prędkość wi-fi w n560

• 8 Odpowiedzi
  • 918 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline smith

• 11
prędkość wi-fi w n560
« dnia: Marzec 11, 2008, 19:03:52 »
Witam i od razu przechodzę do rzeczy. Wydaje mi się że coś zbyt wolno chodzi mi wi-fi. Nie mam doświadczenia z sieciami bezprzewodowymi więc myślałem że tak być musi ale wydaje mi się że coś jest nie tak. Na początku denerwowała mnie jakość rozmów przez skype - tragedia i zacząłem badać sprawę. Wynik jest taki: komputer mam podłączony do routera z AP kabelkiem (połączenie 100Mb/s) do tego AP łączę się looxem i plik 12MB pobieram z komputera przez 72sek co po moich obliczeniach daje ~1,4Mb/s. Dla mnie tragedia. Czy to norma? Jak jest u was?
Pozdrawiam

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
Odp: prędkość wi-fi w n560
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 11, 2008, 20:07:29 »
Przetestuj FTP/Samba>LooX>kartaSD za pomoca total commandera, wewnetrzny flash moze miec slaby zapis.
Max wifiG to ok 2,5 MB/s czyli ok 20MBit/s
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline smith

• 11
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2008, 21:18:10 »
dzięki.
przez total commandera jest troszkę szybciej, transfer na poziomie 2,5Mbit/s i nie ma dużej różnicy czy na kartę czy do pamięci wewnętrznej. Ten transfer jest przecież 10 razy mniejszy od tego czego bym się spodziewał!!
więc chyba coś musi być nie tak, tylko co?

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2008, 23:20:29 »
Zobacz jeszcze Vito Downloader, jest trial na www producenta.
Mozesz jeszcze sprawdzic obciazenie proca kiedy pobiera wifi. wifiG moze oznaczac ze polaczy sie z AP w trybie G ale nic nie mowi o tym jaka bedzie predkosc polaczenia. NP na laptopie dopiero po wejsciu w program intel proset widac jaka czesc pakietow idzie jaka predkoscia.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline smith

• 11
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 12, 2008, 18:52:25 »
Już mam tego dość. Chyba serwis sie kłania. Generalnie nieważne jakim programem, transfer jest na tym samym poziomie, po zabawie vito downloaderem loox w pewnym momencie odmówił dalszej współpracy do tego stopia że nie pomagał reset. Musiałem zrobić HR, i na czystym systemie ta sama sytuacja :( Zainstalowałem fajną wtyczkę "TodayWarrior", pokazuje prędkość połączenia na poziomie 48-56Mb i co ciekawe pokazuje siłę sygnału wi-fi. Przy samym AP mam najsilniejszy sygnał -50dB (ok połowa skali) a już ok 8-10 metrów od AP sygnał jest -80dB -90dB i ginie... Mój AP to prosty D-link (nowy) ale powinien działać. Chyba będę musiał zdobyć więcej urządzeń z wi-fi i upewnić się gdzie jest problem.

pzdr

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2008, 19:05:10 »
Ten Vito jest dobry jezeli chodzi o uzycie proca (IE uzywa 100%) ale nieraz wiesza sie i trzeba kasowac plik Downloads.lst z katalogu programu.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 16, 2008, 10:36:40 »
Przy samym AP mam najsilniejszy sygnał -50dB (ok połowa skali) a już ok 8-10 metrów od AP sygnał jest -80dB -90dB i ginie... Mój AP to prosty D-link (nowy) ale powinien działać. Chyba będę musiał zdobyć więcej urządzeń z wi-fi i upewnić się gdzie jest problem.

pzdr

Ja mam AP Linksysa WRT54GL, ustawiony na 3 pietrze w bloku, jak mialem N560 to na parkingu pod blokiem siedzac w samochodzie moglem jeszcze korzystac z WiFi. W linii prostej bylo to kilkanascie metrow, do tego zelbetonowa sciana i blacha/szyby samochodu po drodze.
Moc sygnalu juz bardzo slaba, ale jeszcze uzyteczna. A w calym mieszkaniu praktycznie 3/4 kreski.
Musisz miec swiadomosc, ze modul WLAN w takich PDA nie jest za mocny i jesli nawet masz max. sile sygnalu, to nigdy nie osiagniesz predkosci przewidzianych dla standardu 802.11g.
Swoja droga - probowales przetestowac szybkosc transmisji po wylaczeniu szyfrowania WEP/WPA ?
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline smith

• 11
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2008, 00:08:03 »
Żadne kombinacje nie pomagają. Połączenie niby jest 54Mbit (w niedużej odległości, do 5m) ale siła sygnału słaba - nigdy nie większa niż 50% no i realny transfer to porażka, nie da się przerzucić pliku kilkadziesiąt MB. Muszę jeszcze upewnić się czy AP jest ok. jak tak to serwis, zresztą i tak loox chyba za często zawiesza mi się i nieraz po soft resecie i tak nie reaguje.

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 22, 2008, 00:39:25 »
Jak masz mozliwosc regulacji mocy AP to daj mu ze 100mW. Standardowo G maja ok 25-28 mW.
Be more digital.
pıoɹpuɐ