Branding-owany czy nie, zmieniany oficjalny ROM czy nie?

• 13 Odpowiedzi
  • 5748 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline krzkowalski

• 34
  • Sprzęt: sgs2
Branding-owany czy nie, zmieniany oficjalny ROM czy nie?
« dnia: Październik 18, 2011, 09:14:11 »
Kupiłem SGS2 od sprzedawcy, który twierdzi że towar pochodzi od SAMSUNG POLSKA jednak mam pewne wątpliwości (z góry zastrzegam, że się na tym nie znam obecne oprogramowanie to Android 2.3.5) co do tego czy pochodzi z Samsung Polska czy został CUSTOMowy ROM wgrany. A mianowicie przy aktualizacji KIESem otrzymuję powiadomienie "Tej wersji urządzenia nie można aktualizować. Bieżąca wersja oprogramowania układowego to: PDA:KI3/PHONE:KI3/CSC:KI3 (KOR). To KOR mnie zaniepokoiło, ponieważ myślałem, że dla Polski oficjalny jest XEO, więc sprawdziłem Dowload... a tam jest:
ODIN MODE
PRODUCT NAME: GT-i9100
CUSTOM BINARY DOWLOAD: YES (1 counts)
CURENT BINARY: SAMSUNG OFFICIAL

Zaniepokoiło mnie to - CUSTOM .... YES (1 counts), więc zadzwoniłem do Samsunga.
Rozmowa dotyczyła na początku wersji oprogramowania i tego nieszczęsnego KOR - usłyszałem, że jest to najnowsza wersja oprogramowania i dlatego mogę nie mieć możliwości aktualizacji a jeśli telefon uruchamia się bez loga operatora to nie jest branding-owany.
Co do "CUSTOM BINARY DOWLOAD: YES (1 counts)" powiedział, że w Samsungu mogli wgrywać 1 aktualizację :shocked: i postanowienia gwarancji są nienaruszone, ale z tego co czytałem na forum to oficjalne aktualizacje nie  zmieniają licznika  :S.
Na koniec usłyszałem, że jeśli mam wątpliwości co do oryginalnego softu to mogę wysłać do CCS OnLine PL i serwis sprawdzi, ale czy to ma sens.
Proszę o wypowiedź forumowiczów, którzy się znają na tym lub mają podobne "ustawienia" w telefonie - czy może być problem z GWARANCJĄ?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Branding-owany czy nie, zmieniany oficjalny ROM czy nie?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2011, 09:17:23 »
jeśli przy włączaniu pod napisem SGS2 nie ma wykrzyknika w trójkącie znaczy, że custom rom nie był wgrywany lub licznik został skasowany - gwarancja obowiązuje
nawet jak wgrasz jakiś custom rom to licznik można łatwo skasowac a oficjalny rom przywrócić przez ew. <odpukać> odsyłaniem do serwisu

*

Offline krzkowalski

• 34
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2011, 09:46:02 »
jeśli przy włączaniu pod napisem SGS2 nie ma wykrzyknika w trójkącie znaczy, że custom rom nie był wgrywany lub licznik został skasowany - gwarancja obowiązuje
nawet jak wgrasz jakiś custom rom to licznik można łatwo skasowac a oficjalny rom przywrócić przez ew. <odpukać> odsyłaniem do serwisu
Dzięki trójkąta żółtego nie widzę, chyba że jest malutki.
Ale Custom Binary pokazuje: "CUSTOM BINARY DOWLOAD: YES (1 counts)"
Czy to oznacza, że był zainstalowany inny ROM niż oficjalny i nie będę mógł dokonywać aktualizacji KIESem a i gwarancja też jest wątpliwa?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 18, 2011, 09:53:38 »
kies - to zależy nie od tego co kiedyś było instalowane - tylko od tego co masz aktualnie i czy jest do tego aktualizacja
aby skasować licznik wystarczy kupić USB JIG

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 18, 2011, 09:55:51 »
no nie do końca tak jest
- jak licznik pokazuje 1 to znaczy że custom/root był wgrany i mogą odrzucić gwarancję
- na nowych aktualizacjach(i9100XXKI3) o skasowaniu licznika mowy nie ma - chyba że poprzez wymianę bootloadera na stary - i to też mogą sprawdzić w serwisie jak będą dociekliwi
- brak trójkąta mówi o aktualnym stanie oprogramowania a nie o tym co działo się wcześniej

jak kolega krzkowalski będzie chciał serwisować pda to najlepiej - skasować licznik wtyczką i dopiero do serwisu

w aktualnym stanie istnieje spora szansa na anulowanie gwarancji - nie ma jak dowieść że się nic nie wgrywało samemu
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 09:57:45 wysłana przez robix1999 »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 18, 2011, 09:57:36 »

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 18, 2011, 09:58:42 »
http://allegro.pl/wtyczka-unbrick-i9000-i9100-s5830-galaxy-download-i1877004937.html
i wgrać starszy bootloader i rom odinem?
a po co wgrywać cokolwiek - on ma ciągle stary soft - 2.3.5 nie kasuje JiG

ewentualnie może jak kolego chce mieć najnowszy soft - skasować JiG licznik i potem Odinem wgrać KI3 - śladów żadnych nie będzie chyba że ktoś zauważy niezgodność fabrycznego ProductCode z aktualnym - ale to wątpliwe i nie kwalifikuje się do problemów z serwisem 
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 10:01:45 wysłana przez robix1999 »

*

Offline krzkowalski

• 34
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 18, 2011, 10:25:19 »
kies - to zależy nie od tego co kiedyś było instalowane - tylko od tego co masz aktualnie i czy jest do tego aktualizacja
aby skasować licznik wystarczy kupić USB JIG
Dzięki Marcinl, ale nie chodzi o sposób kasowania tylko o to czy było coś zmieniane czy nie i czy jak bym teraz oddał do naprawy samsunga to miałbym problem z gwarancją czy nie. A jeśli chodzi o aktualizację Kie s to mam na myśli to że samsung wypuści prędzej czy później aktualizację a ja nie wiem czy będę mógł z niej skorzystać.
Skoro sprzedawca zarzekał się że telefon jest z Samsung Polska to taki powinien być a jeśli jest inaczej to znaczy że mnie oszukał i tyle w tym temacie. Podkreślę jeszcze raz ja się na tym nie znam i nie chcę jakiejś głupoty walnąć bo szczerze mówiąc po rozmowie z infolinia samsunga zgłupiałem i nie wiem czy jest przerabiany czy nie.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 18, 2011, 10:28:24 »
to robix1999 już odpowiedział na Twoje pytanie

a odnośnie brandu to to co przedstawiłeś nie jest dowodem na to, że sprzedawca Cię oszukał
dostałeś z SGS2 dowód zakupu i gwarancję? - no to chyba wiesz gdzie był kupiony, jeśli nie u opka to nie jest brandowany

tak przez Kiesa będziesz mógł wgrać najnowszego oficjala jeśli będzie nowszy

*

Offline krzkowalski

• 34
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2011, 10:50:41 »
to robix1999 już odpowiedział na Twoje pytanie

a odnośnie brandu to to co przedstawiłeś nie jest dowodem na to, że sprzedawca Cię oszukał
dostałeś z SGS2 dowód zakupu i gwarancję? - no to chyba wiesz gdzie był kupiony, jeśli nie u opka to nie jest brandowany

tak przez Kiesa będziesz mógł wgrać najnowszego oficjala jeśli będzie nowszy

Jeszcze raz dziękuje za szybką odpowiedź.
Mam kartę gwarancyjną i paragon wystawioną przez firmę (ART COM GSM GROUP) z dniem kiedy dokonałem zakupu (14/10/2011) i nie widzę żadnej innej pieczątki dotyczącej operatorów (Orange, Era itp.)

Tylko mnie ten Product Code KOR zastanawia i Custom Binary Dowload: yes (1 counts). Skoro pochodzi telefon (jak twierdzi sprzedawca z dystrybucji Samsung Polska) to czego to u licha jest.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jak kupię tą wtyczkę i ją podepnę to  Custom Binary Dowload będzie wskazywało "no" i nie będę miał problemów z gwarancją a w inny przypadku będę miał problem z naprawą gwarancyjną?

Wszystkim wypowiadającym się serdecznie dziękuję.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2011, 10:56:27 »
więc masz niebrandowany
z wgrywanym innym romem
i to wszystko ;)
tak wystarczy wtyczka - ale to potrzebne będzie tylko jak sie coś odpukać stanie ;)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 18, 2011, 11:45:13 »
Przecież Artcom to zwykły komis, który różni się tylko tym, że sprzedaje z pełną  FV 23% (czyt.  drożej). Nawet na tym forum się ogłaszali i sprzedawali sporo sprzętu, wystarczy poszukać.
Na 99% to Galaxy kupiony u jakiegoś opa, wgrany ROM Odinem i sprzedawany niby jako niebrandowany. A o ewentualną gwarancję będzie się martwił Artcom a nie Samsung Polska.

*

Offline bossbusko

• 308
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note III
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 21, 2011, 08:06:17 »
"Tej wersji urządzenia nie można aktualizować. Bieżąca wersja oprogramowania układowego to: PDA:KI3/PHONE:KI3/CSC:KI3 (KOR). To KOR mnie zaniepokoiło, ponieważ myślałem, że dla Polski oficjalny jest XEO, więc sprawdziłem Dowload... a tam jest:
ODIN MODE
PRODUCT NAME: GT-i9100
CUSTOM BINARY DOWLOAD: YES (1 counts)
CURENT BINARY: SAMSUNG OFFICIAL

Dobrze rpzumiem ze te informacje moge zprawdzic Odinem? Czy jakos jeszcze inaczej?
Alcatel OT Easy db, N3210, N3310, N3510i, N6610i, Mot T720i, Jakis Ery, SE p800, SE p900, SE p910i, MDA compact III, MDA compact IV, Samsung I780, MDA Compact V, HTC HD2, Samsung Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note III

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 22, 2011, 10:51:39 »
@bossbusko