Dziwne plamy na wyświetlaczu

• 7 Odpowiedzi
  • 3224 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline loriath

• **
  • 103
  • Sprzęt: Eten X650, Asus A636N, HTC Touch Diamond, HTC TP2 Rhodium
Dziwne plamy na wyświetlaczu
« dnia: Październik 06, 2008, 22:08:09 »
Witajcie!
Od 4 dni posiadam Diamonda, miał być debest i w ogóle... i taki był do jeszcze chwili temu, zanim zobaczyłem coś niepokojącego. Nie wiem czy to wada wszystkich czy tylko mojego egzemplarza, dlatego proszę, żebyście sprawdzili u siebie. A wada polega na dziwnych wybarwieniach w podświetleniu (zobaczcie na zdjęciach). Fotki wykonałem w kompletnej ciemności, żeby było widać dokładniej o co chodzi, a chodzi o te 2 plamy - jedna podłużna wzdłuż dolnej krawędzi i krótsza po lewej (pionowa). Mam wrażenie, że zjawisko nasila się gdy sprzęt pochodzi dłużej (może ma to związek z temperaturą??) i jest widoczne gdy ekran w miejscu plam jest czarny lub biały. Dziwna rzecz, trochę mnie to niepokoi, bo o ile na tą chwilę nie jest to może poważne i przeszkadzające bardzo, ale jak już sie o tym wie, to widzi sie to za każdym razem. A z drugiej strony czy  czasem problem nie będzie się pogłębiał i po gwarancji wszystko dokumentnie padnie? Czy u Was jest podobnie, zauważyliście coś takiego? Proponuję test, w postaci resetu urządzenia i patrzenia na ekran podczas uruchamiania pod bardzo ostrym kątem od strony przycisków. Jeśli to normalne, to machnę ręką, ale jeśli nie to co radzicie? Sprzęt ma 4 dni, może go oddać? Można go wymienić na inny egzemplarz jeszcze bez konieczności oddawania do niekompetentnego serwisu na 2-3 tygodnie (kupione w sklepie, z fakturą)?

*

Offline g00gle

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond (PL)
Odp: Dziwne plamy na wyświetlaczu
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2008, 23:10:47 »
Ja mam to samo w rou ekranu, ale cale szczescie jest to w rogu ekranu i zaslania  to ten "kwadrat" z opery... A co do pytania, czy wymieniac - przylaczam sie, chociaz serwis na moje 1 pyganie nie odpowiedzial w ciagu 7 dni (minelo 8 ).
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 08:30:25 wysłana przez g00gle »

*

Offline immy

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 07, 2008, 00:48:29 »
Cześć,

mam dokładnie to samo - kupowałem Diamonda przedpołudniem w sklepie (było dość jasno) i tego nie zauważyłem - plamy akurat znajdują się na dolnej belce z przyciskami i doskonale integruje się z gradientem na niej ;) Zauważyłem te plamy dopiero wieczorem, gdy bawiłem się przeglądarką - na białym tle te plamy są żółte. Zgłosiłem problem w sklepie i pojechałem następnego dnia - razem ze sprzedawcą wyciągaliśmy z pudełka 3 inne diamondy, wszystkie miały to samo - niektóre mniej, inne więcej. Wybrałem więc taki, który miał najmniejszą plamę ;)
Sprawdzałem u kumpla, który ma wersję MDA i ma idealny wyświetlacz, nie wiem więc w czym leży przyczyna powstawania tych plam.

Położenie plamy zbytnio nie przeszkadza w użytkowaniu - podczas operacji na TF3D jest niewidoczna, widać ją tylko na jednolitych tłach na fullscreenie, zwłaszcza białych. Najbardziej z tego wszystkiego irytuje mnie sama świadomość istnienia takiego defektu na sprzęcie za 1600 pln :P
A sam sprzęt jest na tyle fajny, że nie chce mi się go odsyłać do serwisu. ;)

Jeśli ktoś ma doświadczenie w reklamowaniu tych plam, czy tez wysyłaniu sprzętu do serwisu, proszę o opinie.
pzdr,
immy
paranoid android

*

Offline prezeslodz

• 35
  • HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2008, 08:04:45 »
Ja wysłałem do CRC z tym samym problemem z prośbą o wymianę gwarancyjną ekranu.
Status na CRC: Użyto części zgodnie z listą części zamiennych. Test zgodnie ze specyfikacją fabryczną. Telefon sprawny.

Czekam jak kurier z DHL będzie dziś lub jutro i napisze jak wygląda ekran po wymianie.

*

Offline loriath

• **
  • 103
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2008, 08:10:44 »
Test zgodnie ze specyfikacją fabryczną. Telefon sprawny.

Czekam jak kurier z DHL będzie dziś lub jutro i napisze jak wygląda ekran po wymianie.

Przeglądałem serwisówkę w kwestii ekranu i chyba nie ma tam nic takiego, co mogłoby odpowiadać specyfice tego problemu, także.... jestem bardzo ciekaw co znajdziesz w pudełku, proszę napisz jak tylko będziesz miał sprzęt z powrotem! Z góry wielkie dzięki! :)

*

Offline prezeslodz

• 35
  • HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 08, 2008, 08:02:34 »
Diamond wrócił z wymienionym wyświetlaczem. 0 zółtych przebarwień, oddanie kolorów i jakość wyświetlacza jakby lepsza. Jedyną wadą jest to że nie przysyłają folii zabezpieczającej na ekran, a na nowym jest taka jak na diamondzie po wyjęciu z pudełka. Ot taki minus i -25 pln na brando :P

*

Offline loriath

• **
  • 103
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 08, 2008, 13:51:39 »
A ja poszedłem do sklepu, powiedziałem jak wygląda sprawa i.... wymienili od razu na nowy egzemplarz. Ale co ciekawe te odbarwienia są w miejscu gdzie się najczęściej jeździ paluchem, więc jak znam życie to nawet jeśli teraz ich nie ma to będą... :(

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 09, 2008, 14:37:28 »
Usterki tego typu znam z ekranów LCD monitorów i laptopów.
Jest to ewidentna wada matrycy polegająca zwykle na mechanicznym uszkodzeniu (np zbyt mocny docisk) od wewnętrznej strony. Zwykle powstaje w procesie produkcji a dokładniej - montażu w obudowie urządzenia.
W rzadkich przypadkach potrafi po wygrzaniu samoistnie się naprawić (mam taki monitor LG  w którym po 2 tygodniach pracy po 12-16h dziennie wszystkie plamy zniknęły).

Ale co ciekawe te odbarwienia są w miejscu gdzie się najczęściej jeździ paluchem, więc jak znam życie to nawet jeśli teraz ich nie ma to będą... :(
Nie powinno tak być. O ile nie przekroczymy dopuszczalnego nacisku  :shock: Przecież nawigacja po ekranie to nie wyrób ciasta na na makaron...
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2008, 14:46:44 wysłana przez fido70 »
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680