Wskaźnik baterii w toshibie.

• 34 Odpowiedzi
  • 6440 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wskaźnik baterii w toshibie.
« dnia: Październik 23, 2009, 19:31:15 »
Mam pytanie, przeszukalem juz forum ale nie moge znalezc odpowiedzi. Gdzies mi sie to otarlo o oczy ale nie wiem gdzie. Chodzi mianowicie o wskaznik naladowania baterii. Wiec laduje telefon zarowno ladowarka ale i przez kabel usb. Ladowanie dochodzi do pewnego momentu i dalej nie chce isc. Tzn nie chce isc na pasku postepu. Gdzies wyczytalem ze jest to kwestia zlego wskaznika a tak naprawde bateria jest naladowana??? Czy dzieje sie to w kazdym zainstalowanym romie czy tylko w konkretnych?? Bardzo prosze o odpowiedz.

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
Odp: Wskaźnik baterii w toshibie.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2009, 19:39:59 »
Po pierwsze, nie telefon (co to za chora tendencja  :-| )
Po dwa, poczekaj aż Ci zgaśnie czerwona dioda, to znak że jest naładowane
It's beyond your imagination

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2009, 19:42:56 »
Po dwa, poczekaj aż Ci zgaśnie czerwona dioda, to znak że jest naładowane
albo, że ładowarka nie wyrabia na jednoczesne ładowanie i podtrzymywanie prądu w układach G900.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2009, 19:53:19 »
Jakie to ma znaczenie jak nazywam to urzadzenie??? Dla mnie jest to telefon dla innych palmtop a jeszcze dla innych gadzet. To jest tylko rzecz nabyta wiec chora tendencja jest chyba irytacja na tym punkcie.
Czerwona dioda pomimo ladowania calonocnego nie zgasla a poza tym kiedy rano wzialem telefon do reki byl cholernie goracy. Czy to normalne czy tez cos jest nie tak??

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 23, 2009, 20:07:48 »
Stawiam na baterię.
W hx4700 tez raz tak miałem, ładowałem bez końca, dioda migał bez końca a poziom naładowania stał na 49%.
Po zmianie baterii problem zniknął.

*

Offline apache4

• 745
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 23, 2009, 20:29:07 »
Bucha, nie zaczynaj, to nie jest telefon, a jak nie widzisz różnicy to nie moja wina.

*

Offline max0payne

• 28
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 23, 2009, 20:33:02 »
Jakie to ma znaczenie jak nazywam to urzadzenie??? Dla mnie jest to telefon dla innych palmtop a jeszcze dla innych gadzet. To jest tylko rzecz nabyta wiec chora tendencja jest chyba irytacja na tym punkcie.
Za to niekulturalny jest brak poszanowania dla nazwijmy to cudzych uczuć/przekonań/etc. zwłaszcza biorąc pod uwagę że kolega apache4 ma rację. To tak jakby mówić że komputer to tylko kalkulator.

Co do problemu z baterią. U mnie za czasów WM6.1 (na WM6.5 jak na razie nie miałem tego problemu) czasami poziom naładowania baterii zatrzymywał się w miejscu do czasu soft resetu. Jeżeli próbowałeś już SR to problem może leżeć w baterii tak jak to już napisał świetlik. I w tym momencie pytanie brzmi jak długo masz swoją Tosie i czy kupiłeś w sklepie czy z drugiej ręki (z tego co mi wiadomo to baterie przynajmniej w tym konkretnym PDA po ok. roku są niezdatne do użytku).
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 20:35:28 wysłana przez max0payne »

*

Offline apache4

• 745
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 23, 2009, 20:35:35 »
Od siebie, jak bateria jest na wymarciu (bardzo możliwe, po 2 latach moja ledwo zipie) to polecam z Batimexu. Czekać tylko na promocję (za swoją dałem 44zł z wys.)

Pocztą polską brałem paczkę, była po dwóch dniach zanim poszedłem do szkoły :D

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2009, 20:44:32 »
Panowie ja szanuje wasze przekonania. Zdziwiony jestem tylko, ze nazwanie przedmiotu nazwa wlasciwie do niego pasujaca moze zranic kogos uczucia lub wywolac irytacje. Dobrze juz, nie chce tu nikogo wkurzac tylko uzyskac pomoc.
Jak zatem wykonac soft reset w toshibie? Telefon kupilem z drugiej reki i wg poprzedniego wlasciciela bateria zostala zakupiona na poczatku wrzesnia (i rzeczywiscie na nowa wyglada). Ja tylko wgrywalem nowe rozne romy i nie resetowalem go jeszcze. I tutaj tez nasuwa sie pytanie, jaka jest oryginalna bateria do pda bo ta ktora mam to 1320MAh 3,7V z napisem toshiba - czy jest to klasyczna bateria z ktora kupuje sie ten palmtop??

*

Offline max0payne

• 28
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 23, 2009, 20:56:15 »
@bucha997
Z Twojego opisu wynika że oryginalna, ale to czy nowa to raczej ciężko stwierdzić po stanie wizualnym baterii która 99% czasu jest jako tako odcięta od czynników zewnętrznych (mam tu na myśli możliwość wytarcia napisów).

Do wykonania soft-resetu masz mały przycisk obok baterii (na obrazku poniżej masz wskazane dokładnie)

*

Offline apache4

• 745
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 23, 2009, 20:57:46 »
Diametralna różnica jest między telefonem a PDA. Tutaj moduł GSM to tylko dodatek, coś czego nie ma w każdym.

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2009, 21:18:01 »
Wykonalem soft reset. Teraz tylko pytanie, ktore ladowanie jest bardziej wiarygodne. To z ladowarki czy tez z kabla usb z komputera? Pytam dlatego, ze kabel od ladowarki jest nieco przerobiony, tzn jest obciety i chyba wydluzony bo zawiniety w tym miejscu tasma izolujaca. Jakos nie jestem pewny tej ladowarki. Co proponujecie?

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2009, 21:20:59 »
Wykonalem soft reset. Teraz tylko pytanie, ktore ladowanie jest bardziej wiarygodne. To z ladowarki czy tez z kabla usb z komputera? Pytam dlatego, ze kabel od ladowarki jest nieco przerobiony, tzn jest obciety i chyba wydluzony bo zawiniety w tym miejscu tasma izolujaca. Jakos nie jestem pewny tej ladowarki. Co proponujecie?

Pewniejsze jest ładowanie przez ładowarkę bo daje odpowiednie natężenie prądu które jest wymagane od baterii w tośce jest to 1.5A
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
  • Sprzęt: Mio P350 , SGS, ARCHOS HT 7", SGH i600.
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 23, 2009, 21:41:11 »
Zastanawia mnie ta przerobiona ładowarka. Byćmoże poprzedni właściciel po uszkodzeniu oryginalnego wtyku USB (przypominam w Toshibie G900 jest wtyk oraz gniazdo 10-cio pinowe) zmienił go na standard (5 pinów) . W takim przypadku będzie ciężko naładować Tośkę. Tak sobie tylko głośno myślę. :E
Mio P350, Toshiba G900-->Topaz-->Toshiba TG01-->SGH i780-->SGS

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 23, 2009, 21:42:38 »
I mamy tutaj raczej rozwiązanie problemu

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 23, 2009, 21:50:41 »
Problem tylko w tym, ze jak podlaczam czy to do ladowarki czy tez do kabla usb to owszem dioda sie swieci ale czasami znika lub tez mimo podlaczenia nie ma symbolu wtyczki. Teraz akurat podlaczylem pod kabel usb i swieci sie czerwona dioda. Rozumiem ze mam ladowac tak dlugo az sama zniknie tak? Co jesli w procentach pomimo znikniecia diody pasek postepu ladowania nie bedzie pelny do konca???

--->Adams.72
czyli ze w oryginalnym telefonie jest wtyk i gniazdo 10pinowe? a gdzie one sie znajduja? ja tam widze tylko jeden wtyk do ktorego podlaczam kabel usb lub ladowarke! Czy zmiana ktora mogla nastapic to wymiana tego wlasnie wtyku??
Tak oto opisal poprzedni wlasciciel: "ma tez nową płytę główna - jest on pozbawiony częstej wady fabrycznej która pojawiała sie w 70% telefonów - mianowicie portu USB"

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 23, 2009, 21:54:43 »
Problem tylko w tym, ze jak podlaczam czy to do ladowarki czy tez do kabla usb to owszem dioda sie swieci ale czasami znika lub tez mimo podlaczenia nie ma symbolu wtyczki. Teraz akurat podlaczylem pod kabel usb i swieci sie czerwona dioda. Rozumiem ze mam ladowac tak dlugo az sama zniknie tak? Co jesli w procentach pomimo znikniecia diody pasek postepu ladowania nie bedzie pelny do konca???

--->Adams.72
czyli ze w oryginalnym telefonie jest wtyk i gniazdo 10pinowe? a gdzie one sie znajduja? ja tam widze tylko jeden wtyk do ktorego podlaczam kabel usb lub ladowarke! Czy zmiana ktora mogla nastapic to wymiana tego wlasnie wtyku??
Tak oto opisal poprzedni wlasciciel: "ma tez nową płytę główna - jest on pozbawiony częstej wady fabrycznej która pojawiała sie w 70% telefonów - mianowicie portu USB"

Wtyk w ładowarce co jest problemem właśnie w wyposażeniu się w ładowarkę po uszkodzeniu oraz w palmtopie HTC np w hermesie miał podobny patent tylko że na słuchawki

PS co do ładowania przez USB naładować się może naładuje ale nie do końca gdyż natężenie prądu w porcie USB jest mniejsze od wymaganego z tego co pamiętam port USB daje natężenie prądu 0.5A
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 22:04:22 wysłana przez MaryGave »

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 23, 2009, 22:04:05 »
--->MaryGave
czy moglbym prosic o przelozenie na chlopski rozum, bo nic nie zrozumialem z twojej odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 22:17:57 wysłana przez bucha997 »

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 23, 2009, 22:20:20 »
--->MaryGave
czy moglbym prosic o przelozenie na chlopski rozum, bo nic nie zrozumialem z twojej odpowiedzi.

No nie wiem jak to najprościej powiedzieć przy małym natężeniu prądu nie naładujesz do pełna baterii

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 23, 2009, 22:20:47 »
Oryginalny wtyk ładowarki oraz gniazdo USB w G900 mają po 10 pinów( potrzebne aby naładować dobrze Tośke- i nietylko ,ale to pomijam). Standard  USB jest 5-cio pinowy. Takwięc będę teraz trochę teoretyzował ale było pewnie tak: Tośka się nie łączy/nie ładuje itp. więc myślę -uszkodzony wtyk USB w ładowarce (pewnie błąd, zwykle w G900 uszkadzają się gniazda) odcinam uszkodzony wtyk i zamieniam go na nowy(niewiedząc o różnicy w pinach na standard 5 pinów) . Wynik: teraz totalnie się posypało i nic nie idzie zrobić. Wreszcie dobra decyzja- wysyłam Tosię do serwisu i tam jak zwykle wymieniają płytę główną( nikt nie bawi się w naprawę lub wymianę gniazda USB). Odbieram G900 z serwisu i znowu niechce się ładować(wina ładowarki), cóż zrobić :trzeba opchnąć ten "złom".
A tak po chłopsku - zmień ładowarkę człowieku :P. !!! (chyba :E)
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 22:22:47 wysłana przez Adams.72 »

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 23, 2009, 22:22:54 »
czyli krotko mowiac zostalem oszukany??:) czy to oznacza ze po prostu mam problem z ladowarka natomiast samo urzadzenie mimo wymiany plyty glownej moze byc w 100% sprawne??
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 22:25:55 wysłana przez bucha997 »

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 23, 2009, 22:25:18 »
Tak sobie tylko teoretyzuje. Nie bierz wszystkiego do serca. Ładowarka nie jest taka droga.

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 23, 2009, 22:25:50 »
Oszukany może nie poprzedni właściciel może nie miał pojęcia że G900 ma unikalne gniazdo na 10 pin i do ładowarki dolutował wtyczkę której mógł użyć np z kabla mini USB z czego wiadomo posiada 5 pinów

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 23, 2009, 22:33:19 »
i tak chyba wlasnie sie stalo bo wszystkie fakty o ktorych mowicie skladaja sie pieknie do kupy! czyli posiadajac zwykly kabel usb ktorym wlasnie laduje posiada on 5 pinow natomiast oryginal ladowarki posiada ich 10 co pozwala na skuteczne naladowanie pda?? a czy da sie to wizualnie sprawdzic tzn ilosc tych pinow?? i gdzie moge kupic taka oryginalna ladowarke??
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 22:37:03 wysłana przez bucha997 »

*

Offline apache4

• 745
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 23, 2009, 22:36:32 »
Tak, popatrz na ładowarkę, masz tam pinout. Zauważ że ze zwykłego USB (5 pin) wzięty jest tylko pin piąty, czyli masa (lub "-" ładowarki). Natomiast wyższy potencjał (plus) jest na pinach 6 i 10 nie występujących już we wtyczce 5-cio pinowej.
Musisz zdobyć adapter/wtyczkę.

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 23, 2009, 22:39:01 »
I dodam że takiej ładowarki nie podłączysz do innego urządzenia np zewnętrzny GPS na bluetooth którego posiadam nie da się wsadzić wtyczki ze względu na zmodyfikowany przez Toshibę pinout

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 23, 2009, 22:46:49 »
Obejrzalem dokladnie ta ladowarke i rzeczywiscie jest to bezczelna samorobka. Otoz jest sobie wtyczka do kontaktu, ktora doprowadzona jest do zasilacza i jest on markowy toshiby (AC ADAPTER TS-ADP001) Nastepnie od zasilacza przez dokladnie 90 cm idzie sobie cienki oryginalny kabelek nastepnie jest tasma izolacyjna i od tego momentu idzie grubszy kabel z koncowka mini usb gdzie widze 5 takich jakby rowkow (to chyba te wspomniane piny).

*

Offline apache4

• 745
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 23, 2009, 22:47:55 »
Tak, to te piny. Masz niesprawną ładowarkę. Na fondo były adaptery 5 => 10 pin

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 23, 2009, 22:49:15 »
Tak, to te piny. Masz niesprawną ładowarkę. Na fondo były adaptery 5 => 10 pin

Skoro ma ładowarkę oryginalną to bardziej opłacalne i tańsze będzie zakup adaptera  :ok:

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 23, 2009, 22:55:55 »
Chodzi zapewne o cos takiego:
http://fondo.pl/produkt.php?id=998
A wogole to dlaczego na tym zdjeciu tego adaptera koncowka ktora mialaby wejsc do tosi ma 5 pinow?

Widzialem to przed chwila na allegro ale za cholere nie moge znalezc:)

Czy to, ze mam ta samorobke i ladowalem nieswiadomie telefon przez cala noc moglo spowodowac ze bardzo mocno sie nagrzal???
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 23:00:16 wysłana przez bucha997 »