wifi - problem

• 13 Odpowiedzi
  • 1987 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wifi - problem
« dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:26:16 »
siema
mam problem z wifi chodzi oto iz nie moge polaczyc sie z serwerami ktore sa dostepne (niezabezpieczone) nie wiem co mam zrobic zeby dzialalo..... juz patrzalem na wszystkie tematy zwiaxzane z wifi i nic nie znalazlem co mialko by mi pomoc.......... prosze o pomoc

*

Offline karolkarol

• **
  • 154
  • Sprzęt: Magic + 1005HA
Odp: wifi - problem
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:27:36 »
Nie zawsze jak pisze ze AP jest bez zabezpieczń tak faktycznie jest. Może być np tak, że filtruje on MAC adresy i wtedy też się nie połączysz.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:27:47 »
Może coś namieszałeś w ustawieniach - zrób HR i na czystym systemie sprawdź czy działa
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:30:22 »
ogolem to nic nie ustawialem poza emailalem ktory usunalem 10 min pozniej jak ustwailem bo stwierdzilem ze po co mi...:D:D ale przez to sie raczej nic nie zmienilo a powiedz mi jak robie HR to jest reset tylko toshiby karta sim sie nie resetuje zeby mi kontakty tam zostaly....

*

Offline karolkarol

• **
  • 154
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:32:56 »
Kontakty sim sie nie skasują ale po co ma robic HR skoro problem leży po stronie złej konfiguracji wifi... Wystarczy dobrze pokonfigurować połączenie i to nie tylko na tośce...

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:38:07 »
no ok to jak to mam skonfigurowac jakis link.... :DDD

*

Offline karolkarol

• **
  • 154
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:39:30 »
Na AP musisz ustawić żeby nie filtrowało MAC adresów, albo dodać swój z Tośki i w zasadzie tyle.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:51:31 »
wszystko fajnie miodzio ale kaj to sie przestawia.... :DDD ogolem to toske mam 2 tyg i nie wiem jeszcze co gdzie jest
Napisane: Wrzesień 01, 2008, 22:41:25
pomozcie mi ktos... prosze..

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:55:52 »
Tu chodzi o konfigurację AP=Access Point a nie tośki.
Musisz być niedaleko AP o którym wiesz na 100%, że jest publicznie dostępny by przetestować wifi.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:58:43 »
czyli ogolem to nie jest moja wina tzn toski?? tylko serwera?
Napisane: Wrzesień 01, 2008, 22:56:57
i ogolem dzieje mi sie tak z wszystkimi serwerami (niezabezpieczonymi) ktore mi znajduje...  ze pisze dostepny a daje polacz i lipa

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:01:21 »
Problem 2
Nie chce tworzyc nowego tematu  o tej samej nazwie. Mój problem:

Łaczę sie po Wi fi z routerem i osiagam bardzo niskie transfery 2- 5kb/s. Skype, fring praktycznie sa nie do uzycia. Internet raz jest w miare ok( choc to raczej wrazenie po poprzednim pda jornada 720) ale chyba potrafilby duzo wiecej. Transfery w operze wynosza okolo 2- 5kb/s  czyli dno. Router mam za scianą, nie bylo z nim problemów.  Dziś podłaczyłem tosie do stacjonarnego( który łaczy sie przez tani i dosc slaby usb wi-fi pentagrama) i kazalem uzywac tego łacza Fringowi-> teraz mozna bylo spokojnie rozmawiac, nie bylo zawieszek itp. Raz probowalem w restauracji sie łaczyć->  było nawet lepiej niż w domu ale to jednak nie to.

Probowałem rozwiazac problem przez siedzenie przy routerze, zmianie ustawien w zasilaniu na Olways on-> praktycznie nic nie zmieniło.  WM 6.0 nówka z sklepu edycja polska, nie play, praktycznie bez ingerencjiw  system.

Pozdrawiam

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:06:41 »
Takich AP jest bardzo dużo - one nie stosują zabezpieczenia kluczem tylko po adresie sprzętowym karty sieciowej. Jak  MAC należy do zbioru dozwolonych adresów to łączy z siecią a jak nie to nie.
Napisane: Wrzesień 01, 2008, 23:03:06
anddy:
Czytałeś wątek poniżej:  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=106985.0 ?
Faktycznie to są beznadziejne transfery jak na tośkę nawet ...

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:16:59 »
Ten akurat mi umknął. Trybu 'g' raczej nie bede uruchamiał: 
1. W domu mam router b 
2. Całe życie lece na b ( fps sieciowe itd) i nie narzakam, no przynajmniej dopoki nie musze kopiować dużych plików po sieci.

Choc obawiam sie troche o baterię-> już teraz dzień katowania robi swoje :\
W środe będę miał czas to pobawie się z rejestrem. Czym najłatwiej się to zrobi( program) ?
Wiem, że na pewno jest to na forum i jak nikt nie odpiszę to znajdę do środy, ale jeśli to tylko extra zdanie do zapisania to z góry dziekuję :) :)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:28:46 »
Pobaw się Task Manger v3.1