N560 + 1GB Goodram HS = problemy

• 28 Odpowiedzi
  • 2407 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
« dnia: Maj 24, 2006, 20:49:26 »
Witam

Od tygodnia posiadam takowy zestaw i niestety sprawia mi niemalo problemow. Dokladnie chodzi o znikajace dane z karty SD. Zdarzylo sie to juz kilka razy.
Nastepuje sytuacja np taka, ze pocket pokazuje ze karta jest zajeta w 50%, ale file explorer nie pokazuje na niej zadnych plikow, po porstu zniknely. Po wlozeniu takiej karty do czytnika kart, w komputerze tez nie widac na niej zadnych plikow, mimo tego, ze ze komputer pokazuje, ze jest w polowie zajeta. Po odpaleniu na kompie programu do odzyskiwania plikow komputer na karcie znajduje skasowane pliki i mozna je odzyskac.
Innym razem, zniknal mi caly katalog program files z karty sd, reszta katalogow na karcie zostala, ale po soft resecie katalog znow sie pojawil uff :)
Nastepny przypadek, wygladalo to tak jakby karta zostala zabezpieczona przed zapisem, na pockecie i z poziomu ActiveSynca nie bylo mozna skopiowac na karte zadnych danych, musialem ja sformatowac w czytniku.
Oczywiscie robilem komputerkowi cold reset, ale po tym znow sie dzialy podobne cuda. Karte formatowalem tez od nowa w czytniku kart na FAT32.
Czy ktos ma podobny zestaw i podobne doswiadczenia? W tym moemencie wlozylem do pocketa zwykla karte 512 Kingstona i potestuje kilka dni czy tez sie beda zdarzac takie cuda, nie wiem czy to wina karty czy pocketa. Za wszelkie podpowiedzi dziekuje

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 24, 2006, 22:44:16 »
Ja uzywam Kongstona 1 GB od miesiaca z AM - pliczkami WMV i PDF - wszystko śmiga cacy
Mysle ze to wina pamieci- nie mam zaufania do wynalazkó w stylu GoodRAM ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 24, 2006, 23:10:31 »
Raczej napewno wina karty i wrecz standardowy problem. Mialem doczynienia troche z roznymi kartami i stwierdzam ze jesli chodzi o jakosc karty, pewność ze zapisane dane nie zginą to polecę tylko
1. Kingston
2. Pretec
Nawet z sandiskiem mialem czasem problemy choc uwazam ze sa to dobre karty ale firma poszła w masówkę i zdazają sie ostatnio odrzuty.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2006, 16:04:43 »
a ja nie polecam Kingstona.
Mam 1GB Ultimate i podobne problemy.
Polecam natomiast SanDisk ULTRA II.
Z PRETECem nie miałem doczynienia więc się nie wypowiadam, ale znajomi sobie chwalą.
Z tego co wiem, to KINGSTON ma problemy z powtarzalnością w produkcji, więc kupno takiej karty to loteria. Ja niestety źle trafiłem.
Z ciekawostek przy nagrywaniu pliku 16 MB Sandisk jest ok. sekundę szybszy od Kingstona, chociaż teoretycznie według danych producenta Kingston powinien być 2 krotnie szybszy.

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2006, 16:57:03 »
Cytat: "transcendental"
a ja nie polecam Kingstona.
Mam 1GB Ultimate i podobne problemy.

Czy masz n560?

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2006, 17:11:11 »
N560 + 2GB Ultimate = pełen sukces  :lol: natomiast transfery jak wiadomo są dalekie od Ultimate  :cry:

ale wszystko przy zakupie było pod kontrolą :lol

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2006, 17:39:24 »
A ja mam Kingsona 1 GB bez zadnych Hyper-Super-15000x SPEED i śmiga znakomicie....

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 25, 2006, 18:08:48 »
no to gratuluję szcześliwcom :D , którzy z kingstonem nie mają problemów,
ja natomiast nastepnym razem nie szczędziłbym pieniędzy na lepszą kartę

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 25, 2006, 18:28:23 »
tylko co to znaczy lepsza karta  :?:  :roll:

z tego co mi wiadomo, choc może dzwon bije nie tam gdzie trzeba :lol, to najlepszy jest Sandisk a potem Kingston  :lol:

tak więc pytanie transcendentalne brzmi KTO produkuje lepsze karty  :lol: hmmm to chyba pytanie retoryczne, nikt

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 25, 2006, 19:49:11 »
Są firmy które produkują dobre karty, czytaj takie, które trzymają deklarowane parametry i w kórych nie ma problemu z błędami zapisu/odczytu.
Kingston zawsze uchodził za tanią alternatywę, a produkty tej firmy nie wiele różniące się jakością od produktów NO NAME.
Chcesz się dowiedzieć które są lepsze a które gorsze?? Poczytaj testów kart w prasie np. fotograficznej.

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 25, 2006, 19:55:31 »
hehe ... prasę fotograficzną mam transcendentalnie gdzieś :lol

wszystko jest w necie :P

wolę swojego Sandiska Ultra II Plus z funkcją flash onboard niż jakieś fotograficzne wymądrzanki :lol o przewagach Nikosia nad Canonierami ... i tak EOS 5D rulez :lol

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 25, 2006, 20:47:58 »
po pierwsze panie lol to nie ważne czy to prasa fotograficzna czy inne źródło.
To był przykład. Standard SD jest standardem SD. Ważne żeby testy były rzeczowe i obiektywne.
Po drugie panie lol mam 2 stacjonarne i laptopa  w różnych konfiguracjach, ale nie rozumiem co to ma za znaczenie.
Będziemy się tu licytować?
Padło pytanie jaka karta jest godna polecenia a jaka nie i starałem się według mojego doświadzenia odpowiedzieć.
I to wszystko w tym temacie ...
...lol

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 25, 2006, 20:56:34 »
stary nie ma co się lolowac tylko bardzo proszę skoro padło takie a nie inne stwierdzenie jakiego to producenta karty są takie fajowe

ponieważ narzekasz na kiepską powtarzalnośc kingstona to proszę o wskazanie powtarzalnego producenta i to wszystko bez :lol

a ten test w "prasie fotograficznej: to prawda taka, że choc go nie czytałem to pewno zakończył się zwycięstwem Sandisk Extreme :lol

a tak serio to chyba wiesz to napisz jakie karty są takie fajowe - też sobie taką kupię :lol

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 25, 2006, 21:14:37 »
ja już napisałem o moich doświadczeniach z kartami sd i nie będę się powtarzać. Polecam firmę SanDisk a z Kingstona nie jestem zadowolony czego się zresztą obawiałem już przed kupnem karty ale zaryzykowałem.
Apropo Kingstona to nie tylko moja opinia. Na temat innych firm się nie będę wypowiadać bo nie testowałem i nie będę kłamać że było inaczej.
Proponuję przejrzeć testy i poczytać opini innych forumowiczów.

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 25, 2006, 21:37:18 »
tzn. masz może o tyle rację, że Kingston w tej chwili zupełnie dziwnie zszedł z cenami - albo kolejna olbrzymia fabryka w Chinach z malutkimi kosztami bo bez kontroli jakości albo nie wiem

może jakiś link ? dużo ludzi narzeka na Kingstona ? bo tu na forum coś chyba specjalnie nie było takich historii ...

*

Offline Aree

• *
  • 93
  • Loox n560 + kingstone 2GB + PQI 4GB (fuj fuj)
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 26, 2006, 08:44:28 »
Dorzuce swoje 3 grosze:

Zalecam Sandisk'a, planuje kupić sobie wiekszą (>= 2GB, jeszcze nie wiem) a z aktualną (128MB) nie miałem problemów a jestem juz chyba 3 właściclelem.

Kingstone; niestety jakość spadła i zdazają sie karty które padają lub odmawiają współpracy z niektorymi użądzeniami. Współpracuję ze sklepem ktory posiada w asortymencie gamę kart i najwiecej jest zwrotów Kingstona (ok 10%, głownie zwracają wlasciciele aparatów, bo "widział, a teraz nie widzi", "znikające zdjecia" itp).  :(  Ale z drugiej strony najbardziej rozpowszchniona marka i najwiecej jest tego towaru w rekach ludzi.

Bezproblemowo jest z kartmi SONY ale to nie ten typ kart  :roll:

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 26, 2006, 09:33:06 »
w sumie- dobrze wiedziec ze Kingston zszedl na psy
Na razie moja karta śmiga - odpukać

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 26, 2006, 13:34:55 »
transcendental nie pojecia o czym pisze jesli mowi ze kingston ma kart jakosci no-name. W prasie foto rzeczywiscie rzadzi sandisk ale dlatego ze firma ma duze cisnienie na ten sektor, i duzo jest rankingów sponsorowanych. Ostatnio jesli juz tak prase oberwujesz to wlasnie sandiskowi spada sprzedaz w tym segmencie a to o czyms swiadczy.
W tej chwili w moim doswiadczeniu a operuje troche kartami kingston i pretec oferuje najmniej zawodne karty a to jest najwazniejsze. U mnie sie jeszcze nie trafil zwrot kingston'a ani pretec'a. SanDisk tez prawie nie wraca ale ostatnio mialem serie z ktorej znikaly zdjecia. Dla siebie kupiłem 2 i tez poszły do zwrotu. Mam w tej chwili 5 kingstonów aparaty pda telefon i laptop i nie ma z nimi zadnych problemów i z czystym sumieniem polecam.
A na kingstona nazekaja najbardziej ci ktorzy go nie mieli i gdzies tam usłyszeli[/url]

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 26, 2006, 23:34:50 »
Ja wlasnie zaobserwowalem problem, ze nie chce mi wgrac na karte pliku o wielkosci ok 200MB - po mniej wiecej 1/3 zaczyna wgrywac od poczatku i tak w kolko.
Nie wiecie moze co jest tego przyczyna ??

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 27, 2006, 00:40:35 »
kleszcz a ty masz pojęcie? Napisałem, że produkty tej firmy są często nie wiele lepsze od NO NAME np. jeśli chodzi o pamięci RAM jest to powszechna opinia. Do serwera gdzie bardzo ważna jest bezawaryjność i stabilność pracy takiej pamięci bym nie użył. Wszystko wskazuje na to że przy kartach sd tej firmy jest podobnie. Ale ja to nie mam pojęcia  :D

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 28, 2006, 14:51:15 »
Cytat: "transcendental"
Ale ja to nie mam pojęcia  :D

tzn. wiele na to wskazuje :lol:

... ale to nie myśmy to powiedzieli :lol

*

Offline Shade_

• *
  • 98
    • www.raborski.com
  • Sprzęt: Qtek 8310, HTC Kaiser, X61 Tablet
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 22, 2006, 16:52:04 »
mam wlasnie problem z Karta Kingstona 1GB

Kupilem nowa karte, zapakowana, z faktura i gwarancja. Zauwazylem, ze znikaja z niej pliki. Zainstaluje sobie np. TomToma pobiawie sie z nim, powgrywam pare innych programow, muzyczki i takie tam, a tu sie okazuje, ze po jakims czasie, nie moge uruchomic TT, albo otworzyc jakiegos pliku, albo dostac sie do katalogu. Czasami podczas wgrywania wiekszej ilosci muzyki, wywala mi blad dostepu pliku na karcie i przerywa wgrywanie.

Myslalem, ze to Virus, ale przeczytalem tego posta i wychodzi na to, ze nawet kingston moze trafic sie "lewy".

W zwiazku z tym mam pytanie, w jaki sposob moge reklamowac taka karte ? co mam powiedziec sprzedawcy, aby wymienili mi karte na nowa ?

P.S. Mam Qteka 8310 z karta miniSD 1GB Kingston
Użytkuje: Qtek 8310 WM6.5, HTC TyTNII WM6.5 + MBW-150, IBM X61 XP Tablet, Atari Portfolio, Jornada 720
... kiedyś: Apple Newton, Psion S5, Jornada 680, Jornada 720, XDA IIi, N9300

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 22, 2006, 19:33:41 »
leć do sklepu i powiedz, że karta bezustannie gubi dane i nie jesteś pewien ani dnia ani godziny :lol

jakby mieli z taką reklamacją jakiś problem to od razu powiedz, że straciłeś już 10 razy kupę bezcennych danych i generalnie niech uważają bo to podpada pod odszkodowanie :lol (i to niemałe) - to oczywiście tylko w roli straszaka

acha i korzystasz z rękojmi oczywiście - nie dawaj sobie wcisnąć zalatwienie tego w trybie gwarancji
To tak na wszelki wypadek ale generalnie nie powinno być żadnego problemu

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 23, 2006, 16:47:44 »
Kupilem nowa karte, zapakowana, z faktura i gwarancja. Zauwazylem, ze znikaja z niej pliki. Zainstaluje sobie np. TomToma pobiawie sie z nim, powgrywam pare innych programow, muzyczki i takie tam, a tu sie okazuje, ze po jakims czasie, nie moge uruchomic TT, albo otworzyc jakiegos pliku, albo dostac sie do katalogu. Czasami podczas wgrywania wiekszej ilosci muzyki, wywala mi blad dostepu pliku na karcie i przerywa wgrywanie.

Mam dokladnie te same objawy  :?  Niestety z reklamacją nie jest tak prosto. W wypadku kart pamięci sklep często odsyła z reklamacją do producenta :evil:

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 23, 2006, 20:13:10 »
nie mają prawa - jest to ewidentna niezgodność towaru z umową (bo karta służy do przechowywania danych a nie ich gubienia :lol) i jeśli zgłoszona w ciągu 6 miesięcy od zakupu to ciężar dowodu, że jest inaczej leży po stronie Sprzedawcy co jest dla niego znacznie mniej opłacalne niż szybciutka wręcz błyskawiczna wymiana wraz z przeprosinami, przyklejonym uśmiechem i ledwo przechodzącym przez posiniałe wargi "miłego dnia" :lol

rękojmia i gwarancja - warto poczytać co to i z czym się je

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 23, 2006, 21:52:15 »
Niestety w naszym pieknym kraju nad Wisłą teoria często mija się z praktyką a zwykłemu obywatelowi zostaje co najwyżej bujanie się po sądach.

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 27, 2006, 00:08:48 »
re b98:

Kupujac taka karte u mnie wygralbys najwyzej odpowiedz ze rozpatrzymy Twoja reklamacje (w ustawowym terminie 3 miesiecy od zgloszenia) i usuniecie usterki w terminie dowolnie przezemnie wymyslonym (bo musialem sprowadzic towar z zagranicy).
Twoja interpretacja jest conajmniej dyskusyjna zeby nie powiedziec ze pozbawiona jakichkolwiek podstaw.
Zareczam ze z kazdym sprzedawca da sie dogadac, i reklamacje kart pamieci, modulow pamieci i stickow flash hurtownie zalatwiaja bardzo szybko. Wystarczy powiedziec sprzedawcy zeby zalatwil sprawe jak najszybciej i mozesz mi wierzyc ze postara sie to zalatwic. Wiem co mowie bo jestem sprzedawca. A jesli wchodzi do mnie ktos kto mysli ze rekojmia jest po jego stronie to sie grubo myli, bo teraz klient moze jeszcze mniej niz mogl za czasow starej ustawy. I na ogol takie koguciki wychodza ze sklepu zegnani przez "Prosze sie dowiadywac za jakies 2-3 tygodnie powinnismy cos wiedziec" : LOL

Pozdrawiam K

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 27, 2006, 00:58:18 »
He he, "koguciki" -dobrze powiedziane  :))

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 27, 2006, 08:50:06 »
po pierwsze to Ty jesteś dla klienta a nie klient dla Ciebie
i jeśli sobie pogrywasz to tracisz rynek bo nikt już od Ciebie nic nie kupi
Zawsze możesz spróbować sprzedawać marchewkę na targu teraz ale babcie też się szybko na tobie poznają :lol - już One nie takie głupie

@#$#@ mnie interesuje w jakim terminie musisz coś sprowadzić z zagranicy - to twoja wewnętrzna, zupełnie nie interesująca klientów sprawa. Jeśli w ciągu 14 dni nie rozpatrzysz reklamacji to przyjmuje się, że rację ma klient

Zgodnie z ISO Twoim naczelnym celem jest SATYSFAKCJA KLIENTA - taka jest Wasza dewiza w kapitaliźmie.