Gwarancja na MDA Compact IV

• 45 Odpowiedzi
  • 6075 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline laki

• 21
Gwarancja na MDA Compact IV
« dnia: Sierpień 02, 2009, 12:34:39 »
Padł mi GPS (AutoMapa od czasu do czasu nie wykrywa odbiornika) i aparat fotograficzny (przekłamuje kolory na zdjęciach. Wyglądają jak z efektem polaryzacji, szczególnie jasne obiekty). Do tego osoby z którymi rozmawiam słabo mnie słyszą i muszę głośno mówić do mikrofonu.
Czy jest jeszcze szansa na naprawę gwarancyjną? Telefon zakupiłem 21 lipca 2008r.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2009, 17:52:52 wysłana przez laki »

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
Odp: Gwarancja na MDA Compact IV
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2009, 12:38:22 »
To czy jest szansa na naprawę gwarancyjną powinieneś wiedzieć TY  :sleepy:
Druga sprawa to kto ma ci pomóc jak nie napisałeś dosłownie nic o tym co masz wgrane na telefonie, czy jakiś gotowany rom czy nie, czy coś zmieniałeś w telefonie i czy masz na niego gwarancję....  :O   Nikt tu nie jest jasnowidzem...
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

*

Offline laki

• 21
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2009, 12:49:51 »
21 lipca 2008r. to data na karcie gwarancyjnej i fakturze zakupu.
Przywróciłem oryginalny rom z ery i zrobiłem hard reset. Niestety nic to nie dało.
Dodatkowo od czasu do czasu zaczęła migotać dolna część wyświetlacza (mniej więcej na szerokości dolnej belki\menu).
Chyba powoli kończy się jego żywot, pomimo że bardzo o niego dbałem. Zawsze był noszony w pokrowcu, nigdy nie upadł, nie został uderzony, a obudowa  i wyświetlacz są jak nowe.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2009, 12:54:14 wysłana przez laki »

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2009, 12:53:45 »
Jeśli to era to chyba jest gwarancja na rok... ja mam też erowski mda i gwarancję roczną. Musisz doglądnąć czy faktycznie u ciebie jest tak samo- jeśli tak to już po gwarancji.  :-? 
Poszukaj wtedy jakiegoś dobrego serwisu, gdzie będą mogli ci fonika naprawić.
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2009, 14:08:19 »
Zawsze mozesz jeszcze reklamowac korzystajac z ustawy niezgodnosci towaru, w tym przypadku masz 2 lata od daty zakupu, warunek to dowod zakupu i zakup nie na firme

*

Offline laki

• 21
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2009, 15:17:23 »
Dlaczego HTC daje 2 lata gwarancji na Diamond'a a Era na MDA Compact IV tylko rok, przecież to ten sam produkt?

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2009, 15:40:47 »
Dlaczego HTC daje 2 lata gwarancji na Diamond'a a Era na MDA Compact IV tylko rok, przecież to ten sam produkt?

Ale nie u tego samego sprzedawcy :)

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 02, 2009, 16:20:55 »

Umowa gwarancyjna ma tzw charakter fakultatywny, tzn ze nie jest obowiazkowa ale dla pewnosci obrotu kazdy ja daje. zapisy umowy gwarancyjnej sa takie jakie ustali gwarant czyli tak jak napisal Krzysiek - jeden daje rok a kto inny dwa lata. artur75 slusznie zauwazyl, ze przysluguja Ci roszczenia z zakresu ustawy o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej a ja dodam do tego, ze masz rowniez roszczenia z tytulu ogolnego przepisow KC za wady fizyczne rzeczy.

*

Offline majsel

• **
  • 133
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 02, 2009, 17:35:27 »
gwarancja wg polskich przepisów obowiązuje 24 miesiące. jeśli dają ci krótszy termin możesz się wykłócać.

wracając do usterek: mi też ekran mrugał w dolnej części ekranu. po czym w zeszłym tygodniu przestał działać i wysłałem hebla (to już druga awaria w ciągu 6miesięcy!!!) do serwisu. poprzednim razem wymienili płytę. zobaczymy co tym razem....
chętnie go sprzedam jak tylko wróci z serwisu.

pozbyłem się diamonda. pozbyłem się wielu problemów z nim związanych.
kupiłem nokię e71 i teraz jestem szczęśliwym człowiekiem. mogę teraz głośno powiedzieć: htc diamond to gówno.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2009, 10:29:50 »
Wg polskich przepisow nie ma wytycznych ile ma trwac polska gwarancja (producent moze wogle nie dac gwarancji), jest tylko mowa wlasnie o ustawie niezgodnosci towaru z umowa ktora trwa wlasnie 24 miesiace

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 03, 2009, 10:35:43 »
niezgodnosc towaru z umowa trwa 6 miesiecy. I raczej uszkodzenia typu "padl GPs" nie mozna reklamowac z tego tytulu.

*

Offline warper

• *
  • 83
  • Sprzęt: (...) HTC ELFIN -> MDA COMPACT IV, Soft: Dark Innovation v7.0
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2009, 10:36:13 »
21 lipca 2008r. to data na karcie gwarancyjnej i fakturze zakupu.
Przywróciłem oryginalny rom z ery i zrobiłem hard reset. Niestety nic to nie dało.
Dodatkowo od czasu do czasu zaczęła migotać dolna część wyświetlacza (mniej więcej na szerokości dolnej belki\menu).
Chyba powoli kończy się jego żywot, pomimo że bardzo o niego dbałem. Zawsze był noszony w pokrowcu, nigdy nie upadł, nie został uderzony, a obudowa  i wyświetlacz są jak nowe.

U mnie też mruga ale tylko i wyłącznie w Skyfire. Nigdzie indziej nie widziałem migotania, myślicie że to zapowiedź awarii ?

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2009, 12:00:39 »
niezgodnosc towaru z umowa trwa 6 miesiecy. I raczej uszkodzenia typu "padl GPs" nie mozna reklamowac z tego tytulu.

Przeczytaj dokladnie ustawe, reklamacja  z tytulu niezgodności zgloszona w ciagu 6 miesiecy ulatwia sprawe, wtedy przyjmuje sie ze uszkodzenie mialo miejsce w dniu zakupu, reklamacja w pozniejszym okresie jest rowniez mozliwa tylko juz po prostu sprawa nie jest juz tak oczywista, ale najczesciej i tak jest uznawane.

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 03, 2009, 13:33:19 »
tylko ze to juz wtedy nazywa sie rekojmia a nie niezgodnosc z umowa.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 03, 2009, 13:47:57 »
Rekojma w przypadku zakupu osoby fizycznej nie istnieje juz od dawna w to miejsce weszla wlasnie USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

*

Offline laki

• 21
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 08, 2009, 10:18:06 »
Oddałem telefon do naprawy gwarancyjnej  :ok:, pomimo wygaśnięcia gwarancji. Powołałem się na Kodeks Cywilny i zapis: "Termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas trwania naprawy (czas, w jakim kupujący nie mógł korzystać z zakupionego towaru) - jeżeli usunięto drobną usterkę".
Dzięki temu uzyskałem dodatkowe 2 tygodnie gwarancji, gdy telefon był w serwisie po raz pierwszy na naprawie gwarancyjnej.

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 08, 2009, 10:26:29 »
Rekojma w przypadku zakupu osoby fizycznej nie istnieje juz od dawna w to miejsce weszla wlasnie USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

A to ciekawe  :O Widze, ze Panowie w tym watku tworzą nowe przepisy i stosują ciekawą wykładnię  :ok:

Art. 556 KC - nie widzę nigdzie wyłączenia stamtąd osób fizycznych. rękojmia za wady fizyczne i prawne to podstawowa intytucja odpowiedzialnosci sprzedawcy względem kupującego i jej zakres podmiotowy jest o wiele szerszy niż ustawy o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej

PS. laki - swietnie to rozegrales!  :ok:

*

Offline laki

• 21
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 24, 2009, 15:35:48 »
Fonik już po naprawie, wymieniono części: Sub-Assy to 82H, GENERIC, for UPP BD, Victor.
Czy może ktoś się orientuje co było wymienione?

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 25, 2009, 11:27:36 »

A to ciekawe  :O Widze, ze Panowie w tym watku tworzą nowe przepisy i stosują ciekawą wykładnię  :ok:

Art. 556 KC - nie widzę nigdzie wyłączenia stamtąd osób fizycznych. rękojmia za wady fizyczne i prawne to podstawowa intytucja odpowiedzialnosci sprzedawcy względem kupującego i jej zakres podmiotowy jest o wiele szerszy niż ustawy o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej

PS. laki - swietnie to rozegrales!  :ok:
tera nie ma rekojmi, a tak jak napisal artur75 jest ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, która wyróżnia stwierdzenie o niezgodności towaru z umową, nazwa inna, działanie w zasadzie takie samo, zresztą art1. par.4 mówi  "Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny"
same zapisy tej ustawy mówią o 2letnim okresie "ochrony", z tym że jak ktoś wcześniej napisal pierwsze 6 miesięcy daje zwiększone prawa, później można z tego korzystać, ale zwykle telefon jest wysyłany do ekspertyzy, po stwierdzeniu usterki następuje wymiana, bądź zwrot pieniędzy
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 11:34:34 wysłana przez siwy05 »
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 25, 2009, 11:33:53 »
Nie ma rękojmi? Odsyłam do lektury KC i tyle.

Nie sorry... ale nóż w kieszeni się otwiera jak ktoś pisze, że "nazwa inna, działanie w zasadzie takie samo". Kolega nie ma pojęcia o czym pisze i pisze głupoty a ludzie potem będą to powtarzać. Ani nie mam czasu ani mi się nie chce teraz tłumaczyć wszystkiego ale zwaracam się z uprzejmą prośbę, żeby nie pisać głupot na tematy o których nie ma się zielonego pojęcia. Aha - wikipedia nie jest źródłem prawa więc nie radzę się bronić linkami z wiki bo zawiera równie duże bzdury jak post powyżej.

Jestem w trakcie pisania małego poradnika dla tego forum gdzie wyjaśniam wszystkie instytucje prawne z których można korzystać w ramach umowy sprzedaży więc może wtedy coś się rozjaśni i nie będzie więcej tworzenia prawa przez użytkowników.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 11:37:33 wysłana przez mike1986 »

*

Offline siwy05

• **
  • 236
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 25, 2009, 11:36:29 »
Nie ma rękojmi? Odsyłam do lektury KC i tyle.

Nie sorry... ale nóż w kieszeni się otwiera jak ktoś pisze, że "nazwa inna, działanie w zasadzie takie samo". Kolega nie ma pojęcia o czym pisze i pisze głupoty a ludzie potem będą to powtarzać. Ani nie mam czasu ani mi się nie chce teraz tłumaczyć wszystkiego ale zwaracam się z uprzejmą prośbę, żeby nie pisać głupot na tematy o których nie ma się zielonego pojęcia. Aha - wikipedia nie jest źródłem prawa więc nie radzę się bronić linkami z wiki bo zawiera równie duże bzdury jak post powyżej.
jeśli to jest wiki to nie wiem gdzie mam szukać: http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/02CDFF11-4217-4078-A37A-240588C1EDBF/16575/Ust_o_szczegol_warunkach_sprzed_konsumenc_tekst_je.pdf radze zanzajomić się z nią bo ma już 7lat :)
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 25, 2009, 11:40:41 »
No i po co dajesz mi linka do ustawy skoro znam ją na pamięć? Gdzie w ustawie jest wyłączenie stosowania kodeksu cywilnego? gdzie w ustawie jest napisane, że z wejsciem ustawy przepisy KC o rękojmi przestają obowiązywać?

*

Offline siwy05

• **
  • 236
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 25, 2009, 11:47:55 »
w moim pierwszym poście napisałem art1. ust.4 coś więcej mam napisać? rękojmia miała jeszcze zastosowanie do umów zawaqrtch przed wejściem w życie tej ustawy, a że było to 7lat temu już praktycznie nie funkcjonuje w przypadku sprzedaży konsumenckiej
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 25, 2009, 11:50:28 »
a widzisz, co innego czy funkcjonuje a co innego czy obowiązuje. Podany przez Ciebie przepis nie likwiduje przepisów KC więc dlaczego piszesz, że nie ma rękojmi?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 11:56:48 wysłana przez mike1986 »

*

Offline siwy05

• **
  • 236
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 25, 2009, 11:58:30 »
to jak zinterpretujesz właśnie ten punkt? skoro wyraźnie pisze, że nie stosuje się przepisów, na których się opierasz, do tego ustawa ma prawnie nadrzędność nad kc
ps. mówimy o sprzedaży konsumenckiej, nie o sprzedaży dla firm więc rozwijanie wątku dalej chyba nie ma sensu bo wkońcu przewertujemy całe prawodawstwo w polsce
ps2. no i chyba doszlismy do porozumienia, w przypadku konsumentów nie ma rękojmi, natomiast firmy dalej mogą z niej korzystać
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 12:01:02 wysłana przez siwy05 »
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 25, 2009, 12:03:50 »
Po pierwsze nie jest tak, że ustawa ma nadrzędność nad KC tylko przepisy szczególne mają pierwszeństwo przed przepisami ogólnymi. Przypominam, że KC to również ustawa.
Po drugie wykładnia tego przepisu absolutnie nie prowadzi do wniosku, że przepisy KC o rękojmi przestały obowiązywać. Zwyczajnie chodzi o to, że w tej szczególnej sytuacji w której stronami umowy jest osoba fizyczna nie prowadząca działaności gospodarczej oraz bezpośredni sprzedawca pierwszeństwo mają przepisy ustawy. Ale w sytuacji w której zakres podmiotowy uległby zmianie wchodzą w grę przepisy KC o rękojmi.

Tak, wydaje się, że doszliśmy do sedna sprawy  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 12:06:11 wysłana przez mike1986 »

*

Offline Jamirq

• 640
    • http://www.jamirq.com
  • Sprzęt: bylo minelo
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 25, 2009, 12:08:11 »

same zapisy tej ustawy mówią o 2letnim okresie "ochrony", z tym że jak ktoś wcześniej napisal pierwsze 6 miesięcy daje zwiększone prawa, później można z tego korzystać, ale zwykle telefon jest wysyłany do ekspertyzy, po stwierdzeniu usterki następuje wymiana, bądź zwrot pieniędzy

Nie gadaj głupot. Stwierdzenie ustaerki, a stwierdzenie utsterki ponieważ towar był wasliwy w momencie sprzedazy to dwie rózne rzeczy

*

Offline jurek007

• **
  • 116
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 25, 2009, 14:01:35 »
A możecie powiedzieć jak jest z gwarancją jeśli MDA jest zakupiony na firmę ?

Jak wyegzekwować naprawę gwarancyjną jeśli uszkodzony jest wyświetlacz a gwarant (Era) twierdzi, że Regenersis ma rację że nastąpiła "nieautoryzowana ingerencja w oprogramowanie" i odmawia naprawy gwarancyjnej ?
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens
ROM: Defy+ 4.5.1-134_DFP-125
Operator: Play

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 25, 2009, 14:18:19 »
Umowa gwarancyjna obowiązuje niezależnie od tego jaki podmiot dokonał zakupu. Nie mają jedynie zastosowania przepisy ustawy o szczególnych warunkach... w całości a w szczególności część  dot. gwarancji ale przepisy KC o gwarancji są wiążące. Rzecznik praw konsumenta nic nie pomoże ponieważ nie jesteś konsumentem. Jeśli uszkodzony jest wyswietlacz to czemu zwalają winę na oprogramowanie? Tzn co się stało z wyswietlaczem?

*

Offline Jamirq

• 640
    • http://www.jamirq.com
  • Sprzęt: bylo minelo
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 25, 2009, 14:38:18 »
nie zwalaja ale poniewaz inny zapis zasad gwarancji zostal naruszony (soft) to odmawiaja i dla nich to oszczednosc na wyswietlaczu. Poza tym takie cos to bedzie jako uszkodzenie mechaniczne ktore nie podlega gwarancji. Chyba, ze bedziesz mial ekspertyze stwierdzajaca wade fabryczna i to ze tak dlugo dzialal to tylko fuks.