N560 - krytyczne uwagi

• 29 Odpowiedzi
  • 3280 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N560 - krytyczne uwagi
« dnia: Kwiecień 22, 2006, 10:03:27 »
Wczoraj odebrałem swojego wyczekiwanego N560. Przyjechały 2szt- obie z miejsca "zeszły" - popyt jest zatem olbrzymi- ale czy słusznie ?
Po kilkugodzinnej zabawie z pocketem postanowiłem napisać kilka zdan na temat urzadzenia - niestety- w wiekszosci są  to uwagi krytyczne.

1) Klawisze sprzetowe wykonane są efektownie (podswietlenie) ale ich konstrukcja mechaniczna pozostawia wiele do zyczenia. Mają bardzo krótki i ledwie wyczuwalny click (szczegołnie D-PAD) Nie ma porównania z FSC 720...

2) Brakuje joy'a znanego z 720 na lewym boku (strasznie sie do niego przyzwyczailem) Teraz w jego miejscu jest zwykly przycisk uruchamiajacy dyktafon. Jest on jednak wyjatkowo mały (cieniutki) a przez to słabo wyczuwalny

3) Czułosc wbudowanego modułu GPS (abstrachując od naukowej terminologii dotyczącej SirfStar III) jest (delikatnie mówiąc) - umiarkowana (by nie ując tego dosadniej).
Wczoraj kwitłem niemal przez 10 minut na balkonie - w tym czasie mój loox zlokalizował ledwie 3 satelity ( i to po tym jak sie niemal wychyliłem z balkonu razem z PDA). Oczywiscie nie było mowy o wskazaniu mojego aktualnego połozenia. A zatem ? Bez zewnetrznej anteny i tak ani rusz...

4) Akumulator (niewiedzieć czemu) zrobił się podejrzanie mały a przez zmniejszoną kubaturę- siłą rzeczy - spadł lifetime naszego urządzenia

5) Niedziałający Bluetooth - posiadam zarówno notebooka jak i telefon z BT (Nokia 6680). Pomimo pomyslnego sparowania urządzenia zarówno z komputerem jak i z telefonem- nie udało mi się przesłać do PDA absolutnie zadnych danych- bez wzgledu na urządzenie inicjujące połączenie (próbowałem zarówno z komputera jak i z telefonu) Oczywiscie uprzednio włączyłem BT w PDA. Nadmienie iz w wypadku komputera, PDA nie rozpoznaje ABSOLUTNIE żadnych profili transmisji, natomiast w wypadku Nokii 6680 - jedynie DIAL UP.
Z BT użerałem sie bezskutecznie przez godzinę (dzisiaj kolejną) i ...trafił mnie z tego powodu niemal szlag. Loox 720 działał w tym zakresie PERFEKCYJNIE - z miejsca odpaliłem wszystko i śmigało we wszytskie strony.

6) WiFi - działa wprawdzie bez zarzutu (o dziwo !) choć....znalazłem dokumenty techniczne z których wynika iz mimo zastosowania protokołu w wersjii G - maksymalny poziom transmisji i tak sięga raptem 11 megabitów - a wiec tak  jak w B.

REASUMUJĄC - myślę ze sensowniejszym rozwiazaniem jest zakup AXIMA 51 (szczególnie przyciąga do DELLa 256 RAM, 3.7" LCD oraz akcelerator Intela) lub starego, poczciwego 720 + dodatkowy GPS.
Uważam że oprócz GPS (o na prawdę dyskusyjnej przydatnosci) w urzadzeniu nie ma absolutnie nic co pozwalałoby sądzic iz jest to nowy model wobec 720 .... Przeciwnie- mamy przeciez mniejszy o 0.1" LCD... i to widać !
Wsiąkł tez port CF ....
Jedyny in-plus to zastosowanie standardowego wyjscia słuchawkowego 3.5 mm

Na koniec słowa krytyki pod kątem dostarczonej literatury.
Nie ma KOMPLETNIE ŻADNEJ instrukcji obsługi- nawet najprostszego manuala !!! Jest tylko idioten-plakat pokazujący jak podłaczyc urządzenie do sieci oraz do komputera, ulotki i gruba książka pt SAFETY w 159 jezykach... Jest takze kompletnie bezuzyteczny futerał na PDA...

Ogólnie oceniam palma na 5 w skali od 1-10 (a i tak nie wiem czy nie za dużo dałem)
Nie tego oczekiwałem

A teraz sami ocencie czy warto

*

Offline J@rek

• *
  • 98
Odp: N560 - krytyczne uwagi
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2008, 10:40:07 »
AD 3 - nie bardzo widzę sens sprawdzania GPS w domu/na balkonie/ w piwnicy/ w komórce.

Garmin, taki jakiś model z kolorowym wyświetlaczem, do noszenia przy sobie, łapał satelity po odejściu od wieżowca w którym pracuję, na odległość około 8 metrów.
I kolega, który go używał, od razu mnie uprzedził, że muszę odejść od budynku, bo nie 'zobaczy' satelity. Skoro budynek je zasłania...
To tak w kontekście 'czułości'.
Nie kłócę się z głupcami bo nie ma sensu.

*

Offline promil

• **
  • 137
  • Sprzęt: F-S n560 + AM
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 17, 2008, 21:35:24 »
witam.

troche glupio ze tamat zostal wyciagniety z przed 2 lat ale skoto juz to:

AD1. Mysle ze masz gruba skóre na palcach  :] a tak serio to u mnie jest tak samo jak w e51.

AD2. niemialem w rekach 720 - wiec sie nie wypowiadam

Ad3. fakt idealny to ona nie jest ale na spacerze czy w samochodzie jest naprawde dobry.

Ad4. patrz AD2.

AD5. coż faktycznie mogłby być inny stos. (ja bym raczej winil M$ za to ze ich stos nie dziala tak jak powinien). oczywiscie da sie wgrac cos porzadnego.

AD6. no skoro 11 Mbit to chyba tyle ile mozna sie spodziewac po 802.11g (no chyba ze ktos ma transfery 11Mbit na 802.11b - to gratuluje  :evil: )

Dell Axim ma wifi 802.11b wiec o 11 Mbitach realnego transferu zapomnij - jak bedze 5 to bedze wypas, nie ma 256 MB ramu jak piszesz tylko 64 (tak jak n5xx), ma owszem 256 MB ale flash romu :) a to roznica, akcelerator ma fakt, a o jego przydatnosci nie bede dyskutowal, CF to troche stara, odchodziaca technologia wiec jej brak jest dyskusyjny, szczegolnie jesli mamy gniazdo sd ( a nie jakies cuda typu ms czy xd). 0.1 cala to 2.5 mm wiec roznica 0.1cala na przekatnej wyswietalacza jest znikoma, choc 0.2'' miedzy f-s a dellem to juz cos. Brak instrukcji ?? jest na płycie trzeba poszukac, no chyba ze ktos woli papierowa, tylko pytanie czy drzewa tez wola  :-| .

Reasumując jakby juz wybierac DZIS pocketa bez gps (bo axim nie ma gpsu) to lepiej hp iPAQ 200 bo 4'' lcd vs 3,7 w aximie, 128 mb ram vs 64 w aximie vm6 vs vm5 w aximie, bluetooth 2.0 vs 1.2 itd. i co wazne hp produkuja a della i f-s nie  :E

A teraz sami ocencie co warto i czy warto.

Ps. nie mam nic przeciwko dellowi (w pracy mam kilka serwerów i kilkadziesiat kompow della i sobie chwale   :proud: )

Ps2. odpowiadam na tak starego posta bo:
1 ktos go wyciagnol.
2 mozna dzis jeszcze kupic nowe pda FS n560 (1500 zl) i Della (1200zl) oraz HP za (1300zl), nie wspominajac juz o allegro i uzywanych, wiec moze komus troche informacji sie przyda.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2008, 21:57:28 wysłana przez promil »

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2008, 12:23:39 »
Fajnie, że to napisałeś.
4" i vga, Marvell PXA310 624 MHz, 128 MB pamięci SDRAM do uruchamiania aplikacji, 256 MB pamięci flash ROM, wlan - co mi bardzo jest potzrebne - tyle hp.

Nie zwracałem na niego uwagi ze względu na brak gps.
Ale może trzeba przeprosić się z tym gps i dokupić sam moduł?

*

Offline fr0g

• 26
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2008, 21:59:26 »
Wszystkie słowa twojej krytyki są związane z brakiem instrukcji bądź też tym że zamiast pisać ten topic mogłeś poszukać odp na twoje pytania w necie.

Co do BT to może już wiesz (albo i nie) trzeba włączyć możliwość otrzymywania plików z zewnątrz. (settings/Beam/ i tu zaznaczamy "Receive all incoming beams")

Co do WiFi czytaj wyżej. Co do GPS'a to jest UPDATE, po wgraniu łapie fixa w max 30 sekund w AM 5.0.5.

I co ty masz za palce :D tego to już nie mogę zrozumieć.

Kolega ma APPLE iPHONE i kiedy chwycił mojego FS N560 nie mógł się przyzwyczaić do niego i powiedział że jest duży i ekran jakiś mały.

Ale po 15 min grania na nim powiedział że tylko dla tych gier by go miał i GPS'a...

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2008, 22:08:21 »
Nie żartujmy, ale akurat FS jest naprawdę rewelacyjnym urzadzonkiem.
Zwróćcie uwagę - 2 lata i nie bardzo się zdewaluował.
Na dobrą sprawę, to brakuje mu tylko pamięci.
I uważam, że nadal jest bardzo ciekawa ofertą na rynku.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2008, 00:27:02 »
Nie żartujmy, ale akurat FS jest naprawdę rewelacyjnym urzadzonkiem.
Zwróćcie uwagę - 2 lata i nie bardzo się zdewaluował.
Na dobrą sprawę, to brakuje mu tylko pamięci.
I uważam, że nadal jest bardzo ciekawa ofertą na rynku.
Ciekawa oferta na rynku....tylko FS zaprzestal produkcji... Moj N560 juz jest bardzo wyeksploatowany i mam ciagly problem z samoczynnym wylaczaniem sie spowodowany tym malym switchem, bo plecki za malo dociskaja i w zasadzie nie wiem czym go zastapic /puscilem kiedys taki post/  i tak naprawde to ciezko znalezc na rynku urzadzenie o podobnych parametrach - szczegolnie wyswietlacza. Mozna krytykowac, ze slaby GPS, ze trudnosci z WIFI, ze awaryjny...itd ale co kupic lepszego???

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 20, 2008, 00:38:53 »
IMHO HP IPAQ 214 - cena do tego co się dostaje jest OK.

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 20, 2008, 07:16:28 »
Ciekawa oferta na rynku....tylko FS zaprzestal produkcji... Moj N560 juz jest bardzo wyeksploatowany i mam ciagly problem z samoczynnym wylaczaniem sie spowodowany tym malym switchem, bo plecki za malo dociskaja i w zasadzie nie wiem czym go zastapic /puscilem kiedys taki post/  i tak naprawde to ciezko znalezc na rynku urzadzenie o podobnych parametrach - szczegolnie wyswietlacza. Mozna krytykowac, ze slaby GPS, ze trudnosci z WIFI, ze awaryjny...itd ale co kupic lepszego???

W tym poście   http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83959.0 opisałem jak wyeliminować problem z mikrowyłacznikiem.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 20, 2008, 07:42:04 »
Wczoraj odebrałem swojego wyczekiwanego N560. Przyjechały 2szt- obie z miejsca "zeszły" - popyt jest zatem olbrzymi- ale czy słusznie ?
Po kilkugodzinnej zabawie z pocketem postanowiłem napisać kilka zdan na temat urzadzenia - niestety- w wiekszosci są  to uwagi krytyczne.

Tak, od razu widac, ze tylko po parogodzinnej ;]
Co do WiFi i tak w realu nie osiagniesz 11mbit realnego transferu, bo ograniczeniem bedzie nie tylko slabsza
niz. np. w notebookach moc odbioru/nadawania, ale tez np. szybkosc zapisu np.  na karte SD.
Za to i tak zasieg wifi jest o niebo lepszy niz w wielu innych PDA, ktore testowalem,
a ktore  na parkingu po blokiem juz nie daly rady sie podlaczyc do AP.

A teraz sami ocencie czy warto

Warto - i to bardzo. Wiem, bo uzytkowalem, teraz uzytkuje innego i mam porownanie.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 20, 2008, 09:21:17 »
Tylko ta cena???
Tak z ręką na sercu - 700+vat to byłaby adekwatna cena po 2 latach pobytu na rynku.
Ale... Jest to ale, że on nadal jest OK bo konkurencja nie bardzo się popisuje w tej materii.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 20, 2008, 16:17:33 »

W tym poście   http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83959.0 opisałem jak wyeliminować problem z mikrowyłacznikiem.

[/quote]

Dzieki za podpowiedz..ja zreszta tez w tym poscie cos tam pisalem...ale moj problem lezy w pleckach, ta mala wystajaca plastikowa czesc niewlasciwie dociska przelacznik...musze tam chyba dokleic odrobinke jakiegos twardego kleju.
Pozdrawiam

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 20, 2008, 19:59:04 »
Xaltuton - masz doświadczenie jak wifi sprawuje się w pomieszczeniach?

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 21, 2008, 20:58:37 »
Xaltuton - masz doświadczenie jak wifi sprawuje się w pomieszczeniach?

Mialem pare PDA, ktore testowalem. Co chcesz wiedziec?

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 22, 2008, 00:06:04 »
Interesuje mnie jak jest z 'czułością' wifi.
Tak jak w notebookach?

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 22, 2008, 00:10:25 »
Napewno zasięg słabszy niż w notebookach, wprawdzie miałem 2 HP i teraz mam Toshibę, ale wszystkie z nich mają podobny zasięg. Mieszkam w domu jednorodzinnym, router jest na parterze. Wifi na pda działa spokojnie przez ściany na parterze i na piętrze, na 2 pietrze już jest raczej słabo (poza domem w ogrodzie też jest sygnał).
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 22, 2008, 00:18:28 »
Z tego co piszesz, śmiem twierdzić, że jest bardzo podobnie jak w notebookach.
Z tym sygnałem sa naprawdę jaja. Zależnie od pogody i dobrego humoru - raz jest raz nie ma.
Czyli jest OK.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 22, 2008, 17:20:39 »
Interesuje mnie jak jest z 'czułością' wifi.
Tak jak w notebookach?

Nie.
Mam w domu laptopa IBM-a i jest zdecydowanie lepiej niz na P535.
Mam tu na mysli moc (i jakosc) sygnalu, bo transferu to nawet nie ma co porownywac.

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 23, 2008, 11:13:18 »
No dobrze, a jak się ma wifi w P535 do IPAQ214?
Podobnie czy niekoniecznie?

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 23, 2008, 11:44:28 »
No dobrze, a jak się ma wifi w P535 do IPAQ214?
Podobnie czy niekoniecznie?

Ciezko pewnie bedzie Ci znalezc kogos, kto porownywal akurat tem model z p535,
ja w kazdym razie nie mialem przyjemnosci. Ale podejrzewam, ze moze byc ciut lepiej
niz w Asusie (wieksze PDA).

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 23, 2008, 11:54:00 »
Dzięki

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 23, 2008, 22:11:18 »
ja używam n560 do nawigacji i nie mam żadnego problemu. Działa super, nie gubi sygnału i jestem z niego bardzo zadowolony.

Pomimo że urządzenia ma chyba już 3 lata to dalej nic lepszego niema...

jak dla mnie 9/10

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 24, 2008, 00:20:54 »
ja używam n560 do nawigacji i nie mam żadnego problemu. Działa super, nie gubi sygnału i jestem z niego bardzo zadowolony.

Pomimo że urządzenia ma chyba już 3 lata to dalej nic lepszego niema...

jak dla mnie 9/10

IMHO gdyby nie IPAQ 214 to uważałbym, że ciężko mu o konkurencję.
Ale 214 ma vga, 4" i jest tańszy, co nie jest dla mnie bez znaczenia.
Gdy dokupię obiornik GPS z loggerem - będę miał w podobnej cenie chyba bardziej funkcjonalny zestaw.
Gdybym trafił na nowego n560 w cenie 700 - pewnie bym się skusił.
A loggera kupił bym i tak.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 24, 2008, 13:07:02 »
IMHO gdyby nie IPAQ 214 to uważałbym, że ciężko mu o konkurencję.
Ale 214 ma vga, 4" i jest tańszy, co nie jest dla mnie bez znaczenia.
Gdy dokupię obiornik GPS z loggerem - będę miał w podobnej cenie chyba bardziej funkcjonalny zestaw.
Gdybym trafił na nowego n560 w cenie 700 - pewnie bym się skusił.
A loggera kupił bym i tak.

Za looxem w tym momomencie przemawia wbudowany GPS (moze nie najwyzszych lotow, ale dziala
bez problemow, za to do 214 musisz dokupic, co zwieksza koszty i nie jest tak wygodne), host USB (dla niektorych to moze byc decydujace) oraz byc moze
lepszy ekran (jakosc wyswietlacza N560 jest pierwsza klasa, deklasowal wiele innych PDA ktore widzialem - chociaz nie znam tego w 214).
Natomiast przewaga 214 to na pewno BT 2.0 z EDR-em i 128 MB RAM-u (to akurat duza zaleta). Co do ekranu 4 cale to ja bym nie przywiazywal do tego wiekszej wagi - niby ponad 1cm roznicy po przekatnej, ale ilosc informacji wyswietlanych na ekranie przeciez taka sama.
Sporo mocniejszy aku w 214 sugeruje dluzsza prace urzadzenia, ale tu akurat gdybam, bo moze te pol cala wiecej skutecznie niweluje te zalete.

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 24, 2008, 13:30:19 »
Wjasniałem dlaczego w moim przypadku brak wbudowanego GPS nie jest wadą, a zaletą. Ale oczywiście zalezy to od konkretnych potrzeb.
Co do usb - nie zapisałem sobie linka do foty, na której widac 214 z podpiętymi róznymi wynalazkami usb przez jakies ustrojstwo wpięte w 214. Tutaj jest jakaś skucha z 214.
Co do ekranu - czy przy nawi nie robi to róznicy?
Wiem, jest link do porównania. Wolę większy ekran.
Zreszta dużo tańsza jest 214 :).

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 24, 2008, 16:13:31 »
Co do ekranu - czy przy nawi nie robi to róznicy?

Zadnej. W samochodzie zwracasz bardziej uwage na droge.

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 24, 2008, 19:06:10 »
Ma być przede wszystkim słychać i potem widać a czy będzie widać na 3'' czy na 40'' to już znaczenia niema bo i tak zerkasz tylko a nie wpatrujesz sie w ekran bo w drzewo wjedziesz :)

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 25, 2008, 17:40:41 »
Może i racja, ale są chwile, gdy stoisz i czegoś szukasz. Rozumiem, ze jest to bez znaczenia.
THX

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 25, 2008, 19:22:51 »
Może i racja, ale są chwile, gdy stoisz i czegoś szukasz. Rozumiem, ze jest to bez znaczenia.
THX

Tak. Ja jezdzilem na 3.5 cala, teraz mam 2.8 i nadal jest komfortowo.

*

Offline J@rek

• *
  • 98
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 27, 2008, 22:59:22 »
hm, to może jakiś używany n560?
Musze popatrzeć na allegro.