Tosia + GPS na usb, mozliwe?

• 6 Odpowiedzi
  • 734 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline necropost

• 49
  • Sprzęt: HP pavilion TX-1220,Samsung q1,Nokia e65,HTC TP
Tosia + GPS na usb, mozliwe?
« dnia: Październik 23, 2009, 13:14:05 »
witam!!!
ostatnio przy piwku rozmawiajac ze znajomym zakielkowal mi taki pomysl, jako ze nie mam (byc moze jeszcze:P) swojej toski pytam sie czy jest to mozliwe, nie uzywam GPS ciagle, ale czasem bylby potrzebny, mam na USB i nie widze potrzeby kupowania na bluetooth jesli by dzialal, z tego co wiem tosia ma host usb wiec tylko pytanie czy bylby support pod to urzadzenie ze strony WM ???

pozdrawiam serdecznie

*

Offline Uploadertix

• *
  • 93
  • ..::Extreme user::..
  • Sprzęt: i5700 (spica)
Odp: Tosia + GPS na usb, mozliwe?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2009, 13:47:43 »
Wydaje mi się, że mógłby być problem ze sterownikami. Ale coś piąte przez dziesiąte pamiętam, zę takie pytanie gdzieś w dziale się już pojawiło...

Swoją drogą: masz tośkę, masz hosta, masz gps - nie łatwiej od razu spróbować niż się zastanawiać "co z tym?"  :ok:
Były: kilka "niepda", Motorola a925, Toshiba G900, SE Xperia X1
Jest: Samsung i5700

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2009, 13:54:40 »
Przeciez napisal ze nie ma tosi :P
Wpisz w szukajke, bo mi tez cos swita ze juz to bylo. :)
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline necropost

• 49
  • Sprzęt: HP pavilion TX-1220,Samsung q1,Nokia e65,HTC TP
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2009, 14:27:18 »
ok w szukajce poszukalem i ktos faktycznie chcial do toski podpiac, ale nie jest ten post skonczony - rozwiazala sie sprawa po 2 wiadomosciach i nic z niego nie wynika, drivery w VB i nie bylo supportu dla VB ze strony WM 5/6 moze ktos jednak probowal, sporo mamy uzytkownikow tego telefonu, a chyba nie powinno byc klopotu z tego co mnie sie wydaje jesli przypisac port com podobnie jak wirtualnie sie przypisuje dla tych odbiornikow na bluetooth wiec dalej czekam na informacje, bylbym bardzo wdzieczny za dalsze rozwiniecie tematu

pozdrawiam

a wiec znalazlem cos takiego : Zeno USB Host Drivers, niby pisze ze posiada driver usb-serial przygotowany do obslugi gps, bylbym niezmiernie wdzieczny jakby mogl ktos to przetestowac, napewno ktos z panow ma oprocz tosi gps na kabelku lub samego palucha z gps'em, bylbym nizmiernie wdzieczny za jakis opis wrazen, bo powinno to odpalic skoro odpalaja te na bluetooth'a, z gory dziekuje i czekam na jakiekolwiek informacje :)
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 16:19:04 wysłana przez necropost »

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 23, 2009, 20:14:56 »
IMO mało realne.
Pod tośke można podłączyć urządzenia bez własnego zasilania, które nie wymagają więcej niż 100mA. Nie wiem czy są odbiorniki GPS z możliwością podłączenia pod USB i własnym zasilaniem, a stawiam, że raczej taki GPS będzie bardziej prądożerny.
No i dochodzi szybsze drenowanie tośki z prądu, czyli krótki czas pracy - na dłuższe trasy porażka, nie ma jak podłączyć zasilania do tośki.

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 23, 2009, 22:56:36 »
IMO mało realne.
Pod tośke można podłączyć urządzenia bez własnego zasilania, które nie wymagają więcej niż 100mA. Nie wiem czy są odbiorniki GPS z możliwością podłączenia pod USB i własnym zasilaniem, a stawiam, że raczej taki GPS będzie bardziej prądożerny.
No i dochodzi szybsze drenowanie tośki z prądu, czyli krótki czas pracy - na dłuższe trasy porażka, nie ma jak podłączyć zasilania do tośki.

Dokładnie nie opłacalne jest obciążanie w tośce baterii która jak wiadomo jest też dość słaba
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2009, 11:02:08 »
Teoretycznie potrzebny jest driver, który z urządzenia USB udostępniającego profil port szeregowy zrobi wirtualny com. Ale pomijając nawet kwestie zasilania ( gps może mieć własną baterię właściwie) jest to bardzo niepraktyczne dla tosi. Gniazdo usb w samochodzie jest potrzebne raczej do ładowania tosi, więc praktycznie go nie ma, z kolei podczas pieszej wycieczki walczyć z kablami, to też nie za dobry pomysł.