GPS - moduł zewnętrzny

• 6 Odpowiedzi
  • 1911 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS - moduł zewnętrzny
« dnia: Wrzesień 23, 2010, 21:34:07 »
Witam,
Posiadam Automapę 6.6 na mojej Toshibie g900 i do tego moduł zewnętrzny gps Nokia LD-3W (bluetooth)
Niestety Automapa po kliknięciu na wykryj gps nic nie znajduje... port mam na auto, prędkość 4800 bps
Czy ktos probowal podlaczyc ten modul gps do g900? Czy nalezy zrobic cos dodatkowego?
pozdrawiam

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Odp: GPS - moduł zewnętrzny
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2010, 21:43:01 »
Spróbuj ręcznie ustawić port w AM. Jak nie wiesz który to sprawdzaj po kolei.

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2010, 21:44:54 »
A dla pewności najpierw sparuj GPS z Tośką i ustaw port, który potem ustawisz w AM. Nie wiem jak u innych ale u mnie "Auto" nigdy nie działało.

*

Offline anonim001

• **
  • 204
  • Victory is mine!
  • Sprzęt: Treo 600-> Wizard-> G900-> Raphael
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2010, 21:57:43 »
Jak nie przypisałeś portu to wejdź w ustawienia->połączenia->bluetooth->porty COM->dodaj i tam wybierz urządzenie i port (ja mam na COM6) i taki sam port ustaw w AutoMapie. LD-3W na pewno działa z Toshibą bo sam testowałem (chyba, że masz jakiś dziwny ROM). Ja z reguły nie ustawiam portu na auto bo wtedy dłużej trwa łączenie z odbiornikiem. Napisz jak Ci poszło.
Świetlik u mnie nie działało gdy przypisywałem odbiornikowi port COM0 bo okazało się, że AM przeważnie tego portu nie obsługuje.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 23, 2010, 22:15:26 »
sparowałem toshibe z gps i ustawiłem port na com6
w automapie również wybrałem ten port jednak przy kliknięciu na włącz gps po chwili otrzymuję komunikat "nie można uzyskać dostępu do GPS (COM6)" ...

*

Offline anonim001

• **
  • 204
  • Victory is mine!
  • Sprzęt: Treo 600-> Wizard-> G900-> Raphael
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 23, 2010, 22:54:57 »
Spróbuj włączyć BT zanim włączysz AM. Jeżeli nie podziała to sprawdź, czy przy porcie COM czy masz zaznaczone bezpieczne połączenie. Nie pamiętam jak ma być, w każdym razie zmień na odwrotne. Jeżeli nie podziała - spróbuj zresetować odbiornik (z tego co pamiętam to trzeba przytrzymać włącznik przez jakiśtam czas aż zacznie mrugać dioda na czerwono-zielony) i ustawić wszystko od nowa. LD-3W ma pamięć do 8 urządzeń, jak próbowałem sparować go z 9 urządzeniem to w AM na tym 9 urządzeniu wyskakiwał taki sam błąd.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 23, 2010, 23:34:18 »
pomogly 2 restart telefonu pod rzad (po pierwszym AM sie zawiesila;p)...