Nie łączy przez usb

• 16 Odpowiedzi
  • 1603 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie łączy przez usb
« dnia: Styczeń 29, 2009, 22:42:44 »
Niewiem co się stało nie moge połączyć tosi z kompem, wcześniej łączyłem i nie było żadnego problemu. Jak podłączam kabel to przez chwile świeci się czerwona dioda i gaśnie i nic więcej sie nie dzieje  :(

*

Offline babus11

• 36
  • Sprzęt: Samsung i5700 Spica I570EXXJD1
Odp: Nie łączy przez usb
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 29, 2009, 22:48:25 »
a nie wlaczyles funkcji pamieci masowej USB w ustawieniach->polaczenia-> pamiec USB

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2009, 22:51:57 »
Włączałem i wyłączałem i nic nie zmieniało :/ dziwne bo jak podłącze to po ok.5min wyświetla mi na kompie nieznane urządzenie i nic stym nie moge zrobić  :-?

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2009, 08:38:10 »
Chyba musisz AS przeinstalować.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 30, 2009, 10:31:29 »
Przeinstalowałem na kompie i nic nie dało ;/, mam też adapter na kabel ten na 10 pin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 10:48:45 wysłana przez olomos »

*

VW12

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 30, 2009, 11:55:43 »
Witam po raz pierwszy  :ok:
Niewiem co się stało nie moge połączyć tosi z kompem, wcześniej łączyłem i nie było żadnego problemu. Jak podłączam kabel to przez chwile świeci się czerwona dioda i gaśnie i nic więcej sie nie dzieje  :(
Wczoraj miałem dokładnie to samo, restart i kompa i Tosi, przeinstalowanie AS i nic to nie dało.
Zostałem zmuszony do uruchomienia połączenia przez BT i w sumie to dobrze bo nie jestem teraz na smyczy, aczkolwiek również jestem ciekaw o co chodzi z tym USB

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2009, 11:59:05 »
Coś jest na kompie spierniczone. Może też być wirusek. Ja przykładowo miałem jakieś świństwo i mi AS padał co jakiś czas. Teraz jest ok.
Możesz sprawdzić też host na tosi  -jęśli zobaczy jakiś dysk usb to prawie na 100% moduł usb działa i to wina PC.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2009, 16:39:42 »
Jak dla mnie to brzmi na rozwalony kabel/złącze USB. Linia zasilające ewiedntnie jest podłączona (dioda na tosi), ale pojawienie się informacji o nieznanym urządzeniu może sygnalizować uszkodzenie linii DATA+ lub DATA- System widzi, że _coś_ jest podłączone, ale urządzenie nie chce (a raczej nie może) się kulturalnie przedstawić, więc jest raportowane jako nieznane.
Proponowałbym spróbować podłączyć innym kablem i do innego portu USB przed zabawą z AS i  innym oprogramowaniem. Test USB Host też nie zaszkodzi - można się w ten sposób upewnić czy to przypadkiem nie jest problem z gniazdkiem w tosi.

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 30, 2009, 17:20:18 »
Który sporo osób stwierdza na portegeclub
(uszkodzone gniazdo)
It's beyond your imagination

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 30, 2009, 17:23:39 »
Sprawdź też gniazdo w tosi i w kompie/zmień kabel

kumpel kupił tosie z rozwalonym gniazdem, środkowy styk był odgięty :P

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 30, 2009, 17:50:21 »
miałem podobny problem, po podłączeniu do lapka tośka się nie ładowała i nie działał AS. Gniazda były w porządku, ale kabel usb miał tak wyrobione ogumienie, że pewnie w jego wnętrzu urwał się któryś z drutów i dlatego nic nie działało. :)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 30, 2009, 17:52:57 »
obstawiam problem programowy, nieznane urządzenie pojawia się jak AS coś namota w sterownikach (m in widać aktywne połączenie sieciowe mimo odłączenia)
a co do kabelków, większość trzeba poprawić nożykiem, żeby weszła do gniazda
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

VW12

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 30, 2009, 17:53:58 »
Sprawdzałem inne gniazda USB w PC z 6 chyba a i podłączałem drugi kabel na którym już działała (foto Canon), a hosta nie sprawdzę bo nie mam niestety kabla :-|

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 30, 2009, 18:19:33 »
Miałem podobny problem (nieco inny objaw - AS w PC wyświetlał błąd połączenia). Problem rozwiązałem wyłączając> SR > włączając > SR jedną z opcji w ustawieniach połączeń Toshi (nie pamiętam którą - dotyczyła połączeń USB). Problem przyszedł wraz z wgraniem jednej z wersji ROMu (raczej od Felixa nie od Globalbusa  ;D - choć to może była wina samego kucharza ) jednak nie wystąpił przy pierwszy połączeniu a przy kolejnym.
Obecnie Samsung Omnia i TOSHIBA G900 a w samochodzie ZENEC nc2010 (na WIN CE 5.0 - do rozgryzienia). Awaryjnie SPV C500 z WM6.1 ENG. Wcześniej SPV c600 i HTC Wizard

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 30, 2009, 18:22:01 »
takie są objawy jak masz ogniomurek albo inny filtr na portach, wtedy AS nie chce pracować w trybie sieciowym.

paypal

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 31, 2009, 20:35:02 »
Myślę że problem nie wynikał z ustawień ogniomurka i blokady portów - wcześniej przy tej samej konfiguracji zarówno Toshi jak i SPVki łączyły się bez problemu. Po wgraniu wspomnianego ROMka dotyczył tylko Toshi do czasu kombinacji z wyłączeniem i ponownym włączeniem opcji. Wyglądało mi to na brak zgodności statusu funkcji ze stanem rzeczywistym. W wielu systemach (nie tylko telefonicznych) się z czymś takim spotykałem. Wyłączenie funkcji spowodowało wyrównanie statusu i umożliwiło faktyczne włączenie.

Wracając do tematu. Zauważyłem, iż gniazdo USB jest nico nietypowe - większość samochodowych ładowarek USB z tego gniazda wylatuje (kiedyś żona trzymała wtyczkę przez 10 godzin jazdy samochodem, żeby navi działała). Te luzy dają się również zauważyć w przypadku wielu kabli USB > miniUSB - zrywa połączenie z kompem i.t.p. Miałem także sytuację, gdy zerwało mi w ten sposób połączenie i niemożliwe stało się podłączenie na nowo aż do restartu PCta.
Obecnie Samsung Omnia i TOSHIBA G900 a w samochodzie ZENEC nc2010 (na WIN CE 5.0 - do rozgryzienia). Awaryjnie SPV C500 z WM6.1 ENG. Wcześniej SPV c600 i HTC Wizard

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 31, 2009, 20:39:51 »
Zauważyłem, iż gniazdo USB jest nico nietypowe

a co do kabelków, większość trzeba poprawić nożykiem, żeby weszła do gniazda
mówiłem, nie gniazdo, tylko sama jego obudowa, po prostu czasem wtyczki nie mają jak tam wejść.

paypal