Jaka folie ochronna wybrac ?

• 29 Odpowiedzi
  • 10725 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaka folie ochronna wybrac ?
« dnia: Kwiecień 24, 2009, 15:03:20 »
Witam

Mam pytanie.

Nie bawem pewnie usunie mi sie folia ktora byla dolaczona do telefonika.
I teraz moje pytanie jaka folie zakupic najlepiej do niego a jakich rodzajow foli wystrzegac sie ?
Dobrze zeby byla taka jaka dal producent bo dobrze sie sprawuje.

Dziekuje i prosze o przykladowe linki.

Pozdrawiam

*

Offline yoyo

• 383
Odp: Jaka folie ochronna wybrac ?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 24, 2009, 15:21:37 »
http://allegro.pl/item588700554_przod_i_tyl_folia_htc_diamond_poliweglan_new.html

to jest moja trzecia folia.

za:
+ folia na przód, screen jak i na dolną część z przyciskami oraz na tył (zestaw 3 foli) - chronimy całego diamenta ;-)
+ folia choć nie ma tego w opisie na screen-a w ilosci 2 ;-)
+ sprzęt do poprawnego nałożenia folii, plastikowy docisk oraz ściereczka
+ dobrze sprawuje się "pod palcem"
+  po tygodniu nie widać żadnych niedociągnięć - powietrza
+ b.szybka przesyłka
przeciw
- słaba widoczność w słońcu

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 24, 2009, 15:23:11 »
polecam ten wątek dotyczący akcesoriów wszelkiej maści :ok:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103376.0
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 24, 2009, 15:35:51 »
http://allegro.pl/item612647842_oryginal_htc_folia_ochronna_lcd_do_diamond_fvat.html

orginalna polecam, to juz moja 3 z kolei i innych nie zamierzam kupowac

*

Offline Rome

• 267
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S  TRAK GPS-430 + AM 6.6 PL
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 24, 2009, 15:58:49 »
http://allegro.pl/item612647842_oryginal_htc_folia_ochronna_lcd_do_diamond_fvat.html

orginalna polecam, to juz moja 3 z kolei i innych nie zamierzam kupowac

też jej używam i nawet w tym sklepie kupuje  :mrgreen:
Pozdrawiam
Rome

*

Offline Watkins

• **
  • 194
  • Sprzęt: ZTE Grand X In / HTC HD2 / Acer IconiaTab A211
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 24, 2009, 17:32:34 »
Myślę że tej firmy nie muszę reklamować, używam na codzień w pracy wiele materiałów z ich oferty ( np. taśmy samoprzylepne teflonowe - bardzo wytrzymałe ), myślęże to najlepsza folia dostępna na rynku, polecam.
http://www.allegro.pl/item587905237_folia_htc_touch_diamond_3mk_antiglare_szmatka.html

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 25, 2009, 00:30:51 »
jedno ci tylko powiem. nie kupuj folii firmy VIKUITI bo to syf

*

Offline kiedos

• 9
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 25, 2009, 19:27:46 »
Ja kupłem brando i byłem w szoku bo w ogóle jej nie widać a co ciekawe ekran stał się bardziej czuły i obsługa palcem to teraz przyjemnośc. Być może wyżej wymienione folie też są tak dobre ale ja akurat tą kupiłem. Natomiast nie było na klawisze brando wiec kupiłem drugi zestaw z ktorego wziełem tylko tą na klawisze i też wszystko ok choć trochę grubsza jest, ale pokrętło normalnie działa. Folia clear i na słońcu super działa, praktycznie nie widac róznic bez i z folią bo przez 2 tygodnie pracowałem bez folii.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2009, 19:30:17 wysłana przez kiedos »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 25, 2009, 22:18:15 »
Też mam Brando i tez jestem bardzo zadowolony. Zresztą używałem ich produktów na każdym PPC jaki miałem i nigdy się nie zawiodłem. Trochę się trzeba nagimnastykować, żeby to równo przykleić na nie- wklęsłym ekranie, ale efekt jest super.

*

Offline kendi

• 257
  • Sprzęt: G1 s5330
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 25, 2009, 23:33:37 »
czy brando zamaskuje rysy?
Mam pare drobnych i jedna konkretna do ktorej sie przyzwyczailem i jest dla mnie niewidzialna. Ale kiedy ściągnąłem folie (jakas tandetna dostalem od kumpla gdy zmianial w tytn) wyczuwam ta ryse gdy jade rysikiem. Wiec napewno musze cos kupic ale przydalo by sie tez maskowanie tej rysy.

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 26, 2009, 09:34:48 »
Te drobne zamaskuje, ale sama folia jest bardzo delikatna i łatwo na niej samej o rysy. Moja ma już chyba ze 3 rysy i przyznam szczerze, że zastanawiam się czy warto było wydać na to 29 zł  :-|

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, ROM: Gen.Y D2 R3 Radio: 1.13.25.24
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 26, 2009, 10:38:52 »
Mi Brando w ogóle nie podeszło. Ani matowa, ani ultra clear. Łatwo się rysują, są cienkie, nie poprawiają komfortu operowania rysikiem. Tak jak wspominał @szkic, ja również polecam oryginalną folię od HTC. Nie rysuje się, jest troszkę grubsza, poprawia komfort operowania rysikiem. No i są 2 w opakowaniu :) Aaa, no i jej aplikacja jest bajecznie prosta. Na Brando osobiście się zawiodłem. Oczekiwałem lepszej jakości za prawie 3 dyszki...
I znowu wydajemy pieniądze, których nie mamy, na rzeczy, których nie potrzebujemy, żeby imponować ludziom, których nie lubimy.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 26, 2009, 11:23:47 »
A ja na wszystkim sprzetach korzystalem z Brando, jestem super zadowolony i IMHO to najlepsza folia na rynku.
Nie zauwazylem, zeby ta folia sie rysowala, ale tez nie traktuje pda ostrymi narzedziami, nie nosze razem z kluczami itp.
Nie polecam folii klejowych, badziewie, a przy okazji mozna sobie uszkodzic wyswietlacz.
Skoro tyle wydalo sie na pda to warto zainwestowac w dobra folie, zreszta taka Brando wystarcza na bardzo dlugo, mozna ja sciagnac, umyc
i zalozyc z powrotem.

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 26, 2009, 12:13:35 »
@horde: umówmy się, że zdejmowanie folii, jej umycie i ponowne założenie to tylko chłyt maketingowy  :E W rzeczywistości można ją zdjąc, można ją umyć, ale żeby ją czystą założyć na pda, trzeba by to przeprowadzić w sterylnie czystym pomieszczeniu  :E W normalnych warunkach, zanim zdążymy folię założyć, złapie ona już i tak masę krążącego w powietrzu kurzu/pyłków/włosków itd.  :E
I znowu wydajemy pieniądze, których nie mamy, na rzeczy, których nie potrzebujemy, żeby imponować ludziom, których nie lubimy.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 26, 2009, 15:52:54 »
Dla mnie to nie jest chwyt marketingowy bo wielokrotnie to robilem, a jesli ktos nie umie zakladac folii
to juz inna sprawa :)

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 26, 2009, 18:24:29 »
@horde: a więc podziel się wiedzą, jak suszysz klejącą się stronę, aby nie było na niej żadnych pyłków itp.  :evil:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2009, 18:30:30 wysłana przez aope »

*

Offline Kruszon92

• 334
  • HTC Diamond. Diamentowy telefon nie dla idiotów.
  • Sprzęt: Nokia e65. HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 26, 2009, 21:28:05 »
Ja kupiłem komplet za 30 zł (4 folie)  i są bardzo dobre wcale drogie być nie muszą. Mam jedna już4 miesiące i ani jednej rysy wgłobienia nic
Od Czasu zakupu HTC moja dziewczyna jest zazdrosna.

hello kity telefon odbiegający od normy.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 26, 2009, 21:49:09 »
@horde: a więc podziel się wiedzą, jak suszysz klejącą się stronę, aby nie było na niej żadnych pyłków itp.  :evil:

Po co mam dzielic sie wiedza, jak bylo wiele razy opisane na forum, wystarczy poszukac :)

*

Offline Kruszon92

• 334
  • HTC Diamond. Diamentowy telefon nie dla idiotów.
  • Sprzęt: Nokia e65. HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 27, 2009, 09:55:49 »
@horde: umówmy się, że zdejmowanie folii, jej umycie i ponowne założenie to tylko chłyt maketingowy  :E W rzeczywistości można ją zdjąc, można ją umyć, ale żeby ją czystą założyć na pda, trzeba by to przeprowadzić w sterylnie czystym pomieszczeniu  :E W normalnych warunkach, zanim zdążymy folię założyć, złapie ona już i tak masę krążącego w powietrzu kurzu/pyłków/włosków itd.  :E

Albo pod wodą:P

Próbowałem z oryginalną folią htc tak zrobić"zdjąć umyć założyć" Niby sie udało ale wyschnąć nie chciała (z wodą ja zakładałem)
Od Czasu zakupu HTC moja dziewczyna jest zazdrosna.

hello kity telefon odbiegający od normy.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 27, 2009, 10:17:47 »
To juz nie wiem, jak Wy zakladacie, bo na tej zasadzie to i przy pierwszym zalozeniu dostaly by sie rozne smieci pod folie.
Byly opisywane spoosby zakladania np. w zaparowanej lazience, gdzie duza wilgotnosc powoduje zmniejszenie kurzu, pylkow itp.
Mozna tez zakladac lekko wilgotna folie. Oczywiscie to wszystko na uprzednio oszyszczona powierzchnie ekranu itp.

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 27, 2009, 12:04:11 »
a nie lepiej wydac te 30zl raz na pol roku? Majatek to to nie jest, a folia jest duzo bardziej przejrzysta

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 27, 2009, 12:16:09 »
a nie lepiej wydac te 30zl raz na pol roku? Majatek to to nie jest, a folia jest duzo bardziej przejrzysta

Nie wiem, czy do mnie to napisales?
Brando kosztuje ok 30 zl i wystarcza na dluzej niz pol roku, przejrzystosc Ultra Clear jest super.
Pisalem w sensie, ze taka folia moze byc wielokrotnego uzytku, w wypadku, gdy np zle sie naklei, dostaly sie jakies smieci itp.
Aha i zeby nie bylo nie jestem zadnym przedstawicielem Brando  :grin:
Uzywalem innych folii i ta najbardziej przypadla mi do gustu.

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 27, 2009, 12:36:14 »
nie pisalem tak ogolnie, ze po co sie bawic w jakies kolejne przyklejanie, jak po pol roku nawet jak nie ma duzych rys to jest cala masa takich malutkich ktore widac tylko pod swiatlem i cala ta folia jest juz zjechana jak mozna kupic poprostu nowa

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 27, 2009, 13:47:43 »
@horde: ok, dzięki za wskazówki :) Niemniej wolę wydać 30 PLN raz na pół roku i mieć nową, błyszczącą, czystą folię, bez cudowania z myciem, wilgocią (której żaden sprzęt elektroniczny nie lubi), parą itd. Diamond to trochę za droga zabawka, aby uszkodzić ją wilgocią/wodą :) Ewentualne zepsucie nie jest moim zdaniem warte oszczędności 30 PLN :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2009, 13:50:28 wysłana przez aope »

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 27, 2009, 20:56:15 »
Caly czas sie nie rozumiemy albo po prostu nie chcesz zrozumiec o czym pisze :)
Folia Brando starcza na pol roku,rok albo dluzej i nie ulega takiemu zniszczeniu,porysowaniu jak wiele tanszych folii. Mialem takie folie i jest to pozorna oszczednosc,bo jakosciowo daleko im do Brando,ale co kto woli. Pisalem tylko o mozliosci zdjecia umycia i naklejenia z powrotem co przy tanszych foliach jest awykonalne,czy w wypadku klejowych w ogole niemozliwe.

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 01, 2009, 12:54:17 »
To i ja ze swoimi trzema groszami:

Próbowałem Brando i moge tylko potwierdzić doskonałą przejrzystość Ultra Clear i ładne polaryzowanie obrazu w matowej wersji. Rzeczywiście tez są wytrzymałe na porysowania. Nie nosze jednak żadnych futerałów ani kabur etc bo po prostu uważam że PDA to takie samo urządzenie jak kazde inne i nie należą mu się żadne względy (a jednak trochę zachodu jest w wyciaganiu z futeralu telefonu, który dzowni co pół h).
Dlatego też moim problemem nie są rysy tylko zadarcia folii w kieszeniach :( z czym nie poradzi sobie na płaskim ekranie żadna folia!
Niestety w ciągu roku zużyłem juz 4 i gdyby nie służbowa Omnia, do której szkoda było mi wydawać 30 pln (plus przesyłka) co 2-3 miesiące dalej bym sobie pluł w brodę i narzekał na wydatki.

W omni załozyłem folię poliwęglanową bluestar (dostąpna na Alledrogo, niedostępna na stronie www.bluestar.pl). Jest cieńsza, klejowa :(, troszkę gorzej przeźroczysta od UltraClear choć nie mniej niż matowa Brando. Na marginesie włożyłem między bajki opowieści o kleju zostającym na wyświetlaczu bo trudno by było kupić jeszcze tańszą folię :) - 15 pln za dwie (a że z mojego miasta to i odbiór osobisty).

Reasumując brando jest trochę lepsze ale czy warte ceny w relacji 8 pln/szt. - 30 pln/szt.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 01, 2009, 14:26:34 »
ja zauwazylem, ze jak rowno sie ta folie przyklei i nie dotknie sie rogu z klejem paluchem to sie nie odkleja. Tez nosze telefon w kieszeni i ostatnia folia co mialem mi sie nie odkleila na rogach :P

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 02, 2009, 11:25:23 »
Tez nosze pda w kieszeni i folia mi sie nie odkleja, a w ostatnich ppc jakie mialem ekran nie jest we wglebieniu wiec tym bardziej folia jest narazona na odklejenie.
Co do folii klejowych jakos nie mam zaufania, zawsze zostaja jakies pozostalosci kleju, ktore trzeba usuwac, poza tym jak dla mnie maja gorsza widocznosc i reakcje na dotyk.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 02, 2009, 11:35:38 »
Mi się za czwartym razem udało przykleić do MDA folię tak, żeby każdy róg przylegał idealnie. A już też myślałem, że nic z tego nie będzie, bo notorycznie jeden róg się odklejał, jakby się odkształciła folia czy coś w tym rodzaju. Ale jak to mówią- do czterech razy sztuka :)

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 02, 2009, 11:55:11 »
Fakt, dobrze nakleic folie to sztuka, czasem trzeba sie niezle nameczyc :)