Naprawa Radio (NO GSM) w Hermesie

• 6 Odpowiedzi
  • 4316 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline malys

• 959
Naprawa Radio (NO GSM) w Hermesie
« dnia: Lipiec 15, 2008, 18:22:42 »
Jak ktoś jest obeznany z Hermesem to wie, że seria Radio ROMów 1.50 i wyżej powodowała w dość
dużej ilości urządzeń uszkodzenie Radio, część z nich dało się naprawić softawreowo, niestety część
z nich miała fizycznie uszkodzone Radio i Radio ROM i tego tyczy się ten "poradnik".

Rozpoznać Hermesa z uszkodzonym hardwareowo Radiem jest całkiem prosto, występujące objawy to:
- urządzenie działa jako PDA (nie można wykonywać połączeń) ale zawiesza się po pewnym czasie
- w informacjach nt. radio ROM brak jego wersji, również brak wpisu z imei
- brak możliwości wgrania Radio ROMu (proces zatrzymuje się na 0%) i kompletnego windowsa składającego się z Radia, OSu i reszty rzeczy
(zatrzymuje się na około 11%), gdy wgrywamy system z karty pamięci wygląda to tak:

HERMIMG.nbh

IPL - OK
BOOTLOADER - OK
SPLASH1 - OK
SPLASH2 - OK
EXTROM - OK
GSM -
OS -

Update In Progress...

- występowanie "bad blocks"
- czasami na krótki okres czasu może pojawić się zasięg

Wszystkie problemy opisane powyżej oprócz ostatniego dotyczą braku kontaktu płyty głównej z Radio ROMem, ostatni natomiast wynika z niestabilnego połączenia układów odpowiedzialnych za Radio.
Należy oddać płytę główną do zwykłego serwisu gsm, byle tylko dobrze znali się na wygrzewaniu i wygrzać lub ponownie postawić układy, które są zaznaczone na zdjęciu w załączniku.
Układy zaznaczone kropkami:
- zielonymi tyczą się Radio ROMu
- czerwonymi odpowiadają za zasięg itp.

Nie bierzcie się za to sami jeśli nigy tego nie robiliście, bo możecie tylko pogorszyć sprawę, dlatego nie napisałem jak wygrzewać układów.
Sposób działa tylko na wyżej wymienione przypadki jeśli masz "zepsute" radio softwareowo to ta metoda nie pomoże.
Najprawdopodobniej będzie to działać także na innych urządzeniach z tym, że trzeba by zlokalizować wyżej wymienione elementy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 16:58:14 wysłana przez malys »

*

Offline malys

• 959
Odp: Naprawa Radio (NO GSM) w Hermesie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2008, 17:12:48 »
Ostatnio odkryłem, że działa to też na "hybrid bricki" (błąd softu prowadzi do "zepsucia" hardwearu), w takim przypadku najpierw postępujemy jak w metodzie wyżej (teoretycznie wystarczy wygrzać/postawić na nowo tylko układy zaznaczone na czerwono, ale najlepiej byłoby zrobić wszystkie zaznaczone) bez tego nie będziemy mogli wgrać na nowo romu/radio romu. Następnie trzeba wgrać radio rom najlepiej w wersji 1.47 i niżej lub co bardziej proponuję, cały rom z którym przybyło urządzenie.

*

Offline lary90

• **
  • 176
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2009, 20:33:07 »
Witam :D
Ile może kosztować takie wygrzewanie układów ??
Sprzęt:
HTC Hermes
WM 6.5 DarkVisions
GSM 1.56.70.11

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2009, 22:48:21 »
a u mnie chyba z 4 plyty z "no gsm" leza(probowalem z romami ale to jednak bedzie raczej to co jest napisane wyzej)... ale w moim miescie nie ma kto tego zrobic a nawet nie chce mi sie :)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 13, 2009, 15:23:26 »
Podpinam się pod temat.

Ile może kosztować takie wygrzanie układów?
Zna może ktoś kogoś w Zielonej Górze lub Toruniu co by potrafił to zrobić?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2009, 15:18:35 »
Proponowana metoda sprawdziła się w moim przypadku. Po szczegóły odsyłam tu:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=135286.0
Gdy znalazłem serwis GSM, który się tego podjął to już później była formalność, pracownik wygrzał te 4 układy i od dziś znowu używam mojej M 3100.

Co do kosztów wygrzania, w moim przypadku było to 30 zł

Wielkie dzięki za pomoc; dobra robota  :ok:

Pozdrawiam

*

Offline lary90

• **
  • 176
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2009, 23:47:54 »
Wielkie dzięki za pomoc ;D W pierwszym serwisie GSM, do którego poszedłem wygrzali mi zaznaczone układy i jestem wolny od noGSM ;D
Koszt wygrzania to 30 zł, ale mi zrobili to za darmo, ponieważ w trakcie grzania na płycie głównej pojawiło się rozwarstwienie (bąbelek). Na szczęście w okolicy nie było żadnych ścieżek. Hermes śmiga aż miło :)
Sprzęt:
HTC Hermes
WM 6.5 DarkVisions
GSM 1.56.70.11