ad.1. Podczas dodawania kontaktów do outlooka można chyba wybrać czy ma być na SIM czy na urządzenie - gdzieś ostatnio obiło mi się to o oczy, aczkolwiek pewny nie jestem bo nie korzystam z tej metody. Od zawsze używam SIM managera do zapisu kontaktów na SIM, a następnie kopiuje je do "Contacts" czyli do kontaktów w urządzeniu (czyli do outlooka). Jeśli chodzi o kopiowanie kontaktów z karty SIM i na kartę SIM, to wszystko zrobisz w SIM Manager. Aby skopiować z SIM do outlooka, wybierz kontakt (lub kontakty) i Menu > Save To Contact. Żeby skopiować z outlooka do SIM, wybierz Menu > Contact to SIM, a następnie wybierz które chcesz skopiować i kliknij SAVE. Prosto i bezproblemowo. Apropo, do kontaktów polecam iContact. Moim zdaniem najlepszy manager kontaktów!!!
ad.2. Po pierwsze to czas opóźnienia dzwonka zwykle równa się 1 sygnałowi (lub półtora). Z doświadczenia wiem że zależy to od ilości oprogramowania jakie masz zainstalowane. Ja używam S2U2 i dzwonek słyszę dopiero jak 1 sygnał minie w słuchawce. Sprawdź to, zadzwoń z innego telefonu i sprawdź kiedy Hermes dzwoni. A że nie ma dźwięku? Może masz wyciszony? Albo nie masz ustawionego profilu "wibrate" tylko suwakiem zjechałeś na 0, czyli wciąż dźwięk jest na "On" lecz go nie słychać. Przjedziesz suwakiem 1 raz do góry i już jest dźwięk. Najlepiej ustaw jakiś cichszy dzwonek i suwak głośności ustaw do połowy.
ad.3. Standardowo chyba nie sprawdzisz, ale nie wiem, szukaj może gdzieś tam jest. Ja natomiast używam "HomeScreen PlusPlus". Świetna wtyczka na Today, można ustawić parametry itp. Naprawdę się przydaje. Firma SPB także ma dobry program do liczenia ilości danych, ale nie pamiętam jak się nazywa.
ad.4. Źle ustawiłeś, na 100%. Też tak miałem z Plusie. Najlepiej zainstaluj "Network Manager" albo "Connection Wizard" (w sumie to jedno i to samo). Znajdziesz tutaj:
http://www.crc.id.au/files/xda/index.php?path=addons/ pod nazwą CRCs HTC Connection Wizard.cab. Jeśli ustawienia nie zadziałają, to edytuj je ręcznie na podstawie danych o ustawieniach ze strony operatora. Trochę popróbujesz i się uda.