GPS w FS_n520 a GPS w MIO_p550

• 6 Odpowiedzi
  • 1155 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 08, 2007, 09:37:33 »
Witam wszystkich.
Od tygodnia wybieram PPC i im wiecej czytam tym mniej wiem.
Poczatkowo mialem kupic MIO p550 ale przeraza mnie ilosc informacji nt roznych jego wad.
Mnie PPC bedzie sluzyl jako komputer przenosny wszedzie tam, gdzie nie bede zabieral notebooka oraz do nawigacji w samochodzie.
Odnosnie pierwszego zastosowania zakladam ze p550 i n520 sa zblizone, z ta roznica, ze n520 wydaje sie byc solidniejszy i jest troche mniejszy. No i pewnie juz bym go kupil, gdyby nie magiczne slowa "SiRFstar III".
Czy rozpatrujac te dwa modele roznica w dzialaniu GPS w n520 faktycznie bedzie wyraznie gorsza niz w MIO p550? Czy SiRFstar III wnosi az tyle dobrego, ze warto dla niego zrezygnowac z solidnosci wykonania?
A moze n520 tez ma SiRFstar III tylko ja nigdzie o tym nie doczytalem?
Do pocketa "dorzyca sie" tez tata, ktory sprzet bedzie wykorzystywal *wylacznie* jako GPS i nie chcialbym, zeby mial z nim jakies problemy.
Prosze o odpowiedz i rownie mocno prosze aby sie na mnie nie denerwowac jezeli cos palnalem, dla mnie Pockety istnieja dopiero od tygodnia - a nawet krocej.
Pozdrawiam serdecznie
Artur Sikora

*

tramp

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2007, 09:49:07 »
jako posiadacz N560 nie polecam N-ek do intensywnych zastosowań nawigacyjnych tak w ogóle natomiast jeśli komuś wystarczy QVGA to już w ogóle nie widzę sensu zakupu
polecam Asusy z daleko lepszym GPS

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
Re: GPS w FS_n520 a GPS w MIO_p550
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2007, 14:06:41 »
xxx
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:16:02 wysłana przez krutoj »

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2007, 18:24:42 »
a636n, n520, p550, tak w kolejnosci wybieralbym pda z gps do 1500 pln.
Powyżej to a639, n560.
Asus ma WM 5.0 PL, pozostale WM 5.0 angielski + polska nakladka. Ta nakladka roznie sie zachowuje przy roznych programach, zdarzaja sie zwiechy systemu. Przy twardym resecie znika nakladka, co nie zdarzy sie w Asusie. Wiem, ze jest backup, ale jezeli np ktos nie wie jak to zrobic bedzie mial pewien problem. W asusie od razu ma WM 5.0 PL i np majac nawigacje na karcie SD TOMTOM lub np IGO 2006 po twardym resecie wklada karte SD do pocketa i juz ma polski windows i nawigacje. N520 nie ma bluetootha, to jest pewnym utrudnieniem bo irda to dla mnie kiepska komunikacja ale ladniejsza obudowa w porownaniu do p550. P550 ma za to mocniejszy procesor ale n520 da sie podkrecic jezeli komus bedzie zalezalo. Plusy takie maja N520, A636n ze mozna do nich dokupic solidne uchwyty oraz elementy rozbudowujace: samochodowy na szybe, kratke wentylacyjna, rowerowy i nie tylko produkcja chyba niemiecka, patrz strona palmejros.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2007, 21:09:28 »
Hejka

Ja osobiscie mialem ten sam dylemat p550 czy N520. W koncu wybralem LOOX'a. I musze powiedziec jedno ten PPC jest swietny. Na nic nie narzekam, Fixa naprawde lapie bardzo szybko i ma oczywiscie SIRFSTAR III. Jest cool. szczerze polecam.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2007, 17:24:43 »
Witam, mialem podobny problem miesiac temu - wybor pomiedzy Mio P550 a Loox'em n560. Zdecydowalem sie na Looxa i wcale nie zaluje wyboru. GPS, wbrew wczesniejszym ostrzezeniom uzytkownikow forum, dziala bez zarzutu - trzyma pieknie fixa tak na TomTomie jak i Automapie. Zimny start w nowej lokalizacji jest czasem za dlugi (3-4 minuty), ale nie narzekam. Utwioerdzilem sie w swojej decyzji gdy w rece wpadl mi ze 2 tyg. temu P550. Sprzet fajny, jednak jezeli chodzi o gabaryty i design (choc to kwestia gustu),  pozostaje za Lox'em daleko w tylko. Nie wspomne w wyzszej jakosci wyswietlaczu w Looxie, na ktorym aplikacje wygladaja pieknie. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2007, 22:33:58 »
Sam osobiście mam looxa n520 , teściowi kupiłem 550tke i powiem tyle pod względem szybkości fixa i stabilności sygnału to loox jest daleko w tyle za 550, jak wcześniej miałem przez rok tylko looxa wydawało mi się że tak ma być iże wszytsko jest ok czasem trochę dłużej łapie fixa czasem szybciej (1,5min-7,8 min) ale jak zobaczyłem jak szybko w stosunku do mojgo palma łapie 550tka ( w tym samym momencie więc te same warunki) to zmiękłem, więc jedno mogę powiedzieć do nawigacji na bank lepszy jest p550 , co do palma osobiście wolałbym looxa , bardziej odpowiada mi odwzorowanie kolorów przez matrycę , pozatym jest mniejszy i lepiej leży w dłoni,. bateria lepiej trzyma, szybkość działania podobna (100mHz różnicy można zniwelować przez programy podkręcające jeśli ktoś chce mieć demona szybkości) więc tak do nawigacji lepszy p550 jako palmtop wybrałbym looxa... i tyle na ten temat ... pozdro