Toshiba się nie włącza

• 65 Odpowiedzi
  • 16802 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
  • Sprzęt: Nokia N91 + Era G1 z Google :)
Odp: Toshiba się nie włącza
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:38:46 »
Dzięki, Panowie. Wypróbuję tę metodę jak tylko będę miał możliwość :ok:
Nokia 5110 -> Sagem MyX-1 twin -> Sony Ericsson K508i -> SPV C600 -> HTC Universal -> Nokia 6100 -> Toshiba G900 -> Nokia N91 ->  HTC Dream G1

« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 19, 2009, 23:53:26 »
Aha jeśli bateria tosi to 3,7V to śmiało można "pobudzać" ładowarką od nokii... środkowy pin w ładowarce to + (ja wkładam tam szpilke) i łączymy go ze stykiem + na baterii... Pod obramówke wtyku ładowarki podłączamy kabelek krótki i dotykamy drugim końcem do styku -... Da się w jednego tylko trzeba uważać aby nie zrobić zwarcia... lepiej w dwie osoby

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 20, 2009, 18:22:53 »
Dzięki, spróbuję załatwić sobie na jutro taką ładowarkę i przetestuję :ok:. Co się stanie jeśli wezmę zasilacz o zbyt małym lub zbyt dużym napięciu?
Nokia 5110 -> Sagem MyX-1 twin -> Sony Ericsson K508i -> SPV C600 -> HTC Universal -> Nokia 6100 -> Toshiba G900 -> Nokia N91 ->  HTC Dream G1

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 20, 2009, 20:30:23 »
Załatw coś koło 4V najlepiej.

« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 21, 2009, 08:40:15 »
jak podłączysz pod 12v to możesz zagotować baterie i do wywalenia, jak podłączysz pod 24v to ją spalisz, a jak podłączysz pod 220v to jak pi******** to będzie sukces jak ci się nic nie stanie  :P

Możesz zastosować zasilacz który odchyla się o 2v w dół lub w góre... chodzi o pobudzenie ruchu elektronów w ogniwie baterii... Mały już ruch jest widziany jako obecność baterii... brak ruchu (prąd 0V) widziany jest jako baterii brak i moduł ładowania się nie załącza... Logiczne??

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 21, 2009, 09:00:08 »
hi hi miki :) to nie tak działa do końca. Nawet jak podłączysz 24V to całkiem możliwe że się nie spali bo kontroler ( w baterii) zablokuje proces ładowania. ( najprawdopodobniej to nie zadziała przy bardzo dużym napięciu a może wtedu dojść do uszkodzenia układu ale 24V jeszcze raczej powstrzyma ) Na baterii będzie wtedy 24V ( jakby miała opór nieskończony ) Tylko, że wtedy nic to nie da bo ogniwa nie przyjmą prądu. Przy napięciu większym od 4,2V to będzie własciwie taka huśtawka - kontroler pozwala ładować aż do momentu kiedy na ogniwie wzrośnie napięcie powyżej 4,2 i wtedy odcina. Napięcie na ogniwie znowyu spada i zabawa zaczyna się na nowo bo po chwili kontroler spróbuje ponownie wpuścić trochę ładunku. Im większe od 4,2V to napięcie tym mniejsze dawki przyjmie ogniwo podczas jednego cylku. Zatem optymalnie jest dobrć napięcie poniżej 4,2V bo zapewni spory, choć nie za duży prąd ładowania.

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 22, 2009, 17:38:55 »
Niestety, nic z tego :evil:
Może coś źle zrobiłem :sleepy:. Próbowałem 2 razy ładowarką 3,7V i 2 razy 5,7V. Za każdym razem na 90% słyszałem, że się ładuje (elektrony się o ścianki przewodu ocierały :mrgreen:). Zaraz po tym włożyłem baterię, podłączyłem Tosię do ładowarki i czekałem 10 min. obserwując czerwoną diodę. Niestety nie zmieniła koloru, a bateria zrobiła się tylko trochę cieplejsza i to tylko od strony styków :-|. Może dłużej ładować baterię? Tak z 5 minut?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:17:07 »
Możesz ładować dłużej ale koniecznie monitoruj temperaturę. Jak bateria się będzie mocno grzać to znaczy że zwarcie sie zrobiło w ogniwie i po ptakach.

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:40:35 »
Po ostatniej próbie zostawiłem telefon pod ładowarką przez ponad godzinę i baterią się dość mocno nagrzała. Czy to o czymś świadczy?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 22, 2009, 19:13:46 »
W przypadku ładowania z telefonu nie wiadomo do końca czy układ stabilizacji napięcia był źródłem ciepła czy bateria. Chyba, że przez macologię udało Ci się ustalić ( bateria wyraćnie ciplejsz od wnętrza telefonu. Ja wkłądam 3 warstwy papieru pomiędzy baterię a denko jej wnęki i od razu takie coś byłoby widać bo normalnie jak ładuję pustą to tosia się grzeje a bateria ledwo ledwo.

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 22, 2009, 21:23:23 »
Panowie, zrobiłem taką sztuczkę. Podpiąłem do Tosi baterię od SE k750i (to był pomysł mojego ojca, sam się dziwiłem, że pocket się włącza).
Niestety wynik był taki sam. Tylko dioda się zapalała i po chwili gasła. Po kombinacji zielony+Backspace+Power pojawia się ten ekran z pytaniem, czy przywrócić ustawienia fabryczne i bez względu na to, co wybiorę, pocket się wyłącza i nie uruchamia. Z tego mój wniosek, że bateria jest ok. Z resztą sprawdzałem ją na takim prostym mierniku (który generalnie sprawdza naładowanie paluszków) i jest naładowana.

Co jest z moją Tosią? :-?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 22, 2009, 21:31:51 »
Wygląda ze albo flash gdzieś padł albo jakiś inny moduł - np ładowanie oraz zasilania. Jeśli nie możesz wgrać rom-u przez USB to pozostaje zakończyć kombinacje i serwis pozostaje.
Czy jak podpiąłeś baterię to podłączyłeś też styki danych? Zwykle są w środku...

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 22, 2009, 21:55:08 »
Czy jak podpiąłeś baterię to podłączyłeś też styki danych? Zwykle są w środku...
Nie, nie podpinałem. Żaby sprawdzić, czy bateria jest dobra, podłączyłem ją pod Nokię N91 kabelkami, ale podłączyłem tylko + i -, bez środkowego, i nawet bateria do tej Nokii nie chciała ruszyć, więc rzeczywiście ten środkowy styk może być istotny

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 22, 2009, 22:19:00 »
No to dopóki nie zobisz pełnego testu na baterii od tosi działającej nie będziesz wiedział. Te piny są dość ważne. Przez nie sytem odczytuje pełną pojemność baterii stan naladowania etc.

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 22, 2009, 23:15:18 »
joy1 wydaje mi się, że w Twoim przypadku pomogło wyjęcie baterii i ponowne włożenie. Też musiałem tak robić za każdym razem gdy odpalałem Tosię po rozładowaniu. Problem w tym, że mój pocket przez jakiś czas leżał rozładowany :S

P.S. Mój setny post :D

Gratulacje
Jak tyle będę miał na koncie to zorganizujemy jakieś piwo (bezalkoholowe  :wink:)
Napisane: Kwiecień 22, 2009, 23:06:33
Chyba musisz skombinować nową baterię.

Co możesz polecić? Zamierzam sprzedać Tosię i kupić HTC Dream (G1), więc najlepiej byłoby coś w rozsądnej cenie :grin:

Nie wiem czy to rozsądna cena ale znalazłem coś za 69 zl i ponoć oryginał
http://www.allegro.pl/item613643261_oryginalna_bateria_do_toshiba_portege_g900_g910.html
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 23, 2009, 17:40:11 »
No to dopóki nie zobisz pełnego testu na baterii od tosi działającej nie będziesz wiedział. Te piny są dość ważne. Przez nie sytem odczytuje pełną pojemność baterii stan naladowania etc.
Test z trzema stykami - przeprowadzony
Rezultat - negatywny
Dzisiaj byłem w kilku serwisach. Tylko w jednym się chcieli podjąć - za 100zł. Wydaje mi się, ze trochę drogo. Zna ktoś serwis w Wielkopolsce, w którym by sobie poradzili z czymś takim?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 23, 2009, 18:35:36 »
Ten test hmm..  - znaczy włożyłeś dobrą baterię do tosi?

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 23, 2009, 20:05:19 »
Ten test hmm..  - znaczy włożyłeś dobrą baterię do tosi?
Niestyty, nie mam takiej możliwości. Podłączyłem baterię od k750i

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 23, 2009, 20:09:28 »
Ten test nawet na dobraj na 100% tośce nie musi Ci wyjść pozytywnie z uwagi na możliwe badanie kompatybilności baterii ( np masz w lapach dell-a coś takiego ) To wciąż nie jest to samo co na oryginalnej baterii niestety. Ale możliwe, że układ ładowania w tosi zdechł.

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 24, 2009, 15:05:24 »
Ten test nawet na dobraj na 100% tośce nie musi Ci wyjść pozytywnie z uwagi na możliwe badanie kompatybilności baterii ( np masz w lapach dell-a coś takiego ) To wciąż nie jest to samo co na oryginalnej baterii niestety. Ale możliwe, że układ ładowania w tosi zdechł.
Podłączyłem baterię od Tosi od Nokii N91 trzema stykami (kiedy próbowałem z dwoma nie startowała nawet z oryginalną baterią). Na początku nic się nie działo, ale jak podłączyłem telefon do ładowarki, to zaczął się ładować i ładowałem tak z 10 minut, włączyłem i były wszystkie kreski na wskaźniku baterii. Po włożeniu baterii do Tosi było to samo, co zwykle, czyli... nic :-|

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 24, 2009, 15:10:45 »
Aha - jak w ten sposób, to można przyjąć, że bateria jest dobra i wysiadł moduł ładowania pewnie:(
Na gwarancji tosia?

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 24, 2009, 15:17:30 »
wysiadł moduł ładowania pewnie:(
To dlaczego Tosia się nie włącza?

Na gwarancji tosia?
Nie wie ktoś, ile trwa gwarancja w Play?

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
    • fotki :)
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 24, 2009, 16:50:49 »
Na gwarancji tosia?
Nie wie ktoś, ile trwa gwarancja w Play?
2 lata... tyle co u wszystkich :) /bo to nie PLAY daje gw. a dystrybutor :) /

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 24, 2009, 17:09:29 »
2 lata... tyle co u wszystkich :) /bo to nie PLAY daje gw. a dystrybutor :) /
No to jeszcze jest na gwarancji. Tyle, że wymieniałem ROM i nie mam jak wgrać z powrotem oryginalny :-?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 24, 2009, 20:10:55 »
Wiesz, ale najprawdopodobniej wymienią płytę więc po romie grzebać nie bedą. Tak jest najtaniej jeśli jest dojście do producenta. Wymiana pojedynczych układów jest dość kosztowna bo a) diagnoza prcyzyjna b) musisz sprowadzić układ c) użyć specjalnej lutownicy ( na gorace powietrze ) żeby wymienić i to jest manufaktura w zasadzie

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 25, 2009, 13:01:29 »
c) użyć specjalnej lutownicy ( na gorace powietrze ) żeby wymienić i to jest manufaktura w zasadzie

Juz nie przesadzaj... taka lutownice to w wiekszosci przypadkow maja juz zaawansowani hobbysci elektroniki, i w kazdym serwisie /powaznym, a nie prowadzonym przez pseudospecjaliste/ jest ona na standardowym wyposazeniu...

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 25, 2009, 13:20:33 »
Nie przesadzać w czym? Myślisz, że to parę sekund odlutowac i przylutować element taką lutownicą? Tu o czas mi chodziło a nie o to, że na sprzęt nie stać serwisu.

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 25, 2009, 20:25:30 »
Nie przesadzać w czym? Myślisz, że to parę sekund odlutowac i przylutować element taką lutownicą? Tu o czas mi chodziło a nie o to, że na sprzęt nie stać serwisu.
W porownaniu do czasu pozostalych czynnosci /czyli dokladnej analizy uszkodzenia i jego miejsca/ i czasu sciagniecia potrzebnego elementu czy nawet czasu transportu z punktu sprzedazy do serwisu, to proces lutowania juz nie jest czasem znaczacym... :P
W serwisach ograniczaja sie do zgrubnej oceny, ktory moduł jest uszkodzony, i takowy w calosci wymieniaja...
/bo tak jest szybciej i taniej/ - jakby nie bylo 'chinskie male raczki' szybciej, dokladniej i taniej montuja /lutuja/ cale moduly, niz my bysmy je tylko naprawiali ;)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 25, 2009, 20:57:25 »
Zgadzam się, że nie jest znaczący w porównaniu do czasu postawienia diagnozy. Ale mi chodzi nie o analizę szczegółową tylko o to, że mają taniej do dyspozycji gotową płytę niż kosztuje czas wykonania naprawy. Diagnoza to faktycznie może się okazać niesamowicie kosztowna i okazać się błędna na koniec :P

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 25, 2009, 21:39:47 »
Dzisiaj oddałem Tosię do serwisu. Jeden z lepszych w mojej okolicy. Na gwarancję nie chcę na razie oddawać, bo mam lekkiego cykora, że jakimś cudem zauważą integrację w oprogramowanie i mi sporo za naprawę wykasują. Gostek z serwisu ma do mnie ok. środy zadzwonić i powiedzieć, czy da radę to zrobić (tzn. czy jeśli to jest uszkodzenie hardware, to na pewno nie naprawi, bo nie ma sprzętu). Jeśli nie on, to zaniosę do Play'a.

P.S. Czy do gwarancji potrzebuję jakiś dodatkowy papier, czy wystarczy dowód zakupu?