Loox N560

• 69 Odpowiedzi
  • 10235 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
Odp: Loox N560
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 15, 2007, 21:40:14 »

Pytanie number 2: jak jest w autobusach?? Czy lapie sygnal??

Ciezej mu to przychodzi, ale po odpowiednio dluzszym czasie lapie.
Tu taki trick wyczytany na jednym z ang. for, przyznam, z ktorego dosc czesto
korzystam, jak mi sie spieszy, moze ktos nie wie o nim...
Otoz aby n560 szybciej lapal fixa i widzial wiecej satelit, wysuwamy rysik
ze slota tak, aby jak najwiecej wystawal, ale jednoczesnie zeby sam sie
w nim trzymal i nie wypadal. Efekt ? Na 3 pietrze w 4 pietrowym bloku posrodku mieszkania
widzi 3-4 satelity i lapie fixa. Generalnie szybciej mu przychodzi rowniez ustawienie fixa.
Inny przyklad z podworka: bez rysika - widzi 8 satelit, z rysikiem - 12.
Wiem, ze wydaje sie to idiotyczne, ale po wielu testach doszedlem do wniosku, ze to jednak dziala :)
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 15, 2007, 22:14:14 »
Witam,
W tym ze GPS łapie fixa raczej jest podloze teorytyczne, i da sie to racjonalnie wytłumaczyc. Poprostu zabudowana antena zwiaksza swoja powierzchnie odbioru. Jest to zmiana bardzo niewielka gdyż po pierwsze rysik nie jest bezposrednio podlaczony, po drugie ta sama moc anteny obsluguje wieksze pole.  Dzieki ze opisujecie swoje wrazenia z uzytkowanie PPC. Oraz że sa one naprawde profesjonalnie, a nie od tak wyssane z palca. Mam nadzieje ze gdy kupie swojego Pocketa, tez bede mogł słuzyc porada.
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 15, 2007, 23:27:16 »
mhm taa aha, ale co z tego?

to ze nie jest tak dobrze, ja sie przez te czasy zastanawiam nad kupnem, mial by mi ppc sluzyc do chodzenia po lesie z GPS, sprawdzania poczty i obslugi kilku wlasnych stron (wiec ppc "frjendli" beda). No wiec nie wiem czy na taki wypad 5h-8h starczy mu akumulatorka. Na GPS samym to 3h? Ale to pisaliscie jako nawigacja, a jakbym zmniejszyl internsywnosc podsietlenia tak by cos widziec to moze 4h pociagnie... nadal mało :)

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 15, 2007, 23:47:10 »
Uzywam SKYPE, dziala lepiej niz mobilne GG
A co ma wspólnego Skype z GG?...

Chyba czegos nie rozumiem...SKYPE i GG to komunikatory, wiec chyba maja wiele wspolnego i szkoda, ze tego nie rozumiesz!
Jezeli nie wiesz co to GG i co to Skype to troche poczytaj - znajdziesz na Google.
A post dotyczyl wersji mobilnych i uwazam  ze mam to tego prawo i moge  stwierdzic, ze bardziej mi odpowiada mobilny SKYPE niz GG.
Wiec nastepnym razem nim napiszesz cos glupiego to sie zastanow - posty powinne cos wnosisc...!!!
<a>

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 16, 2007, 01:16:24 »
krionix tez nie wiem do czego to nawiazanie ale wlasnie vga jest jdnym z powodow dlaczego aku starcza na mniej niz w asusach

*

tramp

« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 16, 2007, 09:20:29 »
mial by mi ppc sluzyc do chodzenia po lesie z GPS, sprawdzania poczty i obslugi kilku wlasnych stron (wiec ppc "frjendli" beda). No wiec nie wiem czy na taki wypad 5h-8h starczy mu akumulatorka. Na GPS samym to 3h? Ale to pisaliscie jako nawigacja, a jakbym zmniejszyl internsywnosc podsietlenia tak by cos widziec to moze 4h pociagnie... nadal mało :)

jak masz takie potrzeby kup Asusa i żyj z QVGA i kilkoma innymi problemami, o których możesz poczytać w Asusach
ale bateria i GPS klasa

z N masz GPS trochę narowisty i aku słabe ale możesz kupić grube aku chyba nawet 3000mAh (było tu opisywane) z klapką w komplecie. Pozostanie już tylko problem GPS ale powinien dać radę.
Acha - jak dasz battery saving to nie wiem ile wytrzyma z GPS ale pewno sporo więcej niż 3h. Ale czy aż 5/6h to nie wiem.

sprawdź czy QVGA da radę przy przeglądaniu stron i podejmij decyzję.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 09:24:23 wysłana przez tramp »

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 16, 2007, 11:14:54 »
Chyba czegos nie rozumiem...SKYPE i GG to komunikatory, wiec chyba maja wiele wspolnego i szkoda, ze tego nie rozumiesz!
Jezeli nie wiesz co to GG i co to Skype to troche poczytaj - znajdziesz na Google.
A post dotyczyl wersji mobilnych i uwazam  ze mam to tego prawo i moge  stwierdzic, ze bardziej mi odpowiada mobilny SKYPE niz GG.
O czym Ty w ogóle piszesz? Czy Skype ma możliwość komunikacji z siecią GG? Oczywiście, że nie. Więc porównywanie tych komunikatorów nie ma najmniejszego sensu. Jeśli tego nie rozumiesz, to masz poważny problem.

*

Offline wszim

• 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:05:32 »
mhm taa aha, ale co z tego?

to ze nie jest tak dobrze, ja sie przez te czasy zastanawiam nad kupnem, mial by mi ppc sluzyc do chodzenia po lesie z GPS, sprawdzania poczty i obslugi kilku wlasnych stron (wiec ppc "frjendli" beda). No wiec nie wiem czy na taki wypad 5h-8h starczy mu akumulatorka. Na GPS samym to 3h? Ale to pisaliscie jako nawigacja, a jakbym zmniejszyl internsywnosc podsietlenia tak by cos widziec to moze 4h pociagnie... nadal mało :)

Da radę i 8h. Warto uzyć programiku DeltaLock. Opisane tu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=65338.0. Jest to program który umożliwia wyłączenia ekranu i zablokowanie klawiszy (w tym power).  Genialne do pieszych wędrówek i wytyczania śladu. Odpalam program GPS z mapkami terenu (ja używam Russy).  Ustawilem sobie tak że długie przyciśnięcie bocznego przycisku (mic) uruchamia mi DeltaLock, który wyłącza ekran(nie wygasza ale całkowicie wyłącza razem z touchscreenem) oraz blokuje klawiaturę. Chowam n560 do kieszeni nie bojąc się że mi się przypadkowo coś wyłączy, przełączy i w drogę. Jak chcę zerknąć gdzie jestem lub gdzie iść to równoczesne naciśniecie dwóch ustalonych klawiszy odblokowuje dziada i można poLooXać   :o. Duża oszczędność energii bo chodzi tylko procek i GPS. Nie próbowałem jeszcze z Power Save Mode ale to może wydłużyć o kolejne godziny ;D
pozdrówka

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:11:13 »
wszim: poza tym Russa jest w ogóle znana z oszczędnego korzystania z zasobów palmtopa, co przekłada się na dość długi (w porównaniu z innymi tego typu programami) czasie pracy na baterii.

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:20:12 »
toszcze: Całkiem możliwe, tym bardziej przydatne na łażenie po lesie. Na razie nie mam mego n560 pod ręką ale jak do niego wrócę :D to sprawdzę z ciekwaości jaki prąd pobiera przy Russie i przy np Automapie.
pozdrówka

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:10:53 »
Pomierzyłem prądy. Przy wyłączonym ekranie, załączonej Russie z włączonym GPS, tryb Power Save - loox pobiera ok 150mA. Matematycznie wychodzi więc równe 8h, ale w rzeczywistości będzie pewnie około 7h (no bo czasami ten ekran trzeba załączyć 8)). I pewnie to jest maksymalny czas jaki można wydusić  z tego sprzętu.
Co do różnic w poborze prądu między Russą a np Autopilotem sa niewielkie rzędu 10-15mA na korzyść Russy.
pozdrówka

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:54:30 »
Co do różnic w poborze prądu między Russą a np Autopilotem sa niewielkie rzędu 10-15mA na korzyść Russy.
Pomiary robiłeś "w stanie spoczynku" czy w ruchu? To może mieć jakieś znaczenie.

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:58:08 »
Masz racje to może mieć znaczenie. Pomiary były w spoczynku.
pozdrówka

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 16, 2007, 20:30:25 »
O czym Ty w ogóle piszesz? Czy Skype ma możliwość komunikacji z siecią GG? Oczywiście, że nie. Więc porównywanie tych komunikatorów nie ma najmniejszego sensu. Jeśli tego nie rozumiesz, to masz poważny problem.
Chyba przeczytales jedynie wyrwane posty z tego watku, bo  niewiele madrego piszesz, wiec widze, ze musze LOPATOLOGICZNIE...a wiec, Kolega, ktory rozpoczale ten watek jest nowym i swiezym uzytkownikiem N560 i dlatego napisalem o GG i Skype. Widze, ze nie wiesz, ze jest tez wersja mobilna Skype i w ocenie  wielu uzytkownikow, jest ona poreczniejsza i lepsza niz GG. Poniewaz oba komunikatory sa w Polsce bardzo popularne to ja po testowaniu obu wybralem SKYPE'a, ma tez taka przewage, ze obsluguje PC Maca, ktorych tez jest coraz wiecej. A Maca GG na PC nie da sie zainstalowac /bo go nie ma/. Wiec byla to moja sugestia, ze z dwu tych programow ja preferuje Skype, ma tez inna przewage, ale i tak tego juz nie zrozumiesz...
<a>
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 20:45:49 wysłana przez antonib »

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 16, 2007, 20:51:14 »
Chyba przeczytales jedynie wyrwane posty z tego watku, bo  niewiele madrego piszesz, wiec widze, ze musze LOPATOLOGICZNIE...a wiec, Kolega, ktory rozpoczale ten watek jest nowym i swiezym uzytkownikiem N560 i dlatego napisalem o GG i Skype. Widze, ze nie wiesz, ze jest tez wersja mobilna Skype i w ocenie  wielu uzytkownikow, jest ona poreczniejsza i lepsza niz GG. Poniewaz oba komunikatory sa w Polsce bardzo popularne to ja po testowaniu obu wybralem SKYPE'a, ma tez taka przewage, ze obsluguje PC Maca, ktorych tez jest coraz wiecej. A Maca GG na PC nie da sie zainstalowac /bo go nie ma/. Wiec byla to moja sugestia, ze z dwu tych programow ja preferuje Skype, ma tez inna przewage, ale i tak tego juz nie zrozumiesz...
<a>
Sorki, Sugestia zamierzam byc uzytkownikiem N560, jeszcze nie kupilem
iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 16, 2007, 21:26:28 »
ninigun: niezależnie od tego polecam Ci instalację obu komunikatorów i wybranie tego, który pasuje Ci bardziej (o ile oczywiście widzisz możliwość "odcięcia" się od znajomych korzystających z GG).

antonib: dalsza dyskusja nie ma sensu, bo obaj mówimy o zupełnie różnych sprawach.

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 16, 2007, 21:41:58 »
Da radę i 8h. Warto uzyć programiku DeltaLock. Opisane tu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=65338.0. Jest to program który umożliwia wyłączenia ekranu i zablokowanie klawiszy (w tym power).  Genialne do pieszych wędrówek i wytyczania śladu. Odpalam program GPS z mapkami terenu (ja używam Russy).  Ustawilem sobie tak że długie przyciśnięcie bocznego przycisku (mic) uruchamia mi DeltaLock, który wyłącza ekran(nie wygasza ale całkowicie wyłącza razem z touchscreenem) oraz blokuje klawiaturę. Chowam n560 do kieszeni nie bojąc się że mi się przypadkowo coś wyłączy, przełączy i w drogę. Jak chcę zerknąć gdzie jestem lub gdzie iść to równoczesne naciśniecie dwóch ustalonych klawiszy odblokowuje dziada i można poLooXać   :o. Duża oszczędność energii bo chodzi tylko procek i GPS. Nie próbowałem jeszcze z Power Save Mode ale to może wydłużyć o kolejne godziny ;D

Hmmm, ciekawe, wlasnie wytyczenie sladu tez mnie interesuje, a ile by asus pociagnal na ty programie, pewnie 30h ;>

No nie glupie, a ograniczasz zegar cpu? Czy pracuje nadal na pełnych obrotach :)?

No i jak oceniasz dzialanie GPS, robiles takie wycieczki z zapisem sladu? Bo jak mi skacze trasa o 50m w bok to kicha, tak ogolnie myslalem ze bedzie z takim GPS prawie po linii szlaku sciezka zaznaczona i nic poprawiac nie bedzie trzeba ;)

pozdrawiam.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 17, 2007, 00:29:43 »
ninigun: niezależnie od tego polecam Ci instalację obu komunikatorów i wybranie tego, który pasuje Ci bardziej (o ile oczywiście widzisz możliwość "odcięcia" się od znajomych korzystających z GG).

antonib: dalsza dyskusja nie ma sensu, bo obaj mówimy o zupełnie różnych sprawach.
W pelni sie zgadzam z tym, ze nalezy wyprobowac oba programy i wybrac ten, ktory bardziej pasuje i ten gdzie sie ma wiecej znajomych - to rozsadne.
Ja wlasnie tak zrobilem i wybralem Skype'a, ale bardziej z powodu przewagi programowej niz ilosci znajomych. I podam tu jeszcze jeden przyklad WIFI poza Polska np. w Niemczech i w Austrii chetniej w hotspocie pozwala zalogowac sie do Skype'a niz do GG i to tez byl argument, kolejny to... w moim Looxie utrzymywanie Skype'a jest tak dlugie jak chce, albo ile wystarczy baterii, natomiast bywalo ze GG sie rwalo, szczegolnie poza Polska.  I kolejny i ostatni juz argument za Skype-em to to, ze instalacja jest latwa i wyjezdzajac poza Polske podalem zatwardzialemu zwolennikowi GG, ze bede dostepny tylko na Skype-ie i sobie zainstalowal...i od tego czasu jest zatwardzialym zwolennikiem Skype'a.
I to tyle co mam w tym temacie i do tej dyskusji juz sie  nie wlacze.
Pozdrawiam
<a>

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 17, 2007, 09:30:28 »
krionix:
Tak jak napisałem można przestawić procesor w tryb Power Save.  Nie wiem jak to sie odnosi do taktowania ale zapewne obniża zegar. Ja do tej pory używałem normalnie trybu automatycznego. Z reguły wycieczki nie przekraczały 5-6godzin i energetycznie mieściłem się  z zapasem. Stąd napisałem że 8h powinno dać radę,  Jak widać matematycznie podobna wartość wychodzi. Awaryjnie dokupiłem sobie zapasowy akumulator.
 Co do wytyczania śladu to jest on akceptowalny. Jak dreptasz na wolnym powietrzu i nic nie zasłania to złapanie 7 satelitów nie powinno być problemem a to juz daje dobrą dokładność i HDOP w okolicach 1. Problemem może być wejście w gęsty las - i tu juz może zależec od egzemplarza bo jak wiemy w looxach GPS nie jest mocna stroną ale mój nie świruje. Wg mnie czasami bardziej zależy od poprawnego skalibrowania mapki bo te ściągane z netu bywają różnej jakości. Co prawda zdarza mi się zapomnieć wyłączyć ślad gdy wejdę do budynku schroniska czy jakiegś sklepu wtedy ślad robi mozajkę pijanego górala.
pozdrówka

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 17, 2007, 10:18:24 »
Witam,
A jak sie trzyma wydajnosci w trybie power save.?? Bo chyba ogranicza proc.
Jak to sie ma do nawigacji.
Napisane: Czerwiec 17, 2007, 10:17:36
A no i do wyswietlacza. Czy tryb power save ogranicza wyswietlacz?
iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 17, 2007, 12:59:39 »
No cóż po prostu wszystko troche wolniej działa ale nie jest to jakieś drastyczne zmulenie.
pozdrówka

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 17, 2007, 22:01:47 »
Aha, spoko. A jakiej pojemnosci karty sie wsadza.
iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 18, 2007, 08:19:09 »
Aha, spoko. A jakiej pojemnosci karty sie wsadza.

Ja mam 4G i to jest na razie max dla tych PPC.
pozdrówka

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 20, 2007, 09:03:36 »
Witam,
A jaka jest predkosc tych kart?? Jaka róznica miedzy 2 Gb a 4 Gb. Czy jest jakas karta w zestawie z pocketem.
iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 20, 2007, 09:06:38 »
Witam,
A jaka jest predkosc tych kart?? Jaka róznica miedzy 2 Gb a 4 Gb. Czy jest jakas karta w zestawie z pocketem.
predkość - różna, zależy jaką karte kupisz, choć i tak PDA nie wykorzysta peni możliwości super szybkiej karty
2GB to 2GB a 4GB to 2+2GB  ;D

*

Offline rogeros

• *
  • 51
    • Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.plTelefony VoIP, Bramki VoIP - Sklep VoIP
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 20, 2007, 14:41:15 »
Wiem, ze wydaje sie to idiotyczne, ale po wielu testach doszedlem do wniosku, ze to jednak dziala :)

Idiotyczne, ale po Twojej sugestii zacząłem sprawdzać to u siebie. To naprawdę działa :)
Nie udało mi się zmusić swojego N560 do złapania fix-a w domu a przy Twoim "patencie"
jest już to możliwe :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2007, 14:45:50 wysłana przez rogeros »
REGULAMIN !!!!

« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 20, 2007, 14:53:37 »

Idiotyczne, ale po Twojej sugestii zacząłem sprawdzać to u siebie. To naprawdę działa :)
Nie udało mi się zmusić swojego N560 do złapania fix-a w domu a przy Twoim "patencie"

u mnie nie ma absolutnie żadnej różnicy, no ale ja mam kopniętego GPSa więc może to dlatego...

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 20, 2007, 17:53:29 »
Co wy opowiadacie jak trzeba ten kretyński rysik zapiąć? :o
pozdrówka

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 20, 2007, 23:07:02 »

Potwierdzam, ze to dziala! ten temat juz byl poruszany kiedys na tym Forum i ja to wtedy sprawdzilem - wlacz GPS-locator i sprobuj  z rysikiem i bez i zobaczysz, ze wzmocnienie sygnalu jest wyrazne, potem wyjmij rysik i poziom spadnie.
Pozdrawiam

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 20, 2007, 23:47:46 »
 :o Ale jaja faktycznie ten idiotyzm działa. Ten metalowy rysik musi mieć jakiś pasożytniczy wpływ na antenkę. Jest metalowy, zapewne stąd takie efekty. Gdyby go zrobić całego z plastiku można by sie pokusić o kilka dB mocniejsze sygnały satelit. Sprawdzałem na kilku programach i na wszystkich efekt jest podobny. Co ciekawe najlepszy efekt wzmocnienia sygnału powstaje gdy zrobiłem tak jak w w opisach archeo na forum , czyli wsadzić go tylko troszkę do dziurki tak aby imitował antenkę ;D. No ale tak się nie da normalnie używać. Cóż przy złej pogodzie będę teraz wyciągał rysik a gdyby jeszcze były trudności z fixem na chwile zrobię z rysika quasi antenkę. :D
pozdrówka