pare rzeczy o amidze dla programistow

• 4 Odpowiedzi
  • 1215 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« dnia: Marzec 02, 2007, 06:48:57 »
po pierwsze:
http://chui.dcemu.co.uk/uae4all.html - emulator Amigi ktory z zalozenia powinnien sie kompilowac na wszystkim. Moze sprobowalby ktos to skompilowac na PPC - zawsze to jakas alternatywa dla PocketPC.
po drugie:
to mnie nie dotyczy juz, zreszta moze juz bylo, moze sa jakies fajne emulatory na ten sprzet, ale napisze. Znalazlem w internecie biblioteke "Fast and Accurate Motorola 68000 Emulation Library" sluzaca do emulacji glownie Amigi, choc rowniez wszelkich innych sprzetow opartych na 68000. Z nazwy wynika ze jest szybka i stabilna. I uwaga - biblioteka ta jest napisana dla procesorow SH-4 !

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2007, 08:55:19 »
jeśli chodzi o emulację Motoroli 68k to nie ma nic szybszego niż Cyclone - napisany w assemblerze emulator dla procesorów ARM zastosowany został w emulatorach Finalburn i PicoDrive - sami wiecie jak to śmiga. Napisał go Dave (prawdziwy autor FB i Picodrive, Masterall kontynuuje jego prace) właśnie na potrzeby PicoDrive, ale udostępnił na swej stronie kod źródłowy, więc może kiedyś ktoś pomyśli o zastosowaniu go do emulacji Amigi... choć oczywiście w przypadku Amigi emulacja procesora to nie wszystko

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2007, 09:08:53 »
killcabbie: UAE4ALL korzysta wlasnie z tego FADE'a. Jestem ciekaw czy duzo roboty byloby przy podmianie go na Cyclon. nawet sam moglbym sie sporobowac zabawic, ale Cyclone jest zbyt slabo udokumentowany jak dla mnie :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2007, 09:18:26 »
ja się nie znam, ale to chyba nie jest takie proste - autor PocketCultMame też coś wspominał o przesiadce na Cyclone ale na razie efektów nie widać  :(

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2007, 09:27:11 »
tworcy PocketUAE wspominali o przesiadce na E-UAE i tez efektow nie widac :(