LOOX 720 + Polska lokalizacja

• 36 Odpowiedzi
  • 4930 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 22, 2005, 23:00:11 »
Nie rozumiem... strona kodowa? Kazde znaki sa w jakiejs stronie kodowej. Sprecyzuj pytanie...

Jesli chodzi ci o pocketOgonka, to:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=7906

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 27, 2005, 21:25:37 »
Witajcie,
Niedawno nabyłem Looxa 720 i muszę przyznać, że jestem z niego bardzo zadowolony. Mankamentem pozostaje oczywiście normalne pisanie, ale jako tako przysposobiłem tryb rozpoznawania pisma mWritera 1.1, którego dostałem z palmtopem. Wszystko byłoby cacy, gdyby nie potrzeba zarejestrowania Marchevki. Postanowiłem więc przejść od razu na nową wersję 2.0. I tutaj zaczęły się przeboje. Nie dość, że zmieniono system wpisywania polskich literek - nie twierdzę, że na gorszy, po prostu zmieniono, nie dając możliwości korzystania z poprzedniego. Jednak szczytem jest to, że program jest niestabilny. Przejawia się to tym, że owszem na czystym systemie pracuje ok, ale po instalacji kilku programików i resecie nie nadaje się do użytku - po 2 pstryknięciach nie wyświetla żadnej (!) klawiatury. Po prostu jest ona zablokowana. Poza tym zdążył mi się już powiesić ze 2 razy co jak na 1 dzień jest niezłym wynikiem. A tu czytam, że starej wersji nie można już zarejestrować...
No tak nie będziemy się bawić... @!%#
Tomek

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 28, 2005, 07:16:11 »
to sa tylko kolejne argumenty zeby lokalizacji nie instalowac... nie wiem po co sie stresowac i denerwowac - od dawien dawna trabimy, ze aplikacje te sa w mniejszym lub wiekszym stopniu (zalezy od PDA oraz uzywanego oprogramowania) niestabilne i dla osob minimalnie obeznanych z angielskim powoduja wiecej nerwow niz przynosza pozytku

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 28, 2005, 08:18:49 »
No dobrze, ale jak w takim razie uzyskiwać polskie literki inną metodą niż dzięcioła? Tzn. czy jest jakiś alternatywny (najlepiej bezpłatny) program do wpisywanie (nie mylić z wstukiwaniem ;) polskich liter? Poza tym w wersji wcześniejszej, dołączanej do Looxa  program ten działał jak należy - i rzecz nie idzie o to, żeby wylewać dziecko z kąpielą, ale żeby producent umożliwił rejestrację tego co sprzedał.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 28, 2005, 08:31:22 »
obsluga polskiej strony kodowej jest wbudowana w system - zeby wpisywac polskie znaki wystarczy zainstalowac niezawodnego pocketOgonka w przypadku ekranow QVGA lub np. Resco Keyboard w przypadku VGA

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 28, 2005, 10:10:13 »
Widzę, że nadajemy tym samy słowom różne znaczenia. Dla mnie wpisywanie, jest wpisywaniem, a nie wstukiwaniem literek z dodatkiem gestów. Ani PocketOgonek, że zacytuję jego autora (którego nawiasem mówiąc znam od lat): "Nie pozwala na pisanie po polsku w character recognizerze ani niczym podobnym", ani z tego co widzę (jeśli się mylę, to proszę mnie wyprostować) Resco Keyboard nie daje takiej możliwości. Co innego wstukiwanie literek z wirtualnej klawiaturki, a co innego ich wpisywanie - na wirtualnym papierze. Osobiście preferuję w tym wypadku bardziej naturalny sposób wprowadzania liter - czyli wpisywanie (nawet jeśli wymaga przyzwyczajenia). I jeszcze jedno - niech mi nikt nie zarzuca, że nie opanowałem klawiatury - bo mało kto dogoni mnie pisząc na zwykłej klawiaturze, gdy ja będę pisał bezwzrokowo 10 palcami na Psionie. Być może tutaj tkwi mój 'problem' - pisząc 'automatycznie' na normalnej klawiaturze przeszkadza mi gapienie się na poszczególne literki i wolę je wpisywać zamiast wstukiwać.
Zresztą co do klawiatur to można by dużo gadać - Polacy dostają tutaj ostro po głowie zarówno od programistów (jakimś nieporozumieniem jest standardowe ustawienie pisania polskich literek tylko z jednym altem), jak i wytwórców klawiatur montujących Alty tak, że staje się to miejscami bardzo niewygodne (jeśli chce się używać ich obu).
Poza tym - nawet jeżeli istniałaby możliwość wpisywania polskich literek inna niż mWrite, to dlaczego mam rezygnować z czegoś, co dostaję wraz z zakupem urządzenia?
Być może takie właśnie podejście powoduje, że w 'normalnym' pisaniu tekstów przegrywamy z innymi narodami (sami oddajemy pole). A przyznacie chyba, że jest to ostatnio najbardziej popularna forma komunikacji...

*

Offline januba

• 271
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 29, 2005, 08:30:03 »
Lipcio, powiedz kto trąbi. Niech trąbi ten kto używał. Nie będę się powtarzał (patrz na moją wypowiedź w dziale PocketPC). Używam przez rok Marchevki 1.1. Przez chwilę nie miałem nic bo wgrałem wersję 2.0 ale to porażka i na razie nie mam wgranej polonizacji i co się dzieje? Zabawa w Text  i PlanMakerze, żeby uzyskać polskie znaki, litery greckie omega, om wyświetlają się jak chcą. Ja używam urządzeń typu palmtop już 10 lat ( 2 Zaurusy Sharpa, teraz Loox720) i mam dość kombinowania z brakiem polskich znaków. W końcu SoftMaker trochę kosztował. Wracam z powrotem do Marchevki.
Janusz

[Dodano: 2005-11-29 08:32:33]
Ale do wersji 1.1 lub 1.2 jak znajdę