jak zrobic normal reset w ipaq 3970?

• 44 Odpowiedzi
  • 3542 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 15, 2005, 11:48:29 »
mion - mylisz Maye z piotrtal - Maya jest kobieta i ma 3950 :)

dobrze mowie?

*

Offline mion

• **
  • 211
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 15, 2005, 11:49:00 »
mea culpa ;)
na obrone mam 30 godzin spedzonych w pociagu...

*

Offline Maya

• 30
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 15, 2005, 11:55:45 »
Cytat: lipciopda
mion - mylisz Maye z piotrtal - Maya jest kobieta i ma 3950 :)

dobrze mowie?

Bardzo dobrze:D

Swoja droga własnie chodzi mi o praktyczne wskazówki, bo przyznam ze troche boje sie tego upgradu, za duzo tu sie naczytałam o uszkodzonych ipaqach po złym upgradzie, teoretycznie niby oryginalna płyta powinna poprowadzic za raczke, ale moze ktos kto robił taki upgrade z płyty HP podzieli sie swomi doswiadczeniami, bo schrzanic cos jest łatwo, a gorzej sie to pozniej naprawia:)

« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 15, 2005, 11:55:46 »
mam pytanie.

w tej chwili (na kabelku, ktory mam w komplecie) mam ALBO ladowanie, ALBO polaczenie z ipaq.
opcje mam dwie.
albo kupic stacje dokujaca + zasilacz (na allegro) = 100PLN.
albo za 39 pln kabelek, ktory umozliwia jednoczesne ladowanie i jednoczesne polaczenie z komputerem - dostepny tutaj (prosze zerknijcie). http://www.rawo.pl/index.php?action=towar&id=40

na takim kablu rozumiem, ze juz mozna probowac robic upgrade?
dziekuje.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 15, 2005, 12:03:05 »
jest to typowy kabelek typu sync&charge - opisywalem przed chwila wlasnie, ze robiac za jego pomoca upgrade troche sie ryzykuje... wszyscy przestrzegaja zeby takimi kablami nie robic upgrade - ale niektorym sie udaje...

stacja dokujaca + zasilacz jest w tym przypadku rozsadniejszym rozwiazaniem

*

Offline Maya

• 30
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 15, 2005, 12:55:33 »
No i po bólu, fakt chwile grozy przezyłam, w pewnym momencie pokazał mi sie bład 113 (o ile dobrze pamietam, bo z wrazenia mogłam pomylic numerki:D), ale właczyłam upgrade od poczatku i poszło, trwało 15 minut po kabelku typu sync&charge, to 15 minut gdzie człowiek siedzi i modli sie zeby przypadkiem korki nie strzeliły:D, ale teraz mam juz 2003 no i zabieram sie do poznawania nowego systemu:)

A i jednak na płycie HP jest slicznie i jak za raczke wiec nie trzeba zadnych dodatkowych instrukcji:)

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 15, 2005, 13:26:36 »
Ja robilem upgrade Ipaq 3950 do WM2003 oryginalna plyta i nie bylo najmniejszych problemow.
- uzylem oryginalnej cradle,
- laczylem sie przez USB (przez rs232 jest niby pewniej, ale to trwa wieki),
- przed upgradem zrobilem hard reset (tak na wszelki wypadek) i kopie zapasowa calego romu programem bootblaster (ale to nie jest potrzebne - po ja zawsze zabezpieczam sie na rozne sposoby ;),
- wylaczylem w PC wszystkie wygaszacze ekranu, przejscia w tryb standby, hibernation, itp.
- potem postepowalem dokladnie wg. wskazowek wyswietlanych na ekranie
- po ok. 15 min. bylo po wszystkim

Caly proces wygladal podobnie do opisanego tu (to jest dla 5450):
http://www.pdagold.com/articles/detail.asp?a=126

[Dodano: 2005-06-15 13:30:49]
Widze, ze juz po sprawie... :)

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 15, 2005, 15:02:27 »
Cytat: lipciopda
jest to typowy kabelek typu sync&charge - opisywalem przed chwila wlasnie, ze robiac za jego pomoca upgrade troche sie ryzykuje... wszyscy przestrzegaja zeby takimi kablami nie robic upgrade - ale niektorym sie udaje...

stacja dokujaca + zasilacz jest w tym przypadku rozsadniejszym rozwiazaniem

rozumiem, ze chodzi tutaj o kwestie mechaniczna koncowki takiego kabla? w stacji jest mniejsze prawdopodobienstwo, ze cos sie rozlaczy - tak?

[Dodano: 2005-06-15 15:06:36]
i jeszcze jedno.
w razie padu - czy rom odpowiedzialny za upgrade to ten sam rom w ktorym siedzi system?
chodzi o to, czy w razie padu ipaqa da sie przelaczyc w tryb programowania tak, zeby mozna bylo proces powtorzyc.

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 15, 2005, 15:13:22 »
To jest ten sam rom i zależy w którym momecie padnie flashowanie - czasem się da powtórzyć, a czasem już nie...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 15, 2005, 18:10:05 »
Cytat: piotrtal
rozumiem, ze chodzi tutaj o kwestie mechaniczna koncowki takiego kabla? w stacji jest mniejsze prawdopodobienstwo, ze cos sie rozlaczy - tak?
nie chodzi o zadna mechaniczna koncowke - kabel nie wysuwa sie z gniazda sam z siebie - po prostu czasami potrafi sam z siebie rozlaczyc transmisje z PC - dziwnym przypadkiem zdaza sie to w przypadku wlasnie kabli sync&charge a nie zdaza sie przy oryginalnym kablu lub stacji dokujacej (taki kabel nigdy nie jest typu 2w1)

« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 15, 2005, 18:59:02 »
Cytat: timokie
- przed upgradem zrobilem hard reset (tak na wszelki wypadek) i kopie zapasowa calego romu programem bootblaster

prosze napisz skad sciagnac ten programik.

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 15, 2005, 21:02:39 »
BootBlaster jest do sciagniecia tu:
http://www.handhelds.org/download/feeds/BootBlaster3900/
Problem w tym, ze z tego co pamietam, to dostepne tam wersje nie chcialy tworzyc poprawnych obrazow na moim 3950, ktory ma tylko 32MB ROM - myslaly chyba, ze mam 3970 z 48MB ROM i tworzyly wlasnie 48MB pliki. Znalazlem w koncu wersje 2.1, ktora dzialala poprawnie na 3950.
Na handhelds.org jej jednak nie widzialem, dlatego, jesli masz 3950 i nie znajdziesz dzialajacej wersji, to moge Tobie ja przeslac.

Aha - BootBlaster musi byc uruchamiany z pamieci RAM (a nie z karty) i tworzy 3 pliki:
saved_bootldr.gz - bootloader
asset_image.gz - partycja asset
wince_image.gz - wlasciwy windows ce

« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 15, 2005, 21:47:48 »
dziekuje. :)
cholera. nie widze opcji robienia wince_image.gz :(

[Dodano: 2005-06-15 21:53:57]
Cytat: mion
ipaq po podanej przez Ciebie kombinacji przygotowuje sie do wgrania nowego ROM'u, i na ekranie pokazuje mu sie - z czego pamietam - wlasnie informacja "serial mode". chyba ze masz kabel usb, to bedziesz mial "usb mode" (ipaq to rozpoznaje). roznica tkwi w predkosic - moj upgrade trwal na usb ponad 10 minut, na serialu zajmie to kilka razy dluzej.
..................

zreszta, jesli ktos juz to wczesniej zrobil - to znaczy tak jak pisalem wgral rom od 3950 na 3970, to objawem moze byc wlasnie brak BT. mam original 3970 2003 eng, ale nie bede Ci w stanie wyslac wczesniej niz pod koniec miesiaca, wiec przemysl sugestie Jakuba i moja

czy to prawda, ze przy downgrade do wersji 2002 nalezy zmodyfikowac image dostepne na stronie hp?
pytanie co jesli pchne na ipaqa taka wersje bez modyfikacji?
po co trzeba je modyfkikowac?

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 15, 2005, 22:03:09 »
Cytat: piotrtal
cholera. nie widze opcji robienia wince_image.gz :(
Flash -> Save Wince - czy jakos tak...

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 15, 2005, 22:09:51 »
slepy bylem. przeciez faktycznie jak byk jest - dzieki timokie.