem mysza zaznaczasz obydwa pliki, i prawym myszy naciskasz, i potem wypakuj do "Kuchnia poloka.." czy jakoś tak. I nic sie nie powtórzy. Z dwóch plików archiwum powinien wypakować się jeden folder  :ok:

*

Offline MixMachine

• 38
  • Sprzęt: HTC Tytn
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 10, 2008, 00:47:58 »
do kasacji, maniekasus był szybszy ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 10, 2008, 00:52:40 »
i to o 59s  :P

Wracająć do tematu: właśnie wgrałem sobie rom  :P Start systemu: bardzo mi sie podoba Hermes nad lustrem wody  :mrgreen: a dalej:po SR mam ponad 30 MB ram (wersje light zrobiłem, jak zawsze). No i dużo szybsze od poprzedniej kuchni. Uznanie dla kucharza  :ok:

*

Offline lakikonik

• *
  • 78
  • Sprzęt: IP 3GS 16GB
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 10, 2008, 01:12:59 »
dzieki dziala.... :ok:

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 10, 2008, 09:20:42 »
No i muszę powiedzieć że chyba zostanę przy tym romie dłużej (zobaczymy jeszcze jak bedzie wspolpracowal z moimi aplikacjami, ale to sprawdze za pare dni)  :P

Jest szybki, ma byc tez stabilny.Konwersacje w sms da sie ustawić, no i przewijanie w menu start po zmianie ustawień... naqet nie widzę tego wskażnika jak strzałkę w dół przytrzymam  :P :ok:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 10, 2008, 10:47:28 »
Po kolei ->
1.Pocket cm nie działa, ale to zawsze był program "beta".
Znacie może coś ciekawego czym można to zastąpić?

2."                 (A)" i "                 (B)" -> nie pamiętam co to jest, ale na oryginalnym poloku chyba też tak miałem //poprawka, to zależy od wersji arcsoft mms, dołącze jakąś świeżą to będzie poprawnie ;)

3. "d.3 abusalza" - gość się poprostu podpisał :) On przeportował XIP na hermesa z diamonda, a ja po prostu przepakowałem ten XIP do kuchni. Tak, to jest autor PDACorner.

Dla wiadomości, to nadal jest WM6, co prawda trochę podrasowany, ale wszystkie programy ms są w starszych wersjach, poza office i one note, które są w wersji 6.1
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 11:47:11 wysłana przez globalbus »

paypal

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 10, 2008, 10:59:46 »
do kontaktów to iContact (jak dla mnie) najlepszy  :ok:

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 10, 2008, 12:08:09 »
jak rozpakowywuje archiwum to jak rozpakowuje part 2 wyskakuje komunikat o bledzie.!  " C:\Documents and Settings\lukaszczecin lol\Pulpit\Nowy folder (2)\Nowa Kuchnia.part2.rar: Błąd CRC w SYS\BaseApps\taskdll.dll\S000. Plik jest uszkodzony " scagalem part 2 juz 3 razy . jak klikam w BuildNB to wyskamuje raport o bledzie co z tym zrobic

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 10, 2008, 12:15:08 »
hm, rozpakowujesz obydwa archiwa równocześnie?
jakim programem rozpakowujesz?
napewno archiwum pobrało si.e do końca?

U mnie wszystko działa więc coś musiałeś przeoczyc  :ok:

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 10, 2008, 12:25:33 »
scaglo sie do konca 3 razy zasysalem . win rarem oba naraz jak zawsze . moze niech to ktos jeszcze raz wystawi

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 10, 2008, 12:31:16 »
W niektórych wypadkach problem ustępował po zainstalowaniu najnowszej wersji winrara ;]
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 10, 2008, 12:32:39 »
scaglo sie do konca 3 razy zasysalem . win rarem oba naraz jak zawsze . moze niech to ktos jeszcze raz wystawi

nie ma takiej potrzeby raczej, przeciez wszyscy bez problemu to rozpakowują, myśl i główkuj, albo jak kolega napisał zaktualizuj winrara  :P

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 10, 2008, 15:33:06 »
Maniekasus a jak ustawić konwersację w sms-ach? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę

*

Offline czewrony

• 6
  • HTC TyTn II - HTC Hermes
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 10, 2008, 16:22:34 »
jak rozpakowywuje archiwum to jak rozpakowuje part 2 wyskakuje komunikat o bledzie.!  " C:\Documents and Settings\lukaszczecin lol\Pulpit\Nowy folder (2)\Nowa Kuchnia.part2.rar: Błąd CRC w SYS\BaseApps\taskdll.dll\S000. Plik jest uszkodzony " scagalem part 2 juz 3 razy . jak klikam w BuildNB to wyskamuje raport o bledzie co z tym zrobic

Zaznacz obydwa archiwa prawy przycisk i z menu kontekstowego "wypakuj do Nowa Kuchnia" - musi dzialac.

A co do tych kontaktow to jak sobie z tym poradziliscie?? Jaki program byscie polecili po za icontacts?

A tak pozatym glob swietna robota i wielkie dzieki za szybkie poprawki :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 16:28:49 wysłana przez czewrony »
"Wiem ze nic nie wiem"

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 10, 2008, 16:25:36 »
Hmm konwersacja w sms'ach. Jej wręcz nie powinno tam być, bo jest tmail.exe z wm6

Jeszcze dziś powinienem wstawić wersję z poprawionym pocketcm contacts 0.25c, Arcsoft mms 5.0 i paroma nowymi paczkami. Te paczki które nie działy będą tymczasowo usunięte.

paypal

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 10, 2008, 16:35:17 »
Sugerowałem się wypowiedzią Maniekasusa - "Jest szybki, ma byc tez stabilny.Konwersacje w sms da sie ustawić, no i przewijanie w menu start po zmianie ustawień... naqet nie widzę tego wskażnika jak strzałkę w dół przytrzymam". Ja nie będe ukrywał że czekam na 6.1 FINAL  :grin:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 18:19:13 wysłana przez tomaszek71 »

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 10, 2008, 20:39:38 »
do konwersacji to Sms Tweaker albo Sms chat  :ok:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
Odp: [FINAL] Kuchnia POLOK WM6 ostatnie stracie v1.1
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 10, 2008, 22:08:53 »
Zaktualizowano kuchnię

paypal

*

Offline fezz

• **
  • 192
  • Sprzęt: HTC Desire [MIUI XJ]
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 10, 2008, 22:15:17 »
znalezione bugi:
- 1-calc: nic się nie wyświetla na liście jednostek do konwersji (pewnie wada programu)
- oryginalne ikonki do HTC Home - ikonka dla zarządzania dziękami telefonu jest z zestawu color

Co do sugestii, to może by dodać Slide2Unlock i iContacts zamiast/razem z pocketCM.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 14:05:45 wysłana przez fezz »
SPV C600->MDA M3100->HTC TyTN II->HTC Desire

*

Offline alzail

• **
  • 118
    • http://www.barbesale.pl
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 11, 2008, 12:27:32 »
ugotowałem sobie jakiś tam romik i póki co działa nawet wszystko a plik nbh ważył 70mb :D ale mam 2 pytania

- jak zmienić wyświetlanie sms'ów na "chat"
- czy można zmienić kontakty na te z WM6.1? (z literkami z boku zamiast paska), nie chodzi mi o PockeCM bo tego raczej nie lubię.

Aha i przy wybieranie streaming media podczas gotowania wyskakuje błąd, że jakaś tam DLL'elka już istnieje.

Edit:

na drugie pytanie już sobie odpowiedziałem, nie wiem dlaczego ale wchodząc do kontaktów przez HTC Action Screen są te litreki po prawej :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 12:30:18 wysłana przez alzail »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 11, 2008, 12:38:16 »
O "chat" proszę pytać maniekasus, ja twierdzę że tam go nie ma.

Jeśli wyskakuje błąd z duplikatem pliku, to należy wyszukać te duplikaty. Jeśli jeden znajduje się w OEMApps to spokojnie można usuwać, jeśli w innym OEMPacku to radzę nie ruszać (wybrać inną konfigurację programów).

paypal

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 11, 2008, 12:40:32 »
hm, noi w romie go nie ma, trzeba wgrac dodatkowy program (np. SMS chat  :ok:

*

Offline alzail

• **
  • 118
    • http://www.barbesale.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 11, 2008, 13:29:39 »
ok dzięki wielkie, jeszcze jedna rzecz, HTC Album nie działa, może wystarczy zmienić jakieś ścieżki, ale nie mam pojęcia gdzie i jakie :)

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 11, 2008, 13:41:42 »
wyskakuje mi błąd przy gotowaniu " plik `temp\dump\EmQcelpDec.dll już istnieje". Zaraz będe szukał co go powoduje

No i jest winny - StreamingMedia2.20_807715.00 PL
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 14:13:05 wysłana przez tomaszek71 »