Odpaliłem SKYPE na LOOX n520

• 21 Odpowiedzi
  • 2051 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline FNW

• **
  • 196
  • Sprzęt: NavRoad NR750F + SD 8GB
« dnia: Grudzień 27, 2005, 23:26:41 »
W dniu dzisiejszym zainstalowałem SKYPE for Pocket PC ver. 1.2.0.91 (beta) wersja dla procesorów 300MHz i słabszych i musze powiedzieć, że pozytywnie byłem zaskoczony, jakość dźwięku dużo wyższa niż sie spodziewałem i co najważniejsze nie rwało a opóźnienia były minimalne i to sporadycznie.

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2005, 00:47:12 »
Wiesz dużo tu zależy od obciążenia połączenia i jego prędkości ,możesz mieć hx2750 i będe się zacinać bo próba nawiązania połączenia skype będzie przez naprzykład 128 kb/s:)

*

Offline FNW

• **
  • 196
  • Sprzęt: NavRoad NR750F + SD 8GB
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2005, 23:15:07 »
Napisalem to nie zeby sie chwalic a w celach informacyjnych dla innych. Wczesniej mialem MIO 168 i interesowalem sie tym tematem - jednak z opisów na forum wynikało, ze po dodaniu karty wifi - bedzie ona za bardzo obciazac procesor przez co nie bedzie mozna rozmawiac przez skype. Najwyrazniej wbudowany moduł wlan nie obciaza procesora w LOOX n520, aż tak mocno chociaz u i tu jest 300 MHz (nie wiem czy w tym przypadku można te procesory w ten sposób porównywac).

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2005, 03:53:26 »
mozna przyjac, ze w przypadku dolozenia karty WiFi na SD lub CF do wartosci minimalnych procesora trzeba dodac ok. 100MHz

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 31, 2005, 16:44:47 »
A czy moglbys przetestowc uzyczenie interntu z komorki via BT  i ruszyc Skype ?

*

Offline mslaw

• **
  • 131
  • Sprzęt: HTC P-3300 "Artemis", MicroSD 4GB,TomTom 6,HTC TOUCH
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 01, 2006, 19:41:58 »
N520 nie ma BT :(

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 01, 2006, 22:54:11 »
Ci Producenci to dopiero Pajace !  n30 ma BT a model wyzszy za ktorego trzeba zaplacic wiecej jest pozbawiony BT  :evil:
 Najgorsze jest to ze nic nie tlumaczy/usprawiedliwia takiej logiki !!

*

Offline solex

• **
  • 190
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2006, 00:55:31 »
Testowalem bluetootha podpietego do hosta i maile smigaja, choc w E2C go nie widzi. Kabelek oryginalny od FSC.
Innych programów  jeszcze nie testowalem.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2006, 02:00:37 »
Cytat: "khak"
Najgorsze jest to ze nic nie tlumaczy/usprawiedliwia takiej logiki !!

bo producentami nie kieruje logika tylko wielkosc sprzedazy - watkow bylo wiele na ten temat na forum - poszukaj i poczytaj jesli cie tak to interesuje/intryguje

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2006, 09:39:55 »
Wiem ze watkow bylo sporo na ten temat. Zabraklo mi powsciagliwosci,nie powinienem tego  komentowac.
 To kolejny wyraz irytacji .Urzadzenia powinny byc kompatybilne "do dolu" Wiekszosc innych producentow stara sie nie irytowac w taki sposob. BT to nie luksusowe  Aj Waj ,  zeby kalkulowac wielkosc/oplacalnosc sprzedazy, lub przez to ograniczac koszty ,lub oszczedzac na nie dorzuceniu BT. Rozumiem oszczednosc na module Wi Fi ,ale BT ? To tak jak oszczedzac na rysiku. Najlepiej ich nie pakowac do palmtopow.Klient bez inwestycji poradzi sobie ,np. zapalka,albo innym substytutem. A do komunikacji bedzie musial dokupic modul BT czyli wydac dodatkowe pien.Chyba tylko o to wylacznie chodzi producentom. Inne ewentualne wyjasnienia to producenta to  propaganda i mydlenie.... :?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 02, 2006, 09:45:06 »
to nie jest oszczdnosc tylko marketing - jest zalozenie, ze BT byl glownie uzywany do komunikacji z GPS, a skoro wychodzi model z GPS to nie wklada sie tam BT - potrzebujesz BT to kupujesz inny model i zewnetrzny GPS - inaczej sprzedawalby sie tylko najwyzszy model, a producenci zwykle maja na rynku rownoczesnie kilka modeli - stary numer i nic na to nie poradzisz

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 02, 2006, 10:14:46 »
Tak,to prawda ,ale wedle zalozenia ze  wszystkie urzadzenia komunikuja sie (lub beda)  bez przewodowo (z laptopem ,innymi PDA) i to raczej jest/bedzie standard BT ,a jego brak to jest  rozboj w bialy dzien i uwstecznianie "podrecznego komputera osobistego"
Masz racje : nic sie na to nie poradzi , i....nie ma sensu o tym dyskutowac. :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 02, 2006, 10:24:59 »
nie zapominaj, ze ten model ma sluzyc glownie do nawigacji - wlaczasz PDA, odpalasz program i w droge - BT w tym momencie niepotrzebne - oczywiscie jest to nadinterpretacja ale takimi wytycznymi kieruje sie producent

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 02, 2006, 10:51:08 »
Tak rozumiem. Tez tak mysle ze poszczegolne modele sa "dedykowane " ale jednak niesmak pozostaje w kontekscie konkurencyjnych modelow pozostalych producentow.

*

Offline BoNt3k

• 340
  • Sprzęt: iPHONE 3GS, iPHONE 4, NOKIA N8
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 02, 2006, 18:49:51 »
tez jestem zawiedziony ze taki N500/N520 nei ma BT w porownaniu np z MIO 201 lub Asusem 636 :(((

Co za "marketingowcy" tam pracuja w tym Siemensie :)

Prawie tacy jak w PUTINie.pl :)

pzdr

*

Offline solex

• **
  • 190
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 03, 2006, 10:24:23 »
A wracając do watku.
Wczoraj zainstalowalem Router linksysa WRT54G, skonfigurowalem go z szyfrowaniem WPA 128bit bez blokady mac, tryb pracy "onlyG" z włączona opcja security (jeszcze nie wszystko rozgryzłem) i odpalilem Skypa Beta na procki 300Mhz (wersja low).
Generalnie działa, logowanie, wdzwanianie wszystko ok.
Procek w looxie ustawiony w trybie turbo mode.
 - przy wlączonym głośniku zew. słychac rozmówce dość wyrażnie. W porównaniu z wersja desktopową (10pkt) dalbym 7 (tutaj ma znaczenie wielkośc głośnika)
- Po przełączeniu na słuchawki, jakość dzwieku jest lepsza 8-9. Glos wyrażny, bez szumów i trzasków. Transmisja nie zwalnia, nie ma opóznień. Nie dalem 10 bo jednak okrojony (zoptymalizowany) kodek dzwiekowy obcina pasmo. Czuć mniej mięska niż na wersji dorosłej.
A jak nas słychac po drugiej stronie?
- Zacznę od tego że na początku miałem domyślne ustawienia microfonu.
 "Normal"czułośc mniej wiecej w połowie. Po drugiej stronie mój rozmówca mówił że słychac jakbym dzwonil z kopalni ;-)
W trakcie rozmowy testowalem rozne ustawieia i dopiero w trybie "conference Recording" i max. ustawieniu czułości slychac wyrażną poprawę. Odradzam zaznaczenie ptaszka przy "gain control" bo skype niewystrczajaco kontroluje wtedy czulosc mikrofonu.
Dodam jeszcze że PDA dobrze jest trzymac blisko twarzy. Dla mikrofonu 7pkt.
Moim zdaniem Skype na n520 sprawuje sie bardzo przyzwoicie i jako kolejny kanal do komunikacji (poza gadu i mailem) jest jak najbardziej OK. Dodam jeszcze że Skype mam dodanego w profilu E2C - mozna tam zdefiniowac do 5 programow z dostepem do sieci. Chodzi tu raczej o cos na ksztalt paska szybkiego uruchamiania, niz wydzielonej grupy dozwolonych programow. Poza profilem mozna bez problemow uruchomic inne programy z menu start.  Sam program E2C jak sie go pozna bardzo ulatwia komunikacje z sieciami (dodalem juz dwa profile do laczenia z komorka po gprsie via IrDa i Bluetooth i za kazdym razem dziala blyskawicznie.

ps.Brak wbudowanego Bluetootha w porownaniu z jego możliwościami (GPS, Host USB, Gabaryty,WM5, Układ dzwiękowy, Rom/Ram, 5,5h pracy przy dużym obciązeniu) nie jest tak bardzo odczuwalny jak by sie moglo wydawać.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 04, 2006, 21:00:03 »
Bardzo ciekawe.
szkoda tylko ze skype nie "smiga" przy G/Edge  zeby czlowiek nie musial byc uzalezniony od miejsca.

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 04, 2006, 21:25:32 »
Cytat: "khak"
skype nie "smiga" przy G/Edge

Dlaczego? Za mała przepływność takich połączeń? Duże opóźnienia pakietów?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 04, 2006, 22:32:25 »
Duze opoznienie pakietow... Skype dziala przez EDGE ale jakosc jest kiepska.

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 28, 2006, 20:25:19 »
I  dlatego z UMTS wszystko powinno już pięknie śmigać - jeszcze trochę trzeba poczekać. I przy tej okazji myślę, że powinny spaść ceny pakietów u operatorów. Szkoda tylko, że zwykle oferowany sprzęt jest zawsze z GPRS, ale pomiedzy EDGE, a UMTS juz trzeba wybierac.

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 28, 2006, 23:46:58 »
Cytat: "mslaw"
N520 nie ma BT :(

niby nie ma a (niby) jednak ma - OBEX file transfer dziala... dialup (prawie) dziala na podlaczonym donglu BT na USB (nie sa wykrywane uslugi wszystkich tel. - np w nokii 6630 wykrywa mi jedynie seriala i dialup'a na s55 nic; btCrowler wykrywa wiele innych uslug - wiec mozliwosci techniczne sa, zwlaszcza ze 410 nie mialo najmniejszych problemow z wykryciem uslug na w/w tel jak i z klawiatura na BT po dograniu sterownikow dla profilu HID2GO) - czytajac recenzje na solopalmari (czy jak sie ta strona nazywala) na probnych modelach n500 dalo sie podlaczyc GPSa via BT dongle... ale wsparcie dla produktu finalnego chyba zniknelo :( - czyzby chec wprowadzenia n560? :(

Pozdrawiam

kri z

*

Offline solex

• **
  • 190
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 01, 2006, 09:59:42 »
Dodam od siebie, ze podobnie sprawa wyglada w przypadku BT Bluesolei. Tylko serial i modem. N520 widzi inne urządzenia, ale sam nie jest widoczny. Tak jakby byl w trybie pasywnym. Poza tym nie udalo mi sie jeszcze odpalic zadnego softu do smsow bo te programy nie widza podpietego blutka.