Kupiłem SGS2 od sprzedawcy, który twierdzi że towar pochodzi od SAMSUNG POLSKA jednak mam pewne wątpliwości (z góry zastrzegam, że się na tym nie znam obecne oprogramowanie to Android 2.3.5) co do tego czy pochodzi z Samsung Polska czy został CUSTOMowy ROM wgrany. A mianowicie przy aktualizacji KIESem otrzymuję powiadomienie "Tej wersji urządzenia nie można aktualizować. Bieżąca wersja oprogramowania układowego to: PDA:KI3/PHONE:KI3/CSC:KI3 (KOR). To KOR mnie zaniepokoiło, ponieważ myślałem, że dla Polski oficjalny jest XEO, więc sprawdziłem Dowload... a tam jest:
ODIN MODE
PRODUCT NAME: GT-i9100
CUSTOM BINARY DOWLOAD: YES (1 counts)
CURENT BINARY: SAMSUNG OFFICIAL
Zaniepokoiło mnie to - CUSTOM .... YES (1 counts), więc zadzwoniłem do Samsunga.
Rozmowa dotyczyła na początku wersji oprogramowania i tego nieszczęsnego KOR - usłyszałem, że jest to najnowsza wersja oprogramowania i dlatego mogę nie mieć możliwości aktualizacji a jeśli telefon uruchamia się bez loga operatora to nie jest branding-owany.
Co do "CUSTOM BINARY DOWLOAD: YES (1 counts)" powiedział, że w Samsungu mogli wgrywać 1 aktualizację

i postanowienia gwarancji są nienaruszone, ale z tego co czytałem na forum to oficjalne aktualizacje nie zmieniają licznika

.
Na koniec usłyszałem, że jeśli mam wątpliwości co do oryginalnego softu to mogę wysłać do CCS OnLine PL i serwis sprawdzi, ale czy to ma sens.
Proszę o wypowiedź forumowiczów, którzy się znają na tym lub mają podobne "ustawienia" w telefonie - czy może być problem z GWARANCJĄ?