FS N560 jako system nawigacji. OPINIE!

• 75 Odpowiedzi
  • 13561 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ozz

• 9
« dnia: Kwiecień 27, 2006, 14:49:36 »
witam,
 szukalem dosc intensywnie na forum ale nic w tym temacie. interesuja mnie Wasze opinie na temat uzycia N560 jako bazy dla systemu nawigacji opartego na AutoMapie. Co sadzicie o ukladzie zastosowanym w tym PDA. wlasnie zastanawiam sie na kupnem i jedyne do czego bede uzywal ten sprzet to GPS, przgladanie WWW przez WiFi i w przyszlosci dokupienie sluchawek Bluetooth i to tyle. Gdyby ktos z Was mial jakies doswiadczenie w wyzej wymienionych kwestiach bardzo prosze o odpowiedz. A moze w ogole odradzacie?! Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2006, 15:43:47 »
Od dzis uzywam aktywnie N560 w aucie (kupilem sobie zarowno uchwyt jak i etui w ktorym moge wpinac mojego PDA do uchwytu)
Loox sprawuje sie w roli nawigatora znakomicie- dobrze prowadzi po miescie. 2 razy szybciej wyznacza trasy od DELLA (x51v) np trasa szczecin-poznan w 6 sekund...
SPrzet o tyle wygodny ze w 1 urzadzeniu masz wlasciwie caly system. Nie musisz targac ze sobą/włączac zewnetrznego GPS'a - dzieki temu - N560 sprawdzi sie znakomicie takze na pieszych wycieczkach. Aktualnie przymierzam sie do zakupu drugiego N560. AXIM calkowicie zawiódł moje oczekiwania pod KAŻDYM wzgledem (z wyjatkiem obudowy ktora jest znacznie solidniejsza niz w N560 - ale akurat temu mozna zaradzic kupujac etui Krussela- bardzo sztywne i wygodne)

Odbiornik w N560 jest bardzo czuly- caly czas mialem dzis widocznosc na poziomie 7-8 satelit. Jedynie na starym miescie zdarzylo sie ze zgubiłem raz sygnał (pomiedzy zabudową i drzewami) - ale trwalo to kilka sekund. Generalnie - polecam. Jutro odbieram moją drugą sztukę ;)

Re: FS N560 jako system nawigacji. OPINIE!
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2006, 15:50:37 »
Cytat: "ozz"
witam,
 szukalem dosc intensywnie na forum ale nic w tym temacie.....

i nic w tym temacie?!! No nie przesadzaj ... Z pewnoscia odpowiedzi nie znajdziesz przygotowanej dla siebie.
Ale na temat ukladu SiRF to znajdziesz elaboraty łacznie  z testami; nawet SiRF w looxach;
Co do Wifi tez sa infa. Tematu nie rozwijam.

Moje wskazowki to - poszukaj i porownaj cena/wyposazenie N560 vs odpowiedniki.  (n560 ma ekran vga wiec jest stosunkowo drogi do GPS - dolicz jeszcze equipment!)  
Lista uradzen nie bedzie taka dluga jezeli chcesz miec GPS, Bluetooth, i WiFi.  

Jak ci sie cos nasunie  - pytaj

Cytat: "michobo"
......2 razy szybciej wyznacza trasy od DELLA (x51v) np trasa szczecin-poznan w 6 sekund...
SPrzet o tyle wygodny ze w 1 urzadzeniu masz wlasciwie caly system. Nie musisz targac ze sobą/włączac zewnetrznego GPS'a - dzieki temu - N560 sprawdzi sie znakomicie takze na pieszych wycieczkach...

Czas wyliczania trasy moze cos swidczy ale cala trase w 99% liczy sie raz wiec i roznica kilku sek nie jest taka istotna.  Duzo wazniejsza jest czulosc samego GPS podczas jazdy ktora bardziej moze dac w skore gdy jest slaba i gubi sygnal.
Zdecydowanie sie zgadzam za  wbudowanym GPS ale to rzecz gustu i PRZEZNACZENIA.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2006, 23:20:54 »
Ja uważam, że nawigacja działa doskonale-  po starcie nawet w jadącym samochodzie bez problemu łapie pozycję zarówno z AM jak i TT. Jak dla mnie jest to rozwiązanie naprawdę doskonałe. Szczególnie zadowolony jestem z działania TT ale to już inna dyskusja bo jak wiadomo AM ma lepsze pokrycie kraju - ale sama obsługa i czasami dosyć zaskakujące  rozwiązania w wyznaczonych trasach jak dla mnie stawia AM trochę niżej. Przeliczanie tras alernatywnych (po zjechaniu z trasy) dzięki dobremu procesorowi trwa dosłownie sekundy - to też na co dzień jest istotne. Moim zdanie obsługa nawigacji w tym sprzęcie  poza kilkoma początkowymi kliknięciami w numer portu i prędkość przesyłu praktycznie nie występuje i generalnie wszystkie programy działają bezbłędnie.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 28, 2006, 00:38:22 »
Od dzis uzywam aktywnie N560 w aucie (kupilem sobie zarowno uchwyt jak i etui w ktorym moge wpinac mojego PDA do uchwytu)
Loox sprawuje sie w roli nawigatora znakomicie- dobrze prowadzi po miescie. 2 razy szybciej wyznacza trasy od DELLA (x51v) np trasa szczecin-poznan w 6 sekund...
SPrzet o tyle wygodny ze w 1 urzadzeniu masz wlasciwie caly system. Nie musisz targac ze sobą/włączac zewnetrznego GPS'a - dzieki temu - N560 sprawdzi sie znakomicie takze na pieszych wycieczkach. Aktualnie przymierzam sie do zakupu drugiego N560. AXIM calkowicie zawiódł moje oczekiwania pod KAŻDYM wzgledem (z wyjatkiem obudowy ktora jest znacznie solidniejsza niz w N560 - ale akurat temu mozna zaradzic kupujac etui Krussela- bardzo sztywne i wygodne)

Odbiornik w N560 jest bardzo czuly- caly czas mialem dzis widocznosc na poziomie 7-8 satelit. Jedynie na starym miescie zdarzylo sie ze zgubiłem raz sygnał (pomiedzy zabudową i drzewami) - ale trwalo to kilka sekund. Generalnie - polecam. Jutro odbieram moją drugą sztukę ;)

Sorry za ot ale czy nie przesadzasz z tym podciąganiem wad axima pod kazdy temat? Pytanie dotyczy looxa a nie axima czy też porównania obu tych modeli. To się już robi śmieszne.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 28, 2006, 01:55:20 »
Kolega michobo najpierw zjechał LOOXA, później  AXIMA a teraz LOOXA z powrotem wychwala.
Bez urazy, ale odnoszę wrażenie,że trochę w tym wszystkim brak obiektywizmu.
Coś jakby zbłądził a teraz się nawrócił :)

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2006, 07:07:22 »
Napisałem na temat i merytorycznie. Poczatkowe uwagi były opisywane jako te ktore wynikają z PIERWSZYCH godzin uzytkowania sprzetu. Wiadomo ze z czasem człowiek nabiera lepszej orientacji w sprzecie i po czasie zauwaza pewne braki i/lub zalety pewnych rozwiazan.  

Pisząc posty mam prawo powoływac sie na wlasne doswiadczenia z okreslonym sprzetem. Czy to komus przeszkadza iz wypowiadam sie zle na temat sprzetu ktory nie spełnił moich oczekiwan ?

Nadal podrzymuje swoje zdanie na temat konstrukcji N560 ktorej daleko do Axima. Mozna jednak temu zaradzic w sposob opisany wyzej- nie bede sie powtarzac. W takim wypadku N560 uwazam na dzis najlepszy PDA na rynku (ale w sensie mozliwosci a nie jakości wykonania)

Nadal ktos uwaza ze pisze nieobiektywnie ?

*

Offline ozz

• 9
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2006, 08:51:58 »
wielkie dzieki za odpowiedz! No i bardzo wyczerpujaco! Pozdrawiam

*

Offline firefox

• *
  • 52
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 28, 2006, 13:34:07 »
Witam ,jestem świeżo po pierwszych testach GPS na n560.I musze przyznać ,że GPS zachowuje sie wzorcowo.Cały czas widzi 5-6 satelit a w porywach nawet 9! Nie jestem specem od GPS ale chyba zawdzieczam to dzisiejszym warunka atmosferycznym- nad Wawa aktualnie jest bezchmurne niebo.
Żadnych innych problemów z nawigacja nie zaobserwowałem jestem Ogólnie jestem bardzo zadowolony zarówno z samej nawigacji jak i całego Looxa.
pozdrawiam,
MArcin

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2006, 15:29:37 »
No to trzeba pogratulować kolegom zakupu, może i ja w końcu kupię.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2006, 17:02:56 »
Dzisiaj zrobiłem trase 380 km. Na jednym naładowaniu akumulatora mój LOOX prowadził mnie po trasie przez 5 godzin (po tym czasie akumulator padł) Podswietlenie ekranu na drugim polu od lewej (nie za mocne ale wystarczające), komunikaty głosowe - dokładnosc wskazan pod Auto Mapą - wyborna ! Błyskawicznie przeliczanie trasy alternatywnej w wypadku zjechania z trasy (bardzo wazne w wypadku silnie zakorkowanych miast vide Wrocław), Czułosc - wzorowa. Caly czas miałem w polu "widzenia" 8-9 satelit

I mała ciekawostka -mój N560 obliczył czas dotarcia do celu z dokladnoscią do 5 minut (trasa 180km)

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 28, 2006, 22:18:09 »
hehe michobo pewno przyspieszałeś i zwalniałeś by dotrzymac kroku plannerowi :lol:

moje looxio właśnie się ładuje - dlaczego aż 12h musi !!!!!

pierwsze wrażenie - mogłem spokojnie kupic A636 bo coś mały ten Loox w mojej szczupłej dłoni :P - miałem wrażenie, że te PDA są troche większe - teraz zaczynam rozumiec Ajeda - 4 cale to by było dla mnie chyba w sam raz albo nawet 4,5" tyle, że GPS-em - albo nawet 5,7" i wtedy to już się nazywa Origami :lol:

Faktycznie sam się włączył chwilę po włożeniu baterii i pokazywał coś ~80% poweru. Tyle, że dziwne bo go wyłączyłem i gdzieś już po 40 min pokazuje, że pełen radośnie świecąc diodką. Ale jadę dalej z tym koksem - jak 12h to 12h

Drugie wrażenie - FS musiał się ugiąc pod presją userów albo trochę sam przemyślał swoją politykę - na kartce rozruchowej są wykazane akcesoria załączone i opcjonalne przy czym jako opcjonalne figuruje dock i kabel USB client/host - tymczasem oba te akcesoria są included  :D  :D  także tragedii nie ma - natomiast istotnie GRUBA książka z pierdołami Safety we wszystkich językach świata :P zaś manuala drukowanego niet absolutnie
Żaden kreator z Cd zaś nawet nie prowadzi do manuala - po prostu trzeba go ręcznie zlokalizowac i jeszcze jest gdzieś śmiesznie pochowany
CÓŻ - nawet czołowi gracze zaczynają oszczędzac i ciąc koszty ALBO może HP chce wprowadzic za kwartał VGA + GPS + 5,7" i FS chciał za wszelką cenę w tym braków pudełkowych wykonac krok wyprzedzający

To tyle - jeśli chodzi o nawigację to nie mam nic do powiedzenia  :cry:

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 29, 2006, 05:05:26 »
sprzet został wypuszczony pospiesznie- widac to na pierwszy rzut oka.

Karton w mojej N560 jest od serii 500/520 - jest tylko nakleika na nim z danym N560. Brak manuala to jednak juz przegięcie do kwadratu (Polecam manuala od Axima - jest wersja Polska w PDF - mozna sie sporo z niego dowiedziec na temat Windows Mobile. Jest takze wersja do Looxa- dedykowana- ale bardzo kiepsko napisana (powierzchowna)...ale zawsze coś.)

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 29, 2006, 07:28:43 »
ee tam Michobo już daj spokój z tym pudełkiem bo pudełko jest OK - ładne, kolorowe :lol: - widac, że przygotowane dla całej rodziny N a wyróżnikiem modelu jest tylko ta przejrzysta naklejeczka
(jak momim zdaniem to fajne PDA mogą w burych kartonach sprzedawac byle zawartośc była rasowa za rozsądną cenę - jest to nawet wtedy ekologia z makulatury takie opakowania)

napisz lepiej jak długo błyskała u Ciebie diodka ładowania bo u mnie 45 min i koniec - to okant dupy ładowanie 12 h jak nawet zasilacz impuslowy jest chłodny niczym w lodówie :lol:

*

Offline bazi

• *
  • 52
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 29, 2006, 09:32:07 »
Cytat: "b98"
to okant dupy ładowanie 12 h jak nawet zasilacz impuslowy jest chłodny niczym w lodówie :lol:

To, ze zasilacz jest chlodny, nie do konca jest jednoznaczne z tym, ze nie laduje ;) Stopniowo zmniejszane jest napiecie ladowania, az do momentu, kiedy tylko podtrzymuje i o to chyba chodzi - dlatego ma byc ladowany 12 godzin :]

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 30, 2006, 10:44:03 »
A ja mam takie pytanie? Jak dziala wbudowana antena w trybie landscape?
Czy odbior taki sam czy tez po obroceniu N560'ki o 90 stopni zmieniaja sie parametry odbioru ??

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 01, 2006, 20:06:03 »
Cytat: "oops2k"
A ja mam takie pytanie? Jak dziala wbudowana antena w trybie landscape?
Czy odbior taki sam czy tez po obroceniu N560'ki o 90 stopni zmieniaja sie parametry odbioru ??

Po  pierwsze  pozdrowienia  z  Zakopanego  dlo  wszystkich  looxiarzy  a  oras  gpsowcow.
Tu  wlasnie  podczas nieco deszczownej  pogody oraz  calkowicie  zachmurzonego  nieba. Mam  mozliwosc  testowania  gps  i  moje  odczucia  nie  sa  najlepsze!  Otoz  odbierany  sygnal  GPS  jest  WYJATKOWO  SLABY!  Problem  ze  zlapaniem  fixa,  a  gdy  juz  zlapal  to  np  Automapa  pokazywala  ze  poruszam  sie  z  120/h  (stoje  w  miejscu  poza  samoch!)!  na  dodatek  wysokosc  to  320mnpm  a  za  chwile  -20!!  
Orientacje  pda  zmienialem  (na  lezaca)  ale  nie  zauwazylem  istotnych  zmian.

Bardzo  mnie  interesuja  PRAKTYCZNE  doswiadczenia  uzytkownikow  n560  -najlepiej  w  odniesieniu  do  wczesniej  uzywanych modeli.
pozd.

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 01, 2006, 21:08:38 »
Ja miałem tak (wskazanie 140km/h na postoju) po pierwszym włączeniu, teraz działa ok, choć wspazywana siła sygnalu jest mizerna i mam odczasu zgłoszenia utraty sygnału.  Mam też garmia Vistę C, która łapie fixa trochę wolniej (subiektywnie) ale jest bardzij stabilna)

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 01, 2006, 21:27:37 »
Panowie, którzy macie zastrzeżenia do wskazań prędkości (na postoju).
To nie jest wina sprzętu, tak zachowuje się każdy odbiornik GPS na starcie. Pozycję, można ustalić już przy odbiorze sygnału z 2-3 satelit i odbiornik ją określa, ale za chwilę pojawia się sygnał z innych satelit i pozycja jest "korygowana" - zmiana pozycji w krótkim czasie skutkuje powyższymi wskazaniami prędkości.

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 04, 2006, 08:53:43 »
Witam wszystkich klubowiczów. Ja właśnie przejechałem 1000 km z nawigacją FS N560. Uważam, że jest to rewelacja, żadnych problemów. Naprawdę godny polecenia. A jeszcze jedno mam Forda Fokusa z podgrzewaną szybą przednią. Tego się najwięcej obawiałem ale bezpodstawnie.

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 04, 2006, 11:56:41 »
Tez przejechałem pdoobny dystans (1000km) i potwierdzam slowa poprzednika. N560 radzi sobie swietnie jako elektroniczny przewodnik Wzorowa wspolpraca z AutoMapą - praktycznie bezkonfliktowa praca typu plu'n'play

*

Offline firefox

• *
  • 52
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 04, 2006, 12:16:55 »
Równierz moge potwierdzić bardzo dobre funkcjonowanie GPS w n560 ,zrobiłem  ponad 1tys km i wszystko było wzorcowo.Widoczność satelit 8 prawie nonstop.Jako ciekawostke dodam ,że wczoraj nad morzem w okolicach Gdyni miałem widocznośc 11 satelit ,wcześniej jeszcze coś takiego mi sie nie zdażyło :)
Co do wyskości do autmapa ma chyba z tym problem i troche przekłamuje.Wbudowany soft w tym samym miejscu i czasie o wiele precyzyjniej pokazuje wyskość.Nad morzem w Autmapie miałem momentami wyskośc -7m ;) natomiast wbudowany soft myslił sie góra 1-3 metry.
pozdrawiam.

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 04, 2006, 18:13:07 »
Cytat: "firefox"
Widoczność satelit 8 prawie nonstop.Jako ciekawostke dodam ,że wczoraj nad morzem w okolicach Gdyni miałem widocznośc 11 satelit ,wcześniej jeszcze coś takiego mi sie nie zdażyło :)

A ja sie caly czas zastanawiam co daje to, ze GPS widzi na raz 8 satelitow? 3 potrzeba do wyznaczenia pozycji, 4 do okreslenia wysokosci wiec po co 8 czy 11 ??
Ale to milo, ze tak dziala bo ... juz moze w poniedzialek bedzie u mnie w rekach :D

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 04, 2006, 18:15:59 »
Cytat: "firefox"
Nad morzem w Autmapie miałem momentami wyskośc -7m ;) natomiast wbudowany soft myslił sie góra 1-3 metry.
pozdrawiam.

A moze sie nie myli? Poziom morza przeciez nie jest staly (plywy), a nie wiadomo do jakiego poziomu wyskalowany jest GPS :)

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 04, 2006, 19:38:00 »
To akurat ja mam calkiem odmienne wrazenia po testowaniu GPS w n560.
Wg mnie jest slabszy niz w tych PDA ze starym chipsetem !!
Co prawda nie przejechalem "tysiecy" kilometrow jak poprzednicy ale testowalem przez kilka dni w zmiennych warunkach pogodowych i terenowych. Uwazam ze km to nie jest wyznacznik jakosci GPS.
Czy nie sadzicie ze blad metodyczny pojawia sie w chwili gdy podziwiacie ilosc "widzianych" satelit?
Nikt natomiast nie wspomina o mocy sygnalu. W n560 slabiutko!! - u mnie na 7 lub 8 widzianych jedynie 3 mialo sygnal wystarczajacy
Lapanie fixa dlugo - dluzej niz leciwe MIO!! Z tym zwiazany problem ustalania trasy w locie - wlasciwie bez szans.

Czy koledzy mieliscie wczesniej doswiadczenia ze sprzetem GPS?
Niestety w tej chwili mam tylko 1 odbiornik -> n560 ale proponuje jezeli tylko ktos ma wiecej (oprócz n560) zeby zrobil porownania i dal znac

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 04, 2006, 20:49:38 »
Masz po czesci racje ale wina za taki stan rzeczy lezy w konstrukcji PDA który jest monolityczną bryłą. Prawidlowe rozwiazanie powinno charakteryzowac sie natomiast anteną która jest maksymalnie oddalona od elektroniki PDA. W przeciwnym wypadku, pojawiają się zakłócenia od LCD oraz procesora - skutecznie tłumiące i tak słabiutki sygna GPS...

Na taką okazję, producent Looxa przewidział mozliwosc stosowania zewnetrznych anten dzieki umieszczeniu stosownego złącza na korpusie urządzenia...
Jesli chodzi o mnie- "tysiączek" zaliczyłem niemal w kazdych warunkach pogodowych (deszcz-slonce-noc-dzien) Nie gapiłem sie wprawdzie w poziom sygnału ale widzialem iz GPS łapie sporo satelit. Nie mniej- najbardziej interesowało mnie jednak to jak prowadzi mnie sprzet do celu gdyz to jest uwazam sprawa zasadnicza. W tej kwestii zadnych uwag nie zgłaszam. Objazdom po Gorzowie Wlkp towarzyszyły błyskawiczne korekty trasy, informacja o radarach/zakretach/moim połozeniu na mapie -zawsze pojawiała sie na czas i była zgodna z otaczającą mnie rzeczywistoscią. Jesli zas chcemy czepiac sie parametrów - uwazam ze prawidłowy test to porownanie kilku modeli sprzetu w tym samym miejscu i momencie W innym przypadku opinia na temat zawsze bedzie nieobiektywna

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 04, 2006, 22:52:44 »
....Jesli zas chcemy czepiac sie parametrów - uwazam ze prawidłowy test to porownanie kilku modeli sprzetu w tym samym miejscu i momencie W innym przypadku opinia na temat zawsze bedzie nieobiektywna

To jest wlasnie to o co mi chodzi !! :lol:
Tez sie zastanawiam nad obudowa ale zmiana polozenia (orientacji) PDA nie miala wielkiego wplywu na odczyt - czekalem moze do 40 sek ! Znajac ten n560 to prawdopod zbyt krotko ;-P Dzis przy gwiezdzistym niebie lapal fixa 4 min (dlaczego tak dlugo - moze zle ustwienia?) z 10 sat tylko 4 "in use"

Juz testowalem trzymanie pda w rece i luzem.
Nie sadze zeby moc procka miala cos do rzeczy rzeczywiscie bardziej polozenie anteny:
w konstrukcji PDA który jest monolityczną bryłą. Prawidlowe rozwiazanie powinno charakteryzowac sie natomiast anteną która jest maksymalnie oddalona od elektroniki PDA.

No coz sam SiRF III tez z pustego tez nie naleje!

« Odpowiedź #27 dnia: Maj 04, 2006, 23:09:27 »
Po przejechaniu ponad 2 tys km po Europie w różnym terenie mogę stwierdzić, że GPS w N560 działa bardzo dobrze. Moje spostrzeżenia to:
- w terenie miejskim przy wysokich budynkach traci część sygnału i trochę się dezorientuje ale to raczej trudno nazwać wadą sprzętu bo to czynniki obiektywne
- łapanie fixa jest bardzo różne generalnie do około 1 min z odchyleniami w jedną i drugą stronę przy czym jazda samochodem w niczym tu nie przeszkadza
- poziom sygnału raczej stabilny w TT generalnie zawsza pokazuje maxa, a po wyjechaniu z tunelu powrót sygnału jest prawie natychmiastowy.

« Odpowiedź #28 dnia: Maj 05, 2006, 08:32:44 »
Wczoraj zrobiłem tescik- AutoMapa znacznie zaniza poziom sygnału (mam na mysli wskazania na wyswietlaczu) wzgledem tego co uzyskujemy na GPS Locatorze

*

Offline firefox

• *
  • 52
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 05, 2006, 09:26:23 »
Mam bardzo podobne wrażenia jak Ty co do automapy ,potwierdzam spostrzeżenia.
Co do funkcjonowania samego GPS'u to  rzeczywiście denerwuje troche przydługie łapanie fix'a.Czasami to jest moment czyli tak do minuty a czasami nawet dobre 3 m.Nie wiem od czego to konkretnie zalezy ale pewnie od aktualnej sytuacji na niebie ,pogody ,widoczności oraz innych zakłóceń
Ale jak złapie to już nie ma szans aby puścił;)
Nie oczekuje od tego urzadzenia sprawności i niezawodności GPs'a do profesjonalnych pomiarów.Dlatego w ten sposób do tego podchodząc jestem nadal bardzo zadowolony z działania GPS'u
pozdrawiam,