Wszyscy wieszają tu psy na FS n560, więc chciałem dorzucic swoje słowo apropos tego modelu. Dotychczas byłem użytkownikiem HP h4150 (znany minikombajn sprzed lat). Jakiś czas temu zapragnąłem kupic n560. Zapał trochę mi zgasł po przeczytaniu opinii na jego temat na tym forum. Jednak po przesiadce kilka dni temu na n560 muszę powiedzieć, ze jestem zdecydowanie z niego zadowolony.
Spośród wymienianych tu na forum cech tego modelu (uważanych jako jego wady) wydaje mi się, że jedynie jedna jest w miarę ważna - zastosowanie MS BT. Jest on o wiele mniej wygodny niż znany mi z h4150.
VGA-out z Axima mógłby być fajnym bajerem, ale używanym b. rzadko. O wiele bardziej przydatną funkcją jest wg mnie host USB.
Poza tym nie są dla mnie jakimiś znaczącymi wadami 'zastosowane do obudowy plastyki' - PDA i tak nosze w mocnym etui (Krusell) - bez względu na rodzaj obudowy. Być może dzięki takim materiałom jest on lżejszy i poręczniejszy? Brak akceleratora graficznego? Przydatny jest jedynie w przypadku gier (i to kilku). 'Słaba klapka na baterię' - w przypadku używania etui cecha bez znaczenia.
Porównywałem z h4150 szybkość wyczerpywania się baterii przy uruchomionym WiFi i BT. Są porównywalne, więc nie jest to jak dla mnie krok do tyłu w stosunku do porzedniego PDA. Na pewno mogłoby być lepiej. Ale taki FS 720 z jakichś powodów jest droższy.
Rzeczywiście szybkie zjadanie baterii w przypadku włączonego GPS nie ma znaczenia w samochodzie, bo i tak używać tam będę ładowaczki samochodowej. A wbudowany GPS eliminuje dodatkowe kable w samochodzie (bezkablowy odbiornik na BT jest dla mnie drogim wodotryskiem - po co GPS bez kabla jak i tak trzeba go co jakiś czas ładować?). Szybkie wyczerpywanie się baterii przy włączonym GPSie może mieć znaczenie w terenie. Ale tam i tak używam ręcznego Garmina, bo zestaw PDA-GPS w górach to totalna pomyłka. Czas rozładowania akumulatora mogliby w FS poprawić nie montując odbiornika SirfStarIII, który pożera dużo więcej prądu niż stare chipsety. Ale SirfStarIII jest aktualne 'trendy', więc bez niego straciliby sporo klientów. Jakoś nie zauważam zdecydowanie większej czułości GPSa w porównaniu z np. Garminem VistaC (bez SirfStarIII).
Uważam że ten PDA ma zdecydowanie więcej zalet niż wszystkie wymieniane wady-nie wady. Jest on dla mnie zakupem w 100% udanym (no może w 98%

). Tyle, że trochę drogawym

.
A ekran VGA w n560 jest genialny. Chociaż nie porównywałem z innymi VGA. Teraz jak widzę ekran h4150 to się czuję jakbym wrócił do czasów Commodore

.
Pozdrawiam wszystkich uzytkowników n560 i nie tylko.
wojtek