A wracając do watku.
Wczoraj zainstalowalem Router linksysa WRT54G, skonfigurowalem go z szyfrowaniem WPA 128bit bez blokady mac, tryb pracy "onlyG" z włączona opcja security (jeszcze nie wszystko rozgryzłem) i odpalilem Skypa Beta na procki 300Mhz (wersja low).
Generalnie działa, logowanie, wdzwanianie wszystko ok.
Procek w looxie ustawiony w trybie turbo mode.
- przy wlączonym głośniku zew. słychac rozmówce dość wyrażnie. W porównaniu z wersja desktopową (10pkt) dalbym 7 (tutaj ma znaczenie wielkośc głośnika)
- Po przełączeniu na słuchawki, jakość dzwieku jest lepsza 8-9. Glos wyrażny, bez szumów i trzasków. Transmisja nie zwalnia, nie ma opóznień. Nie dalem 10 bo jednak okrojony (zoptymalizowany) kodek dzwiekowy obcina pasmo. Czuć mniej mięska niż na wersji dorosłej.
A jak nas słychac po drugiej stronie?
- Zacznę od tego że na początku miałem domyślne ustawienia microfonu.
"Normal"czułośc mniej wiecej w połowie. Po drugiej stronie mój rozmówca mówił że słychac jakbym dzwonil z kopalni

W trakcie rozmowy testowalem rozne ustawieia i dopiero w trybie "conference Recording" i max. ustawieniu czułości slychac wyrażną poprawę. Odradzam zaznaczenie ptaszka przy "gain control" bo skype niewystrczajaco kontroluje wtedy czulosc mikrofonu.
Dodam jeszcze że PDA dobrze jest trzymac blisko twarzy. Dla mikrofonu 7pkt.
Moim zdaniem Skype na n520 sprawuje sie bardzo przyzwoicie i jako kolejny kanal do komunikacji (poza gadu i mailem) jest jak najbardziej OK. Dodam jeszcze że Skype mam dodanego w profilu E2C - mozna tam zdefiniowac do 5 programow z dostepem do sieci. Chodzi tu raczej o cos na ksztalt paska szybkiego uruchamiania, niz wydzielonej grupy dozwolonych programow. Poza profilem mozna bez problemow uruchomic inne programy z menu start. Sam program E2C jak sie go pozna bardzo ulatwia komunikacje z sieciami (dodalem juz dwa profile do laczenia z komorka po gprsie via IrDa i Bluetooth i za kazdym razem dziala blyskawicznie.
ps.Brak wbudowanego Bluetootha w porownaniu z jego możliwościami (GPS, Host USB, Gabaryty,WM5, Układ dzwiękowy, Rom/Ram, 5,5h pracy przy dużym obciązeniu) nie jest tak bardzo odczuwalny jak by sie moglo wydawać.