Kilka obaw...

• 13 Odpowiedzi
  • 1069 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wirher

• *
  • 97
  • Sprzęt: Touch Pro 2, Samsung Galaxy S2
Kilka obaw...
« dnia: Październik 21, 2009, 20:22:02 »
Witam! Ostatnio zacząłem myśleć nad zmienieniem romu w tosi, no bo jednak ciągle na standardzie odbija się na komforcie pracy. No i tu moja obawa, czy jest możliwość że instalacja softu się nie uda? Wiem, naładować trzeba ale czy program od instalowania oprogramowania nie złapie jakiegoś crasha? Trochę się boję, bo to nie tania zabawka. I jak dobrze rozumiem po nieudanej instalacji nie ma żadnej możliwości uratowania PDA? Przepraszam za takie "noobowe" pytania, ale nie znam się na tym i nie znalazłem odpowiednich informacji na forum. Z góry dzięki.
Edit: O co chodzi z tymi sterownikami skopanymi do grafiki, bo ja jakoś nie odczułem narazie.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2009, 20:23:52 wysłana przez wirher »

*

Offline orzo

• 1042
Odp: Kilka obaw...
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2009, 20:45:39 »
było zyliony razy już. tosi nie da się uwalić przy standardowym wgrywaniu romu (chyba, ze z SuperRUU zaznaczysz coś innego niż OS).

skopane sterowniki grafy.. odczujesz i to szybko :P aplikacje z akceleracją 3D nie działają, dużo wolniejsze niż na innych PDA są animacje, przejścia między oknami i takie tam.
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline wirher

• *
  • 97
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2009, 20:59:01 »
i nic z ta grafa nie da sie zrobic ? :/

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2009, 22:11:32 »
nie. nic się nie da zrobić. poczytaj na forum (w indeksie jest spis wątków)

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2009, 23:31:15 »
da sie..."wystarczy" tylko napisac sterownik z obsługa OpenGLES
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2009, 10:38:34 »
O czym piszecie?  :O Tośa nie ma dopalenia i nie wykorzystuje swojego potencjału - to fakt. Ale sterownik do grafy tak na prawdę tylko kopiuje przygotowane bitmapy do pamięci bufora ramki. Co tutaj jest skopane? Za większość operacji graficznych odpowiada gwes.exe + system z jego zarządzaniem pamięcią. W tym zakresie globalbus dużo poprawił akurat. Dodatkowe pytanie - ile jest tych pocketów z dopaleniem 3D, szczególnie wypuszczonych na rynek razem z tosią?
W większości aplikacji programiści nawet nie sięgają do gl na CE, więc nawet jakby był dopalacz to nie zauważylibyśmy tego szczególnie w normalnym użytkowaniu.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 22, 2009, 14:49:17 »
no ale imho, to chociażby taki SPB MS chodziłby płynnie, a nie jako tako tylko przy 520 mhz..  :-|

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 22, 2009, 15:19:07 »
Tylko czy wykorzystuje opengles? Może da się sprawdzić na programowym sterowniku? - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=360237

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 22, 2009, 15:55:08 »
wszedłem na tę stronę i żadnego downloadu nie znalazłęm, aby sprawdzić działanie... :( chyba, że źle zrozumiałem Twoją wypowiedź...

edit: mój błąd :P jest download xD

edit2: ale co mam z tym zrobić po ściągnięciu? mam kilka folderów, dużo plików i nigdze nie mogę instrukcji znaleźć jakiejkolwiek.  :S
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 16:00:59 wysłana przez orzo »

*

Offline wirher

• *
  • 97
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 22, 2009, 20:05:31 »
A ogólnie co jest najgorsze w tośce, ta jej rozdzilczość że developerzy jeszcze nie bardzo się do niej przykładają, czy to że ta grafika kuleje. Wiem, są jakieś fixy do rozdzielczości, cośtam "GAPI". Czy po zainstalowaniu tych wszystkich fixów będę mógł normalnie korzystać z przynajmniej 3/4 aplikacji?

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 22, 2009, 20:11:28 »
to po co kupowałeś pda z wvga, skoro zależy Ci na aplikacjach nie napisanych pod tę rozdziałkę?  :-? jest program do zmiany rozdzielczości z wvga na vga i tyle.

*

Offline wirher

• *
  • 97
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 22, 2009, 20:26:21 »
a myslisz ze o tym wiedzialem? zobaczylem ze duza rozdzialka, wiec myslalem ze to sie sprawdzi. niestety nie ma sprzetu idealnego. a czy gdybym mogl wymienic sie na kaisera bylby to lepszy wybor?

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 22, 2009, 20:56:07 »
wg mnie tosia jest lepsza, ale to tylko moja subiektywna opinia..  :E

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 23, 2009, 08:08:26 »
orzo: Tak na szybko - chodziło mi o to żeby plik/i ze sterami do open gles realizowanym programowo wrzucić do katalogu windows i sprawdzić czy ten program z nich skorzysta. Na liście importu dll-ek aplikacji raczej nie uświadczysz tych plików, bo one muszą ( o ile są wykorzystywane ) być ładowane dynamicznie ( inaczej program nie odpalałby się na urządzeniach bez wsparcia open gles).