zmina czcionek pomocy

• 7 Odpowiedzi
  • 674 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nit

• 416
zmina czcionek pomocy
« dnia: Maj 31, 2009, 00:38:39 »
wiem ż ejest do tego nuefont czy jakoś tak ale nim nie da rady zmienić wszystkich czcionek da się to jakoś zrobić ??

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: zmina czcionek pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2009, 11:49:01 »
czcionki pomocy są ustawione w plikach pomocy //dosłownie interpretując temat :P
poza tym jeszcze sysfnt jest (ustawienia\ekran)
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2009, 11:51:41 »
?? nie zabardzo rozumiem . chodzi mi o to aby zmieniła się czcionka W SMS i w start a nie tylko menu i kilka innych miejsc.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2009, 12:03:22 »
Wielkość czcionki w aplikacji może zależeć od kilku czynników - informacji z wywołania pobierającego podstawowe parametry gdi ( w tym DPI ), dodatkowych sugestii odnośnie skalowania z rejestru ( np ten rozmiar czcionki w parametrach wyświetlacza bodajże ) i dla bardziej zaawansowanych aplikacji od wbudowanego a aplikację mechanizmu transformacji rozmiaru czcionek ( np opera netfront i przegladarki ogólnie, czytniki e-booków ). Tego ostatniego nie da się zmienić ogólnie i trzeba z każdą aplikacją tego typu się bawić.

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2009, 22:36:44 »
mi nie chodzi o zmianę rozmiaru a zmiane czcionki na inną

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2009, 22:49:47 »
Domyślnie w systemie chyba tylko zainstalowana jest tahoma. Pewnie trzeba dodać więcej czcionek do systemu.

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 02, 2009, 06:18:47 »
mam więcej czcionek czyli jedną dodaną ale nie mogę jej zmienić musi być sposób żeby zmienić czcionke np. napisu start czy softkeyów .

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2009, 07:06:19 »
No to jeszcze napisz co robiłeś żeby tą czcionkę dodać.

Aplikacje, które używają czcionki wywołują zwykle CreateFont lub CreateFontIndirect podając logiczne parametry czcionki. Następnie GDI na podstawie informacji  o dostępnych czcionkach odwzorowuje te parametry abstrakcyjnej czcionki na dostępną w systemie. Ale do tego w rejestrze muszą być dokonane wpisy dla tego mappera czcionek. Nie znalazłem jakoś w innym miejscu żeby przechowywał informację tylko widziałem ją w rejestrze i odwzorowywał, z tego co pamiętam, wszystko niemal na czcionkę tahoma - zerknę w wolnej chwili w jakim kluczu dokładnie są te wpisy.
To może być ciekawe:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa911430.aspx
Pytanie tylko czy efekt wywołania znika po SR czy nie?  :mysli: Chyba w tośce mamy fonty TT
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 07:45:42 wysłana przez miba »