FS N560 jako system nawigacji. OPINIE!

• 75 Odpowiedzi
  • 13507 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #60 dnia: Lipiec 15, 2006, 23:45:35 »
witam, posiadam n560 od jakiegos czasu i bylem baardzo zadowolony. Teraz postanowilem zainwestowac w destinatora, zainstalowalem i tutaj troche jestem zawiedziony. Dziwna sprawa, ale jak fix'uje kolo mojego domu to lapie po doslownie 15-20 sekundach. Problem pojawia sie jak jade samochodem w chociaz delikatnie zabudowanym terenie. Ciezko zlapac fixa, co mnie zastanawia....destinator widzi 6 czasem 7 satelit a fix dalej nie jest aktywny DLACZEGO?? przeciez to powinno dzialac po zlapaniu kilku satelit. Jak juz zlapie fix'a to jest naprawde SUPER, nie wiesza sie i nie gubi juz sygnalu, dzisiaj wychodzac z samochodu wsadzilem pda do etui, do kieszeni i wszedlem do domu gdzie sygnal nadal byl doskonaly i nie zaklucony. Teraz drugie pytanie, czy jak kupie dodatkowa antene to sytuacja sie poprawi??? Glos z pda ''sygnal is to low check antena'' deneruje mnie!!!

Pozdrawiam serdecznie

Iwo

*

Offline arcoss

• 49
  • Sprzęt: HTC P3300 Artemis + 2GB SanDisk Ultra II
« Odpowiedź #61 dnia: Lipiec 16, 2006, 20:33:49 »
Temacik ktoś odświerzył, więc się dopiszę.Otóż w "weekend" miała premierę pierwsza podróż n560 w charakterze nawigatora [AutoMapa]. Jako, że stosownego uchwytu na razie brak, Loox spoczywał w dłoni pasażerki.Test odbył się na trasie Trójmiasto-Słupsk-Trójmiasto.No i... debiut okazał się niezwykle udany. Nie zanotowałem wartości większych niż 5-6 sekund w "łapaniu" fix'a, który to fix u wielu osób okazywał się problemem.
Ogólnie jestem zadowolony.  :O~

« Odpowiedź #62 dnia: Lipiec 17, 2006, 16:40:55 »
Cytat: "arcoss"
Temacik ktoś odświerzył, więc się dopiszę.Otóż w "weekend" miała premierę pierwsza podróż n560 w charakterze nawigatora [AutoMapa]. Jako, że stosownego uchwytu na razie brak, Loox spoczywał w dłoni pasażerki.Test odbył się na trasie Trójmiasto-Słupsk-Trójmiasto.No i... debiut okazał się niezwykle udany. Nie zanotowałem wartości większych niż 5-6 sekund w "łapaniu" fix'a, który to fix u wielu osób okazywał się problemem.
Ogólnie jestem zadowolony.  :O~

Nie wiesz moze czy zlapanie fix'a jest uzaleznione rowniez od uzywanego programu nawigacyjnego? Mam na mysli destinator, automapa itp.
Z gory dzieki za odpowiedz.

*

Offline arcoss

• 49
  • Sprzęt: HTC P3300 Artemis + 2GB SanDisk Ultra II
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 17, 2006, 20:24:28 »
@iwoturek

Szczerze powiem, że nie wiem. Aczkolwiek niebawem wracam w rodzinne strony, gdzie będę miał dostęp do programu Destinator 6, to wtedy przetestuję.

« Odpowiedź #64 dnia: Lipiec 19, 2006, 21:31:26 »
No to moze ustawienie procesora na max pomoze w zlapaniu fix'a? Wie ktos moze czy to ma jakies znaczenie? Czy chodzi tutaj o przetwarzanie danych czy generalnie odbiornik GPS jest tutaj winnny ?

Pozdrawiam

Na n560 zainstalowałem Automapę i Destinatora 6
« Odpowiedź #65 dnia: Lipiec 31, 2006, 13:34:47 »
wszystko działa OK i bardzo efektownie, jedyny problem to czasami zbyt długi zimny start (długo znajduje satelity), nie wiem od czego to zależy, ale gdy złapie to następne operacje  robi błyskawicznie

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
  • Sprzęt: Asus A636N plus KINGSTON 2GB EP, Destinator 6 TS
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 27, 2006, 01:45:32 »
Cytat: "iwoturek"
Teraz drugie pytanie, czy jak kupie dodatkowa antene to sytuacja sie poprawi??? Glos z pda ''sygnal is to low check antena'' deneruje mnie!!!

Witam. Postanowiłem odświeżyć lekko wątek, a to z powodu, że bardzo interesuje mnie pytanie zadane przez kolegę. Czy ktoś może konkretnie na nie odpowiedzieć, albo wskazać link do źródła informacji w tym temacie? Nadal nie potrafię się zdecydować, czy n560 czy a636n, a sprzęt jednak głównie będzie służył do nawigowania, a potem przeglądania netu i ewentualnie obejrzenia filmu w podróży. Stąd sprawa nawigacji i zbierania sygnału z satelit jest tutaj kluczowa.
pozdrawiam i czekam na odpowiedź :))

« Odpowiedź #67 dnia: Październik 27, 2006, 05:49:31 »
jak tak dalej bedziesz dumał - za chwilę zmieni się lineup obu producentów i bedziesz mieć nowy dylemat do rozstrzygnięcia ;)

Mój tesc kiedys nie kupował DVD bo było za drogie. Dziś twierdzi ze format jest przestarzały ;)

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 27, 2006, 10:25:06 »
szczerze mówiąc nie czytałem wszystkich postów w tym temacie, ale i tak podzielę się swoimi doświadczeniami :)

mam A636 (od 6 miesięcy) i N560 (od 3 miesięcy); do nawigacji niestety, ale zdecydowanie lepszy jest asus... piszę 'niestety', bo loox jest naprawdę przyjemny w codziennym użytkowaniu, ładniejszy i w ogóle  ;)  ale asus znacznie dłużej wytrzymuje na bateriach, na krótszych dystansach nie trzeba podłączać kabla; ma uchwyt, który ma zasilanie wyprowadzone na zewnątrz (nie ma obaw, że złącze krawędziowe się uszkodzi np. przy przypadkowym szarpnięciu kabla; za tego typu uchwyt do fs produkcji np. brodita trzeba zapłacić kilka stówek); poza tym asus ma znacznie bardziej wydajny podsystem graficzny (fs kuleje "dzięki" vga, które przy nawigacji nie ma żadnego znaczenia)

ogólnie wolę używać fs, bo ma lepszy ekran i stację dokującą; do samej nawigacji zdecydowanie kupiłbym A636

taka moja opinia  :)

« Odpowiedź #69 dnia: Październik 27, 2006, 11:25:28 »
stary - nie mieszaj koledze w głowie głupotami o "podsystemach graficznych"

Oba urządzenia mają DOKŁADNIE to samo w tej materii. Wieksza ilosc pixeli do obliczenia jest rekompensowana szybkoscią procesora.
Z jednej strony PDA musi zapieprzac na wyzszych obrotach (VGA zobowiązuje) ale z drugiej mamy lepszą grafę (tylko patrzeć na programy do nawigacji dedykowane VGA)

*

tramp

« Odpowiedź #70 dnia: Październik 27, 2006, 11:42:43 »
Brodit kosztuje w Wiedniu 200zł koledzy zacznijcie się zachowywać jak obywatele UE (niestety po dziś dzień jest dość ciasno spasowany) i olewajcie polskie marże
vga w looxie absolutnie nie kuleje i w nawigacji ma mimo wszystko pewne znaczenie

jeśli chodzi o urzadzenie all-in-one zgadzam się, że należałoby wybrać Asusa ale tylko i wyłącznie przez wzgląd na GPS no i może cenę
gdybym zamierzał codziennie korzystać z mojej N-ki to już dawno kupiłbym sobie dodatkowego GPS na BT bo czas łapania fixa przez ten wbudowany zakrwawa na kpinę
jednak jak ktoś codziennie nie wozi mleka do nowej miejscowości to loox rulez bez pudła za co oczywiście trzeba stosownie zapłacić
jednak pamiętajmy, że dla orientacji w obcym mieście po wyjęciu Asusa i looxa z plecaka (oba wyłączone) ten pierwszy złapie fixa załóżmy w minutę a ten drugi jak źle pójdzie nawet i w 10min (realnie 2/3) budząc śmieszność wśród gapiów z tak cieńkiego sprzętu :))))
jeszcze zaś dodatkowo nawet jak loox złapie to długo ssie całość danych będąc wtedy bardzo podatnym na zgubienie fixa z byle powodu

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 27, 2006, 13:54:24 »
Cytat: "michobo"
jak tak dalej bedziesz dumał - za chwilę zmieni się lineup obu producentów i bedziesz mieć nowy dylemat do rozstrzygnięcia ;)

Szczerze? To bym się bardzo ucieszył, bo w sumie jestem skłonny wydać normalną kwotę, ale za normalny sprzęt, a nie wybierać - GPS czy VGA. Nie powiem jak mnie to w...a potwornie, tym bardziej, że cena A636 jest tutaj chora (po przeliczeniu 1520pln najtańszy, jeden dystrybutor, który nie raczy odpowiadać na maile i telefony - reszta sprzedawców ma ceny w granicach 1690pln - w Polsce na skąpcu są już po 1408pln :kill:). A znowu w cenie n560 odstarszają mnie dodatki typu uchwyt, ładowarka - nie oryginały, ale coś pożądnego, itd. W sumie, gdyby cena na którykolwiek z tych PDA była w UK normalna, dawno bym kupił któryś. A że teraz zima się zbliża i mniej jeżdżenia w terenie, to sobie dałem na wstrzymanie i czekam na rozwój sytuacji - może się wreszcie coś normalnego wyklaruje :wkurzony:

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 27, 2006, 22:27:15 »
Panowie, akurat podchodzę na chłodno i na spokojnie do oceny obu palmtopów, ponieważ żadnego z nich nie musiałem kupować za własne pieniądze  :)

co do rekompensowania opóźnień wynikających z 4x większej liczby pixeli 50% szybszym (zegarowo) prockiem - pozwolę się nie zgodzić :) N560 ustawiony na sztywno na 624MHz jest zauważalnie wolniejszy od A636 ustawionego na sztywno na 416MHz - wystarczy wziąć do ręki oba urządzenia i poklikać trochę po menu start - na pewno zauważycie różnicę :) (przy czym nie twierdzę, że N560 jest wolny, tylko że A636 jest od niego nieco "szybszy graficznie" - nic dziwnego, bo Asus=QVGA)

tak na marginesie - plusem posiadania tych 2 pda jest to, że do N560 pasuje ładowarka samochodowa od Asusa (przy wykorzystaniu dołączonej przez FS przejściówki), również kabel usb od Asusa pasuje do FS (trzeba go tylko obrócić o 180*); "trzymaki" uchwytów też są wymienne (i całe szczęście, bo "oryginalny" FS produkowany przez HR jest beznadziejny - ma sztywną końcówkę, w przeciwieństwie do asusowego)

aha - co do łapania fixa - dziwna sprawa, bo mam wrażenie, że Asus łapie go szybciutko, a FS jeszcze szybciej :) może trafiłem na jakąś nowszą, ulepszoną wersję N560?  ;)

jeszcze 1 rzecz mi przyszła do głowy - patrząc na różnicę w cenie, trzeba też wziąć pod uwagę voucher z 5 puntkami do wykorzystania na pocketloox-choice.com; ja sobie "kupiłem" spb pocketplus i spb diary warte w sumie 45EUR - to już w pewnym stopniu rekompensuje koszty, które trzeba ponieść na zakup uchwytu + ładowarki  ;)

« Odpowiedź #73 dnia: Październik 28, 2006, 14:08:41 »
Fakt, te pięć punktów i mnie sprawiło dużą radość.
Co do A636 nie bedę się wypowiadał bo nie używałem, ale Loox jest pod każdym wzgledem doskonały, z wyjątkiem...GPS.
Czasem żałuję, że nie kupiłem C550.
No, ale do nawigacji używam Mio a201 i jest ok :)

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 29, 2006, 02:30:17 »
Tak czy siak, decyzja zapadła - niestety na korzyść ASUS'a. Jednak ma to swoje dobre strony - po pierwsze szukam nawigacji, a tu podobno ASUS sprawuje się świetnie (będę miał okazję porównać z mio A201 kolega ma), tak więc zastosowanie tego PDA będzie w 70% jako nawigacji. Natomiast gdy za jakiś czas, gdy stwierdzę, że PDA przyda się w innych zastosowaniach, ASUS zostanie w rękach żony, a ja sobie kupię coś lepsiejszego, może następcę N560.
A co do 5 pkt'ów - można owszem kupić soft, ale mnie on do niczego nie potrzebny, bo ja potrzebuje aplikacji do nawigacji, a ASUS daje w zestawie Destnatora PN, a to kolejne zaoszczędzone pieniądze.
Także za 300 funtów udało mi się zmieścić z dość dobrym PDA+GPS+soft do nawigacji i kartą 2GB SD. Kwota nie najgorsza jak na tutejszy rynek, bo w porównaniu z Polską dałoby się zaoszczędzić jakieś 15-20 funtów, ale chciałem uniknąć problemów z gwarancją.
Ale to się totalne OT zrobiło. Sory. Wróce na kącik, jak będę planował zakup nowego F-Sa ]:>

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 29, 2006, 08:53:03 »
jak już jest OT, to polecam dokupienie jeszcze folii brando protector plus - nawet mnie, wcześniej zagorzałego przeciwnika takiego rodzaju rozwiązań, przekonał ten produkt do siebie ;) obecnie mam na obu swoich PDA :)

a z asusa na pewno będziesz zadowolony  ;)