mam pytanie do ciebie marcian czy czasem nie posiadasz nokii E50 z sieci orange z ich softem??..ja kilka miesiecy temu posiadalem e50 z softem oryginalnym nokii i zadnego wieszania czy powolnego dzialania nie odczulem co innego w e50 z softem orange (tam to jest masakra samo menu dziala srednio o sekunde wolniej/ kazde nacisniecie klawisza)..obecnie posiadam nokie e61 jest to naprawde super telefon ktory rewelacyjnie sprawdza sie w przegladaniu netu po wlanie lub przegladaniu dokumentow w wordzie (ale czasem tez sie gubi glownie w excelu)..zastanawiam sie nad zmiana poniewaz brakuje mi aparatu czasem musze pstryknac fotke z jakiegos dokumentu a tu kiszka..e61i moim zdaniem jest przeceniona za sam aparat i inne klawisze nie warto tyle doplacac..a obecnie fujitsu siemens rezygnuje ze sprzetu mobilnego (palmtopy i nawigacje)wiec w super dobrej cenie mozna dostac t830 ktory bije e61i modulem GPS, szybszym prockiem (416 kontra 208 i nic tu lekki symbian nie pomoze), nizsza cena, bogatym wyposazeniem, wieksza iloscia softu (szczegulnie do zarzadzania wlanem, rejestem, dostosowaniem pulpitu)..nokia natomiast jest mniejsza lzejsza zdecydowanie dluzej pracuje na baterii i blizej jej do telefonu niz do komputera (t830 blizej do komputera niz telefonu dlatego mnogosc ustawien jest czasem utrudnieniem ale dla kazdego cos dobrego)..ja jeszcze sie zastanawiam bo rozwazam kilka opcji: SE P1i (p990i w obudowie m600i z ktorego bylem zadowolony + super aparat 3,2mp ale cena ok 1600zl i brak gps), spv m650 (maly , duzy ekran, gps automapa - jesli pochodzi z orange cena 1300zl, minus to brak klawiatury smsy pisane rysikiem to meka a o @ to nawet nie mysle :/ ), no i loox t830 (wszystko ma co dusza zapragnie i cena 1100-1300zl , minus to rozmiary ale moj e61 tez maly nie jest wiec chyba idzie sie przyzwyczaic)..no dalem czadu z moimi refleksjami ale moze cos to da..w sumie loox t830 majacy GPS wifi aparat i szybki procek za 1200zl?? konkurentem jego moze byc nokia n95 za 1900zl (a ona jest sliderem tj. rozsuwana a z tymi konstrukcjami nokia ma problem poszukaj wrazen ludzi z n80 i wypadajacymi szynami!!!)..podsumowujac jesli dysponujesz kwota do 1500zl i potrzebujesz sprzetu z gps, aparatem ,ktory bedzie bardziej komputerem niz telefonem (uklon w strone symbiana - bo to bardziej telefony) i bedziesz mogl obslugiwac jedna reka (tu aluzja to spv m650) to nie znajdziesz nic lepszego!..pozdrawiam