Jak wydłużyć życie naszej tośki na baterii?

• 14 Odpowiedzi
  • 2403 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak wydłużyć życie naszej tośki na baterii?
« dnia: Sierpień 23, 2010, 05:50:43 »
Witam

Jak w temacie. Zastanawiam się jakie czynności mogą doprowadzić do wydłużenia działania toshiby bez ładowania. Na pewno jest to zakup nowej baterii, a jeszcze lepiej o większej pojemności niż posiadana dotychczas. Zmniejszyłem podświetlenie i taktowanie procesora do minimum (29 mhz). Co jeszcze można powyłączać, poprzestawiać? Oczywiście wifi i bt off (co więcej pobiera prądu wifi czy bt?).

*

Offline lolasher

• 431
  • Sprzęt: ZTE Blade
Odp: Jak wydłużyć życie naszej tośki na baterii?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2010, 11:49:26 »
Oczywiście WiFi zabiera więcej prądu. Zmniejszenie taktowania procesora na taką wartość jak podałeś to będzie wegetacja, a nie używanie telefonu.
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2010, 12:41:37 »
Zmniejszając taktowanie do tak niskich wartości to równie dobrze można z Toshiby nie korzystać.

Przede wszystkim trzeba zrozumieć jedno - Toshiba lubi prąd. Ja noszę ze sobą zapasową baterię i problemów nie mam. Nie muszę się wtedy ograniczać i myśleć, że jak sprawdzę pocztę przez GPRS, to zaraz bateria mi padnie. Zmniejszać jasności wyświetlacza też nie muszę - korzystanie z G900 ma być przyjemne, a nie oszczędne.

Podstawowe rady:
- nie korzystaj z Wi-Fi gdy nie jest to potrzebne
- usypiaj Toshibę gdy nie jest używana
- zainteresuj się jakimś alternatywnym IPM, chociaż tutaj zdania są podzielone

Więcej nie zrobisz. To jest sprzęt do używania, a to zużywa baterię.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:21:20 »
Więcej nie zrobisz. To jest sprzęt do używania, a to zużywa baterię.

Trochę można dodać:

- wyłączanie na noc trybu gsm (wprawdzie robię to w innym celu niż żywotność baterii, ale taki efekt też daje).
- zabawy z wibracja i dzwonkami (pytanie czy przy dzwonku potrzebna nam jest wibracja?)
- zmiany w długość podświetlenia ekranu
- no i kwestia nakładek które używasz. Potrafią być prądożerne.
- aha i jeszcze 3G lubi prąd. Można wyłączyć, ale dla wielu to ograniczenie możliwość tel.
Regulamin
Arcomage PL

*

don.kamillo

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:54:41 »
Takie używanie brzmi jak dieta anorektyka z bullimią  :mysli:
Przecież nie o to chodzi. Ja ładowałem swoją dwa razy dziennie, było to uciążliwe trochę, ale nie ograniczałem się. Może lepiej kup zwykły telefon typu nokia, skoro i tak nie używasz tośki w trosce o baterię.
Jak coś, to zmień ROM na ten od Globalbusa. Trzymał znośnie.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2010, 15:03:33 »
Przecież nie o to chodzi. Ja ładowałem swoją dwa razy dziennie, było to uciążliwe trochę, ale nie ograniczałem się. Może lepiej kup zwykły telefon typu nokia, skoro i tak nie używasz tośki w trosce o baterię.
Ale nie rozumiem dlaczego to ma się jakoś wykluczać (użytkowanie telefonu z oszczędnością). Jasne pewne rzeczy są przegięciem i bardzo ładnie nazwał to Lilim, ale na innym można spokojnie oszczędzać bo są zbędne :)
Tym bardziej że niektórzy korzystają z PDA w terenie (las, dzicz, góry) i ładowanie nie jest takim prosty procesem, a potrzebujesz funkcji pda które w zwykłym telefonie nie osiągniesz.
Regulamin
Arcomage PL

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2010, 19:39:46 »
Oczywiście WiFi zabiera więcej prądu. Zmniejszenie taktowania procesora na taką wartość jak podałeś to będzie wegetacja, a nie używanie telefonu.

Gdy jest potrzeba to w każdej chwili mogę zwiększyć, ale do dzwonienia, wysyłania/odbierania wiadomości i korzystania z GG wystarczy. Oczywiście dla przeglądarek jest to za mało.

Ale nie rozumiem dlaczego to ma się jakoś wykluczać (użytkowanie telefonu z oszczędnością). Jasne pewne rzeczy są przegięciem i bardzo ładnie nazwał to Lilim, ale na innym można spokojnie oszczędzać bo są zbędne :)
Tym bardziej że niektórzy korzystają z PDA w terenie (las, dzicz, góry) i ładowanie nie jest takim prosty procesem, a potrzebujesz funkcji pda które w zwykłym telefonie nie osiągniesz.

Dokładnie. W terenie nie podłącze g900 do drzewa. Chyba najrozsądniej będzie jak zainwestuję w dodatkową baterię, albo dwie. Nokii czy innego telefonu nie chcę, bo z taką wygodną klawiaturą, wysoką rozdzielczością i za podobną cenę nie znajdę.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2010, 23:07:45 »
za podobną cenę nie, ale jeśli dołożysz 200-300 zł, to kupisz coś dobrego (N97 mini, ew. G1 jeśli wymagający nie jesteś).
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 24, 2010, 10:16:55 »
za podobną cenę nie, ale jeśli dołożysz 200-300 zł, to kupisz coś dobrego (N97 mini, ew. G1 jeśli wymagający nie jesteś).
Z całym szacunkiem do Nokii którą lubię ale jak nazwać dobrym model o którym sam prezes mówi że był niewypałem (n97) ;>?
A jeszcze co do baterii Tosi. Wiem że kiedyś były jakiś cuda wianki sztuczki magiczne z formatowaniem baterii które to ponoć podnosiły długość jej życia. Temat gdzieś na forum g900.
Regulamin
Arcomage PL

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 24, 2010, 11:39:02 »
No było coś takiego bodajże że trzeba wsadzić na maksa naładowaną baterie zawiniętą w foliówkę na 2 godz. do zamrażarki ... Nie wiem nie próbowalem ale mam znajomego co tak robi i mówi że działa ... z Moją od Toski sie boje ... ;d

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 24, 2010, 11:47:00 »
Mrożonki swoją drogą. Była kiedyś metoda na manualne "doładowanie" baterii żeby dać jej znak że ma większą pojemność (przepraszam za niefachowy język), ale nie mogę odkopać tego tematu.
Zanim kupisz dodatkową baterię to pomyśl jeszcze nad czymś takim http://allegro.pl/item1162189673_ladowarka_przenosna_usb_r6_r03_magazyn_energii.html
Jeżeli masz w domu akumulatorki to takie rozwiązanie ma więcej plusów niż dodatkowy akumulator (i jest bardziej uniwersalne bo więcej sprzętu doładujesz)
Regulamin
Arcomage PL

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 24, 2010, 23:22:10 »
Hmm... Masz rację  :ok: Nawet GPS mógłbym do tego podłączyć, a akumulatorków kilka się znajdzie. Czy takie coś wystarczy do ładowania tośki czy tylko do podtrzymywania przy życiu? Tak czy siak, wydaje mi się to super rozwiązaniem.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 25, 2010, 07:50:24 »
Jeśli informacje sprzedawcy są prawdziwe to spokojnie wystarczy do naładowania tosi.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 25, 2010, 07:58:46 »
Problemy z mocą tośki są znane nie od dziś i raczej powinieneś wziąć je pod uwagę kupując ją. Choć to udany model, to za tą baterię drugi raz bym jej nie kupił.
Jeśli byś miał na dołożenie 200-300 zł, to sprzedaj tośkę i kup TP. Klawiatura równie wygodna, nie potrzeba kbfixów, a ma rozdzielczość VGA.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 25, 2010, 10:06:34 »
Na baterii batimex-u tosia fajnie śmiga. Ta oryginalna jest wyraźnie gorsza, szczególnie jeśli chodzi o wskaźnik naładowania.
Aha - patenty z mrożeniem to tylko pomagają podobno akumulatorkom nimh (przed zamrożeniem trzeba je wyładować do końca, a 2h w zamrażalniku to może być i tak za mało).