AXIM 51v vs N560

• 44 Odpowiedzi
  • 5211 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AXIM 51v vs N560
« dnia: Kwiecień 25, 2006, 13:39:59 »
Od godziny jestem szczesliwym posiadaczem obu modeli palmtopów. Oto co moge powiedziec (na razie) na temat obu modeli...

Co jest lepsze w N560

- ma GPS
- ma hosta USB (na czym, mi nie zalezy)
- ma FENOMENALNY w porownaniu z AXIMowym wyswietlacz (w AXIMie max jasnosci to połowa skali w N560 - do tego display w N560 jest wyraznie bardziej kontrastowy - o jakies 50%)
- jest odrobine bardziej poręczny od AXIMa

Co jest lepsze w AXIMie

- wiecej ROMu (choc uwazam ze ROMu powinno byc raczej 128 - zawsze mozemy sobie dokupic karte FLASH a rozbudowac powinni RAM - 30 mega to zadna rewelacja)
- akcelerator INTELA
- ma wyprowadzony VGA -out
- wyraznie LEPSZE wykonanie (plastiki)
- wiecej softu
- wiekszy wyswietlacz- choc prawde powiedziawszy - jest wyjątkowo mdły w porownaniu z LOOXowym. Producentem  LCD w AXIMie jest SAMSUNG (wg zdjec ktore udalo mi sie znalezc w necie)

To tyle co udalo mi sie ustalic po godzinie w kwestii roznic pomiedzy obydwoma modelami PDA. Gdybym miał sie zdecydowac na któryś z nich - byłoby mi na prawde ciezko. Jak widac- kazdy z nich ma swoje zalety ale i powazne wady

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2006, 15:23:15 »
Mógłbyś wykonać ich fotkę obok siebie z kilkoma takimi samym obrazami na ekranie?  Byłbym bardzo wdzięczny.
Are you shpongled?

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 25, 2006, 16:11:50 »
Mógłbym - ale gdzie ją wkleić ?

Dodam ze obraz jest tak skopany na DELLu w porownaniu do Looxa ze postanowiłem zwrocic Axima...
Wszystkie parametry wyswietlacza są w Dellu o wiele gorsze niz w Looxie.

1 - jasnosc
2- kontrast
3 - kąty

Roznice zauwazylem juz od razu po wyjeciu Axima z pudełka - wyswietlacz zamiast (tak jak w Loox) niemal czarny - tu jest szary (co nienajlepiej wróży w kwestii kontrastu) Moje złe przeczucie okazało się uzasadnione...

Jakosc obrazu w DELLu jest TRAGICZNA

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 25, 2006, 16:30:45 »
xxx
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2007, 00:21:13 wysłana przez krutoj »

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 25, 2006, 16:38:35 »
piszac o jakosci wykonania mialem na mysli szczegolnie przyciski i kiepskie plastiki (cienkie i delikatne). Niestety- tak jest - podejrzewam ze takze w N500/520 bo to ta sama obudowa co N560 ...

Sadzilem ze urzadzenie tej klasy co AXIM, ktore wszedzie jest opisywane w samych superlatywach- okaze sie znakomitym wyborem. Tymczasem...kicha !   Nie wiedzialem ze piszacy testy sprzetu są niewidomi.... Druga mozliwosc- testy były sponsorowane. Nikt przy zdrowych zmysłach nie stwierdzi bowiem ze taki wyswietlacz zasługuje na jakąkolwiek pozytywną uwagę.Obudowa jest znakomicie wykonana- to trzeba temu palmtopowi oddac...ale niestety, pracując z palmem patrzy sie na wyswietlacz a nie obudowę i to zadecydowało o zwrocie tego PDA do Techmarketu...

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 25, 2006, 16:52:32 »
xxx
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2007, 00:18:29 wysłana przez krutoj »

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 25, 2006, 16:57:54 »
Moje przyciski w N560 sa natomiast kiepsko spasowane z elektroniką. Na 2 z nich niesposob wyczuc clicku - czesto jedno przycisniecie fizyczne jest odbierane przez PDA jako dwukrotne...albo i trzykrotne.
Klapka na baterię tez jest jakas taka dziwna- nie jest luzna ale sprawia wrazenie jakby po kilkukrotnej wymianie baterii miala stac sie luzna.. Pod tym wzgledem DELL zaprojektowany jest niemal wzorowo. Wszystkie przyciski dzialaja jak nalezy a klapka nie jest na zatrzasku ktory sie szybko wyrabia lecz na mechanicznym zamku (kapitalny patent)

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 25, 2006, 17:18:46 »
michobo kurcze zmartwiles mnie troche :( wlasnie zastanawialem sie nad x51v a tutaj wyglada nato ze tez kiszka. wyswietlacz bardzo wazna sprawa. i co tutaj kupic n560 zly, x51v tez. koncza sie juz mozliwosci :/
szkoda szkoda widac trzeba czekac na inne modele.
pozdrowka

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 25, 2006, 17:48:55 »
Powiem Ci tak. Jesli chcesz kupci sprzet solidny - poczekaj na kolejnego AXIMA i przetestuj wyswietlacz przed zakupem. Mozesz tez zaryzykowac N560 juz teraz (jesli mialbym wybierac na dzis wybrałbym chyba jednak Looxa- za przemawia GPS i wyswietlacz- te 2 cechy zabijają DELLa w moim przekonaniu. Grafa intela jest nie do wykorzystania a ROM sobie i tak odbijemy w karcie pamieci) Wypada kupic tylko solidny futerał (Krussel)

Chyba ze wolisz lekko rozmydlone kolory i słaby kontrast Axima... Choc wyglada to na pewno o wiele gorzej - z pewnoscią mniej meczy wzrok jesli uzywasz PDA wieczorem lub do nawigacji. Ponadto - DELL ma lepsze oprogramowanie niz LOOX (szczegolnie sieciowe)....

Z drugiej strony - powiem tak. Jesli zaczynasz pracowac na AXIMie zaraz po LOOX - widac i czuc roznice z daleka...ale po 30-40 minutach mozna sie z tym obrazem oswoić.... Ale roznica jest - bez dwóch zdan.
Do tego AXIM ma złacze CF i VGA-out.... Kurde- mozna sie zamotać - przyznaję ;)

Jedno jest pewne- z obu tych PDA moznaby stworzyc perfekcyjnego PDA

*

Offline obik

• 46
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 25, 2006, 18:05:07 »
Nastepnego Axima juz raczej nie bedzie :) Mozna jedynie czekac na nowe HP, ale ile mozna. Zawsze po jakims czasie pojawi sie cos lepszego...

*

Offline ziele

• 5159
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 25, 2006, 18:36:58 »
Cytat: "michobo"
Mógłbym - ale gdzie ją wkleić ?

np. na imageshack.us albo rapidshare.de

Fakt że axim mam słaby kontrast ale ja się przyzwyczaiłem. Zwłaszcza że kiedyś mialem looxa 600 :)
Are you shpongled?

*

Offline redik

• **
  • 214
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 25, 2006, 18:51:08 »
a dlaczego szerokim łukiem omijacie Asusa 636? Przywiazanie do barw czy uważacie że to też slaby sprzet? No chyba ze koniecznie upieracie sie przy vga...

*

Offline oops2k

• **
  • 124
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 25, 2006, 19:10:33 »
Cytat: "redik"
a dlaczego szerokim łukiem omijacie Asusa 636? Przywiazanie do barw czy uważacie że to też slaby sprzet? No chyba ze koniecznie upieracie sie przy vga...

Pewnie wlasnie dlatego. Ale czytajac wszystkie posty zaczynam powaznie zastanawiac sie czy nie zdradzic FS'a i mimo tego, ze Asus ma mniejsza rozdzielczosc nie zdecydowac sie na niego.
Choc ja mam jeszcze jeden problem - mam juz mouse GPS'a wiec teoretycznie nie jest mi potrzebny pocket z wbudowanym odbiornikiem. Ale z drugiej strony GPS na pokladzie eliminuje okablowanie ...
ehhh - same problemy.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 25, 2006, 19:55:15 »
Mając 4700 i x51v też zauważyłem, że HP bije na głowę wyświetlacz w Aximie.
Problem tylko w tym, że nie każdy tak to odczuwa. Niektórzy (zwłaszcza nie mający porównania) uznają, że wyświetlacz Axima jest super.

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 25, 2006, 20:08:58 »
ajed

Otóż to - jesli jest porównanie- wtedy jakosc wyswietlacza AXIMA daje sie porządnie w kość. Ale mysle ze przy nawigacji czt pracy w Wordzie nie bedzie to wogole przeszkadzac

Oto link do fotki porownawczej:
http://rapidshare.de/files/18918936/Image_261_.jpg.html

Zdjecie pstrykniete Nokią 6680 wiec jakosc jest umiarkowana ale mysle ze doskonale widac ze ekran AXIMa jest bledszy a LOOX bardziej kontrastowy. W rzeczywistosci roznica jest wrecz powalająca. Jesli chodzi o kąty powiem tylko tyle  - trudno obejrzeć na AXimie komfortowo film w 2 osoby. Przygladajac sie wyswietlaczowi od dołu pod katem 45 stopni (lub wiecej) obraz zatraca jakąkolwiek czytelnosc (staje sie niemal negatywem przy bardzo duzym kącie) - Przy N560 jest za to niemal idealny obraz az do 170 stopni - WE WSZYSTKIE strony

*

Offline wrona

• **
  • 216
  • Sprzęt: nie narzekam..:)
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 25, 2006, 20:13:44 »
no troche widac....znaczy widac ze sa 2 rozne pda... :lol:  :lol:  :lol:

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 25, 2006, 20:19:49 »
ajed

Otóż to - jesli jest porównanie- wtedy jakosc wyswietlacza AXIMA daje sie porządnie w kość. Ale mysle ze przy nawigacji czt pracy w Wordzie nie bedzie to wogole przeszkadzac

W praktycznie żadnych zastosowaniach nie przeszkadza, ale rozczarowuje.

*

Offline ziele

• 5159
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 25, 2006, 20:20:19 »
Szkoda że nie zrobiłeś fotki aparatem no ale niemniej dzięki. Ciekaw jestem jaki bedzie nowy HP.
Are you shpongled?

*

Offline benco

• **
  • 142
  • Sprzęt: Treo 90 -> TT -> HTC Wizard -> HTC Touch Elfin + Samsung OMNIA + Nokia E51i + eeePC 901
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 25, 2006, 20:51:53 »
Ja mam Axima x51v i nie narzekam - bez problemu można zarówno czyta jak i gra czy surfowapo WWW. Według mnie jego wyświetlacz nie jest zły.

ZIELE: Za ile sprzedajesz ten kabel VGA ?

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 25, 2006, 21:02:55 »
zdjecie mialo charakter wyłącznie poglądowy-  mysle ze wyraznie widac bardzo nasycone kolory Looxa i mocno rozmyte barwy Axima ... Podobnież z kontrastem ...

Z jednym sie zgodze- nie przeszkadza to w normalnym uzytkowaniu sprzetu ani na jotę ale na pewno potrafi spedzic sen z powiek podczas oglądania filmow czy zdjec...

Co mi sie podoba w Aximie to bardzo dopracowany system, informujacy uzytkownika o szczegolach pracy systemu (np stan akumulatora podczas naładowania czy tez dokladna czestotliwosc pracy procka w trybie AUTO - teraz np wiem ze procek ten jest taktowany wielokrotnoscią 104 Mhz) Loox jest w tym zakresie bardzo ubogi....

*

Offline ziele

• 5159
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 25, 2006, 21:20:10 »
Cytat: "benco"
Ja mam Axima x51v i nie narzekam - bez problemu można zarówno czyta jak i gra czy surfowapo WWW. Według mnie jego wyświetlacz nie jest zły.

ZIELE: Za ile sprzedajesz ten kabel VGA ?

Tu masz pełny opis >>>> http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=29381
Are you shpongled?

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 26, 2006, 09:24:33 »
Dla wszystkich tych którzy są zywo zainteresowani kupnem PDA z ktorego będą w 100% zadowoleni przygotowalem pakiet 4 fotek w przyzwoitej jakosci. Doskonale widac na nich jak sprawuje sie display DELLa - szczegolnie jaskrawo widac to na zdjeciu pod katem gdzie obraz w Aximie jest niemal negatywowy. Oba PDA były przez cały czas zasilane z baterii- prosze zwrocic uwage na stan suwaków okreslajacych poziom jasnosci ekranu kazdego PDA. Tak jak pisalem - ustawienie BRIGHTNES w LOOX na 40%-50% jest tozsame z podobnym ustawieniem w Aximie na 100%. Widac tez wyraznie (kolorowe kulki) ze kolory w LOOX sa o wiele zywsze i klarowne. Nadmienie iz roznica w rzeczywistosci jest wieksza niz wydaje sie to na samych zdjeciach

Oto link:
http://rapidshare.de/files/18956386/PDA.zip.html

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 26, 2006, 10:57:54 »
Wszyscy wieszają tu psy na FS n560, więc chciałem dorzucic swoje słowo apropos tego modelu. Dotychczas byłem użytkownikiem HP h4150 (znany minikombajn sprzed lat). Jakiś czas temu zapragnąłem kupic n560. Zapał trochę mi zgasł po przeczytaniu opinii na jego temat na tym forum. Jednak po przesiadce kilka dni temu na n560 muszę powiedzieć, ze jestem zdecydowanie z niego zadowolony.
Spośród wymienianych tu na forum cech tego modelu (uważanych jako jego wady) wydaje mi się, że jedynie jedna jest w miarę ważna - zastosowanie MS BT. Jest on o wiele mniej wygodny niż znany mi z h4150.
VGA-out z Axima mógłby być fajnym bajerem, ale używanym b. rzadko. O wiele bardziej przydatną funkcją jest wg mnie host USB.
Poza tym nie są dla mnie jakimiś znaczącymi wadami 'zastosowane do obudowy plastyki' - PDA i tak nosze w mocnym etui (Krusell) - bez względu na rodzaj obudowy. Być może dzięki takim materiałom jest on lżejszy i poręczniejszy? Brak akceleratora graficznego? Przydatny jest jedynie w przypadku gier (i to kilku). 'Słaba klapka na baterię' - w przypadku używania etui cecha bez znaczenia.
Porównywałem z h4150 szybkość wyczerpywania się baterii przy uruchomionym WiFi i BT. Są porównywalne, więc nie jest to jak dla mnie krok do tyłu w stosunku do porzedniego PDA. Na pewno mogłoby być lepiej. Ale taki FS 720 z jakichś powodów jest droższy.
Rzeczywiście szybkie zjadanie baterii w przypadku włączonego GPS nie ma znaczenia w samochodzie, bo i tak używać tam będę ładowaczki samochodowej. A wbudowany GPS eliminuje dodatkowe kable w samochodzie (bezkablowy odbiornik na BT jest dla mnie drogim wodotryskiem - po co GPS bez kabla jak i tak trzeba go co jakiś czas ładować?). Szybkie wyczerpywanie się baterii przy włączonym GPSie może mieć znaczenie w terenie. Ale tam i tak używam ręcznego Garmina, bo zestaw PDA-GPS w górach to totalna pomyłka. Czas rozładowania akumulatora mogliby w FS poprawić nie montując odbiornika SirfStarIII, który pożera dużo więcej prądu niż stare chipsety. Ale SirfStarIII jest aktualne 'trendy', więc bez niego straciliby sporo klientów. Jakoś nie zauważam zdecydowanie większej czułości GPSa w porównaniu z np. Garminem VistaC (bez SirfStarIII).
Uważam że ten PDA ma zdecydowanie więcej zalet niż wszystkie wymieniane wady-nie wady. Jest on dla mnie zakupem w 100% udanym (no może w 98% ;) ). Tyle, że trochę drogawym :(.
A ekran VGA w n560 jest genialny. Chociaż nie porównywałem z innymi VGA. Teraz jak widzę ekran h4150 to się czuję jakbym wrócił do czasów Commodore :).
Pozdrawiam wszystkich uzytkowników n560 i nie tylko.
wojtek

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 26, 2006, 11:16:07 »
Nigdy nie twierdzilem ze N560 to złom ale poprawienie kilku niedociagneic zdecydowanie poprawiłoby opinie o tym modelu (jak rowniez samopoczucie jego wlascicieli)

Zgodze sie z tym ze wyswietlacz jest w N560 genialny - ma fenomelane kąty, znakomite kolory i rowniutkie podswietlenie. Display ma u mnie 9 pkt na 10 (odejmuje jeden pkt za to ze jest mały)

VGAout jest nie do zrealizowania w PDA bez akceleratora Intela 2700G.

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 26, 2006, 11:23:41 »
Nigdy nie twierdzilem ze N560 to złom ale poprawienie kilku niedociagneic zdecydowanie poprawiłoby opinie o tym modelu (jak rowniez samopoczucie jego wlascicieli)

Wady zawsze się jakieś zdarzą, chociaż oczywiście powinno być ich jak najmniej ;). Wydaje mi się, że cała masa krytyki co do n560 wynika z przesadnych oczekiwań w stosunku do niego. W końcu długo się czekało na jego wypuszczenie, było dużo czasu na rozmyślania na temat jego możliwości, no a apetyt jak wiadomo rośnie w miarę takiego myslenia ;).
Pozdrawiam
wojtek

*

Offline ziele

• 5159
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 26, 2006, 15:04:33 »
Co wy z tymi grami do akceleratora? Je można całkiem olać bo nie ma w co grać. Akcelerator to super sprawa do filmów i obsługi drugiego monitora w wysokiej rozdzielczości.
Are you shpongled?

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 26, 2006, 15:26:00 »
apropos ogladania filmow na PDA - dlaczego ogladajac WMV w nizszej rozdzielczosci nie mozna go rozciagnac na caly ekran opcja FULL Screen ? U mnie po przelaczeniu film leci w natywnej rozdzialce - tyle ze w poziomie (reszta ekranu czarna) Co dziwne - nie dotyczy to ogladania strumieniowego ...

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 27, 2006, 15:38:05 »
CIĄG DALSZY starcia AXIM vs N560

Calkiem przypadkowo zauwazylem ze w moim Dellu przycina sie w kilku miejscach zaladowany do pamieci FLASH plik .wmv Jako ze znam ten plik znakomicie z PC (640 kbps) wiedzialem ze z samym plikiem wszystko jest OK- postanowilem przyjkrzec sie blizej zagadnieniu.
Plik o ktorym mowa przerzucilem do pamieci SD mojego drugiego PDA - Looxa N560. I tu zdziwienie !!! WSzystko w najlepszym porzadku - żadnego przycinania/kratkowania podczas odtwarzania !!

Pomyslalem sobie ze to wina pamieci Flash z ktorej odtwarzalem plik w DELLu lub ze system jest przeładowany. Zrobilem wiec Hard Reset, przenioslem kartę SD z zapisanym plikiem z Looxa do Della i ..... TO SAMO
Plik się kratkuje w dokladnie tym samym momencie (dosc skomplikowana scena) - calosc ma 8 minut Troche jestem zdzwiony - tym bardziej ze producent obiecywał wiele po zastosowaniu "akceleratora" Intela którego wlasciwie trudno nazwac akceleratorem w tym wypadku....

Dodam ze test robilem zarowno na automacie jak i w trybie TURBO (CPU speed)

Wykluczyłem zatem nastepujace przyczyny:

- predkosc odczytu pliku z nosnika
- kwestie ustawien predkosci procesora
- przeładowany system

Przypominam- biorący udzuiał w tescie LOOX N560 nie wykazuje zadnych problemow przy odtwarzaniu w/w pliku (z tej samej karty SD!) mimo ze nie ma akceleratora

Zauwazylem tez iz LOOX radzi sobie DWUKROTNIE lepiej z wyznaczaniem tras w Auto Mapie (trasa Poznan-Szczecin w Dellu generuje sie w 15sekund podcza gdy w N560 zaledwie w 7)

Testy jak najbardziej OBIEKTYWNE !!

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 27, 2006, 15:51:36 »
Z pewnym zaciekawieniem obserwuje Twoje bezstronne, obiektywne posty na temat axima x51v. Bede w domu to oczywiscie chocby z czystej ciekawosci sprawde ta trase na dell-u ale teraz odpalilem ja na spv m3000 (ktory do demonow predkosci nie nalezy) i zabralo mu to 11 sekund (centrum Szz do centrum POZ). I albo Twoje posty sa jednak bardzo stronnicze albo Twoj dell powinnien szybko trafic do serwisu
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

AXIM 51v vs N560
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 27, 2006, 16:01:45 »
Moj DELL trafi z powrotem do sprzedawcy (moge zwrocic)- kupuje drugiego N560...

Mysle ze to mowi samo za siebie

Sprawdz trasę
Poznan - Przybyszewskiego 35
Szczecin - Niemierzynska 22

DEll wyliczył mi ta trase w oparciu o AM 3.9.3 zapakowaną do Flasha
Na TURBO czas ustalenia trasy wynosił 14-15 sekund. Dokladnie to samo na N560 - 7 sekund (w turbo)
Dell przed testem był zresetowany (n560 - nie)