Czyżby awaria?

• 6 Odpowiedzi
  • 814 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tube

• *
  • 51
Czyżby awaria?
« dnia: Luty 18, 2007, 13:16:51 »
Zwracam się do Szanownego, Niezastąpionego Forum z następującymi pytaniami:
1) Czy upadek n560 (nie wyglądający groźnie - formalnie wszystko poza GPS działa OK) mógł spowodować "rozkalibrowanie" obwodów GPS-a? Jakieś mechaniczne "rozstrojenie"?
2) Czy może po Hard Resecie (wykonanym wyłącznie z powodu E2C) powinienem coś szczególnego zrobić (tylko co?)?
3) Czy mozliwe, że o tej porze roku fix satelitów na wysokości Gdańska jest po prostu do kitu?
Pytam dlatego, że:
- od wakacji nie używałem GPS,
- ok. 1m-c temu n560 - niestety - upadł mi z wys. ok. 60cm na twarde podłoże(parkiet) właśnie od kilku dni usiłuję uruchomić GPSLocator lub program samochodowy i d..pa.
- wykonałem Hard Reset
Nie chce "złapać fixa". Nawet przez 40minut!!!. Czy już do serwisu wolnym kroczkiem? ;-(
Właśnie przeprowadzam eksperyment z "stylus antenna" - faktycznie pojawiły się w GPSLocatorze trzy krótkie, żółte paski. Bez stylusa w ogóle ich nie było. Co radzicie, O Wielcy i Wyrozumiali? :-)

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
Czyżby awaria?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2007, 13:29:48 »
Stawiam na serwis only :)

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
Czyżby awaria?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2007, 13:35:44 »
tube
1) mozliwe
2) po Hard Resecie nie musisz robić nic szczególnego
3) wątpie ale nigdy nic nie wiadomo

jesli masz na gwarancji to zanieś do serwisu i nic nie mów o upadku to moze zrobią to na gwarancji a jesli nie masz to szukaj gdzie najtaniej (np. zgłos sie do adziosa)
słyszałem że loox n560 jest bardzo delikatny i dla niego wys. 60cm mogła być wysoka i do tego jeszcze twarde ladowanie wiec  zapewne tu jest pies pogrzebany ;)

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
Czyżby awaria?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2007, 12:40:17 »
Wybacz, ale może zapomniałes o podstawowym wyłączeniu funkcji "Odbieraj wszystkie nadchodzące transmisje" w ustawieniach połączeń. Ona blokje odbiornik GPS

*

Offline tube

• *
  • 51
Czyżby awaria?
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2007, 20:23:04 »
Cytat: "Powhatan"
Wybacz, ale może zapomniałes o podstawowym wyłączeniu funkcji "Odbieraj wszystkie nadchodzące transmisje" w ustawieniach połączeń. Ona blokje odbiornik GPS

- hhe, nie zapomniałem. Ale IMHO sprawa się wyjaśniła, choć może po części. Otóż pisałem, że bawiłem się ze "Stylus Antenna". Tak więc N560 chodził sobie w pokoju na biegu jałowym z wetkniętym rysikiem i ledwie łapał satelity. Po ok.2-3godzinach zaczął nagle łapać 8-10 satelitów i to "mocno". Bardzo szybko złapał fixa, może po niecałej minucie. Kiedy wyszedłem na zewnątrz, wsiadłem do samochodu i uruchomiłem ponownie N560 z programem nawigacyjnym, to "złapał fixa" w niecałą minutę. Od tego czasu znów chodzi bez zarzutu. Jaja. Sam nie wiem o co chodzi. Może to jednak kwestia spokojnej kalibracji po HR?

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
Czyżby awaria?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2007, 20:55:08 »
Cytat: "tube"
Otóż pisałem, że bawiłem się ze "Stylus Antenna". Tak więc N560 chodził sobie w pokoju na biegu jałowym z wetkniętym rysikiem  

Ja tylko z ciekawości. ;)
Na czym to polega?
Gdzie ten rysik mam wetknąć?

*

Offline tube

• *
  • 51
Czyżby awaria?
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 20, 2007, 22:44:22 »
Cytat: "Powhatan"

Ja tylko z ciekawości. ;)
Na czym to polega?
Gdzie ten rysik mam wetknąć?

- ja sam nie wiem co sądzić o tym tricku - był tu już wątek: http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=59977 co prawda dość emocjonalny. Jednak to, cholera, działa. Powtórzę zalecenie: ustaw n560 na kołysce a rysik wyciągnij na tyle, na ile się da aby nie wypadł. I zobacz jak szybko będzie wyszukiwał satelity. Trochę to przypomina walkie-talkie z wyciągniętą anteną.