Fujitsu Siemens POCKET Loox T830 - testy, opinie, wrażenia

• 27 Odpowiedzi
  • 6919 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Fujitsu Siemens POCKET Loox T830 - testy, opinie, wrażenia
« dnia: Sierpień 25, 2007, 13:15:29 »
Witam jestem nowy na tym forum i mam prosbe o Wasze opinie, testy i wrażenia o FSP Loox T830.
Mam parę pytań:
1. Ogólnie jak sie sprawuje? Jesteście z niego zadowoleni?
2. moduł GPS - ile satelit wyłapuje? i jak sie sprawuje z automapa?
3. Bateria - jak długo trzyma? na sporadycznych rozmowach, troche połaczenia przez wlan, synchronizacja z kompem, pare smsów dziennie i moze troche pogrania w gierki
4. czy nie przeszkadza kwadratowy ekran rozdzialka 240x240? da sie przyzwyczaic? jak wyglada mapa na takim ekranie?
5. Wygodnie sie go obsługuje? na qwerty dobrze sie pisze smski?
6. jak z obudowa solidna jest? łatwo rysuje sie obudowa?
7. po włożeniu karty z ery wszystko jest skonfigurowane? trzeba cos konfigurowac zeby dochodzily mmsy lub smsy?
8. jakies problemy, ktore wynikly po zakupie t830

To chyba z tyle moich pytan bardzo prosze o informacje

z gory dzieki

pozdro
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2007, 13:18:25 wysłana przez Marcian »

*

Offline khak

• 768
Odp: Fujitsu Siemens POCKET Loox T830 - testy, opinie, wrażenia
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2007, 20:55:07 »
No wlasnie mógłby się ktoś podzielic wrazeniami z korzystania z T830 ? Czy nie jest za bardzo "krowiasty" i mułowaty w obsłudze ?
Czy ma jakieś irytujące  bugi (czy jak to sie pisze?) :)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 31, 2007, 22:30:58 »
Witam serdecznie.Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem tego cacka.mhh no coz moge powiedzieć jeszcze do konca sie nie z nim nie zaznajomilem,ale wiem jedno po przejsciu z symbianow na windowsa to ciezko jest sie z tym polapac.a ucieklem z e61i. jest to moj pierwszy fon na windowsie i duzo tu jeszcze jest tajemnic.jedno wiem na pewno brak instrukcji strasznie utrudnia prace.pierwsza rzecz jaka mnie wkuzyla to trudnosc z ustawieniami mms czy internetu.ale po 2 godzinach meki z drugim telefonem i konsultantem z drugiej strony zalatwily temat.

-A mam pytanko do osób które juz maja podobne cacka jakie programy slużą do konwertowania filmów żeby mi chodziły na tym telefonie?
-jak można sprawić aby ten telefon odtwarzał muzyke mp3 jako dzwonek?czy może nie ma takiej opcji?
(tu bardzo przydałaby sie instrukcja pl)
a telefonik kupiłem w zestawie z mapa gps. :) co prawda byłem do tego nastawiony mhh powiedzmy dość ostrożnie ale ku mojemu zdumieniu smiga bardzo dobrze.
Jakby ktoś mógłby mi pomóc z moimi pytaniami to bardzo dziekuje za pomoc.

*

Offline donau

• *
  • 53
  • Sprzęt: MDA IV
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 01, 2007, 20:17:37 »
Dźwięk mp3 na połączenia wrzucasz do windowsa do folderu rings, potem tylko wybierasz swój dzwonek ( start>settings>dźwięki i notyfikacje!? )

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2007, 15:44:36 »
a jak z jakością dzwieku mp3 ?

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2007, 19:44:56 »
Tomaszlooxt830   mozna wiedziec czemu zrezygnowales z nokii e61i i przesiadles sie na windowsa?? ja mam e50 i jak narazie zadowolony jestem ale brak mi wlanu i qwerty i dlatego myslalem wlasnie o e61i ale strasznie droga jest i ktoregos pieknego dnia zobaczylem na stronie karenu FS T830 za 1199 pln i do tej pory mysle zeby przesiasc sie na T830 ale mam troche watpliwości (opisane w pierwszym poscie).
Użytkownicy FS T830 piszcie swoje spostrzezenia i problemy wynikle z uzytkowaniem T830

*

Offline ejek

• **
  • 199
  • Sprzęt: Asus 636, Fujitsu-Siemens LOOX T830

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2007, 23:54:47 »
Marcian rowniez posiadam nokie e50 jako telefon sluzbowy i powiem, że jestem bardzo z niej niezadowolony.juz mowie dlaczego po pierwsze strasznie sie zacina i wiesza co bardzo utrudnia prace biorąc pod uwage,że telefon sluży do pracy. dodatkowo te malutkie klawisze w e50 mnie strasznie mhh dobijaly.no i ostatnia rzecz jak każda nokia w wyglad inny a w srodku to samo. jeśli natomiast mowimy o e61i no coż w sumie telefon bardzo fajny w srodku ma to samo co każda nokia niczym praktycznie sie nie różni jak tylko obudową i niektórymi funkcjami lub rzeczami np aparat 2mpx. ogolnie powodem zmiany było cheć sprawdzenia czegoś nowego a generanie t830 jak i e61i maja podobne założenia przynajmiej dla mnie są to telefony które mają pomóc lub ułatwić życie w pracy.No ale trzeba przyznać noki, że jest telefonem który sprawniej funkcjonuje niz t830. Mowie tak ponieważ nie mamiałem zabardzo doczynienia z wm i jest mi cieżko z niektórymi sprawami.choćby np te dzwonki w noki w dajesz w jeden folder i mozesz z tym robic co chcesz tutaj musisz kopiować,no ale dziekuje za podpowieć.jutro sie z tym pobawie.no ale chwilka jak mam wejść w pliki systemowe wm?pewnie za pomocą jakiegoś programu?pewnie odpowiednik total comandera w windowsie?teraz pytanie skad go wziaść?
druga sprawa jaka mnie denerwuje i sprawia kłopot to word w t830 po napisaniu na kompie pisma i przeslaniu na telefon word z t830 nie widzi napisanych wczesniej pism.no szlak mnie trafil kiedy napisalem pisemko do prezesa nie sprawdziłem jak go widzi telefon zadowolony pojechalem do pracy a tu lipa.telefon nic nie widzial.dla porównania po przyjezdzie wrzuciłem ten sam plik do noki i odpaliło bez problemu.no i teraz kolejne pytanie wczym tkwi problem?No to by było narazie wszystko co zaobserwowałem w tym telefonie na minus.
plusem jest napewno odbiornik gps który spisuje sie swietnie co mi sie bardzo podoba.inna przynajmiej jak dla mnie obudowa telefonu co rownież mi sie podoba.łatwy dostęp do karty pamieci.dużo akcesoriów w komplecie.
Wiec drogi Marcian wybór należy do Ciebie jeżeli miałbyś jeszcze jakieś pytania odnośnie noki to kieruj na meila.

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 05, 2007, 17:01:17 »
mam pytanie do ciebie marcian czy czasem nie posiadasz nokii E50  z sieci orange z ich softem??..ja kilka miesiecy temu posiadalem e50 z softem oryginalnym nokii i zadnego wieszania czy powolnego dzialania nie odczulem co innego w e50 z softem orange (tam to jest masakra samo menu dziala srednio o sekunde wolniej/ kazde nacisniecie klawisza)..obecnie posiadam nokie e61 jest to naprawde super telefon ktory rewelacyjnie sprawdza sie w przegladaniu netu po wlanie lub przegladaniu dokumentow w wordzie (ale czasem tez sie gubi glownie w excelu)..zastanawiam sie nad zmiana poniewaz brakuje mi aparatu czasem musze pstryknac fotke z jakiegos dokumentu a tu kiszka..e61i moim zdaniem jest przeceniona za sam aparat i inne klawisze nie warto tyle doplacac..a obecnie fujitsu siemens rezygnuje ze sprzetu mobilnego (palmtopy i nawigacje)wiec w super dobrej cenie mozna dostac t830 ktory bije e61i modulem GPS, szybszym prockiem (416 kontra 208 i nic tu lekki symbian nie pomoze), nizsza cena, bogatym wyposazeniem, wieksza iloscia softu (szczegulnie do zarzadzania wlanem, rejestem, dostosowaniem pulpitu)..nokia natomiast jest mniejsza lzejsza zdecydowanie dluzej pracuje na baterii i blizej jej do telefonu niz do komputera (t830 blizej do komputera niz telefonu dlatego mnogosc ustawien jest czasem utrudnieniem ale dla kazdego cos dobrego)..ja jeszcze sie zastanawiam bo rozwazam kilka opcji: SE P1i (p990i w obudowie m600i z ktorego bylem zadowolony + super aparat 3,2mp ale cena ok 1600zl i brak gps), spv m650 (maly , duzy ekran, gps automapa - jesli pochodzi z orange cena 1300zl, minus to brak klawiatury smsy pisane rysikiem to meka a o @ to nawet nie mysle :/ ), no i loox t830 (wszystko ma co dusza zapragnie i cena 1100-1300zl , minus to rozmiary ale moj e61 tez maly nie jest wiec chyba idzie sie przyzwyczaic)..no dalem czadu z moimi refleksjami ale moze cos to da..w sumie loox t830 majacy GPS wifi aparat i szybki procek za 1200zl?? konkurentem jego moze byc nokia n95 za 1900zl (a ona jest sliderem tj. rozsuwana a z tymi konstrukcjami nokia ma problem poszukaj wrazen ludzi z n80 i wypadajacymi szynami!!!)..podsumowujac jesli dysponujesz kwota do 1500zl i potrzebujesz sprzetu z gps, aparatem ,ktory bedzie bardziej komputerem niz telefonem (uklon w strone symbiana - bo to bardziej telefony) i bedziesz mogl obslugiwac jedna reka (tu aluzja to spv m650) to nie znajdziesz nic lepszego!..pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 06, 2007, 16:50:36 »
buczeknet ja mam nokie e50 z ery na abonament, nie zaobserwowalem raczej zadnych zwolnien przy chodzeniu po menu ani zadnych przycinan. Wlasnie mysle o kupnie e61 bo dla mnie priorytet teraz to wlan i qwerty to musi miec na pewno (na aparacie mi nie zalezy bo bardzo rzadko pstrykam fotki), nie chce tez za duzo kasy wydawac na nowego fona. Jak bym sprzedal e50 za 500-550 to dolozyc 600-700 (max co chce dolozyc do nowego fona) i zastanawial bym sie bardzo poważnie na FS T830, mam troche obaw co do WM (pytanka z mojego pierwszego postu) w T830, nigdy nie mialem windowsa w telefonie . myslalem tez o e61i ale cena mnie skutecznie odstrasza (za 1 e61i mozna miec 2 e61). Czytalem w necie o SE p1 tez mi sie podoba ale drogi (on dopiero wszedl albo wchodzi na rynek to trzeba jakies 2-3 miesiace poczekac zeby cena spadla). a i w T830 jest znow rozdzialka 240x240 i czytalem gdzies w necie ze niektore aplikacje moga nie chodzic ale z drogiej strony to WM jest dobrze wyposazony w aplikacje jakie powinny sie znalezc w telefonie i dodac do tego automape albo TT i juz chyba wszystko bedzie. Tobie ta rozdzialka by nie przeszkadzala? za 1200 w podobnych parametrach do T830 nic sie raczej nie kupi chyba jak myslisz? a co do e61 to ogolnie jestes z niej zadowolony? czy z telefonow typu e50 e61 mozna juz zdejmowac bezpiecznie simlocki?

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2007, 09:25:45 »
ja z E61 jestem bardzo zadowolony i gdyby nie to ze czasem brakuje mi aparatu (a nie zawsze mam cyfrowke przy sobie) to chyba bym nie zmienial.."chyba" poniewaz mam takiego bzika na punkcie telefonow i srednio w roku mam 3-5 nowych zabawek..jesli chodzi o parametry uzytkowe e61 to rewelacyjnie sprawdza sie jako przegladarka stron www bez problemow laczy sie z wlanami , standardowa przegladarka nokii jest super udana - malo ktora strone wyswietli inaczej niz na komputerze dodatkowo obsluguje transmisje szyfrowane wiec nie mam problemow z logowaniem sie do bankow (np bph czy pekao24)..a jak zainstalujesz opere mini 4 beta to dodatkowo oprocz fenomenalnej jakosci (brak rozwalania stron) zyskujesz super predkosc..klawiatura qwerty sprawdza sie dobrze..wiadomo sa to male klawisze ale pisze sie duzo szybciej niz na ekranie czy zwyklej klawiaturze numerycznej telefonu..ekran to pierwsza liga duzy rozdzielczosc 320x240 16mln kolorow = jakosc jak na zwyklym monitorze lcd!..dodam jeszcze ze plusem jest bateria ktora srednio wytrzymuje ok 4-5dni (w tym jakies 40 minut polaczen, 1-1,5 godz po wlanie, 30smsow i troche pstrykania w kalendarzu i opcjach)..podsumowujac jesli szukasz sprzetu do laczenia sie z netem z qwerty i nie musi miec aparatu a dodatkowo ma dobra cene e61 to strzal w 10..dodam jeszcze ze sprzet w ciagu kilku miesiecy uzytkowania nie zawiesil mi sie ani razu! przynajmniej nie tak zebym musial go wylaczac (dodam ze soft mam oryginalny a nie jakiego operatora)..pzdr a i sorki ze tyle tu pisze o nokii a nie o fjs

*

Offline Cuthbert2001

• 11
  • Sprzęt: HTC TyTN
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 11, 2007, 10:10:38 »
Witam , jestem na kupnie tego Pocket PC , mam pytanie do posiadaczy odnosnie jakosci rozmowy telefoniczniej , jaka jest po wgraniu najnowszej aktulalizacji , czytalem na zagranicznym forum ze jakos wykonywanych polaczen nie jest najlepsza .

*

Offline Merauder

• **
  • 115
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 11, 2007, 11:20:50 »
Ja jestem innego zdania. Mialem 1.09, obecnie mam 1.12. Roznica jest taka, ze glos w sluchawce jest mniej stlumiony. Dalej jak sie da glosnosc na full trzeszczy. Przy odbiorze rozmowy mowilo sie, ze jest 2 s opoznienia, ja na wersji 1.09 mialem grubo powyzej sekundy, teraz na 1.12 jest max 0,5 s co mi w zupelnosci nie przeszkadza. Po odebraniu slychac krociotkie (0,5s) pstrykniecie w sluchawce i juz slyszymy druga strone. Najlepiej podejdz sobie do Vobisa i sprobuj oni ci pozwola zaladowac tam swojego sima.
jakaś Motorola->C25->C35i->3210->S35i->S45i->T630->SXG75->FS T830->no właśnie, co tu wybrać?

*

Offline Cuthbert2001

• 11
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2007, 12:12:49 »
Merauder bylem dzis w Vobis , jest tak jak mowisz powyzej dwoch sekund trzeba czekac az uslyszy sie druga osobe . Rozmawialem ze sprzedajacym ale nie umial odpowiedziec na moje pytanie czy po wgraniu 1.12 bedzie wszystko ok z rozmawiami telefonicznymi . Wychodze z zalozenia ze za 1199 PPC to powinno wszystko chodzic jak burza , wiem ze to nie telefon komorkowy . Na zagranicznym forum :  http://www.firstloox.org/forums/forumdisplay.php?f=76 jest osobny watek na temat jakosci rozmow telefonicznych .

*

Offline Merauder

• **
  • 115
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 11, 2007, 14:37:53 »
Wiem, przebuszowalem cale to forum przed jego zakupem wlacznie wlasnie z topiciem "Pure sound quality".
Z moich obserwacji wynika, ze po reinstalce na soft 1.12 tak jak mowie; glos w sluchawce jest mniej stlumiony niz przy 1.09 i wlasnie opoznieine, ktore we wczesniejszych wersjahc wynosilo ok 2 s teraz zostalo zminimalizowane do max 0,5 s. Nie zmienia to jednak faktu, ze np rozmowa przez T830 na ruchliwej ulicy (dzisiaj mialem okazje) moze byc na tyle uciazliwa, ze ledwo bedziemy rozumiec co mowi do nas druga osoba.
jakaś Motorola->C25->C35i->3210->S35i->S45i->T630->SXG75->FS T830->no właśnie, co tu wybrać?

*

Offline Cuthbert2001

• 11
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2007, 15:10:18 »
Merauder masz racje co do ruchliwego miejsca , rozmawialem z kolesiem na gg ktory uzywa go juz jakis czas , mowil ze na ulicy jest ciezko rozmawiac , chwilami nic prawie nie slyszy co mowi druga soba . Chyba zdecyduje sie na jkis SPV , bo glownie zalezy mi na WIFI , wiem ze to nie ten dzial ale tak po krotce co moglbys polecic do 1200zl , mozesz wyslac na PM swoje sugestie , bede wdzieczny .

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 23, 2007, 18:58:11 »
Mam pytanie czy dokazdego T830 z polską gwarancją jest dodwana polska lokalizacja ?

*

Offline Vato

• 13
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 29, 2007, 13:59:20 »
Nie wiem jak to jest z tymi T830 ten ekran trochę mnie przeraża 240x240 filmy raczej nie za dobrze widać... strony internetowe chyba też nie najlepiej... Nie wiem... I zastanawia mnie gdzie ja znajdę tapety w rozdzielczości 240na240... (o ile jest coś takiego jak tapety)

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 01, 2007, 20:25:52 »
Witam wszystkich na forum i pdaclub.pl

Jestem posiadaczem T830 od 2 tygodni i jestem zadowolony  :ok:
Nie wiem dlaczego wątek ten najbardziej rozwinął się w temacie Nokii ?

Problem opóźnienia z połączeniem: przyznaje jest, ale można się przyzwyczaić.
Jakość połączeń bardzo dobra.
A skąd chcesz ściągać tapety 240x240? Nie lepiej samemu zrobić z ulubionego zdjęcia, choćby w Paint i wgrać?

*

Offline Vato

• 13
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 01, 2007, 21:48:09 »
Dobrze skoro nie tapety to aplikacje gry typu Age of Empires albo inne...

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 01, 2007, 22:10:51 »
Niektore programy/gry moga nie dzialać ze względu na roznice w API (zbior komend ulatwiajacych zycie programisty)
pockety z kwadratowym ekranem amjątroche inne APi niz pockety z prostokątnym ekranem

*

Offline ejek

• **
  • 199
  • Sprzęt: Asus 636, Fujitsu-Siemens LOOX T830
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 10, 2007, 23:51:27 »
Nie wiem jak to jest z tymi T830 ten ekran trochę mnie przeraża 240x240 filmy raczej nie za dobrze widać... strony internetowe chyba też nie najlepiej... Nie wiem... I zastanawia mnie gdzie ja znajdę tapety w rozdzielczości 240na240... (o ile jest coś takiego jak tapety)

Tematy 240x240 http://mobile-sg.com/themes/?cat=square

*

Offline RIDER1

• 44
  • Sprzęt: FS T830,  HTC TP,
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 22, 2007, 00:46:09 »
Merauder bylem dzis w Vobis , jest tak jak mowisz powyzej dwoch sekund trzeba czekac az uslyszy sie druga osobe . Rozmawialem ze sprzedajacym ale nie umial odpowiedziec na moje pytanie czy po wgraniu 1.12 bedzie wszystko ok z rozmawiami telefonicznymi . Wychodze z zalozenia ze za 1199 PPC to powinno wszystko chodzic jak burza , wiem ze to nie telefon komorkowy . Na zagranicznym forum :  http://www.firstloox.org/forums/forumdisplay.php?f=76 jest osobny watek na temat jakosci rozmow telefonicznych .

Mam pytanko, bo również zrobiłem aktualizację systemu, jednak po po tym fakcie okazało się, iz komputer nie chce synchronizowac PCC z  moim kompem, owszem w Active sync działą eksploracja i instalowanie programów , lecz widzi mnie teaz jako GOŚĆ - ia i nie chce kominikowac się z Outlook-`iem - miał ktoś taki problem ? Jak to rozwiazać (Reinstalka ActivSynca nie pomaga)
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2007, 01:39:16 wysłana przez RIDER1 »

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 22, 2007, 18:45:47 »
Miałem podobnie .spróbuj odznaczyć w start>ustawienia>połączenia >łącze usb> Uruchom zaawansowane opcje sieci .U mnie pomogło.Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2007, 18:48:51 wysłana przez tele405 »

*

Offline RIDER1

• 44
  • Sprzęt: FS T830,  HTC TP,
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 24, 2007, 08:37:49 »
Próbowałem już zaznaczać, odznaczać, niestety nie pomogło........

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 24, 2007, 09:01:16 »
a wie ktos z was jak ustawic mms w sieci orange na tym pda

*

Offline rod_mar

• 49
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 25, 2008, 00:43:14 »

tez nie wiedziałem ,wiec na stronie orange.pl poszukalem sobie odpowiednią instrukcje
do tego celu  przeznaczona , nie było FS wiec pierwszą lepsza komorke z Win mobile ...
i działa mi do dzisiaj :)

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 25, 2008, 01:22:04 »

Odwiedź ten link, a znajdziesz tam pliki instalacyjne z ustawieniami dla poszczególnych operatorów (moja odpowiedź z załącznikiem dla Clubowiczów).
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine