błąd konfiguracji połączeń

• 15 Odpowiedzi
  • 5314 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

błąd konfiguracji połączeń
« dnia: Listopad 19, 2010, 22:41:59 »
Witam mam problem tego typu iż nie mogę wysyłać smsów na swojej nowej toshibie, gdy chce wysłać wiadomość wyskakuje komunikat błąd synchronizacji połączeń, oraz żebym sprawdził czy w polu ustawienia jest podany prawidłowy adres centrum połączeń, proszę o pomoc i poradę jak mam dojść do ładu tym fonem.

*

Offline lolasher

• 431
  • Sprzęt: ZTE Blade
Odp: błąd konfiguracji połączeń
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2010, 23:27:33 »
W tym wypadku wystarczy zrobić to co ci kazali, chyba te komunikaty od czegoś są :D Skoro nowy telefon, to pewnie za dużo na nim nie masz, więc walnij HR. I napisz jaki masz rom.

No dobra, ustawienia -> telefon -> usługi -> poczta głosowa i wiadomości tekstowe -> Pobierz ustawienia i tam masz do wpisania numer centrum wiadomości (do znalezienia dla określonej sieci w internecie, ale myślę, że po samym kliknięciu na pobierz ustawienia powinno wyskoczyć). Aha to nie pobiera ustawień z internetu tylko sieci gsm więc cię nie narażam na żadne koszta.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 23:31:18 wysłana przez lolasher »
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2010, 10:17:48 »
Telefon nowy w tym sęsie że mój nowy nie nowy fabrycznie :)
A co do
No dobra, ustawienia -> telefon -> usługi -> poczta głosowa i wiadomości tekstowe -> Pobierz ustawienia i tam masz do wpisania numer centrum wiadomości
to niestety nie mam takiej opcji w telefonie ;/ :( Ja myślę że w ustawieniach/ połączenia/ połączenia /zaawansowanie /wybór sieci jest opcja edycji sieci i tam trzeba wpisać ten nr centrum wiadomości lub coś przestawić tylko nie wiem co i gdzie dokładnie :/ Proszę o pomoc
Dodam że jest to toshiba G900 dokładnie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 10:27:47 wysłana przez Durjel00 »

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2010, 12:42:35 »
Musisz mieć taką opcję, jeżeli tam nie możesz znaleźć no to klikasz na today zieloną słuchawkę > prawy softkey i opcje -> usługi i masz to samo. W połączeniach nie ma prawa tego być, bo tam masz połączenia internetowe.
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2010, 13:03:08 »
Kolejny problem ;/ znalazłem te ustawienia lecz gdy naciskam pobierz ustawienia  wyskakuje z kolei komunikat "Nie można odczytać ustawień z sieci. Spróbuj przejrzeć ustawienia później lub rozłącz połączenie danych i ponów próbę. Co robić??

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 20, 2010, 13:49:38 »

Rozsuń klawiaturę
Przyciśnij jednocześnie na klawiaturze z lewej dolnej strony przycisk funkcyjny - zielona kropka oraz z prawej strony góra Del BS
a następnie przycisk Power do momentu zapalenia się diody zielonej.

Na ekranie ujrzysz pytanie czy przeprowadzić Clean Reset - potwierdzasz Y , rezygnujesz N

powinno działać. ; ) tylko pamiętaj, że to usunie wszystkie dane z pamięci urządzenia. jeśli masz jakieś ważne pliki, to je skopiuj wcześniej. poza tym zawsze warto zrobić HR po poprzednim właścicielu- nigdy nie wiadomo co tam jest. :ok:
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2010, 14:35:59 »
HR zrobiłem jednak nadal smsów nie mogę wysyłać, pobrać ustawień i wpisać ten numer centrum wiadomości żeby chodził również nie mogę nadal wyskakuje błąd sieci oraz komunikat który już przedstawiłem wyżej. Co mam robić błagam pomocy!!! :)

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2010, 15:33:44 »
zmień rom. może coś ktoś używał tosi tylko jako PDA, a nie telefon i wgrał rom, w którym nie patrzył na ustawienia telefonu, a nawet może brakować jakiegoś składnika od GSM.
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2010, 15:45:45 »
Jestem zupełnie zielony, wstyd przyznać nie bardzo wiem co to jest rom a tym bardziej jak się go wgrywa, :D proszę o jakiś poradnik.

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2010, 17:32:44 »
http://pdaclub.pl/forum/g900/f-a-q-by-mikkuss-tu-znajdziesz-odpowiedz!!/ zapoznaj się z całością od razu. Jeżeli okaże się, że to nie jest problem oprogramowania, to znaczy, że to coś nie tak z siecią. Ktoś już tu chyba miał podobny problem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 19:34:19 wysłana przez lolasher »

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2010, 20:01:10 »
Musze dodać że to nie jest wina oprogramowania po włożeniu innej karty sim również z orange wszystko działa bez zarzutów, udało mi się wejść w te ustawienia bez żadnych błędów sieci oraz komunikatów, i wszystko śmiga mój sim na starym fonie działa również mogę wysyłać smsy, więc prosze o oświecenie w czym tkwi  problem? ( za niedługo mogę stracić cierpliwość a telefon wylądować z trzaskiem na ścianie :) )Proszę jeszcze jakieś porady.

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2010, 20:19:06 »
A więc problem z kartą SIM. Najlepiej udać się do salonu operatora.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 21, 2010, 11:44:02 »
Gdy by było coś nie tak z kartom to by również nie działa poprawnie na starym telefonie a działała jak żyleta bez zarzutów.

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 21, 2010, 12:16:17 »
Właśnie niekoniecznie  :E Może tośka po prostu nie lubi akurat tej konkretnej karty z tej sieci, sprawdź tośkę na innej - bardzo możliwe, że też będzie działać jak żyleta.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2010, 12:30:34 »
Pisałem już wyżej:
Musze dodać że to nie jest wina oprogramowania po włożeniu innej karty sim również z orange wszystko działa bez zarzutów, udało mi się wejść w te ustawienia bez żadnych błędów sieci oraz komunikatów, i wszystko śmiga mój sim na starym fonie działa również mogę wysyłać smsy, więc prosze o oświecenie w czym tkwi  problem?

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 21, 2010, 13:04:19 »
W karcie SIM, ja mam np laptop i stary telewizor i zawsze próbowałem wyświetlić na telewizorze obraz z laptopa przez s-video i nigdy się nie udawało. Na telewizorze bez problemu działały wszystkie inne komputery, a mój laptop bez problemu działa ze wszystkimi innymi telewizorami oprócz mojego. Po prostu taki kaprys.

Poproś w salonie orange o nową kartę sim ze starym numerem, powinni to bez problemu załatwić.