Problemów z zasięgiem ciąg dalszy...

• 15 Odpowiedzi
  • 1997 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fezz

• **
  • 192
  • Sprzęt: HTC Desire [MIUI XJ]
Problemów z zasięgiem ciąg dalszy...
« dnia: Listopad 24, 2008, 22:12:07 »
Sorry za kolejny temat o sasięgu w Hermesie ale mam coraz większą ochotę rzucić hermę o ścianę i potrzebuję pomocy.

Moje objawy:
 - dopóki tel leży na biurku nie ma żadnego problemu, max zasięg, wszystko ślicznie działa
 - po włożeniu tel do kieszeniu/kabury zaczynają się dziać cuda, tracę zasięg, nie można się do mnie dodzwonić, ja nie mogę wykonać połączenia (dopiero przy 2-3 próbie się udaje)
 - dzisiaj raptem 4 razy wpisywałem PIN po wyjęciu herma z kieszeni
Nie dzieje się tak cały czas ale na tyle często nie działa, że herm jak tel niezbyt spełnia swoją funkcję. Odrobinę pomogła zmiana z automatycznego pasma na GSM(900/1800). Aktualnie mam RADIO 1.54.30.10 (na 1.47 było właściwie to samo) i WM 6 z kuchenki Globalbusa. Nie jest to kwestia zasięgu operatora.

Wielkie dzięki za wszelkie rady dotyczące tego nieszczęsnego zasięgu.
SPV C600->MDA M3100->HTC TyTN II->HTC Desire

*

Offline vethi

• 39
  • Sprzęt: SPV M3100 -> Toshiba TG01 -> Sony Xperia S
Odp: Problemów z zasięgiem ciąg dalszy...
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 24, 2008, 22:49:18 »
Mam identyczne objawy, ale nie aż tak częste. zwykle jak jest uśpiony dłużej niz 3 godz to traci zasięg. Próbuje zmiany Rom'u może to coś pomoże.

*

Offline fezz

• **
  • 192
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2008, 23:11:18 »
Tylko jaki ROM wgrać? Ten, który teraz mam bazuje na romie Ery więc nie wiem czy jest sens wrzucić właśnie ten chociaż mogę się mylić. WM 6.1 to jednak jakaś przeróbka, więc ma jakieś błędy. Miałem 6.1 od Globalbusa i kłopoty z zasięgem też były. Do WM 5 raczej nie wrócę no bo jak :P

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2008, 10:07:58 »
Wgraj oryginalny ROM 6.0
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Available%20Original%20Shipped%20WM6%20ROM%20Versions

(nie gotowany) i zobacz.

Będziesz miał pewność czy to ROM czy sprzęt nawala..

M

*

Offline fezz

• **
  • 192
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2008, 11:56:12 »
Mam wgrać dowolny WM6 (np. rodzimą Ere) czy najnowszy dostępny (czyli WWE_3.62.502.3_6275)? Radio ma pozostać oryginalne z romu czy mogę sobie wymienić (chodzi o rom ery i radio 1.50, które nie jest najlepsze)?

edit
Wgrałem oryginalny WM6 od Ery, na wszelki wypadek nie zmieniłem RadioROMu. Zobaczymy jakie będą tego efekty.

edit2
Era ROM jakoś nie pomógł, a właściwie zaszkodził - telefon stracił zasięg w czasie rozmowy tzn- rozmowa się rozłączyła, a jak zerknąłem na ekran, to zasięgu nie było po czym po sekundzie się pojawił.
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2008, 23:20:27 wysłana przez fezz »

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2008, 09:06:51 »
Mam wgrać dowolny WM6 (np. rodzimą Ere) czy najnowszy dostępny (czyli WWE_3.62.502.3_6275)? Radio ma pozostać oryginalne z romu czy mogę sobie wymienić (chodzi o rom ery i radio 1.50, które nie jest najlepsze)?

Akurat wymiana ROMu nie ma większego wpływu na działanie GSM, jeśli cokolwiek może zmienić to wymiana RADIO Romu  :]
Ale wygląda to raczej na jakiś problem sprzętowy - poszukaj, gdzieś przewalały się linki jak rozebrać Hermesa i zobacz - może po prostu wystarczy oczyścić styki/podgiąć blaszki od anteny...

Aaaaa... próbowałeś z inną kartą SIM ?  :ohreally:

*

Offline fezz

• **
  • 192
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2008, 10:21:32 »
Co do rozkręcania herma to się trochę boję żeby niczego bardziej nie popsuć. Poza tym nie wiem co bym miał "poprawić", a już o braku odpowiednich narzędzi nie wspomnę (chyba potrzebny jest taki śmieszny śrubokręt):P

Co do karty SIM, to tak się właśnie zacząłem zastanawiać czy to nie to. Moja SIMka urodziła się w Erze prawie 6 lat temu:P Kuzyn w N70 (wiem, trochę inny telefonik) miał problemy z zasięgiem i rozłączającymi się połączeniami właśnie przez SIMa ale w jego wypadku był to znany problem z simem prepaid z plusa (nie wiem czy operator ma znaczenie w tym przypadku). Przetestuje herma z innymi kartami (nowsze, inni operatorzy) i zobaczymy czy coś się zmieni.

P.S.
Pytanie doś głupie ale i tak je zadam: czy SIM z prepaida i postpaida czymś się różni pod względem technicznym?

*

Offline vethi

• 39
  • Sprzęt: SPV M3100 -> Toshiba TG01 -> Sony Xperia S
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 26, 2008, 13:17:10 »
Ja mam orange prepaid, wymieniłem kartę bo też miałem ją ok. 6 lat ale nic nie pomogło. Sprawdziłem jaki mam radio i mam 1.16.00.00  :O. może zmiana radio pomoże, jaką wersję polecacie?

edit:

zmieniłem na 1.47.00 i na początku było dobrze, ale po pewnym czasie jak próbowałem zadzwonić to zawiesił się. Po soft resecie komunikat: No GSM. Dopiero po wyjęciu SIM ruszył. Ściągam radio 1.54.00 choć to pewnie wada ukryta  :-|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 20:26:22 wysłana przez vethi »

*

Offline fezz

• **
  • 192
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 30, 2008, 01:30:10 »
Zainwestowałem w odpowiedni śrubokręt, rozebrałem herma i... nic. Nie zauważyłem niczego podejrzanego (w sumie to czego się mogłem spodziewać). Przeczyściłem styk anteny i karty SIM i to chyba wszystko co mogłem zrobić z mojej strony. Może gdybym miał dostęp do drugiego herma, to dałoby się poeksperymentować np. wymienić na próbę antenę. Przetestowałem też inną kartę SIM (3 letnią) i niestety nie było poprawy. Może procedura testowa nie była zbyt zaawansowana i obiektywna ale herm po 10 minutach w trudnych warunkach próba dodzwonienia się kończyła sięnie powodzeniem. To samo było gdy ja chciałem wykonaćpołączenie. Herm pokazywał sygnał, po chwili brak i znowu sygnał i od tego momentu działał poprawnie. Dla porównania przeprowadziłem pojedynczy test z Samsungie m E250 i telefonik działał bez żadnych zastrzeżeń. Testy przeprowadzałem na RADIOromie 1.47.0.10 więc chyba najlepszym z możliwych.

Pojawia się teraz pytanie, czy wszystkie hermesy tak szybko tracą sygnał czy też z moim jest coś nie tak i czeka go wizyta w serwisie?

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 30, 2008, 12:14:52 »
Odwiedzić serwis to będzie raczej najlepsze rozwiązanie  :ok:
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

*

Offline fezz

• **
  • 192
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 30, 2008, 14:57:50 »
Przeszukując dział serwis strona po stronie (szukajka nie chce współpracować zbyt dobrze) trafiłem na ten post i mam pewne podejrzenia, że to może być to czego szukam. Co prawna  u mnie samo radio działa na tyle dobrze, że mogę wgrywać rom, a i z działaniem nie jest aż tak źle jak opisane ale to może być to. Na dołączonym zdjęciu są zaznaczone kości odpowiedzialne za zasięg. Możliwe, że u mnie coś się stało właśnie z tymi kostkami. Dopóki hermes leży na biurku jest OK, po włożeniu do kieszeni działą na niego jakiś nacisk, może wtedy coś się kopie i traci zasięg.

Tak czy inaczej naprawę rozpocznę od wizyty w dobrym serwisie GSM celem wygrzania układów. Jak to nie pomoże, to nie zostanie mi nic więcej jak tylko loteria z naprawą w CRC lub pdaserwis.pl.

*

Offline fezz

• **
  • 192
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 15, 2008, 14:52:32 »
Po wizycie w pdaserwis.pl dowiedziałem się, ze płyta główna jest walnięta :/ To chyba tyle w temacie naprawy herma, może jeszcze spróbuje tego wygrzewania ale nie wiem czy ma to sens (strata kaski?).

*

Offline cercoo

• 6
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 15, 2008, 15:21:10 »
Ja też miałem problem z zasięgiem hermesa i żadna zmiana romu mi nie pomagała. Tam gdzie pomarańczka miała pełny zasięg 3G ja miałem zaledwie 1-2 kreski 2G.  Ale że hermes mój sfatygowany jest nieco i na dniach mam dostać nowego PDA zacząłem eksperymentować. Najpierw wstawiłem długi drut w gniazdo anteny zewnętrznej. Zasięg poprawił się na tyle, że rozebrałem hermka, odsłoniłem puste miejsce pod anteną wewnętrzną i wstawiłem tam w miarę gruby drut miedziany, jednym końcem zamocowany w gnieździe anteny zewnętrznej. I działa. Śmiga na full tak jak powinien. Tyle, że to rada na taki sprzęt jak mój :) - troszkę już zużyty.

*

Offline fezz

• **
  • 192
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:38:04 »
Ciekawe rozwiązanie, nie powiem. Mój Hermes może strasznie zużyty nie jest ale skoro padła płyta główna(a przynajmniej tak uważa pdaserwis.pl) to może warto spróbować takiego rozwiązania.

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:54:21 »
Cercoo może u ciebie poprostu antena nie leżała dobrze w tym gnieździe, no ale nie od dzisiaj wiadomo, że antena zewnętrzna poprawia zasięg - po to je wymyślono.

*

Offline cercoo

• 6
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 15, 2008, 18:31:25 »
Malys - dobrze leżała. Jeszcze jej zacisk lekko kombinerkami ścisnąłem, żeby wtyk dokładnie przywierał i nic. W tym plastikowym elemencie w którym zatopiona jest antena jest puste miejsce. Wystarczy odkleić osłonkę i można działać :)