Pytania newbe - kandydaci do FAQ

• 71 Odpowiedzi
  • 14568 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Uploadertix

• *
  • 93
  • ..::Extreme user::..
  • Sprzęt: i5700 (spica)
Odp: Pytania newbe - kandydaci do FAQ
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 24, 2009, 18:48:53 »
Witam...

Od coś około 3 dni jestem świeżym userem toshiby g900 (oczywiście wybór na nią padł ze względu na stosunek cena/jakosć). Oprócz tego, że ten smartphone jest efektem końcowym (póki co) kilkunastu telefonów jakie posiadałem + pracy przy navi z WM (jakiś rok temu pracowałem w salonie sprzedjąc to ludziom :D ), to oczywiście jest źródłem miliona pytań bez odpowiedzi - póki co, mam nadzieję :) Zazwyczaj do wszystkiego dochodzę sam przekopując google, ale czasem warto otworzyć gębę i walnąć jakąś głupotę, przynajmniej inni mogą się pośmiać :)

Otóż w szale instalowania softu dołożyłem program Diamond TV. To ciekawy program do przechowywania informacji o ulubionych internetowych stacjach tv z możliwością odtworzenia obrazu na zewnętrznym programie. Potestowałem via wifi, na moim prywatnym routerze - jako, że na mediaplayerze o ile dźwięk ok, to obraz lekko przycinał, postnowiłem użyć softu z zewnątrz - coreplayer okazał się nietrafiony (totalna... ścinka). To poczytałem co nieco o naszym goforce i doszedłem do wniosku, że może zewnętrzne dopalanie nie jest takie złe i pobrałem paczkę z tcpmp alpha 5... Ale paczka ta nie ma instalatora, tak jak zazwyczaj się spotykałem z cab, arm czy setupem, tak tutaj wszystko copy do folderu, odpalam i jest odtwarzacz. Pytanie teraz jak w tym momencie aplikację integruje się z systemem tak, żeby widział mi to jak normalnie zainstalowany progs? Muszę sobie jakoś skompilować caba? Bo niestety sam Diamond TV w tym momencie strajkuje i TCPMP "nie widzi", nawet po przeszukaniu folderu ze ścieżką docelową ręcznie.

Mam też propozycję do FAQ - jako, że jestem na bieżąco z wszystkim tym, co nurtuje newbie... Przydałoby się w jednym punkcie dlaczego tak właściwie nie ma sterownika do naszej grafiki, kto jest temu winny, jakie są szanse na wykorzystanie w przyszłości możliwości GoForce i co do tej pory udało się zrobić.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :)
Były: kilka "niepda", Motorola a925, Toshiba G900, SE Xperia X1
Jest: Samsung i5700

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 24, 2009, 20:49:43 »
Odnośnie instalacji - program w cabie jest tak samo dobry jak i program przygotowany do instalowania poprzez kopiowanie z folderem. Kwestia tego, co nazywasz widocznością sprowadza się do zrobienia linku do programu w menu startowym albo do zrobienia wpisów w rejestrze jeśli jakiś program jest serwerem COM. TCPMP jak najbardziej odpala się z katalogu a wersja z cab-em zdaje sie że tylko te linki żeby w programach się pokazywał dodaje. Można spokojnie robić to ręcznie i jest w naszym dziale nawet to opisane parę razy.

Jeśli chodzi o goforce to poza takimi inicjatywami jak dopalacz do tcpmp o sterach directx lub dla biblioteki open GL to na razie nie ma co marzyć. Nawet z dokumentacją nie są to rzeczy łatwe do napisania.

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 25, 2009, 10:26:19 »
Jeszcze warto dodac ze goforce jest w tosi tylko dlatego ze gdy powstawala nic innego nie obslugiwalo rozdzielczosci WVGA.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #33 dnia: Maj 25, 2009, 16:48:54 »

mam pytanie i czy ktos by mogl mi wyjasnic jak ustawic resco file explorer zeby po uruchomieniu kontaktow czy eksplorera plikow pojawialo sie to jak po uruchomieniu    /\. chodzi mi o wyglad oraz o to aby mozna bylo przesuwac pliki palcem a nie suwakiem.jeszcze jedno takie glupie :P jaki format aplikacji musi byc zeby zainstalowac na tośce?
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 16:58:46 wysłana przez mrkiller »

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 25, 2009, 17:15:17 »
Format aplikacji na wm to .cab i .exe w tym drugim przypadku aplikacje instaluje sie poprzez activesynt. A jako ze mam teraz duzo wolnego czasu zastanawiam sie nad stworzeniem kolejnego watku dla newbe. Cos w stylu faq dotyczacego ogolnie wm, taka jakby instrukcja obslugi. Co wy na to?
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #35 dnia: Maj 25, 2009, 17:18:41 »
jak sciagalem  spb pocketplus to sciagnelo sie to w .exe to mam to zamienic na .cab? czy tak w .exe wrzucic?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 25, 2009, 17:20:06 »
Format aplikacji na wm to .cab i .exe w tym drugim przypadku aplikacje instaluje sie poprzez activesynt. A jako ze mam teraz duzo wolnego czasu zastanawiam sie nad stworzeniem kolejnego watku dla newbe. Cos w stylu faq dotyczacego ogolnie wm, taka jakby instrukcja obslugi. Co wy na to?
takie projekty były, nawet na tym portalu było kiedyś faq
tutaj też jest takie coś, nieaktualizowane od jakiegoś czasu
http://mobiwiki.pl/Instalacja_programów
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 17:22:08 wysłana przez globalbus »
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Allwar

• *
  • 84
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 25, 2009, 17:21:31 »
Jestem za:D
Właśnie kupilem Tosie i mam bardzooo duzo pytań co do jej uzytkowania:D

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 25, 2009, 17:26:06 »
jak sciagalem  spb pocketplus to sciagnelo sie to w .exe to mam to zamienic na .cab? czy tak w .exe wrzucic?
tzn. jak kupiles, bo piractwo tutaj jest bardzo tępione. Jak sciagnales w exe, to musisz podlaczyc tosie do pc, poczekac az activesynt ja wykryje i odpalic program na pc, dalej juz powinienes sobie poradzic.
Jestem za:D
Właśnie kupilem Tosie i mam bardzooo duzo pytań co do jej uzytkowania:D
Poki co mozesz zadawac je mi na pw, albo gg.
takie projekty były, nawet na tym portalu było kiedyś faq
tutaj też jest takie coś, nieaktualizowane od jakiegoś czasu
http://mobiwiki.pl/Instalacja_programów
Zaraz troche podopisuje na mobiwiki.pl :)

« Odpowiedź #39 dnia: Maj 25, 2009, 17:32:26 »
a czy ktos mi pomoze z resco explorerem?    co zrobic zeby po zainstalowaniu SPB Mobile Shell 3.0 PL moj ekran przykladowo wygladal tak ?? :  http://www.maxprograms.pl/programy/pocketpc/obrazki/mobile_shell30.png
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 18:12:03 wysłana przez mrkiller »

*

Offline Allwar

• *
  • 84
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 25, 2009, 19:10:59 »
A czy mozna udostepnic Tosce neta przez USB?

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 25, 2009, 19:12:09 »
Można, Activesync :)
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

*

Offline Allwar

• *
  • 84
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 25, 2009, 19:19:59 »
A mogłbys opisać jak? :O~
Lub zapodac link do tego

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 25, 2009, 19:21:34 »
Lub zapodac link do tego
Bardzo prosto:
1.Podlaczasz tosie do pc z zainstalowanym activesynt.
2.Cieszysz sie internetem w tosi :E

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 25, 2009, 19:26:20 »
Allwar- nie masz instrukcji? :D
Co prawda ja swojej nie czytałem, ale wydaje mi się, że tam sporo ciekawych i przydatnych rzeczy jest napisanych :D

*

Offline Allwar

• *
  • 84
« Odpowiedź #45 dnia: Maj 25, 2009, 19:28:49 »
Lub zapodac link do tego
Bardzo prosto:
1.Podlaczasz tosie do pc z zainstalowanym activesynt.
2.Cieszysz sie internetem w tosi :E

Tylko tyle?:D Jeżeli mam pakiet neta gprs to i tak lapie z USB? :O~

I jeszcze jedno pytanie:D Mam pendrive OCZ Rally2 8GB
Lecz nie moge go do Tosi podłaczyc zważywszy na pobór mocy... i czy jesli bym usunał diode w nim to mogloby to cos pomóc?:D

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 25, 2009, 19:31:57 »
Tylko tyle?:D Jeżeli mam pakiet neta gprs to i tak lapie z USB? :O~

I jeszcze jedno pytanie:D Mam pendrive OCZ Rally2 8GB
Lecz nie moge go do Tosi podłaczyc zważywszy na pobór mocy... i czy jesli bym usunał diode w nim to mogloby to cos pomóc?:D
Usunięcie diody niczego nie da. Tosia nie mierzy faktycznego poboru mocy, tylko sczytuje ten przypisany urzadzeniu. Gdzies w komputerze po podlaczeniu pendrive mozna zobaczyc ile pobiera. Niektore huby omijaja problem. Napisz inaczej pytanie z internetem gprs bo nie zrozumialem. :)

« Odpowiedź #47 dnia: Maj 25, 2009, 19:35:09 »
ponawiam prosbe

*

Offline Allwar

• *
  • 84
« Odpowiedź #48 dnia: Maj 25, 2009, 19:38:33 »
Czyli nowy pen do zakupu:(

A co do neta, mam teraz Tosie podłączona do PC i zainstalowany tamten program ale gdy wszedłem w internet w Tosi zjadło mi kb z pakietu internetowego:(

*

Offline saknis

• 696
  • Sprzęt: HTC Hero
« Odpowiedź #49 dnia: Maj 26, 2009, 00:01:34 »
U mnie po podłączeniu łączy się normalnie, nie pobiera nic z GPRS, musisz dokończyć synchronizację i wtedy próbować, u mnie zanim jej nie dokończę to chce pobierać z gprs ;)

*

Offline Toper

• **
  • 192
    • http://toperek.w.interia.pl
  • Sprzęt: Toshiba G900
Proste pytanie - które TCMP?
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 26, 2009, 10:01:37 »
Próbowałem użyć 0,71, ale wolno działało. Ściągnąłem z portegeclub wersję pod GoForca, chodzi szybko, ale się zawiesza :(
Czy możecie powiedzieć, którego TCMP używacie i działa Wam poprawnie? Będę wiedział wtedy czy mam kombinować z systemem (HR?) czy z samym TCMP.
System mam 6.1 Globalbusa, wersję sprzed kilku miesięcy. Może trzeba by ściągnąć nową wersję?

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Toper

*

koldasz

Odp: Proste pytanie - które TCMP?
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 26, 2009, 10:39:12 »
Próbowałem użyć 0,71, ale wolno działało. Ściągnąłem z portegeclub wersję pod GoForca, chodzi szybko, ale się zawiesza :(
Czy możecie powiedzieć, którego TCMP używacie i działa Wam poprawnie? Będę wiedział wtedy czy mam kombinować z systemem (HR?) czy z samym TCMP.
System mam 6.1 Globalbusa, wersję sprzed kilku miesięcy. Może trzeba by ściągnąć nową wersję?

Pozdrawiam

Wersja na Goforce i nie tylko, może zawiesić się gdy uśpisz Tośkę (powerem). Co do wolnego działania to chyba mam jakąś cudowną Tośkę bo  czasami się podwiesi (jakieś mikrosekundy wygląda jak zniknięcie 3-5 klatek)podczas buforowania pliku avi~1,1GB 700x400p -resident evil degeneration. Przy innych filmach efekt ten jest widoczny tylko podczas scen walki, wybuchów itp. szybkich akcji gdy bitrate wzrasta bardzo znacząco, a prz większości innych filmów idzie płynnie jak trzeba.
Obecnie wszyscy chyba używają wersję (chyba 0,82) zawartą w romie globalbusa :P
Wersja 0,71 to przeszłość. Chociaż mi najbardziej przypadła do gustu, 0.71+wszystkie tweaki i wtyczki mi potrzebne.

« Odpowiedź #52 dnia: Maj 26, 2009, 14:30:28 »
Czy G900 ma gniazdo do zewnętrznej anteny GSM?

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 26, 2009, 14:32:49 »
Chyba tak - pod tą gumową zaślepką jak pokrywę baterii otworzysz. Ale na 100% gwarancji nikt pewnie nie da czy to na pewno do gsm :)

« Odpowiedź #54 dnia: Maj 26, 2009, 20:44:54 »
A mógłby ktoś zrobić zdjęcie tego gniazda?

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 26, 2009, 21:13:03 »
Proszę:
http://marsozerca.waw.pl/gniazdo.jpg
http://marsozerca.waw.pl/gniazdo2.jpg

sorry za jakość ;p jak chcesz lepsza, to napisz, wyedytuję i wrzucę coś lepszego, bo po aparat nie chce mi się iść, za daleko :D

*

Offline saknis

• 696
  • Sprzęt: HTC Hero
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 26, 2009, 21:19:11 »
a czy ktos mi pomoze z resco explorerem?    co zrobic zeby po zainstalowaniu SPB Mobile Shell 3.0 PL moj ekran przykladowo wygladal tak ?? :  http://www.maxprograms.pl/programy/pocketpc/obrazki/mobile_shell30.png

Tak jei jest domyslny po instalacji SPBBackup 3.01, tylko inna tapeta ;)

Wstarczy, że wejdziesz w programy/spbbackup i tam sobie odpalisz któryś z modułów - powinien wtedy być na Today'u.

« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 03, 2009, 21:12:15 »
jak wyłączyć podpowiedzi przy pisaniu smsa ? oraz wszelkiego rodzaju xt9 t9 itp itd :P ... kiedyś udało mi się to wyłączyć gdzieś w opcjach ale teraz żadnych takich ustawień nie widzę ;/ ... a może można to jakoś w rejestrze wyłączyć ?

pozdro ;)

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 03, 2009, 21:34:22 »
Settings-Input, w polskim systemie to bedzie chyba ustawienia-wprowadzanie znakow, ikonka klawiatury. I tam w drugiej zakladce wszystko sobie ustawiasz.

« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 04, 2009, 01:33:34 »
no wlasnie tak mi sie wydawalo ze to tam powinno byc ale nie ma ... mam w ogole tylko dwie zakladki- w pierwszej (metoda wprowadzania danych) jest ustawianie klawiatury ekranowej a w drugiej (Opcje) jest nagrywanie cos tam o powiekszaniu znakow oraz poczatek zdania wielka litera i zeby zawijal jak koniec wiersza ... wydaje mi sie ze powinna byc jeszcze jedna zakladkaa ale jej nie ma :/ widocznie to wina romu (z kuchni fresh&clear) - powracajc do mojego poprzedniego pytania: da sie jakos wylaczyc w rejestrze podpoowiedzi podczas pisania smsow? albo w jakis inny sposob niz opisany powyzej ? (sorki za brak polskich znakow - pisalem z toski ;))