Toshiba zdechła

• 16 Odpowiedzi
  • 2424 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WiLLove

• **
  • 119
  • Sprzęt: Apple iPhone 3GS
Toshiba zdechła
« dnia: Styczeń 03, 2011, 19:46:12 »
Wyglądało to tak. Mam 6.1 Almost Officiall -> wgrywam 6.5.3 virustone -> chęć wgrania 6.5.3 z manillą -> normalnie idzie procedura a potem pisze mi że "cannot open particion" czy coś w tym stylu. No to ja baterie wyciągam i zaczynam od nowa. Power + d dioda mryga A tu.. nic. Nie wyświetliło się nic. Ani splash toshiba ani ta procedura instalacji romu. Tylko klawiatura się ładnie świeci.

Teraz zastanawiam się czy nie zrobić fulldocformat. Niestety gniazdo mi poszło, a z tego co się dowiedziałem że można bez, ale jest wielkie ryzyko. Może ja coś zrobiłem? FullDocFormat pomoże? Czy szukać już Spicy/Swifta?

*

slobodan

Odp: Toshiba zdechła
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 03, 2011, 20:00:11 »
Módl się żeby procedura zadziała: http://pdaclub.pl/forum/g900/toshiba-g900-i-jtag/

Jak nie to szukaj już Spicy/Swifta
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2011, 21:44:12 wysłana przez slobodan »

*

Offline WiLLove

• **
  • 119
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 03, 2011, 20:06:23 »
O ja je**e . Ty chyba nie mówisz na serio? Na pewno?  :undecided: A FullDocFormat coś przyniesie może?

*

Offline lolasher

• 431
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 03, 2011, 20:13:34 »
Powiedz mi jak zrobisz FullDocFormat bez bootloadera, który zabiłeś ? xD
Mówisz, że gniazdo ci poszło? Więc instalowałeś ROM z karty? Na tośce instalacja ROMU z karty jest bardzo niebezpieczne, jedną swoją tak zabiłem. Właściwie instalacja ROMU z karty to praktycznie do samo co Full Doc Format (tak wiem, że to nie to samo, ale tak samo ryzykowne).
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

*

slobodan

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2011, 20:18:31 »
Jeżeli bootloader nie startuje to nic na to nie poradzisz - nawet FullDocFormat nie pomoże. Ostateczny ratunek w JTAGu.

Dla pewności spróbuj zrobić: soft reset jeżeli tośka nie działa to hard reset - jeżeli to nie pomaga to FullDocFormat (o ile w ogóle wystartuje).

*

Offline WiLLove

• **
  • 119
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2011, 20:21:53 »
No to bomba. Dobra poczekam aż bateria się naładuję i będę próbował fulldocformat zrobić. ehh Ale pamiętam że jak instalowałem rom z karty to raz mi bateria padła, albo że rom okazał się za duży albo że coś tam jeszcze i jakoś potem działało i od nowa dało się zainstalować system. Ale że bootloader sam z siebie wyzioną ducha?

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2011, 20:25:50 »
Tośka mignie zieloną diodą, a potem tylko klawiatura się świeci? Witamy w ekskluzywnym klubie posiadaczy przycisku do papieru w kształcie Toshiby G900.

A tak na poważnie - w ww. przypadku płyta główna do wymiany, bootloader nie żyje. Mówisz, że już kiedyś byłeś w podobnych opałach i jednak nic się nie stało - kwestia szczęścia.

Co do JTAGów - sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Mam tu jedną martwą Toshibę w szufladzie, może jeszcze coś z niej będzie. Druga, sprawna, czeka na wystawienie na sprzedaż.

*

Offline WiLLove

• **
  • 119
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2011, 20:34:16 »
Jednym słowem zajebiście  :undecided:

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2011, 22:37:59 »
Domyślam się, że gwarancji już nie masz? W przeciwnym przypadku CCS chętnie przyjmie kolejną cegłę i, w zależności od dostępności części, wymieni płytę, bądź cały telefon.

*

Offline WiLLove

• **
  • 119
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2011, 22:48:27 »
FullDocFormat nic chciał zaskoczyć nawet :/

Gwarancje mam ale nie podpisaną (czysty kupon gwarancyjny) no i nie mam paragonu ani nic bo brałem go z allegro.

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2011, 23:57:49 »
Gwarancja wypełniona być nie musi, aby był paragon... Drugą tośkę z allegro celowo kupiłem z roczną gwarancją, w razie jakbym rozwalił w podobny sposób, albo zaczęło odpadać USB. Zastanawiałem się nawet czy nie przeszłoby, gdybym przekleił naklejkę z imei ze sprawnej tośki do tej uszkodzonej - wysłałbym uszkodzoną i dostałbym nówkę tośkę. W końcu nie sprawdzą, czy płyta ma inne imei bez włączenia urządzenia. Tylko pytanie w jaki sposób miałbym ją rozkręcić i przekleić naklejkę, aby nie było widać...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2011, 00:01:12 wysłana przez lolasher »
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 04, 2011, 03:11:02 »
kiedys pozyczyłem kumplowu moje papierki od g900 wzieli bez mrugniecia ;) potem swoja pchałem na serwis i tez poszło
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 04, 2011, 14:53:33 »
Znaczy się nie sprawdzali IMEI na naklejce, czy coś w tym stylu? Chyba jednak muszę spróbować, co dwie tośki to nie jedna. W sumie jakbym sprzedał dwie w dobrym stanie to mógłbym sobie kupić coś z Androidem, albo chociaż zwykła Złomnię II.

Jakie miałeś te papierki? Miałeś na nich wpisane IMEI? Przy zwykłym paragonie to łatwo kombinować, ale ja mam fakturę VAT...

*

Offline cieciu89

• 46
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 04, 2011, 15:34:43 »
No to bomba. Dobra poczekam aż bateria się naładuję i będę próbował fulldocformat zrobić. ehh Ale pamiętam że jak instalowałem rom z karty to raz mi bateria padła, albo że rom okazał się za duży albo że coś tam jeszcze i jakoś potem działało i od nowa dało się zainstalować system. Ale że bootloader sam z siebie wyzioną ducha?

Padnięta bateria a za duży rom to różnica, to musiał być za duży rom bo wtedy procedura w ogóle nie startuje. Przy padniętej bateri tosia nie miała by szans na przeżycie. Tak więc wbrew temu co pisał Lilim nie była to kwestia szczęścia.

A co do Jtajg'a to tylko on ci już pozostaje
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2011, 18:41:50 wysłana przez cieciu89 »

*

Offline WiLLove

• **
  • 119
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 04, 2011, 18:15:54 »
Na Jtaga to trzeba być dobrym informatykiem (bo w zwykłych serwisowych budach chyba tego by nie zrobili). A papierków nie mam skąd wykombinować :(

Trudno pozostał mi Wizard oraz wybór między Swiftem a Spicą ;D

Tosia miała 100% ;) Najlepsze jest to że podczas wgrywania ona padała i potem jak się naładowała mogłem od nowa flashować  :tongue:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2011, 18:23:15 wysłana przez WiLLove »

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 07, 2011, 14:49:34 »
Na Jtaga to trzeba być dobrym informatykiem (bo w zwykłych serwisowych budach chyba tego by nie zrobili).

Jtaga do tośki raczej nie zrobisz w żadnej budzie (ani w serwisie). Koledzy z Rosji ćwiczą takie działanie ale skuteczność nie jest jeszcze rewelacyjna (znajdziesz wątek na forum).
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline WiLLove

• **
  • 119
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 08, 2011, 12:10:55 »
No to ciemna du** . Pozostaje sprzedac ją, ale jak. W całości za nią nawet 50zł nie dostane. A na części to trzeba by ją rozbierac, a ja w tych sprawach bardzo cienki jestem. Ale za części tez duzo nie dostane. Juz nie wiem co zrobic. Cholera a tak 600zł poszło w ...... . A gdyby tak popytac sie ludzi na forum, albo najlepiej gdyby tutaj ktoś mogl porzyczyc paragon czy coś by dało się ją oddać do serwisu? Nawet i za zgrzeweczkę czegoś miłego  :wink:

Jak tak się da, to proszę jeszcze o odpowiedzi  :S