Jako człowiek który zgodził się na wymianę na g910 (mając drugą Tosię g900, wolałem zaryzykować i osobiście nie żałuję) może coś dopiszę. Podoba mi się bardzo pomysł zbiorowego maila choć sam osobiście zastrzeżeniem do g910 nie mam. Ale jeżeli już chcecie pisać to:
- nie jestem wybredny ale to ustrojstwo jest szkaradne
Taki argument z miejsca odpada. Inna sprawa, ja wiem że o gustach się nie dyskutuje ale naprawdę jeżeli komuś podoba się g900 (czyli mega szkaradny PDA) temu nie ma prawa nie podobać się g910. Inna sprawa ze g910 wygląda naprawdę ładnie (i zwraca uwagę innych jako biznesowa), oraz co najważniejsze nie ściera się tak jak g910.
- vgafix nie działa
ich to guzik obchodzi. Zresztą ktoś na forum bodaj mytoshiba.pl dowodził że starsza wersja (2.0?) chodzi.
Czyli z konkretnych argumentów:
- docelowe inne zastosowani sprzętu (g900 jest bardziej telefonom multimedialnym, g910 biznesowym)
- brak wsparcia sterowników grafiki- niemożliwość płynnego odtwarzania video
- brak możliwość obrócenia ekranu- jako argument można podać: częsta konieczność korzystania z pda tylko jedną ręką (inna spraw że na g910 da się tak pracować, ale Toshiba nie musi o tym wiedzieć)
- brak hosta usb- jako argument można podać, że specjalnie pod tego hosta dokupiło się: klawiaturę, myszkę, pena, hosta i co tam komu do głowy przyjdzie.
- spora wrażliwość urządzenia – jako argument można podać: zamiłowanie w dopasowywaniu zakupionego przez siebie sprzętu do własnych potrzeb, w g910 takie zabawy mogą zakończyć się serwisem (inna sprawa że sam się z tym nie spotkałem, ale tak ludzie na necie mówią;))
- brak wsparcia „sceny” dla g910 (jak i niemożliwość takiego wsparcia- patrz pk wyżej)- jako argument: Toshiba nie wspiera w ogole starszych modeli swoich urządzeń dlatego tak ważne jest wsparcie sceny użytkowników.
Unikał bym argumentu że g910 jest gorsze od g900 bo raz dwa wytłumaczą że lepszy (a bo gps, a bo nowatorskie rozwiązanie z 2 ekranami, a bo jakieś nagrody zdobył, a bo więcej pamięci itp.). Lepiej opierać się na tym że g900 nabyło się w konkretnych celach a g910 ich nie spełnia. Tego argumentu nie zbiją. G910 mogła by być i milion razy lepsza, ale nie możecie na niej chociażby hosta podłączyć a z Tą myślą zakupiliście g900.
Wspieram inicjatywę (choć g910 nie takie straszne jak je malują; )).