LOOX 720 + Polska lokalizacja

• 36 Odpowiedzi
  • 4929 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 13, 2004, 22:25:31 »
Witam wszystkich
Pobrałem ze strony Fujitsu Siemens cennik i tam LOOX 720 jest z Polską lokalizacją. Chciałbym w tym tygodniu kupić Loox-a najchętniej w Warszawie ,firma  Abitech.pl odpisała mi że Loox 720 nie ma polskiej lokalizacji. Może ktoś z kolegów wie gdzie za rozsądne pieniądze w Warszawie można kupić Loox-a 720 z polską lokalizacją. I pytanie zasadnicze jak działa ta polska lokalizacja czy nie powoduje komplikacji.
Pozdrawiam i proszę o informacje.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2004, 20:37:49 »
Komplikacji to nie wiem ale mapewno spowalnia system.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2004, 12:07:10 »
Ja w zeszłym tygodniu zakupiłem w tej firmie właśnie tego LOOXa i jestem bardzo zadowolony. Prawda, nie ma polskiej lokalizacji, ale... ona wcale nie jest potrzebna. Polskie znaki są bezproblemu rozpoznawane przez system. Jedyny problem był z wprowadzaniem, bo na standardowej klawiaturce nie ma takowych. Sciągnałem jednak Resco Keyboard i jest cool. Układ co prawda maszynisty, ale polskie znaki można wprowadzać. Jak dla mnie to jest wystarczająca funkcjonalność. Zaznaczam, że LOOX ma polską gwarancję i instrukcję, tak więc brak lokalizacji jest conajmniej dziwny. Myślę, że winny jest Siemens, bo kobieta przy mnie rozpieczętowała pudełko i jakieś wałki raczej nie wchodzą w grę

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2004, 17:09:56 »
Uklad mozesz sobie zmienic... to nie problem. Wpisz sobie "resco" w polu szukaj na glownej stronie PDAclub. W lipcu byl taki news.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2004, 20:58:08 »
Zabij mnie, ale za Chiny nie mogę znaleźć...

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2004, 21:20:43 »
Cytat: woocash
Zabij mnie, ale za Chiny nie mogę znaleźć...
Np. http://www.pdaclub.pl/view.php?str=resco&news_id=7696

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2004, 21:42:09 »
A ten wlasciwy news jest z 13 lipca:
http://www.pdaclub.pl/view.php?str=resco&news_id=8481

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2004, 23:40:24 »
Było to już wielokrotnie wałkowane; polonizacje wnoszą dużo więcej zamieszania w system niż pozornego pożytku. Jeśli polonizacja nie jest absolutnie wymagana to zdecydowanie nie wgrywać jej! Moze dlatego właśnie FujitsuSiemens nie daje jej, niby przez przypadek i zaniedbanie, a tak naprawde dla dobra klienta, który nie ma problemów z oryginanym, nie spolszczonym systemem.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2004, 13:14:58 »
Może i było wałkowane, ale problem polega na tym, że nowi użytkownicy PDA, którzy z tym systemem nie mieli styczności uważają, że bez polskiej lokalizacji zamiast polskich znaków będą krzaczki. Wiem, bo sam tak uważałem. W FAQ nie znalazłem informacji, że system EN rozpoznaje, wyświetla i przyjmuje polskie fonty (oczywiście za pomocą odpowiedniej wirtualnej klawiatury). Tak więc proponuje dodać do FAQ taką informację.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 16, 2004, 16:52:44 »
FAQ musi byc doglebnie przerobiony... jest on juz strasznie nieaktualny. Ale niestety nie mam czasu sie za to zabrac. Tzn mam zrobiona juz polowe ... ale druga polowa nadal czeka.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2004, 11:25:25 »
Witam serdecznie wszystkich,
Dzis rano otrzymalem maila od Abitech.pl, w ktorym Pan powiadomil mnie, ze juz sprzedaja LOOXa 720 z polska lokalizacja dostepna na plytce, po ktorej zainstalowaniu zostaje ona na stale. Napisal tez, ze jest to oficjalna lokalizacja i nie ma prawa wplywac na niestabilnosc;)
Co o tym sadzicie? Warto wgrywac, ktos juz to robil, przymierzam sie do kupna looxa od nich, i nie wiem co robic,
Pozdrawiam goraco,

odet

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 01, 2004, 12:10:11 »
Oficjalna lokalizacja :)
Jestem bardzo ciekaw jak to zostaje ona na stale... wgrywa sie do ROMu? Co do stabilnosci to nie bylbym tego taki pewien. Nawet angielski system w nowych PDA nie jest czasem stabilny... a co dopiero z dograna lokalizacja.

Niech ktos napisze co to za lokalizacja jest... jakiej firmy itd

*

Offline januba

• 271
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 15, 2004, 18:14:20 »
Witam
Od paru dni pracuję na LOOX 720 z polską lokalizacją mWriter firmy Marchevka (www.mediaoffice.pl) i nie wyobrażam sobie pracy bez niej ("Polacy nie gęsi...). Nic na razie się nie wiesza, ale jeszce mam mało programów wgranych (Acrobat, Total Commander, jakaś gierka). Nie korzystam z internetu. Polecam.
Pozdrawiam

*

Offline tomekok

• 40
  • Sprzęt: FSC Loox 720+pierdoły
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 16, 2004, 12:29:00 »
Dostałem płytę z tą Marchevką przy zakupie ale nie wgrałem i nie  korzystam - będać pomny uwag o polonizacji na tym forum;)
Napisz coś więcej może jak będziesz miał więcej programów wgranych, czy nie zajmuje za dużo pamięci, nie siada grafika, nie wiesza się, nie wiem co jeszcze...

Pzdr.
T.

*

Offline januba

• 271
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 18, 2004, 08:55:48 »
Jak na razie nie mam problemów z Marchevką, przegrałem parę fontów z PC-ta, wgrałem parę programów i wszystko gra. Co do pamięci to nie sprawdzałem bo mam kartę i nie zwracam na to uwagi. Marchevka ma na przykład greckie litery (cała klawiatura). Czasami w polonizacji są kiksy, np w menu rozijanym w excelu jest "kolumna", a potem "row". Nie wiesza się, grafika "nie siada".
Na razie szukam programów, tzw. perełek freewarowych
Pozdrawiam
Janusz

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 18, 2004, 14:45:55 »
Od kilku dni jestem wlascicielem LOOX'a 410 z polska lokalizacja mWriter firmy Marchevka. Jak na razie powiesil mi sie raz, ale soft reset pomogl. Przez jeden dzien pracowalem bez lokalizacji i po wgraniu nie zauwazylem, zeby system jakos zwolnil. Na razie mam wgrane niewiele softu, wiec zobaczymy po dluzszym uzytkowaniu ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 30, 2004, 21:36:29 »
Od kilkunastu dni mam Looxa 720. Wgrałem Marchevkę (LE to to nie jest - może jestem niesprawiedliwy, ale siłą przyzwyczajenia...). Pocket jest stabilny jak po opreacji u Religi. Wszystko działa.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 30, 2004, 22:01:49 »
Miejmy nadzieje, że ta polonizacja, o której mówicie, rzeczywiście jest bardziej dorobiona niż to co jest powszechnie znane forumowiczom.
Być może to sprawa szybszych procesorów, moze bardziej dopracowanego systemu ... trzeba to obbadać :))

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 30, 2004, 22:12:10 »
ja ja zaintalowalem ... ale wole po ang. wiec odinstalowalem;] wycia;em caba (ponad 2mb) i wrzucilem na karte wiec moge w kazdej chwili zainstalowac :))

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 30, 2004, 23:16:25 »
Wadą tej lokalizacji jest brak wyboru takiego jak np. w LEng:
- pełna lokalizacja
- tylko klawiatura PL
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 22, 2005, 22:13:01 »
po wgraniu marchewki wysypala sie calkowicie konfiguracja WLANu przestalo wykrywac sieci wiec wywaliłem barachło i sie męcze chwilowo bez polskiej klawiaturki ;( moze ma ktoś pełne Resco ??

*

Offline BoBs

• 35
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 23, 2005, 02:42:35 »
Jak kupowalem Looxa 720 to jeszcze z nim nie bylo polskiej lokalizacji, ale FS jak to pozadna firma ma w zwyczaju przyslala mi ja jak zglosilem ze kupilem za wczesnie :) Wgralem ja (choc mi nie jest zbyt potrzebna) i szczerze mowiac nie zauwazylem zadnych negatywnych wplywow na szybkosci i stabilnosc dzialania pocketa.
Mozna wybrac po zainstalowaniu czy ma dzialac pelne spolszczenie systemu czy tylko klawiatura.
Zadnych problemow z WLAN nie mialem i nie mam, czyli to pewnie nie jest zwiazane ze spolszczeniem.  
I chyba zostawie to spolszczenie na stale :)

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 17, 2005, 01:03:36 »
nie moge nigdzie znaleśc polskiej lokalizacji do looxa 720 (chodzi mi o marchevka mWriter - jedyny o którym słyszałem) - pomóżcie

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 17, 2005, 01:13:37 »
Cytat: orzech
nie moge nigdzie znaleśc polskiej lokalizacji do looxa 720 (chodzi mi o marchevka mWriter - jedyny o którym słyszałem) - pomóżcie
Tak jak już ktoś wspominał - http://www.mediaoffice.pl/software/mwriter_pro.html - najlepiej zadzwonić.

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 13, 2005, 22:45:07 »
witam
czytam czytam i zadam wreszcie pytanie:
czy FS dodaje do Loox-a 720 polską lokalizację, czy to tylko pomysł któregoś z dystrybutorów. Jeżeli to jednorazowa akcja to czy kupując 720-stke mogę dokupić ten program aby uzyskać ten sam efekt i czy to jest ta wspomniana wyżej marhevka

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 14, 2005, 00:35:58 »
Cytat: sonepar
witam
czytam czytam i zadam wreszcie pytanie:
czy FS dodaje do Loox-a 720 polską lokalizację, czy to tylko pomysł któregoś z dystrybutorów. Jeżeli to jednorazowa akcja to czy kupując 720-stke mogę dokupić ten program aby uzyskać ten sam efekt i czy to jest ta wspomniana wyżej marhevka

Nie wiem czy dodaje Fujitsu-Siemens - to chyba zależy od dystrybutora. W ubiegłym tygodniu kupiłem w ABITECH Looxa 720 i była dołączona. Do tej pory, w poprzednich pocketach, obywałem sie bez polskiej lokalizacji, ale teraz mam włączoną i nie narzekam. Loox jest stabilny, w każdej chwili lokalizację (tylko lokalizację bądź lokalizację i pl klawiaturę można odłączyć), nie zauważyłem jakiegokolwiek spowalniania ani wysypywania się. Ta lokalizacja to marchevka oczywiście. Możesz ją dokupić kontaktując się z www.mediaoffice.pl lub zadzwoń do nich +4822 640 07 36, który jest jej producentem. Nie znam ceny ale chyba ponad 100 zł. Jeśli nie jest Ci potrzebna lokalizacja a tylko klawiatura pracująca w Hi-Res, to zaczekaj jeszcze trochę. Nieoficjalnie dowiedziałem sie, że pod koniec marca ma wyjść nowy Pocket Ogonek, który wydaje mi sie jest w tej chwili najlepszą klawiaturą do wprowadzania polskich znaków diaktrycznych (genialne rozwiązanie uzyskiwania np. ę poprzez pociągnięcie rysikiem w dół od litery e, a nie jak w klawiaturze marchevki konieczność tapnięcia prawego alta który daje dostęp do polskich znaków diaktrycznych). Niestety obecna wersja pocket ogonka nie współpracuje z ekranami VGA (tzn. działa ale musisz mieć lupę i szpilką trafiać w literki :) )

pozdrawiam

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 18, 2005, 14:11:46 »
Witam,
kupiłem niedawno palma i dostałem marcheve. na płytce była 1.2, zainstalowałem i działała bez zarzutu. zrobiłem upgrade na 2.0 i zaczęła się polka. pierwsze podejście do odinstalowanie poprzedniej i zainstalowanie 2.0. jak tak zrobiłem, to przy wyborze klawiatury dostarczonej z marchevka (np. pl rozpoznawanie pisma), to klawiatura się zawiesza i nie można jej już zmienić (pól ekranu jest cały czas zajęte), jedyne co można zrobić to reset. dzwoniłem do gościa z mediaoffice i usłyszałem od p. Igora żebym zrobił hardreseta, bo wtedy napewno pójdzie. Jak powiedział tak zrobiłem. Faktycznie goły system + lokalizacja działa ok. ale doinstalowalem kilka aplikacji (parę z serii SPB, handyshoppera, TC, TCMP playera, GSPlayera i jakies sudoku) i znowu to samo. lipa. nie rejestrowalem poprzedniej wersji (1.2) i wg p. Igora juz nie bede mogl jej zainstalowac, bo nie uzyskam kodu aktywujacego.
czy mial ktos podobny problem i zna przyczyne takich sztosów? Dodam, że wersja 1.2 działała ok i niczego nie zawieszała.

pozdrówka

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 19, 2005, 14:59:32 »
Koniecznie potrzebujesz polska lokalizacje? Moze zainstaluj po prostu pocketOgonka?

*

Offline januba

• 271
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 22, 2005, 09:10:46 »
Witam,
Zamówiłem właśnie Marchevkę 2.0. Bartko, czy sprawa się wyjaśniła bo w Media Office powiedziano mi, że ktoś dzwonił (może ty?) i sprawa się wyjaśniła. Czy to prawda? Podobno wina była po stronie sprzętu.
Pozdrawiam
Janusz

[Dodano: 2005-11-22 09:27:11]
Przepraszam za składnię

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 22, 2005, 09:34:38 »
Januba,
możliwe że to o mnie chodziło, wg mnie sprawa sie nie wyjaśniła, ponieważ po zainstalowaniu 2.0 miałem takie same problemy. Nie widze sensu rozmawiać z Media Office (lepiej samemu próbować rozwiązać problem), dlatego prawdopodobnie zrezygnuje w ogóle z lokalizacji, albo zainstaluje sobie tak jak napisał Jakub jedynie coś co pozwoli wprowadzać i interpretować ogonki. W ostateczności będę próbował zainstalować wersję 1.2. Całkiem prawdopodobne że wersja 2.0 'gryzie' się z jakimś innym zainstalowanym u mnie softem, ale nie wiem z którym i szkoda mi póki co czasu na diagnozowanie tego.

Jakub K: czy te pocket ogonki działają na zasadzie strony kodowej?

pozdrówka