folia brando ultra clear czy anty refleks? tosia g900 z przypadku - co dalej?

• 133 Odpowiedzi
  • 22188 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: folia brando ultra clear czy anty refleks? tosia g900 z przypadku - co dalej?
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 15, 2009, 19:03:01 »
zaletą, zaletą, bo rysikiem można pomachać.
Digitizery na poziomie obudowy są niewygodne do obsługi rysikiem, do palca też się średnio nadają...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: folia brando ultra clear czy anty refleks? tosia g900 z przypadku - co dale
« Odpowiedź #61 dnia: Marzec 15, 2009, 19:15:52 »
a ja, po przygodzie z toshiba (tak tak, bardzo lubię krótkie i intensywne przygody... z pocketami  :mrgreen: ) kupiłem acera n311 i też mogę powiedzieć że folia to raczej zbędny wydatek. popieram całkowicie globalbusa w tej kwestii, teraz gdy nie używam foli czuję prawdziwą radość z używania pocketa. myślę że folia na ekranie i używanie tego to jak lizanie cukierka przez papierek... zaraz załącze zdjęcia pocketa, miesięczna eksplatacja intensywna (codziennie po 3 godziny internetu, pisania "dłubiąc" na różnych forach, przewijanie, odwijanie stron, przeciąganie plików w TCOM itp...) i sami ocenicie czy warto... :)

zdjęcia wkrótce (20 minutek, musi być ładna sesja  :mrgreen:
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline neov

• **
  • 238
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
Odp: folia brando ultra clear czy anty refleks? tosia g900 z przypadku - co dalej?
« Odpowiedź #62 dnia: Marzec 16, 2009, 12:50:45 »
No i co z tymi zdjęciami? Chętnie bym zobaczył jak wygląda ekran bez folii po intensywnej eksploatacji, bo sam bym się pozbył folii.
Pozdrawiam :-)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
Odp: folia brando ultra clear czy anty refleks? tosia g900 z przypadku - co dale
« Odpowiedź #63 dnia: Marzec 16, 2009, 13:13:44 »
w pracy jestem :) wczoraj mnie zmogło wieczorem łóżko i pożar (długa historia :P ) wiec nie zdążyłem zrobic. zapewne dzisiaj będą, koło 19 najwcześniej... o 16 koniec pracy, potem dentysta na 17, potem dopiero do domu. :)

ale IMHO nie warto nosic folii

wynikł pewien problem. nie umiem zrobić zdjęcia ekranowi tak by było widać jego powierzchnię :E
już tłumaczę. zawsze wychodzi sufit :D how to? by było widać powierzchnie ekranu a nie sufita?

edit: upragnione zdjęcia :D
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 20:14:47 wysłana przez beju69 »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #64 dnia: Marzec 16, 2009, 19:44:54 »
włącz delikatnie podświetlenie ekranu i zrób zdjęcie pod kątem

paypal

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #65 dnia: Marzec 16, 2009, 20:16:14 »
już wrzucone. zaraz będzie link do premium na rapidzie do galeri 15 fotek  :grin:
niewiem czy miarodajne, ale żadnej ryski nie ma...
bezpośredni link do rara

« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 20:21:02 wysłana przez beju69 »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

« Odpowiedź #66 dnia: Marzec 17, 2009, 22:23:43 »
Czy taka folia jest dobra?
http://allegro.pl/item581338535_mega_paka_4_w_1_folia_flex_toshiba_g900_promocja.html
i który typ zalozyc? FLEX FOL REGENERATION GLASS czy FLEX FOR CRISTAL?
pozdro

*

Offline Rohlson

• 47
  • Sprzęt: Toshiba G900, HTC Breeze
« Odpowiedź #67 dnia: Marzec 17, 2009, 23:01:55 »
Folia Regenaration Glass to folia klejowa, więc nie nadaje się do wyświetlaczy dotykowych. Folię Crystal mam na wyświetlaczu cyfrówki i jest ona bardzo nierówna, załamuje obraz. Podejrzewam, że tak tanie folie nie posiadają mikroporów, więc dostanie się wilgoci pod spód grozi uszkodzeniem digitizera. Jeśli chcesz mieć profesjonalną ochronę wyświetlacza, kup folię Brando. Na tej aukcji Brando Ultra Clear można kupić za jedynie 4 zł więcej, niż za kiepskiej jakości folie Flex. Proszę nie traktować tego jako reklamy.

« Odpowiedź #68 dnia: Marzec 17, 2009, 23:30:13 »
Kurcze miałem kiedyś manie osłaniania telefonów pokrowcami itd... I powiem wam, że włożyłem moją idealną 6310i w silikon... ba jakiś nie pamiętam ale dobrej marki... Dostanie się syfu pod sylikon spowodowało takie zniszczenia, że od tej pory wara od folii i silikonów... Kurka czy wy zamierzacie mieć wiecznie swojego pocketa?? potwierdzam opinie kolegów, że folia to dobry sposób na wywalenie gotówy w błotko... I ba tosie kupiłem lekko porysowaną i powiem wam, że mam to w nosku... bo pośmiga pewnie u mnie jeszcze troszkę i jak potanieje HTC "tacz" HD to uderze w ten model... A co  :P

« Odpowiedź #69 dnia: Marzec 17, 2009, 23:54:45 »
Kasa w błoto, juz kupiłem :p

*

Offline Cielak

• *
  • 86
  • Sprzęt: Tośka G910
« Odpowiedź #70 dnia: Marzec 18, 2009, 00:11:47 »
Ja bym polecał folie brando. Kosztuje więcej, ale przynajmniej lepszej jakości folie dostajesz. Kupiłem kiedyś, jakąś folie do Hermesa (nie wiem dałem za nią 14 zł + koszty przesyłki), po paru dniach nie nadawała się już do niczego. Nie trzymała się wogóle po bokach, nadawała się jedynie na śmietnik. Teraz mam na Tośce folie brando i jestem z niej bardzo zadowolony

*

koldasz

« Odpowiedź #71 dnia: Marzec 18, 2009, 01:59:24 »
Buhahaha , buahahaha
a ja mam Hamę za 5 "zyli" i ......
śmiga jeszcze mi 1 została.
Używałem tośki przez tydzień bez "kondoma" na ekranie, ale w mojej pracy to b.zły pomysł.
Jak ktoś do tośki z czystymi ,wypucowanymi łapkami się zabiera to i nie ma powodu na folię.
Jeśli jednak pomimo zasiadania w tak szanownym gremium zdarza ci się praaaaacować,
np.fizycznie jako sprzedawca itp., ups :mrgreen:. jako doradca fachowy to zakładaj folię w te pendy, jak nie to zostaje pucowanie jakiegoś syfu przyklejonego na ekranie za pomocą pary z ust i kawałka naciągniętej koszuli/bluzy itp.
Folia oczywiście utrudnia życie na polu/dworzu zwiększając wewnętrzne odbicia ekraniku-rada większa jasność wyświetlacza u mnie max.

*

Offline Elric

• *
  • 86
  • Sprzęt: Toshiba G900 krótko, bez zdrobnień
« Odpowiedź #72 dnia: Marzec 18, 2009, 13:10:01 »
Czy folia wpływa jakoś na działanie dotykowego ekranu?

*

Offline neov

• **
  • 238
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #73 dnia: Marzec 18, 2009, 13:18:12 »
Zmniejsza jego czułość na dotyk - musisz mocniej dociskać rysikiem. I moje subiektywne zdanie - dużo gorzej się palcem obsługuje.
Pozdrawiam :-)

*

Offline Elric

• *
  • 86
« Odpowiedź #74 dnia: Marzec 18, 2009, 13:21:29 »
Użycie palca mi nie grozi. :P Ale czy mocniejsze użycie rysika nie uszkodzi ekranu?

*

Offline sno

• *
  • 82
« Odpowiedź #75 dnia: Marzec 18, 2009, 15:28:31 »
czy moze mi ktos podpowiedziec jak odkleic folie zeby nie uszkodzic i porysowac ekranu?? telefon kupilem z folia no i niestety strasznie mnie denerwuje poniewarz troche znieksztalca mi obraz...

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #76 dnia: Marzec 18, 2009, 15:34:11 »
Naklejasz taśmę przezroczystą wzdłuż np lewego brzegu u góry ( na 1/3 długości krawędzi powiedzmy ) i ciągniesz w dół.

*

Offline sno

• *
  • 82
« Odpowiedź #77 dnia: Marzec 18, 2009, 15:46:44 »
jakos mi nie wychodzi... jakies wskazowki? robie tak jak napisales ale folia ani drgnie :D

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 18, 2009, 16:01:02 »
Ciągniesz w dół ekranu ( prawie równolegle do jego płaszczyzny, no może lekki skos od ekranu ) nie od niego bo wtedy folia sie odklei.

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #79 dnia: Marzec 18, 2009, 17:07:53 »
jakos mi nie wychodzi... jakies wskazowki? robie tak jak napisales ale folia ani drgnie :D
Może naklej mocniejszą taśmę, taką która bardziej się lepi od biurowej

*

Offline Elric

• *
  • 86
« Odpowiedź #80 dnia: Marzec 27, 2009, 19:14:34 »
Ja mam pytanie dotyczące folii. Czy ta różnica cenowa mocno wpływa na działanie folii? Konkretnie, czy opłaca się kupować coś takiego?

http://www.allegro.pl/item587681858_folia_ochronna_toshiba_g500_g900_docieta.html
ewentualnie
http://www.allegro.pl/item581338535_mega_paka_4_w_1_folia_flex_toshiba_g900_promocja.html

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #81 dnia: Marzec 27, 2009, 22:51:27 »
Powiem tak. Jak ktoś "dba" o tośkę to oki folia nie jest konieczna.

U mnie noszenie tośki w kieszeni przez dosłownie kilka godzin poskutkowało setkami malutkich rysek. Teraz brando też jest nieco porysowana :wink:

Więc albo pokrowiec albo folia. Przy czym folia to dodatkowe zabezpieczenie ekranu. Nie strach tapnąc np. kluczem :grin: Wpływ folii na czułośc nie jest taki duży. W codziennym użytkowaniu nie mam problemów z digi. Tośkę obsługuję głównie palcem i paznokciem i nie muszę się jakoś wysilac :ok:

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #82 dnia: Marzec 28, 2009, 02:17:06 »
Ja jednak wolę zawsze założyć folię na pocketa. Dlaczego? Jak ktoś zauważył - nie mam zamiaru mieć jednego telefonu wiecznie. A co za tym idzie, kiedyś trzeba będzie się go pozbyć, a poryty wyświetlacz po prostu obniża wartość urządzenia. Nie wspominając o walorach estetycznych - po prostu nie lubię porysowanych ekranów :D
Zgodzę się, że w niektórych przypadkach użycie folii nie ma sensu - na przykład w TabletPC nie widzę potrzeby stosowania czegoś takiego, bo ekran jest pokryty solidną taflą hartowanego szkła. Nawet w takim simpadzie digitizer był pancerny i nie wymagał dodatkowej ochrony, zwłaszcza przy użytku w warunkach domowych. Ale w tośce z jakimś kawałkiem niezbyt sztywnej folii jako digitizerem - jak dla mnie to nie budzi zaufania i marnie widzę wytrzymałość tego materiału na zarysowania, zwłaszcza przy noszeniu maszyny w kieszeni (nawet niekoniecznie razem z kluczami ;) ).
Poza tym _solidna_ folia naprawdę nie wpływa aż tak mocno na czułość ekranu - toshibę z folią brando ultra clear bez problemu obsługuję palcami (także opuszkami) i wcale nie muszę przy tym używać dużej siły. A w maszynkach od HTC sytuacja jest jeszcze lepsza, bo można w nich sobie podrasować czułość ekranu wpisami w rejestrze, dzięki czemu czułość ekranu po użyciu folii będzie lepsza niż fabrycznie bez folii.

*

Offline Elric

• *
  • 86
« Odpowiedź #83 dnia: Marzec 28, 2009, 13:13:11 »
Folia poliwęglanowa to folia klejowa zgadza się?
Bo mam zamiar kupić to:
http://www.allegro.pl/item581338535_mega_paka_4_w_1_folia_flex_toshiba_g900_promocja.html
Jest więcej folii niż w tym drugim zestawie :P
Edit: Ewentualnie: http://www.allegro.pl/item595279857_super_folia_toshiba_g900_poliweglan_szmatka.html
Wygląda ciekawie :P Czy lepsza jest folia poliwęglanowa czy bezklejowa (elektrostatyczna). Czy poliwęglanową da radę wyczyścić (może po to dają 2, żeby jak jedna się pobrudzi to mieć drugą :P )?
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 13:49:35 wysłana przez Elric »

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #84 dnia: Marzec 28, 2009, 17:02:44 »
I tak na twoim miejscu kierowałbym się ku Brando, nie trzeba jej zakładać na wodę jak większość dostępnych folii ...
It's beyond your imagination

*

Offline Elric

• *
  • 86
« Odpowiedź #85 dnia: Marzec 28, 2009, 17:09:19 »
Poliwęglanowej też nie :P

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #86 dnia: Marzec 28, 2009, 17:10:20 »
poliwęglanowa to w ogóle porażka folii, strasznie sztywna jest, duuużo czułości dotyku się traci.

paypal

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #87 dnia: Marzec 28, 2009, 19:15:04 »
Do zwykłej komórki chyba jest raczej ok? Tylko do dotykowego nie za bardzo ... Zresztą ostatnio brando po 20zł na allegro widziałem więc nawet bym nie tracił czasu na kombinowanie. :P

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #88 dnia: Marzec 29, 2009, 04:47:55 »
Folia poliwęglanowa to folia klejowa zgadza się?
(...) Czy poliwęglanową da radę wyczyścić (może po to dają 2, żeby jak jedna się pobrudzi to mieć drugą :P )?
Jak już bierzesz folię, to naprawdę warto zainwestować w coś dedykowanego dla ekranów dotykowych - po co ryzykować i kombinować z jakimiś poliwęglanami ciętymi z metra, skoro takie brando są sprawdzone i polecane przez wielu użytkowników?
Poza tym jeśli chodzi o ciekawe folie to szczerze polecam invisibleshield z zagg.com (firma z US, ale przesyłka do polski darmowa). O ile oferowane przez nich ochraniacze na cały telefon nie są najlepsze jeśli urządzenie ma zaokrąglone kształty, to folie na ekran są świetne - po prostu niezniszczalne :D A do tego są bardzo elastyczne, więc na czułość digitizera praktycznie nie wpływają.

Jeśli chodzi o czyszczenie folii, to za bardzo w to nie wierz - fakt, np. taką brando da się zdjąć, da się potem znowu założyć, ale wyczyścić tak, żeby nie zostawić na spodniej powierzchni żadnych śladów to nie sposób. Żeby utrzymać czystość wystarczy normalne przecieranie od góry - w końcu niby jak brud ma się dostać pomiędzy folię a wyświetlacz? A jak folia się porysuje to żadne czyszczenie i tak nie pomoże.

*

Offline Elric

• *
  • 86
« Odpowiedź #89 dnia: Marzec 29, 2009, 18:23:42 »
A czy Brando maskuje ryski? Wiem, że to głupie pytanie, ale mam parę rysek i jakoś nie lubię ich oglądać...