Problem z GPS

• 54 Odpowiedzi
  • 6041 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline e.t.

• *
  • 59
    • Kuchnia nataly
Odp: Problem z GPS
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 22, 2009, 13:34:58 »
Na XDA o tym tez pisza :) Na pewno to nie jest wina ROMu ... Pisali że począwszy od 1.14 wlasnie takie cos wytepuje chocby w TOM TOMie ... Działa ale nie widzi satelit :)
To nie jest dokładnie tak. Działa i widzi satelity, tylko tomtom i Garmin ich NIE WYŚWIETLA. Igo np. wyświetla zawsze.. :D Co w niczym nie zmienia działania garmina i tomtoma. Działają poprawnie.

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 22, 2009, 13:41:44 »
Na XDA o tym tez pisza :) Na pewno to nie jest wina ROMu ... Pisali że począwszy od 1.14 wlasnie takie cos wytepuje chocby w TOM TOMie ... Działa ale nie widzi satelit :)
To nie jest dokładnie tak. Działa i widzi satelity, tylko tomtom i Garmin ich NIE WYŚWIETLA. Igo np. wyświetla zawsze.. :D Co w niczym nie zmienia działania garmina i tomtoma. Działają poprawnie.

Oj ja nie mowie ze nie widzi satelitow ;) Miałem na mysli wlasnie nie wyswietlanie ich ... zle napisałem ... Tak czy siak to jest wina RADIA.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 22, 2009, 15:01:07 »
a sprawdzał to ktoś na automapie?
end of fear
yo is here

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 22, 2009, 15:13:01 »
a sprawdzał to ktoś na automapie?

Na AM paski mocy sygnału od poszczegolnych satelit widac ...

*

Offline apg

• 37
  • Sprzęt: X+
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 22, 2009, 15:25:39 »
Krzysiecw, ponowie pytanie.
Czy da się jakoś zainstalować tego fixa ze strony HTC na Twoim Romie? Może jakiś zamiennik?
Bez tego nie chce poprawnie działać GPS. Ciekawe jest to, że problem dotyczy dwóch aparatów kupionych w Erze w odstępie 8 miesięcy.
Albo mam tak chlernego pecha, skoro u wszystkich działa, albo...
...powinienem może zagrać w totolotka ;)

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 22, 2009, 15:28:30 »
Krzysiecw, ponowie pytanie.
Czy da się jakoś zainstalować tego fixa ze strony HTC na Twoim Romie? Może jakiś zamiennik?
Bez tego nie chce poprawnie działać GPS. Ciekawe jest to, że problem dotyczy dwóch aparatów kupionych w Erze w odstępie 8 miesięcy.
Albo mam tak chlernego pecha, skoro u wszystkich działa, albo...
...powinienem może zagrać w totolotka ;)

Probowałem wyciągnąć z niego pliki ale niestety nie da sie tego prosto zrobic ... Suma sumarum odpowiedz brzmi NIE :/ Bardzo mi przykro ...
Nie mniej jednak fix ten nie robi nic innego jak czysci tylko cache GPSu z tego co wiem ...

*

Offline apg

• 37
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 22, 2009, 15:33:28 »
Na Twoim romie odpalałem HTCGPSTool, który podobno też czyści pamięć, ale to nie pomagało.
Może czegoś istotnego nie robiłem?

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 22, 2009, 15:36:37 »
pewnie zle robiles. Musisz ustawic cold start a potem open port i start test

Miales sciagniete dane z QuickGPs'a ??

*

Offline apg

• 37
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 22, 2009, 15:48:25 »
Opcja Cold Start z tego co pamiętam była w menu w dwóch miejscach (w sumie nie bardzo wiem dlaczego).
Czy możesz sprecyzować którą konkretnie mam ustawić.
Dane z QGPS miałem aktualne.

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 22, 2009, 16:13:15 »
Z menu Mode musisz wybrac.

W zalaczniku masz exe ktorego, do czyszczenia GPS, uzywa hotfix od HTC.

*

Offline apg

• 37
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 22, 2009, 16:18:17 »
Bardzo dziękuję.
W takim razie zrobie kolejną próbę i zobaczymy czy poskutkuje.

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 22, 2009, 16:41:23 »
przygotuje caba z tym fixem, aby kazdy mogl go zainstalowac, jak rowniez wgotujee go do nastepnej wersji romu
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 22, 2009, 16:53:49 »
Billy80 to exe od htc mozna rozpakowac 7zipem. Po rozpakowaniu dostajesz pliki jak w cabie.  Jest nawet _setup.xml
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2009, 16:55:42 wysłana przez bieski »

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 22, 2009, 17:15:40 »
Billy80 to exe od htc mozna rozpakowac 7zipem. Po rozpakowaniu dostajesz pliki jak w cabie.  Jest nawet _setup.xml

Owszem dostajesz _setup.xml ale oprocz niego kilka nieuzytecznych poporcjowanych plikow ... ktotych nie połączysz ... Do CABow WINCE Manager widzi to jako pliki ale tutaj niestety nie :/ Albo ja cos nie bardzo robie albo nie rozumiem czegos :) W koncu wszystkch rozumów nie pozjadalem ;)

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:33:15 »
cab z fixem na chomiku

*

Offline apg

• 37
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 22, 2009, 21:50:01 »
Ponownie zainstalowałem Rom DarkInnovation 2 v5.1 oraz Automapę i odpaliłem HTCGPSTool stosując powyższe zalecenia. Nie pomogło. Następnie próbowałem przegrać i odpalić ten plik exe, ale mam wrażenie, że nie da się go uruchomić, tzn. po próbie uruchomienia go, system nie wykazuje żadnego działania. Próbowałem też zainstalować caba, którego przygotował Billy (bardzo dziękuję) i pojawia się komunikat, że został pomyślnie zainstalowany, ale nie można go prawidłowo wyświetlić, bo został zaprojektowany dla poprzedniej wersji oprogramowania WM. Faktycznie w folderze GPS pojawił się program CleanGPS, ale też nie da się go uruchomić. Chyba, że jego uruchomienie niczym się nie objawia. W każdym razie niestety nie pomaga :(.

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 23, 2009, 02:19:25 »
dobra myslalem ze wystarczy odplaic plik exe, cab z załącznika robi dokładnie to samo co fix

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 23, 2009, 07:41:23 »
Ponownie zainstalowałem Rom DarkInnovation 2 v5.1 oraz Automapę i odpaliłem HTCGPSTool stosując powyższe zalecenia. Nie pomogło. Następnie próbowałem przegrać i odpalić ten plik exe, ale mam wrażenie, że nie da się go uruchomić, tzn. po próbie uruchomienia go, system nie wykazuje żadnego działania. Próbowałem też zainstalować caba, którego przygotował Billy (bardzo dziękuję) i pojawia się komunikat, że został pomyślnie zainstalowany, ale nie można go prawidłowo wyświetlić, bo został zaprojektowany dla poprzedniej wersji oprogramowania WM. Faktycznie w folderze GPS pojawił się program CleanGPS, ale też nie da się go uruchomić. Chyba, że jego uruchomienie niczym się nie objawia. W każdym razie niestety nie pomaga :(.

no wlasnie dziala tego programu nie bedziesz widzial. sprzwdz tylko czy ci teraz ten gps dziala

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 23, 2009, 15:31:35 »
nie wiem czy coś odkrywczego napisz a le w zeszłym tygodniu system GPS miał kryzys i nie działał prawie wcale... sam w sobie, więc to raczej nie nasze Diamondy są winne....

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 23, 2009, 16:28:40 »
nic odkrywczego bo to nieprawda, system dzialal dobrze, zrobilem kolo 1000km z nawigacja bez problemow, tylko urzadzenia pewnej firmy produkujacej tanie nawigacje sprzedawane w biedronkach itp. mialy bledy w sofcie i nie radzily sobie z danymi wlasnie z tego tygodnia, do tego dystrybutor w oficjalnym komunikacie klamal, ze byla to wina systemu gps, pozniej sie nawrocil i wypuscil poprawke na swojej stronie www, podonie jak klamal co do chipsetu uzytego w jego urzadzeniach (mial byc sirf star III, jest mstar)
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 23, 2009, 16:48:01 »
w poprzednim poscie jest cab poprawiony nie instalujcie tego z chomika

*

Offline apg

• 37
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 23, 2009, 17:58:09 »
Zainstalowałem kolejną poprawkę (jeszcze raz dzięki za fatygę Billy). Wszystko odbyło się poprawnie, ale nie znalazłem żadnej nowej ikonki w programach, więc domyślam się że samo odpalenie caba załatwiło sprawę. Po instalacji zrobiłem SR, tak jak to ma miejsce po zainstalowaniu oryginalnego fixa. Niestety problem pozostał. GPS nadal nie działa stabilnie.
Spróbuję jeszcze przeinstalować Rom na oryginalny HTC i dopiero na ten wgram właściwy. Podobno na niektóre przypadłości to pomaga.
Poza tym dziś dostałem informację, że mam do odbioru Diamonda, którego w czwartek zostawiłem w serwisie. Nie spodziewam się aby w dwa dni robocze zwojowali coś więcej prócz wgrania tego fixa, ale po jutrze odbiorę aparat, to zobaczymy.

*

Offline apg

• 37
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 24, 2009, 19:49:12 »
Romu HTC nie wgrałem, bo w przypadku MDA jest to jakiś problem, ale dziś jeszcze raz wgrałem oryginalny rom ery, tym razem jednak nie z komputera, przez program CustomRRU.exe, tylko zmieniłem nazwę pliku RRU_signed.nbh na DIAMIMG.nbh, który wgrałem do pamięci telefonu i zainstalowałem poprzez soft reset, a następnie przytrzymanie klawisza ściszania i strzałki. Wgrałem oryginalne radio i oryginalny rom jednocześnie. Plik RRU_signed.nbh wypakowałem wcześniej ze standardowego shipa.exe, którego można znaleźć tu:
http://download.era.pl/portal/RUU_Victor_TMO_PL_1.93.118.3_Radio_Signed_Diamond_52.29a.25.13_1.00.25.16_Ship.exe
Po zmianie romu zrobiłem HR i zainstalowałem Automapę, ale GPS nie działał dobrze. Uruchomiłem więc caba (po nim SR), którego przygotował Billy i GPS odżył. Następnie zainstalowałem właściwy rom, czyli DI 2 v5.1, również z pamięci telefonu, zrobiłem HR, ponownie zainstalowałem Automapę. Sprawdziłem czy działa, ale GPS się wieszał, więc jeszcze raz odpaliłem caba (po nim SR) i...
...GPS odżył i póki co działa dobrze! Nawet nie zaktualizowałem danych w QGPS.
Tak więc polecam spróbować tej metody, tym którzy mają podobny problem.
Mam nadzieję, że efekt będzie trwały.
Jeszcze raz wielkie dzięki Billy  :ok:, bo bez Twojego caba nie dałoby rady.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2009, 17:21:08 wysłana przez apg »

« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 28, 2009, 00:32:01 »
To ja z kolei mam pytanie... uruchamiam gps (automapa) - pośmiga trochę (np. 20 minut) wyłączam automape włącznie z menagera zadań i bateria od tego momentu zaczyna "topnieć" w zastraszającym tempie (około 60% w niecałą godzinę ) - ALE - jak zrobię reset to wszystko jest okej i bateria 3ma elegancko... mam rozumieć że czegoś nie wyłączam czy po prostu automapa vs diamond już tak mają ?!

*

Offline pagii

• 42
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 28, 2009, 09:44:43 »
To ja z kolei mam pytanie... uruchamiam gps (automapa) - pośmiga trochę (np. 20 minut) wyłączam automape włącznie z menagera zadań i bateria od tego momentu zaczyna "topnieć" w zastraszającym tempie (około 60% w niecałą godzinę ) - ALE - jak zrobię reset to wszystko jest okej i bateria 3ma elegancko... mam rozumieć że czegoś nie wyłączam czy po prostu automapa vs diamond już tak mają ?!

Na pewno nie jest to przypadlosc Diamonda i AutoMapy. Ja nigdy nie restartuje telefonu po wylaczeniu AM i nic takiego nie zaobserwowalem. Wylaczam ją normalnie, z menu AM daje Wyjdz i nic wiecej. Telefon dziala normalnie.