Usb-lan toshiba g900 ? :) (host usb)

• 13 Odpowiedzi
  • 2663 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Krzysio niejadek

Usb-lan toshiba g900 ? :) (host usb)
« dnia: Lipiec 12, 2010, 22:05:00 »
Cześć , mam takie pytanko :) a mianowicie czy dało by radę podłączyć przed host usb takie urządzenie:
http://www.kablo.com.tr/ana/images/USB-LAN-Card.jpg

a potem podłączyć internet ? (czy to będzie działało ? pewnie nie...)

a jeżeli na tym nie zadziała to może zadziałało by na windows ce ? :) widziałem podobne rzeczy działające na android :) to może na tym odpali :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2010, 22:12:51 wysłana przez Krzysio niejadek »

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
  • Sprzęt: ZTE Blade G
Odp: Usb-lan toshiba g900 ? :) (host usb)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 12, 2010, 22:13:01 »
specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, ale zdaje sie, że jesli na androidzie to działa to teoretycznie ma szanse zadziałać na WM i Win CE... Niestety jak to zrobić, to nie powiem ;p sam w swojej tośce mam wyrwane gniazdo :/
Wróciłem po latach!!! :D

*

slobodan

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2010, 22:17:56 »
Podłączyć się da, tylko gorzej będzie z działaniem. Jeżeli są sterowniki tej karty na windows mobile to nie ma problemu. Gdzieś już przewijał się ten problem na tym forum i wniosek końcowy był taki że nie zadziała bez odpowiednich sterowników.

*

Krzysio niejadek

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 12, 2010, 22:18:57 »
No w tych tabletach z android to trochę inaczej wygląda :) ale myślę, że zbudowane jest na tej samej zasadzie tylko jak patrzę na te usb-lan na allegro to do nich jest płytka czyli jakieś oprogramowanie ^^ a tu już jest kłopot bo jak to zainstalować :) na pewno by się dało przez active sync jeżeli urządzenie to jest kompatybilne z systemem Windows mobile albo Windows CE :)

to by mi znacznie ułatwiło życie :) bo wifi ja nie mam nigdzie w domu :) (no mam jedno ale jest hasło mam również takiego pendrive ale to brata...)

a to właśnie to urządzenie przy tym tablecie z androidem

http://www.longhairstore.com/7cun/99.jpg
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2010, 22:22:25 wysłana przez Krzysio niejadek »

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 12, 2010, 23:51:08 »
Sterowniki Zeno do host USB  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=480899
- RS232 USB Serial Driver (start RS232 USB Serial Driver in Start-Programs for configuration).

Czyli powinno działać.
Zastanowia mnie tylko czemu w tytule jest "Android", a niżej pisze jest napisane:
Requirements
============
PDA or Smartphone running WM5, WM6, WM6.1, propper USB cable for your device, PTP digital camera.

Sam kiedyś chciałem tego spróbować, jednak kupiłem najpierw Bluetooth i puszczałem przez ActiveSync'a, a potem założyłem WiFi.

*

Krzysio niejadek

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2010, 00:20:39 »
Czyli jak kupie tego bajera to będę miał internet na tosi przez normalny kabel ? :)

*

Offline bartexsz

• 260
  • Sprzęt: Toshiba G900/ Spica
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 13, 2010, 00:23:11 »
Owszem sterownik powinien dzialac, lecz nie wiadomo jak bedzie z zasilaniem (toskowe 100 mA)

android tam pisze poniewaz zeno dorzucil w swoim poscie przeglad andro.
Linux is like a wigwam : no windows, no gates and apache inside.

Regulamin się kłania.

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 13, 2010, 00:29:32 »
Tego to Ci nikt nie zagwarantuję.
Jednak na tych samych sterowników (tylko, że na Androida) taka przejściówka działa, co widać ( a przynajmniej można się tak domyślać) z podesłanego przez Ciebie zdjęcia.
Oczywiście powinien to być sprzęt "normalny", nie "ruski", żeby korzystał ze standardowych sterowników, a nie z jakiś wynalazków.

EDIT.
Kolega @bartexsz zwrócił uwagę na bardzo ważną sprawę o której ja zapomniałem. Nie wiadomo ile to deklaruje, że ciągnie prądu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 00:31:03 wysłana przez Fliganos »

*

Krzysio niejadek

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 13, 2010, 00:33:04 »
Sam nie wiem czy sobie nie załatwić takiego apad :) dałbym max 400zł. i już :) albo bym kupił na ebay.com taniej... :) zależy mi na wygodnym przeglądaniu stron i w dodatku przez kabel...a to jest świetne rozwiązanie świetny jest tam również odtwarzacz muzyki i filmów a interesują mnie tu najbardziej okładki albumów :) dobra jeszcze zobacze ten usb-lan to nie wielki wydatek także myślę, że sobie coś takiego sprawie ^^
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 00:41:17 wysłana przez Krzysio niejadek »

*

slobodan

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 13, 2010, 08:14:45 »
Jeżeli zależy Ci na wygodnym i mobilnym przeglądaniu internetu na tosi to polecam kupić router np: TP-LINK TL-WR543G (na allegro chodzą po ok 80zł), chyba że koniecznie chcesz plątać się z kablami - w tej sytuacji lepiej będzie robić to na komputerze stacjonarnym.

*

Krzysio niejadek

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 13, 2010, 13:11:58 »
Mam właśnie takiego tp linka ^^ (znaczy mój brat ma xD ale jak to bywa z braćmi  on mi za free nie da :) a teraz specjalnie kasy nie mam oczywiście w końcu mu dam jakiś tam procent co mówił bo chciałbym sobie na tym tablecie też normalnie bez kabli po domu pochodzić tak samo mam iphone a tam się świetnie chodzi po internecie :)ale nie których rzeczy nie da się zrobić np. jak pisze post na forum i jak jest dużo napisane to nie mogę przewinąć na dół :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 13:14:06 wysłana przez Krzysio niejadek »

*

Offline wanat66l

• 1
  • Sprzęt: LG KU990
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 17, 2010, 13:47:29 »
przeciez toshiba ma sterowniki ethernet

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
  • Sprzęt: SHARP EM-ONE
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 17, 2010, 15:49:52 »
Lecz nie dotyczą one każdego modułu... tymbardziej tych "chińskich" (nie wiem nawet na jakim chipsecie one są).

Na dodatek sterowniki od Zeno odpadają na starcie, czytajcie dokładniej co podajecie... :)

Kiedyś wraz z Casio E-115 (E-125?) miałem Ethernet na karcie CF, sterowniki (pod mipsa) były faktycznie w systemie (zgodne z NE2000)... ale wiesz, Host USB nie był (i nie jest ...) aż tak popularny w świecie PDA, więc wątpię (baa...), żeby ten podszedł... ale jak chce ryzykować niech to robi, jego sprawa. :P

Dla WinMo jest parę takich lanówek na USB i są one na 100% supportowane przez producenta (dodatkowe drivery wymagane), może nimi się zainteresuj, w Polsce raczej nic takiego nie dostaniesz, lecz istnieją takie np. http://www.socketmobile.com/products/handheld-computer/accessories/usb-ethernet-gigabit-adapter/. Produkt niedostępny bodajże... no ale są. :)
XDA Flame, Dell Axim X51v, Nokia 9110i, Sony Vaio Picturebook PCG-C1VE, Toshiba Libretto 70CT...
To infinity and beyond...

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 24, 2010, 23:17:37 »
Lecz nie dotyczą one każdego modułu... tymbardziej tych "chińskich" (nie wiem nawet na jakim chipsecie one są).

Na dodatek sterowniki od Zeno odpadają na starcie, czytajcie dokładniej co podajecie... :)

Kiedyś wraz z Casio E-115 (E-125?) miałem Ethernet na karcie CF, sterowniki (pod mipsa) były faktycznie w systemie (zgodne z NE2000)... ale wiesz, Host USB nie był (i nie jest ...) aż tak popularny w świecie PDA, więc wątpię (baa...), żeby ten podszedł... ale jak chce ryzykować niech to robi, jego sprawa. :P

Dla WinMo jest parę takich lanówek na USB i są one na 100% supportowane przez producenta (dodatkowe drivery wymagane), może nimi się zainteresuj, w Polsce raczej nic takiego nie dostaniesz, lecz istnieją takie np. http://www.socketmobile.com/products/handheld-computer/accessories/usb-ethernet-gigabit-adapter/. Produkt niedostępny bodajże... no ale są. :)

no i wlasnie .... wszystko rozbija się o drivery, mimo ze w ramach windows mobile nastąpił duży postęp (= w ilości obsługiwanych urządzeń via host usb w OS wm60 i wyżej) od czasu wm200se to nadal bolączką były drivery, ja bardzo długo obserwowałem pomysł z XDA-DEV dotyczący aplikacji karty LAN do HTC Athena więc
- działa
- trzeba mieć konkretną kartę lan
link do wątku na xda - http://forum.xda-developers.com/archive/index.php/t-398961.html
i w watku jest wyjasnione co i dlaczego dziala z wm50 i wm60 i skad wziac sterowniki  :ok:

ten powyższy z linka na 99% nie zadziala bo sterownik pisze sie IMHO pod chipset / układ tego co zarządza karta LAN (pardon my indolence jesli jest inaczej)