Syndicate na pockecie.dosbox

• 3 Odpowiedzi
  • 930 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xoen

• 1236
« dnia: Maj 21, 2006, 06:57:28 »
Witam, czas na tutorialek nt. odpalania syndicate. Ogólnie, można powiedzieć, że metoda dziala w sporej wiekszości tytułów.

Potrzebujemy:

dosboxa
http://n0p.averest-k.ru/?DOSBox_PPC:DOSBox_0.63:Downloads

i gry.

grę po rozpakowaniu umieszczamy gdziekolwiek, najlepiej na karcie pamięci.

dosboxa po rozpakowaniu także warto wrzucić na kartę.

szukamy konfiga dosboxa, to plik dosbox.conf, otwieramy go notatnikiem/wordem i nalezy zmienić ilośc pamięci:
memsize=4
np na 4 mb.
na końcu konfiga znajduje się

[autoexec]

tutaj należy zmapować katalog,wpisujemy(w przypadku, gdy gra jest bezpośrednio na karcie):

mount c "\sd card\syndicate"
c:

i teraz jeśli chcemy, by kliknięcie na ikonę od razu wgrywało grę, dopisujemy

main

jeśli nie, czeka nas ręczne wklepanie nazwy w prompcie po odplaeniu emulki.

oczywiście, gdy na przykład mamy zamiar mieć katalog z pecetowymi grami, lub inną ścieżkę, czasem warto zrobić osobny katalog, dograc doń norton commandera i dodać

cd nc
nc
zamiast main z przykładu auto odpalania, banały z dosa...

update wieczorkiem, jest parę opcji, które na vga mogą wymagac zmian, jak sądzę, no i w zależności od wersji i typu dosboxa prędkość działania może się róznić choćby z powodu core=, włączonego/wyłączonego dźwięku, metody zarządzania cyklami emulatora, interpolacji ekranu i innych rzeczy ustawianych z konfiga emulki.

w razie problemów z dosboxami, przewiduję opis i linki do metody z pocketdosem. nie jest to trudne, wymaga wtyczki dosboxa właśnie, ale warto to rozpisać.

pozdrawiam, xoen.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2006, 08:09:04 »
O! Wielkie dzięki! To już wiem mniej więcej od czego w zasadzie zacząć. Ciekawi mnie tylko jeszcze w tej chwili jedna sprawa: czy grę trzeba instalować na PC i stamtąd przenosić katalog instalacyjny gry na kartę pamięci? To mogłoby być trudne, bo wątpię czy Syndicate da się zainstalować pod XP - musiałbym zapewne wydzielić małą partycję dosową i odgrzebać dyski z DOS 6.22 :). Czy też może wystarczy po prostu skopiowanie wszystkich dyskietek (jest ich chyba 5) do tego samego folderu na karcie pamięci i stamtąd odpalenie?

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2006, 17:07:59 »
mam wersję typu 1 katalog, o instalacji nie mogę zbyt wiele powiedzieć, chyba ze są to spakowane katalogi dysków, wtedy moznaby zrzucić całość do jednego i setup. jesli go nie ma, a katalogi wygladają na gotowe do pracy, od razu spod emulki main. w razie problemów, mail.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 22, 2006, 05:32:34 »
Dzięki za pomoc. Spróbuję to odpalić w wolniejszej chwili.