Witam.
Po przeczytaniu tego wątku nadal nie jestem zdecydowany :/ Liczę na Waszą pomoc... Wybieram między Omnią a Diamentem.
Nowy PDA ma mi służyć do nawigacji, wideorozmów i internetu. Zacznę może od nawigacji. Wiadomo, że skórki w AM są albo QVGA albo VGA. Jak się ona zachowuje przy tak niestandardowej rozdzielczości jaką posiada Omnia? No i jeszcze jedna, ważna dla mnie, a nie wiem czy dla innych również, kwestia. Czy dla Omnii są już dostępne folie brando na ekran???
W Samsungu obawiam się nieco złączki do ładowarki, że uchwyt w samochodzie całkowiecie mi go zasłoni i nie będę mógł podłaczyć ładowarki :/ Ekran jest większy, fakt, ale czy jego wysokość (bo tylko zmiana tylko w wysokości) wpłynie jakość na polepszenie wyglądu AutoMapy w 3D to raczej wątpię. Wygląda on na bardzo delikatny sprzęt i tego też się troszkę obawiam :/ Nie wiem czemu ale bardziej przekonuje mnie Diamond, ale czekam na szersze opinie, chcę mieć pewność zanim zakupię. Po wypowiedziach na forum większość kupiła by Omnię, ale dla nieco "wyższego" ekranu argumentem dla mnie to nie jest. Teraz mam Wizarda. AM na Wizardzie jest ok, widzę wszystko więc na Diamondzie również nie będę miał z tym problemów. Pamięć mało mnie interesuje, bo i tak będę miał w urządzeniu tylko AM + jakieś tak pierdółki więc czy to będzie 4GB czy 8GB to "wsio ryba". Z tego co patrzyłem w necie to nigdzie nie jest dostępna folia Brando na Omnię, za to na Diamonda jest jej pełno. Procesor w Samsungu jest super, ale przecież w Diamondzie procek i pamięć spokojnie wystarczą do napędzenia AutoMapy, a filmów nie oglądam. Proszę więc Was - przekonajcie mnie do jednego z powyższych modeli jakimiś konkretnymi detalami. Bardziej oscyluję za HTC, bo w dziedzinie PDA to sprawdzona marka, a Samsung - cóż, niewiele tego jest choć wszyscy bardzo się Omnią "jarają"...
Ja mam Diamonda, a miałem już w ręku Omnie zanim dostałem djament, w zasadzie menu i ekran od razu mnie w Omnia odrzuca, bez sensu zrobili, ten ekran jest nieproporcjonalny, a chociażby pulpit jest beznadziejny wręcz :/
1) Folia - obojętnie jaka dla takiej przekątnej i aspektu obrazu, na razie nie widzę, ale myślę, że będzie.
2) Co do Automapy to mam i wygląda super, a można też ustawić ją "bokiem" (tzn poziomo) i także jest super o ile nie lepiej. Tu nie ma co narzekać, jest bardzo dobrze.
3) Procek 528Mhz spokojnie wyrabia, a jak będzie w Omnia tego nie wiem, na pewno 128MB RAM całkowitej to nie jest dużo. Diamondowi tyle zostaje po odjęciu 64MB dla akceleratora i zawsze te 30MB mi zostaje w zapasie więc cały system działa sprawnie, maksymalnie zrobie 1 soft reset dziennie, a często nawet nie, bo nie czuje potrzeby. Omnia ma inne swoje potrzeby, jak będzie z RAM tego nie wiem.
4) Budowa jest wg mnie ok, nic nie trzeszczy, nie sprawia wrażenia tandetnego, nic nie odpada, nie odstaje itp.
5) Do Samsunga jako telefonu często także podchodziłem jako do czegoś delikatnego, ale Omnia ocenić nie mogę, bo nie wiem po prostu.
Proponuję wstrzymać się trochę, kolega będzie miał Omnię z Plus'a bodajże, jak mu się uda to jeszcze w tym tygodniu. Wtedy na pewno napiszę tu nieco więcej
Pozdrawiam