blokada klawiatury i wył, ekranu oraz inne pyt.

• 4 Odpowiedzi
  • 1697 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wszim

• 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
blokada klawiatury i wył, ekranu oraz inne pyt.
« dnia: Kwiecień 13, 2007, 21:19:22 »
Witam
1)
Poszukuję programu który by zadziałał z klawiszami Mio P550. Chodzi mi o coś takiego co po przypisaniu do klawisza wyłączy ekran i zblokuje klawiaturę. Świetny jest programik ScreenLock http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=&f_str=lock&sortby=t&sort=asc&f_id=418   którego używam w Looxie ale niestety wyłączenie blokady odbywa się tylko przez równoczesne naciśniecie klawiszy 1 i 4 a Mio nie posiada klawisza 4. Potrzebne mi to jest do możliwości ciągłej pracy programu z GPS (wytyczanie śladu) ale przy wyłączonym ekranie aby zminimalizować  zużycie energii i zblokować możliwość niepotrzebnego załączania się gdy pocket przebywa w kieszeni.

2)
Mam jeszcze drugie pytanie dotyczące problemu rozładowania się MIO. Czy możliwe jest że jeśli nie zamknąłem programu z aktywnym GPS i wyłączyłem klawiszem Power to i tak GPS cały czas chodził i dlatego rozładował akumulator?

3)
A w  związku z tym kolejne pytanie. Czy jest jakaś możliwość żeby załączony GPS dawał znać że żyje i działa migając którąś z diodek. Uważam za duże nieporozumienie i niedoróbkę konstrukcyjną producenta, że MIO nie daje w żaden sposób znać że ma uruchomiony (lub nie) GPS.

A na koniec - jestem pod wrażeniem działania odbiornika GPS w MIO P550M. Łapie fixa nawet w mieszkaniu. Loox N560 nie urasta mu do pięt choć są to urządzenia oparte na tym samym chipie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2007, 21:33:14 wysłana przez wszim »
pozdrówka

*

Offline wszim

• 277
Odp: blokada klawiatury i wył, ekranu oraz inne pyt.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 16, 2007, 08:52:49 »
Nikt nic nie wie? ??? Może inaczej ujmę rzecz.

Jak w MIO P550 zrobić żeby wyłączyć ekran i zablokować klawisze w tym PowerOff ale nie wyłączać samego PDA tak żeby programy mogły pracować w tle. Czyli cały packet pracuje ale jest wygaszony i nie reaguje na przyciskanie klawiszy ani tapanie na ekran. Wyjście z tego trybu albo przez naciśnięcie wybranego klawisza albo najlepiej kombinacją dwóch klawiszy (najlepiej na raz), albo jakieś długie przytrzymanie.
pozdrówka

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 16, 2007, 23:55:25 »
 :) Chyba udało mi się odpowiedzieć samemu na swoje 1 pytanie. Znalazłem w końcu program o który mi chodziło - DeltaLock. Jest genialny prosty i super uniwersalny. Można przypisać dowolne klawisze bo odczytuje kody klawiszy a blokuje też klawisz Power. Żeby nie pomylić stan blokady ze zwisem po nacisnieciu klawisza  ekran na chwile wyświetla czerwony napis. Czyli full wypas jest to dokładnie to o co mi chodziło.
Polecam

http://www.freewareppc.com/utilities/deltalock.shtml .

Polecam adminom wrzucić go do download.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2007, 00:10:47 wysłana przez wszim »
pozdrówka

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 20, 2007, 10:20:13 »
kurde chyba cos skopalem.  wlaczylem ten programik i rzeczywiscie jest napis czerwony.  tylko jak to teraz odblokowac?w ustawieniach nic nie ruszalem.  prosze o pomoc.
Napisane: Kwiecień 20, 2007, 10:16:07
ok.  jakos odblokowalem.  wie ktos moze jak to skonfigurowac?co powpisywac?sory za zasmiecanie forum.

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 20, 2007, 11:00:29 »
Uruchamiasz lock config i masz tam graficznie narysowane cztery klawisze. Dwa jako ignored i dwa unlock. Klikasz na te unlock tak żeby zmieniły się na pytajnik potem klikasz na klawisz który chcesz użyć do odblokowywania - pojawi ci się jego kod. To samo z drugim klawiszem bo do odblokowania zawsze trzeba używać dwóch. Zmień sobie też ustawienie z rozwijanej listy na unlock cos tam coś tam  hug.
pozdrówka