g900 a win 98

• 58 Odpowiedzi
  • 5965 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

g900 a win 98
« dnia: Luty 19, 2009, 22:48:50 »
probowal juz ktos odpalic windowsa 98 na toshibie? na unicersalu widzialem jakis testy ale z powodu malej ilosci ram nic nie szlo otworzyc. Ktos wie czy na g900 da rade?

Odp: g900 a win 98
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 19, 2009, 22:52:53 »
Emulator do tego nazywa się Bochs

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 19, 2009, 23:09:51 »
wiem xD testowalem juz na moim eks uni :P teraz czekam na g900 i pytam czy ktos juz sprawdzal jak to dziala i opinie jakies ;]

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2009, 23:12:14 »
Dla Twojej wiadomości, na Universalu również nie wszystko działało poprawnie (działało strasznie wolno) z powodu procesora. Emulacja Windowsa x86 wymaga ogromnej mocy obliczeniowej od procesora ARM. Toshiba ma procesor o wiele słabszy niż Uni. Efekt?

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2009, 23:24:15 »
z tego co wiem to nie tyle procesor co ram byl duzym ograniczeniem.
działało strasznie wolno

z tego co wiem to nic nie dzialalo xDDD jak tylko sprobowalem uruchomic kalkulator wyskoczylo mi, ze jest za malo pamieci ram xD

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 19, 2009, 23:26:36 »
To spróbuj z czymś lżejszym, chociażby Windowsem 95. Zobaczysz jak zachowuje się system gdy ram nie jest problemem.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 19, 2009, 23:43:15 »
aktualnie raczej nie zobacze bo uni poszedl na sell ;] ogolnie to chcialem sie dowiedziec czy ktos juz probowal i jakie wrazenia :P

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 20, 2009, 08:01:10 »
Dla Twojej wiadomości, na Universalu również nie wszystko działało poprawnie (działało strasznie wolno) z powodu procesora. Emulacja Windowsa x86 wymaga ogromnej mocy obliczeniowej od procesora ARM. Toshiba ma procesor o wiele słabszy niż Uni. Efekt?
Procesor o wiele słabszy? A ile to jest wiele? Bo mam axima i jakoś tej przepaści nie zauważyłem, choć jest nieco żwawszy, tyle że w znacznej części przez dopalacz grafy. :P

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 20, 2009, 08:49:15 »
A testy wydajności w filmach prowadzone przez Apache'a pamiętasz? Podać Ci wyniki Universala?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 20, 2009, 09:10:12 »
To faktycznie chcesz testować proca uni i tośki na innych benchmarkach :P Przetwarzanie wykonywane przez oba fony różni się ilością wykonywanych operacji ( np rozdzielczość ). Dodatkowo często przy odwoływaniu się proca do podłączonego sprzętu występują opóźnienia i wtedy takie różnice mogą mocno rzutować na wynik.
Daaaaawno temu miałem kompa i kupiłem do niego kartę 3d, która podczas emulacji bufora ekranu w okienku dosowym dosłownie zamrażała kompa. Po prostu procek robi operację we/wy i czeka na wielu wait state'ach. Obawiam się, że nie za dobrze jest dopracowana pod tym względem tośka :(

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 20, 2009, 09:20:44 »
o czym wy mówicie, procesor w Universalu i Tosi G900 jest ten sam - Intel XScale PXA270 520 MHz :P

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2009, 09:26:31 »
No właśnie tak mi się wydawało, że tam specjalnych różnic w prędkości nie było. :) Słyszałem tylko, że oprócz intela ten proc robili inni na licencji i wtedy odrobinę był wolniejszy. Ale tylko słyszałem :P

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 20, 2009, 09:37:49 »
to znaczy tak, różnice w wydajności są, tu Konrad ma rację. Ale akurat nie procesor jest temu winien, więc to co Konrad napisał

Toshiba ma procesor o wiele słabszy niż Uni

nie jest prawdą

aha, i żeby nie było, Uni też nie jest mistrzem wydajności wśród maszyn z tym samym procesorem, są szybsze ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2009, 09:41:09 wysłana przez Kapitan Pazur »

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 20, 2009, 10:13:40 »
Ja już się nie odzywam, zapytajcie osób które z Universala przesiadły się na g900 czy rzeczywiście czuć że procesory są te same. Bo większość osób które znam raczej byly niezadowolone z g900, Paweł kupił nówkę, niezadowolony wrócił do universala, Damistowi wystarczyła godzinka zabawy aby ocenić że g900 zamula równo, a jakiśtam kolega który rozpisywał sę w dziale zakupów o takiej samej przesiadce również wspominał niemiło.
Sam zresztą pamiętam pierwsze romy g900 - obrócenie ekranu z załadowaną wp zajmowało 14 sekund, a lista ostatnio otwartych programów w starcie rysowała się ponownie zmieniając podświetloną aplikację.

Zresztą, jakie przepraszam, inne benchmarki? Testując ten sam film, w tej samej rozdzielczości bez rozciągania na cały ekran oba urządzenia mają do przetworzenia dokładnie taką samą liczbę pikseli.
Nie wspominając o tym, że g900 ma akcelelator wspierany przez specjalną wersję TCPMP. Uni go nie ma.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 20, 2009, 11:08:04 »
jakie inne benchmarki? A na przykład typowo obliczeniowe benchmarki robiłeś? Choćby Integer/Floating Points z SK Tools. One wykazują rzeczywistą moc procesora, a Ty cały czas opowiadasz o ogólnej wydajności urządzenia którego procesor jest tylko jedną ze składowych. I wyciągasz z tego błędny wniosek że jeśli urządzenie jest wolne, to znaczy że ma słaby procesor.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 20, 2009, 12:57:56 »
Przy takim teście na filmik liczy się też szybkość karty SD, to jak plik został na nią skopiowany ( fragmentacja lub nie ), ustawienia cache-a (globalbus sobie pozmieniał i mu szybciej szło) i inne czynniki sprzętowe niezależne od proca.

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 20, 2009, 19:32:42 »
Dobra wróćmy do tematu... Co poza bochs jest potrzebne do odpalenia win95??

*

Offline damist

• 328
    • PDAsite.pl
  • Sprzęt: HTC Mozart, HTC Universal, x10mp, i masa innych
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 20, 2009, 19:49:15 »
Ja mam takie pytanie.
Czym niby Toshiba g900 różni się od pozostałych PDA by tworzyć dla niej specjalnie nowy wątek o emulacji ?
W ogóle od czego jest dział "Emulacja" na tym forum ?
Przecież Toshiba pracuje pod kontrolą systemu Windows Mobile jak inne PDA.
Nie lepiej zakładać tego typu wątki w specjalnie stworzonym do tego dziale ?
Zaraz pojawi się pewnie temat w dziale HTC Touch HD albo Omni to samo a w najgorszym przypadku będzie wałkowany od nowa cały temat o emulacji x86 na ARM.
Nie rozumiem tego na prawdę. Przecież był by większy porządek gdyby dobrze dobierało się działy a moderatorzy pilnowali takich tematów jak chociażby ten. Inaczej na prawdę nie widzę sensu istnienia co niektórych działów jak chociażby emulacja skoro w każdym dziale danego PDA wałkuje się po kilka razy ten sam temat.
Takie moje zdanie.

Co do wydajności Toshiby g900 a Universala to chyba już wszystko wyżej zostało opisane.
Na korzyść toshiby tylko i wyłącznie 128MB RAM reszta to nic szczególnego a mimo takiego samego procesora jak Universal ten pocket po prostu działa wolniej w normalnym użytkowaniu i nie trzeba robić do tego jakiś benchmarków by to sprawdzić bo to po prostu się czuje porównując oba urządzenia ze sobą.

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 20, 2009, 20:39:58 »
Win 95 ofc  :E
It's beyond your imagination

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 21, 2009, 09:02:35 »
Ja mam takie pytanie.
Czym niby Toshiba g900 różni się od pozostałych PDA by tworzyć dla niej specjalnie nowy wątek o emulacji ?
Zaraz pojawi się pewnie temat w dziale HTC Touch HD albo Omni to samo a w najgorszym przypadku będzie wałkowany od nowa cały temat o emulacji x86 na ARM.
Nie rozumiem tego na prawdę. Przecież był by większy porządek gdyby dobrze dobierało się działy a moderatorzy pilnowali takich tematów jak chociażby ten. Inaczej na prawdę nie widzę sensu istnienia co niektórych działów jak chociażby emulacja skoro w każdym dziale danego PDA wałkuje się po kilka razy ten sam temat.
Takie moje zdanie.

Co do wydajności Toshiby g900 a Universala to chyba już wszystko wyżej zostało opisane.
Na korzyść toshiby tylko i wyłącznie 128MB RAM reszta to nic szczególnego a mimo takiego samego procesora jak Universal ten pocket po prostu działa wolniej w normalnym użytkowaniu i nie trzeba robić do tego jakiś benchmarków by to sprawdzić bo to po prostu się czuje porównując oba urządzenia ze sobą.

Pytanie na czym emulować dosa, win16, win95 to pytanie do działu o emulacji jak najbardziej. Pytanie czy boochs pójdzie na tośce to pytanie do działu g900. I tu pies pogrzebany a Ty chciałbyś tworzyć porządek dla samego porządku. Tylko komu by to służyło. Nie jest prawdą, że WM na każdym PDA jest taki sam niestety. Tutaj na g900 są problemy z lagami klawy ewidentnie z powodu niedopracowania rom-u i są charakterystyczne dla tego modelu.
Jeśli chodzi o wydajność uni to też pewnie nie jest tak jak piszesz. W obliczeniach inżynierskich ( kod wewnątrz app bez wywołań systemowych ) prędkość obu PDA jest najprawdopodobniej porównywalna. Tosia całkiem nieźle dostaje kopa jak się odpala gierki na niej. Miałeś chyba dodatkowo w ręku g900 z fabrycznym rom-em - pobaw się zmodyfikowanymi do globalbus-a i wtedy się wypowiadaj. :)

*

Offline damist

• 328
    • PDAsite.pl
  • Sprzęt: HTC Mozart, HTC Universal, x10mp, i masa innych
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 21, 2009, 13:03:36 »
Ja mam takie pytanie.
Takie moje zdanie.

Pytanie na czym emulować dosa, win16, win95 to pytanie do działu o emulacji jak najbardziej. Pytanie czy boochs pójdzie na tośce to pytanie do działu g900. I tu pies pogrzebany a Ty chciałbyś tworzyć porządek dla samego porządku. Tylko komu by to służyło. Nie jest prawdą, że WM na każdym PDA jest taki sam niestety. Tutaj na g900 są problemy z lagami klawy ewidentnie z powodu niedopracowania rom-u i są charakterystyczne dla tego modelu.

Nie było rozmowy....
Jeśli chodzi o wydajność uni to też pewnie nie jest tak jak piszesz. W obliczeniach inżynierskich ( kod wewnątrz app bez wywołań systemowych ) prędkość obu PDA jest najprawdopodobniej porównywalna. Tosia całkiem nieźle dostaje kopa jak się odpala gierki na niej. Miałeś chyba dodatkowo w ręku g900 z fabrycznym rom-em - pobaw się zmodyfikowanymi do globalbus-a i wtedy się wypowiadaj. :)
Teraz na siłę będziecie mi wmawiać że g900 jest wydajniejsza mimo że sam miałem w ręku tego pocketa i dosłownie inne wrażenie odniosłem niż piszesz. Nie chce o tym rozmawiać bo i tak nie wygram z Tobą bo w końcu masz g900 tak że będziesz jej bronił mimo wszystko.
Poza tym nie wiem skąd wyciągnąłeś wniosek że miałem Toshibę tylko z fabrycznym romem.
Dla mnie koniec tematu i nie czytam w tym dziale niczego więcej tak że proszę nie odpowiadaj na tego posta bo i tak go nie przeczytam.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 21, 2009, 13:47:46 »
Nie chcesz dyskutować - nie wysyłaj postów. Szkoda, że dopiero teraz Cię olśniło z tą genialnie prostą obserwacją. Mam niestety wrażenie, że nie czytasz ze zrozumieniem tego co piszą inni.

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 21, 2009, 19:55:49 »
Panowie spokojnie.

Tośa nie jest najwolniejsza, Uni nie jest też najszybszy, taka jest prawda ...

I nie ma co się kłócić co szybsze, co wolniejsze

EOT
It's beyond your imagination

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 24, 2009, 15:17:19 »
wielki off top się zrobił, ale co dokładnie jest potrzebne do odpalenia  windowsa 95??
Jak na nokii n95 i n82 ktoś odpalił, to tośka też powinna ruszyć.http://www.frazpc.pl/b/232621
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2009, 15:32:09 wysłana przez barthek »

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 24, 2009, 15:49:51 »
To jest 16 bitowy windows 3.11. Wykorzystuje tryb chroniony ale nie ma takich wymagań pamięciowych jak win95

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 24, 2009, 15:58:40 »
to win 3.11 powinien szybciej chodzić,
a emuluje się tylko bochs'em, czy coś jeszcze trzeba?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 24, 2009, 16:08:57 »
Trzeba skonfigurować ten emulator. Oczywiście win szły nawet na 8MB pamięci i są szybsze. Cena to mniejsza stabilność systemu.

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 24, 2009, 16:15:58 »
znalazłem win 3.11 PL, który wykorzystuje 33MHz i 4Mb RAM.
Ciekawe ile potrzebuje WM 6 lub 6.1

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 24, 2009, 16:20:49 »
WM w emulatorze masz na myśli?

*

Offline maciek833

• 307
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 24, 2009, 16:26:32 »
wielki off top się zrobił, ale co dokładnie jest potrzebne do odpalenia  windowsa 95??
Jak na nokii n95 i n82 ktoś odpalił, to tośka też powinna ruszyć.http://www.frazpc.pl/b/232621

a jak to odpalic na wm ;) który emulator użyć bo już się pogubiłem.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2009, 16:28:07 wysłana przez maciek833 »
N70--->G900---->TG01---->Samsung Galaxy SII