ipaq 3835/50 tylko SD czy SDIO?

• 3 Odpowiedzi
  • 455 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 02, 2007, 02:49:19 »
witam!

nie jestem posiadaczem ipaq'a. Ale mysle o kupnie starego wysluzonego ipaq'a 3835 albo 3850. Myslalem o tym aby wgrac sobie na niego linuksa i miec maszynke do wardrivingu zamiast laptopa (kismet i takie tam) :). Moje pytanie jest takie: Czy ten ipaq ma tylko zlacze SD czy jest to tez SDIO? Pytam sie, bo posiadam karte WiFi spectec bodajze wd-820 na SDIO. I takie male dodatkowe pytanie, czy ktos sie orientuje na jakim chipie jest zbudowana na karta WiFi?

Pozdrawiam!
SirRoman

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2007, 16:27:34 »
najprawdopodobniej posiada tylko SD, na 90%
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2007, 16:37:11 »
Ale za to można podpiąć plecki ze zlotem na karty PCMCIA. Ministumbler, kismet itp i tak działają tylko z takimi kartami. Wbudowanego wifi i pewnie tych na sdio nie ruszą.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2007, 04:12:22 »
co do tej karty SDIO to podejzewam, ze nie ruszy ona pod kismetem. A co do plecokow PCMCIA to tez myslalem zeby tak zrobic, ale.... No wlasnie... Okazalo sie, ze plecki nie trawia kart CardBus (czyt. zostaje skazany na stare karty 802.11b, a co z kartami 802.11b/g, albo 802.11a/b/g??). Obecnie wszystkie karty wifi sa robione w oparciu o CardBus, wiec musialbym korzystac z jakichs starych kartofli.... Nie odpalilbym na tym mojego Atherosa ;( Jak to mowia "jak nie urok to sraczka". Jedynym rozwiazaniem jakie mi swita to zakup pleckow ze slotem CF i wyszukanie karty wifi na CF opartej o chip Prism 2 albo Prism 2.5. Ponoc takie karty (odrazu z wyjsciem SMA!!!) znajdowaly sie w AP Planet 1950, ktorego mozna nabyc na allegro za nieduze pieniadze. Pozatym z tego co wyczytalem Linksysy WET ilestam sa na pismach....

Jako o aleternatywie do teg ipaq'a myslalem o starej HP Jornada 720... Z tego co czytalem w opisach aukcji allegro posiada takze slot PCMCIA (oczywsicie niekompatybilny z CardBus ;( ) i sloty CF, takze nie musialbym kupowac zadnych pleckow... A i wydaje mi sie, ze jest tansza od tego IPAQ'a, a jedyny problem to dobor odpowiedniej karty WiFi. No i kolejny plus to szeroki ekran dzieki czemu praca w konsoli na pewno bylaby wygodniejsza...