Serwis Toshiby G900 - Poradnik krok po kroku

• 584 Odpowiedzi
  • 104634 Wyświetleń

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
Odp: Serwis Toshiby G900 - Poradnik krok po kroku
« Odpowiedź #330 dnia: Kwiecień 08, 2010, 22:10:47 »
Ej ale Wy tak na poważnie z ta wymianą na TG01 albo k01 ? Bo do tej pory myślałem że to żarty, ale za dużo osób o tym mówi. To ja bym w ogole żądał wymiany na laptopa ; ]

TG01 kosztuje obecnie tyle ile zapłaciłem za G900 2 lata temu.
Inna sprawa, że model TG01 raczej niszowy im wyszedł - nim na dobre zagościł na rynku ma następczynie. Funkcjonalnością też nie powala  :S a podejście firmy zachętą jest jeszcze bardziej wątpliwą...
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline Stachovsky

• 39
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #331 dnia: Kwiecień 09, 2010, 00:02:33 »
Z radością mogę państwa poinformować iż Cyfrowe Centrum Serwisowe stale śledzi ten wątek na forum.  :grin:

« Odpowiedź #332 dnia: Kwiecień 09, 2010, 15:33:12 »
Nic w tym dziwnego.

*

slobodan

« Odpowiedź #333 dnia: Kwiecień 09, 2010, 20:01:46 »
Z radością mogę państwa poinformować iż Cyfrowe Centrum Serwisowe stale śledzi ten wątek na forum.

A z kąd o tym wiesz??

*

Offline bub24

• 42
  • Sprzęt: Htc Hd mini
« Odpowiedź #334 dnia: Kwiecień 09, 2010, 21:32:34 »
Dobra Pnowie przeczytalem wątek od mojej  ostatniej wizyty  i powiem  makabra

więc  ja swoja toske wysłalem jakoś pod koniec marca  oczywisćie  nie mineło  parenascie dni  i co widze na stronie prosmy o kontakt  no to bum za tela  i dzwonie oczywiscie 40 minut wisałem na telefonie  wkońcu  ktos odebrał

Już leko  podgotowany  a ta pani  mowi  mi że  nie mają cześci  na naprawe  i  proponują g910  dobra jak to usłyszalem okreciłem pileczke  i pytam sie  w wprost  ze ja  chce inny   model  telefonu  np tg01

i odpowiedz była  taka  na dzień dzisejszy nie mam takiej informacji odnosnie wymiany  na inny telefon  niz g910  ale   wysle  panu meila z wiadomością jak sie czegoś dowiem  lol nie wiedza u nich to chyba  standart   

Połączone: Kwiecień 09, 2010, 21:34:02
edit  aha  meila jak nie ma  tak nie bylo i podejrzewam ze nie bedzie 

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #335 dnia: Kwiecień 09, 2010, 21:56:47 »
A co będzie w momencie, jak odmówicie g910? Dalej czekanie na części, czy odeślą Wam i się wypną?
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #336 dnia: Kwiecień 09, 2010, 23:54:00 »
Chyba nie muszą czytać forum, reklamacji jest raczej sporo (weźcie pod uwagę, że nie wszyscy posiadacze G900 są na forum) a pewnie nie wszystkim G910 się podoba (model "trochę" trąci myszką).

*

Offline bub24

• 42
« Odpowiedź #337 dnia: Kwiecień 10, 2010, 14:08:34 »
Mysle że  co do kwestii  wymian gwarancyjnych odnośnie modelu telefony to css  robie tak jak ustalili z toshiba czyli mogą  mieć  ustalone ze za g900  jest g910  ale to tylko moja sugestia

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #338 dnia: Kwiecień 10, 2010, 14:32:04 »
Niewątpliwie masz rację. CCS jest tylko wykonawcą usług a gwarancję daje toshiba więc to oni płacą za naprawy czy rekompensaty ale sprytnie siedzą sobie w Anglii

*

Offline d8vit

• **
  • 132
  • Sprzęt: SGS +G1
« Odpowiedź #339 dnia: Kwiecień 12, 2010, 20:14:46 »
No i mam informację "oczekuje na decyzję Klienta - prosimy o kontakt z serwisem"
Jutro rano do nich zadzwonię, ale jestem na 90% pewien że zaproponują mi G910...

*

slobodan

« Odpowiedź #340 dnia: Kwiecień 12, 2010, 20:39:35 »
Spróbuj powalczyć o tg01 a jeżeli nie, to powiedz że żądasz jak najszybszej naprawy - jeżeli odpowiedzą Ci że nie ma części itp. To domagaj się zwrou pieniędzy. Ciekawe co powiedzą.

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #341 dnia: Kwiecień 12, 2010, 23:24:38 »
nawet na 99%
Potraktuj to jako propozycję czyli otwarcie na rozmowy...
Też możesz coś zaproponować - koniecznie TG01 i "powtórka z rozrywki" ?

*

Offline d8vit

• **
  • 132
  • Sprzęt: SGS +G1
« Odpowiedź #342 dnia: Kwiecień 13, 2010, 10:01:04 »
Nie pomyliłem się więc. Wymiana na g910. Niewiele się dało negocjować...
Konsultantka jak tylko usłyszała że wymiana na inny model od razu wiedziała ze chodzi o g900 :E
Na dzień dobry dała do wyboru dwie możliwości, czekać w nieskończoność na części zamienne lub zamienić na g910.
Tłumaczyła się że jest to odgórna decyzja Toshiby więc wnioskuję że negocjować o TG01 trzeba by było z samą Toshibą.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #343 dnia: Kwiecień 13, 2010, 13:15:25 »
dlatego juz pisze do nich ładnego maila;] tylko do kogo sie tam nejlepiej skierowac?
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline bub24

• 42
« Odpowiedź #344 dnia: Kwiecień 13, 2010, 15:26:30 »
To chyba nie będzie takie  proste musiał byś się dowiedzieć  kto jest  kierownikiem działu  gwarancji  lub kto  wydaje bezpośredni decyzje  css  acz kolwiek  mogą ci tych danych nie powiedzieć  wysli Emila ogólni chyba do support toshiby  i  zobaczysz ale   to  jest leko  bez sensu  polityki firmy nie zmienisz  dla poszczególnych  jednostek czyli  nas   ja wlasnie czekam  na g910  i zobaczymy 

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #345 dnia: Kwiecień 13, 2010, 20:53:39 »
@Lilim dość długo korespondował z anglikami mają tam jednego odpowiedzialnego za kontakty z Polską

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #346 dnia: Kwiecień 13, 2010, 21:39:40 »
Dean.Johnson@toshiba.co.uk

to jego mail ale podobno niema duzej mocy sprawczej ale mozemy w kilku razem powiedziec NIE! g910

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #347 dnia: Kwiecień 13, 2010, 22:20:30 »
Nawet jeśli nie ma dużej mocy sprawczej, to zawsze może taką informację przekazać dalej. Akurat pan Dean wydaje się być konkretnym człowiekiem, więc zawsze można spróbować napisać. Oczywiście trzeba też uważać co się pisze i formułować swoje argumenty w stosowny sposób, bo powiedzenie "chcę tg01 i już!" nic nie da. Możecie mu napomknąć, że modele G500 były swego czasu wymieniane na G910 i poprosić o wyjaśnienie jakim cudem model wyższy od G500, czyli nasze G900, posiadający o wiele większą funkcjonalność, jest wymieniamy na ten sam, niszowy model G910.

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #348 dnia: Kwiecień 13, 2010, 22:42:05 »
modele G500 były swego czasu wymieniane na G910 i poprosić o wyjaśnienie jakim cudem model wyższy od G500, czyli nasze G900, posiadający o wiele większą funkcjonalność, jest wymieniamy na ten sam, niszowy model G910.
Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś- bo G910 był niszowy i im zalega, więc pozbywają się go w ten sposób :/ Przynajmniej tak ja to widzę :)
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #349 dnia: Kwiecień 13, 2010, 22:44:13 »
wiec kto wysłał toske do serwisu i jeszcze nie wymienił na g910 a chce walczyc o k01 tg01 czy o zwrot kasy to niech sie dopisuje  utworzymy wspolny front i mozemy sprobowac działac ale mądrze. ale g910 jest gorsze od g900 w kilku aspektach
-słabszy proc
-brak hosta
-nie jestem wybredny ale to ustrojstwo jest szkaradne
-vgafix niedziała
-niemozna obrocic ekranu

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #350 dnia: Kwiecień 13, 2010, 22:49:52 »
Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś- bo G910 był niszowy i im zalega, więc pozbywają się go w ten sposób :/ Przynajmniej tak ja to widzę :)

Ale co nas, klientów, to obchodzi? Ktoś tu cytował zapisy prawne mówiące o wymianie na inny mode, nie gorszy od poprzedniego. Tak jak pisze virusotron - G910 jest w wielu aspektach gorsze i mniej funkcjonalne od G900. Jak coś zalega, to nie nasza sprawa - jakby im zalegały cegły w magazynach to też by je ludziom wysyłali zamiast telefonów? :D

Jakbyście potrzebowali jakiejś pomocy w sprawie kontaktu z panem Dean-em (nie wiem, może w sprawie korespondencji, języka, etc.) to łapcie mnie tu na forum (choćby za pośrednictwem PW, bądź nawet tu w temacie). Odwiedzam dział codziennie po kilka(naście) razy, więc się zgłoszę. Osobiście popieram tą akcję i gdybym nadal czekał na naprawę, to sam bym się w to włączył. Niby mam wymienioną płytę główną i Toshiba (odpukać) działa ładnie, ale gwarancja już się kończy a nikt nigdy nie wie kiedy ta regenerowana płyta kopnie w kalendarz.

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #351 dnia: Kwiecień 13, 2010, 22:55:19 »
dodałbym jeszcze, że praktycznie odpada obsługa paluchem (jedną ręką wiele się nie podziała bo trzeba to ustrojstwo otworzyć "przed użyciem")

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #352 dnia: Kwiecień 13, 2010, 23:27:38 »
Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, jeżeli nie są w stanie naprawic ci sprzętu to możesz dochodzic innych roszczeń, nawet odstąpic od umowy> oddajesz im bubla a oni tobie kasę

ja zapłaciłem 768 zł wiec to mi sie bardziej opłaca niz wymiana na g910 ktore łazi po mniej niz 500zł

Kto jest chętny na wymianę? To niech nikt nie przyjmuje propozycji wymiany na g910 od ccs tylko tutaj sie dogadamy i wszystko zrzucimy na Lilima ;P ale serio razem wypiszemy maila nawet jak by to miła zając kilka dni sensownie przedstawić nasza sytuacji i zestawić możliwości g900>g910  wypiszemy ze ze to model gorszy argumenty i ze możemy byc testerami europejskiego k01

@Lilim to poruszaj iles tam razy wejsciem usb to padnie ;P

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #353 dnia: Kwiecień 14, 2010, 00:13:32 »
CCS też się pewnie ucieszy bo ta akcja z G900 mocno im chyba doskwiera. Nie ma naprawy - nie ma kasy a i klient wk....ny przyjemny w obejściu nie jest

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #354 dnia: Kwiecień 14, 2010, 23:04:55 »
Jako człowiek który zgodził się na wymianę na g910 (mając drugą Tosię g900, wolałem zaryzykować i osobiście nie żałuję) może coś dopiszę. Podoba mi się bardzo pomysł zbiorowego maila choć sam osobiście zastrzeżeniem do g910 nie mam. Ale jeżeli już chcecie pisać to:

- nie jestem wybredny ale to ustrojstwo jest szkaradne
Taki argument z miejsca odpada. Inna sprawa, ja wiem że o gustach się nie dyskutuje ale naprawdę jeżeli komuś podoba się g900 (czyli mega szkaradny PDA) temu nie ma prawa nie podobać się g910. Inna sprawa ze g910 wygląda naprawdę ładnie (i zwraca uwagę innych jako biznesowa), oraz co najważniejsze nie ściera się tak jak g910.
- vgafix nie działa
ich to guzik obchodzi. Zresztą ktoś na forum bodaj mytoshiba.pl dowodził że starsza wersja (2.0?) chodzi.

Czyli z konkretnych argumentów:

• docelowe inne zastosowani sprzętu (g900 jest bardziej telefonom multimedialnym, g910 biznesowym)
  • słabszy procesor
  • brak wsparcia sterowników grafiki- niemożliwość płynnego odtwarzania video
  • brak możliwość obrócenia ekranu- jako argument można podać: częsta konieczność korzystania z pda tylko jedną ręką (inna spraw że na g910 da się tak pracować, ale Toshiba nie musi o tym wiedzieć)
  • brak hosta usb- jako argument można podać, że specjalnie pod tego hosta dokupiło się: klawiaturę, myszkę, pena, hosta i co tam komu do głowy przyjdzie.
  • spora wrażliwość urządzenia – jako argument można podać: zamiłowanie w dopasowywaniu zakupionego przez siebie sprzętu do własnych potrzeb, w g910 takie zabawy mogą zakończyć się serwisem (inna sprawa że sam się z tym nie spotkałem, ale tak ludzie na necie mówią;))
  • brak wsparcia „sceny” dla g910 (jak i niemożliwość takiego wsparcia- patrz pk wyżej)- jako argument: Toshiba nie wspiera w ogole starszych modeli swoich urządzeń dlatego tak ważne jest wsparcie sceny użytkowników.

Unikał bym argumentu że g910 jest gorsze od g900 bo raz dwa wytłumaczą że lepszy (a bo gps, a bo nowatorskie rozwiązanie z 2 ekranami, a bo jakieś nagrody zdobył, a bo więcej pamięci itp.). Lepiej opierać się na tym że g900 nabyło się w konkretnych celach a g910 ich nie spełnia. Tego argumentu nie zbiją. G910 mogła by być i milion razy lepsza, ale nie możecie na niej chociażby hosta podłączyć a z Tą myślą zakupiliście g900.

Wspieram inicjatywę (choć g910 nie takie straszne jak je malują; )).
Regulamin
Arcomage PL

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #355 dnia: Kwiecień 14, 2010, 23:37:09 »
odpal vga fixa to migiem bedziesz leciał do serwisu z proba obrotu rowniez... tak samo toshibe nie interesuje ze istnieje jakias scena pda wsparcia to nawet dla tg01 kuleje. a ten drugi ekran naprawde jest bardzo funkcyjny i zadne nowatorskie

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #356 dnia: Kwiecień 15, 2010, 00:21:21 »

Lepiej opierać się na tym że g900 nabyło się w konkretnych celach a g910 ich nie spełnia. 

Bardzo słusznie. To musi być sprzęt funkcjonalnie podobny do wymienianego.
Motor może być droższy i lepszy od samochodu a chyba nikomu z producentów nie przyszło do głowy by w ramach gwarancji wymienić klientowi samochód na motor.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #357 dnia: Kwiecień 15, 2010, 01:36:16 »
odpal vga fixa to migiem bedziesz leciał do serwisu z proba obrotu rowniez... tak samo toshibe nie interesuje ze istnieje jakias scena pda wsparcia to nawet dla tg01 kuleje. a ten drugi ekran naprawde jest bardzo funkcyjny i zadne nowatorskie
Żeby nie robić ot to krótko. odpalałem a że nic się nie działo dałem spokój. To samo próba obrócenia ekranu w rejestrach, nic się nie działo, ale na pewno Toshiba działa ;) Nie mówię że komuś się nie wykrzaczyło przy tym, ale to cecha wszystkich tel z WM że u jednego coś działa a u drugiego wywala system. Choć się nie zdziwię jak większość takich uwag w necie okaże się tylko powtarzaniem po jednej.
A co do ekranu z przodu, to był przykład głupiego argumentowania, ale .. W takim wykonaniu będę utrzymywał że jest nowatorski ( czyli nie dodatkowy kolorowy jak np w Nokiach C). Ale mówię kwestia gustu i zastosowań. Ja sobie go chwale za naprawdę widoczną oszczędność na baterii.

"tak samo toshibe nie interesuje ze istnieje jakias scena pda wsparcia to nawet dla tg01 kuleje"

Może za mało zaznaczyłem subtelną różnicę. Jeżeli im napiszesz że g910 nie ma wsparcia i przez to jest "be" to żaden argument, ale jeżeli napiszesz że powodem zakupu g900 było DUŻE wsparcie sceny a g910 go nie ma to już jest coś czego podważyć nie mogą.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2010, 01:42:48 wysłana przez puszatek »
Regulamin
Arcomage PL

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #358 dnia: Kwiecień 15, 2010, 02:21:06 »
@puszatek
To, że G900 cieszy się dużą popularnością to specjalnie anglików nie obchodzi (na dowód masz dbałość o podtrzymanie dobrej opinii o modelu). Wydaje mi się, że chcą załatwić zobowiązania gwarancyjne wietrząc przy okazji magazyny.
Nie twierdzę, że G910 jest do bani - mnie on się zupełnie nie podoba (i nie chodzi o wygląd). Trudno uznać go za wersję rozwiniętą poprzednika.

*

Offline rafcio9292

• 41
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #359 dnia: Kwiecień 15, 2010, 16:17:57 »
Witam!
Miałem problem z wyświetlaczem w swojej Toshibie. Telefon wysłałem 12 kwietnia, już następnego dnia został odesłany do mnie z powrotem:) I już dziś cieszę się na nowo Tośką:) Dodam jeszcze, że CCS wymienił mi też ten czarny plastik co jest na rogach, bo mój był dość zniszczony:) Z całej operacji serwisowej jestem bardzo zadowolony! 3 dni to naprawdę ekspresowo!! Żeby wszyscy mieli takie szczęście jak ja:)
Pozdrawiam!
Toshiba G900-->>C&C Globalbus-->>SPB Mobile Shell 3.5