Początki

• 15 Odpowiedzi
  • 3248 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Optiv

• *
  • 71
Początki
« dnia: Luty 26, 2008, 19:20:42 »
Witam,

Chciałbym zacząć programować pod WM, do tej pory pisałem w C++ na systemach unixo podobych - głównie FreeBSD.
Prosiłbym o jakieś wskazówki techniczne kompilatory API, tworzenie plików *.cab itp.

Dodam, że na desktopie nie używam Windows OS, także stwarza to pewne ograniczenia.

Dziękuje za pomoc.

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
Odp: Początki
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2008, 18:09:22 »

Dodam, że na desktopie nie używam Windows OS, także stwarza to pewne ograniczenia.

Stawia to nawet dosyć duże ograniczenia, bo kompilatory są pod windows głównie (evc++, visual studio).
Co do api graficznych można korzystać z winapi(sic!), mfc, wtl.
Można też korzystać z C++/C#/VB i windows forms skraca to czas pisania aplikacji ale też powoduje że aplikacja jest wolniejsza i zajmuje więcej pamięci. Ogólnie to jeśli nie zaopatrzysz się w indows to będziesz miał trochę pod górkę niestety, nie mówię że to niemożliwe, ale napewno mocno utrudnione.

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 29, 2008, 01:48:54 »
Planuje zainstalować Visual Studio 2008 i zacząc pisać w C++ natywne aplikacje, nie .NET. :P
Mam jeszcze kilka pytań:
Czym różni się WinAPI od mfc, wtl itp.?
Czy jak napiszę aplikacje w VS w C++ to czy będzie ona działać na wszystkich pocketach z WM, da się oprogramowąc obsługe różnych rozdzielczości?
Czy jest możliwość tworzenia formatek. tzn umieszczania przycisków w interface itp. bez pomocy odpowiedniego narzędzia, w jakim formacie sa takie formatki opisywane?

Pozdrawiam.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 29, 2008, 16:38:18 »
Chyba nie masz zamiaru robi programów pod różne rozdzielczości? Robisz konkretne okno o określonych wymiarach odpowiednio pasujące na różne pockety, ewentualnie osobno tryb portrait i landscape.

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 29, 2008, 23:08:44 »
Nie mam możlwości wydania jednej wersji, która automatycznie zależnie od rozdzielczości dopiera odpowiednie okno?

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 29, 2008, 23:18:17 »
Nie mam możlwości wydania jednej wersji, która automatycznie zależnie od rozdzielczości dopiera odpowiednie okno?

Częstotliwości sądzę, że się da dla różnych rozdzielczości zrobić jeden program. Gorzej dla różnych wersji WM :( Teoretycznie jeśli będziesz się trzymał podstawowych funkcji to jest szansa, że będzie działać dla różnych systemów, ale... im bardziej zaawansowany program tym mniejsze są na to szanse :(

Co do twoich pierwszych pytań to poszukaj dobrze, bo zdaje się, że widziałem gdzieś jakieś crosscompilatory dla linuxa żeby programować pod WM. Na szybkiego jakiś link prosto z google: http://www.telusplanet.net/public/wuth/linux-windows-strongarm.html trochę stare info, ale zawsze coś, napewno widziałem coś nowszego, ale nie wiem gdzie.

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 01, 2008, 00:01:51 »
Da się ale niestety jest z tym trochę zabawy, w szczególności jeśli używasz komponentów dla których wielkość przypisujesz w pikselach.

*

Offline deyot

• *
  • 69
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 01, 2008, 00:48:27 »
Planuje zainstalować Visual Studio 2008 i zacząc pisać w C++ natywne aplikacje, nie .NET. :P
Mam jeszcze kilka pytań:
Czym różni się WinAPI od mfc, wtl itp.?
Czy jak napiszę aplikacje w VS w C++ to czy będzie ona działać na wszystkich pocketach z WM, da się oprogramowąc obsługe różnych rozdzielczości?
Czy jest możliwość tworzenia formatek. tzn umieszczania przycisków w interface itp. bez pomocy odpowiedniego narzędzia, w jakim formacie sa takie formatki opisywane?
Pozdrawiam.
WinAPI to standardowe API Windows. Prawie identyczne jak API Windowsów stacjonarnych, więc przesiadka jest w zasadzie bezbolesna. Da się wizualnie projektować formatki właśnie w projektach MFC ale ja nie lubię, bo MFC skompilowane statycznie tworzy WIELKĄ binarkę, co dla mnie osobiście jest troszkę śmieszne. Kupa nadmiarowego kodu nawet w najprostszej aplikacji. MFC jest oczywiście obiektowe, co na pewno ułatwia pisane aplikacji. Ale ja MFC nie lubię także z innych powodów. WTL oparte jest na szablonach, czyli powinno być lżejsze i wygodniejsze ale nie używałem za bardzo, więc się nie wypowiadam.
Jasne, że da się obsłużyć różne rozdzielczości ale to już zależy wyłącznie od ciebie.

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2008, 14:51:37 »
WinAPI to standardowe API Windows. Prawie identyczne jak API Windowsów stacjonarnych, więc przesiadka jest w zasadzie bezbolesna.

Nie miałem większej styczności z WinAPI i nie mogę znaleść żadnego solidnego kursu, może wiecie skąd mogę się tego nauczyć?

W Visual Studio jest jeszcze coś takiego jak ATL, co możecie o tym powiedzieć?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 02, 2008, 21:23:04 »
WinAPI - wszystkiego dowiesz się na MSDN :)

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 04, 2008, 08:38:12 »
Oto mi kiedyś chodziło CeGcc crosskompilator dla linuxa i środowiska Cygwin do robienia aplikacji WinCE

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 04, 2008, 20:15:13 »
http://www.winapi.org/
albo książka Petzolda Programming Windows.
Ale winapi suxx, trzeba to znać ale nigdy nie używać:P.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 04, 2008, 21:09:45 »

Taaa... i potem powstają kobyły które nie mieszczą się w pamięci. Gratuluje podejścia i nabijania kasy wielkim firmom produkujących sprzęt i oprogramowanie.

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 04, 2008, 21:27:41 »
Jaki inna biblioteke graficzna proponujesz w zamian do pisania pod WM?

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 06, 2008, 16:50:25 »

Taaa... i potem powstają kobyły które nie mieszczą się w pamięci. Gratuluje podejścia i nabijania kasy wielkim firmom produkujących sprzęt i oprogramowanie.
Taa, spróbuj napisać jakiś duży projekt używając winapi, powodzenia. Trochę przesadziłem w tym stwerdzeniu, ale biblioteki powstały po to, żeby ułatwiać życie. Z resztą mi to wisi, nie robię tego dla idei, żeby wszystkie programy były superoptymalne tylko dla kasy:).
DLatego lepiej się nie kłócić, bo ja nie przekonam ciebie, a ty mnie.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 07, 2008, 13:54:46 »
WTL jest dobrą warstwą pośredniczącą między Win API i użytkownikiem - jest to praktycznie obiektowa otoczka, bardzo lekka, bardzo szybka, o wiele bardziej przyjazna, choć nie dla zupełnie początkującego programisty.

Ale już niedługo Qt dla Windows Mobile. ;)