FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 405552 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #600 dnia: Październik 20, 2009, 12:27:58 »
Witam,

Czy jeżeli chce wgrać ROM ship to też musze instalowac HardSPL czy on jest potrzebny tylko do ROM-ów "cooked"????

I czy w bootloadrze po wgraniu mam mieć Hard SPL 1.4 Omnix czy SPL 1.4 Omnix ???

Dzięki

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #601 dnia: Październik 20, 2009, 15:57:40 »
ile można o tym samym  :]
Do romów ship nie trzeba mieć wgranego hard splasha a w bootloaderze nie ważne jak będzie napisane, ważne, że jest napis OLINEX - dla przykładu SPL-1.93. Olinex  :) Skoro masz napis Omnix to nie masz wgranego Hard-Spl
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline keq

• 13
« Odpowiedź #602 dnia: Październik 28, 2009, 14:07:04 »
moglby ktos odswiezycz linka z radioromem 07 ?

ok mam juz swieze linki :)

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=466085
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 14:17:07 wysłana przez keq »

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #603 dnia: Październik 28, 2009, 14:18:45 »
nie warto
a jeżeli bardzo chcesz to poszukaj na xda wątku o radiach dla diamonda i stamtąd sobie ściągnij
end of fear
yo is here

*

Offline alpex

• 13
« Odpowiedź #604 dnia: Listopad 02, 2009, 23:34:10 »
Daloby rade jeszcze raz gdzies wrzucic niebrandowany soft z PL do Diamonda? Linki juz nie dzialają...

« Odpowiedź #605 dnia: Listopad 07, 2009, 02:43:18 »
Witam

Brat dzisiaj odpakował nowego HTC Touch Diamond, który otrzymał po przedłużeniu umowy w Orange i tu zaczyna się oklepany już pewnie problem brandowanego menu od Orange.

Chciałbym tylko aby ktoś sprawdził czy wszystko dobrze zrozumiałem (czytając kilka wątków) i czy nie popełnie błędu podczas zmiany ROMu (bo jak coś nie będzie działać to mi się oberwie  :) )

1. Podłącza się telefon (uruchomiony tak?) do komputera.
2. On się synchronizuje przez AS (ActiveSync)
3. Wgrywa się HardSPL (pobrany z pierwszego posta), by ominąć problem z CID.
   - uruchamiam ROMUpdateUtility.exe używając kreatora dochodzę do końca. Telefon się resetuje.
   - SoftReset aby wejść do BootLoadera
   - sprawdza się czy jest wartość: SPL-1.40 OliNex
   - zamyka BootLoadera SoftResetem
4. Instalowanie ROMu (pobranego ze strony http://sunnysoft.com/htc/)
   - znow podłącza się telefon(uruchomiony tak?)
   - uruchamia się plik RUU_Diamond_HTC_WWE_EastEurope_2.03.479.2_Radio_Signed_Diamond_52.51.25.26_1.09.25.23_Ship.exe
   - po zakończonej instalacji odłącza się telefon od komputera
   - robi się HardReset i telefon sam się konfiguruje z nowym softem.

Mam pytanie czy pobrany ROM jest dobry? z tego co wiem jest to najnowsza wersja wydana przez HTC. Chyba jeszcze muszę sprawdzić czy nadaje się do tego telefonu sprawdzając jakiś numer pod baterią.

Zależy mi na oryginalnym HTC'owskiej wersji oprogramowania razem z TouchFLO. NIe potrzebuje (nawet nie chce) udziwnianych wersji ROMu. Czy może powinienem pobrać inny ROM,  jak tak poprosiłbym o linka.

I jak wszystko wypali?

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #606 dnia: Listopad 09, 2009, 01:21:37 »
trochę późno dla mnie na myślenie i sprawdzanie czy potrafisz czytać to co jest na pierwszej stronie tego wątku.
odniosę się tylko do kwestii romu
htc nie wydaje spolszczonego romu. używa WWE + nakładka spolszczająca. efekt jest taki, że system działa wolniej.
skoro i tak już wgrywasz hardspl to warto wgrać lepszy rom niż htc
np. DI2  (fajniejsza manila 2.1) albo revolution (wm 6.5)
jeśli nie zależy Ci na ojczystym języku to poszukaj sobie romu np. na xda
 powyższe romy nie tyle są udziwnione ile ulepszone (zauważalnie). z punktu widzenia formalnego to naprawdę nie robi różnicy czy wgrasz rom htc czy któregoś z kolegów z forum jeśli wcześniej wgrywasz hardspl (co jest konieczne jeśli chcesz wywalić rom od orange)
end of fear
yo is here

*

Offline szwarou

• 18
« Odpowiedź #607 dnia: Listopad 09, 2009, 16:27:19 »
musze potwierdzic - po 3 dniach uzywania menu orange zmienilem rom na DI2. Efekt - bateria trzyma o niebo dluzej, wszystko dziala lepiej, szybciej i wyglada ladniej, w koncu zlapalem tez fixa gps (przy okazji zmienilem radio rom)

Tez mam od niedawna Diamonda i balem sie robic update - jesli jednak postapisz tak jak piszesz i krok po kroku bedzies sprawdzal czy wszystko robisz dobrze na pewno Ci sie uda :)
ROM: Dark Innovation 2 Manila 2.1
Radio: 1.15.25.14

« Odpowiedź #608 dnia: Listopad 11, 2009, 18:34:46 »
Witam,
Próbuję wgrać HardSPL do MDA Compact IV. Postępuję zgodnie z tym co jest napisane w drugim poście. Po zatwierdzeniu wszystkich okienek przy instalacji pojawia mi się w urządzeniu pytanie czy zezwolić na działanie programu enterbootloader.exe. Zatwierdzam klikacjąc TAK w przeciwnym razie na PC wyskakuję mi błąd. Po zatwierdzeniu i rozpoczęciu instalacji telefon się restartuje, aczkolwiek ekran bardzo lekko świeci na czarno. Po zakończeniu instalacji gaśnie całkiem i uruchamia się ponownie. Dochodzi do hardresetu.
Problem wygląda tak, że (rozumiem, że bootloader to to co pojawia się zaraz po włączeniu telefonu po wcześniejszym resecie) w bootloaderze nie pojawia mi się nigdzie napis SPL 1.4 Olinex tylko tak jak dotychczas 1.37 bez napisu Olinex. Jaki sobie z tym poradzić?

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #609 dnia: Listopad 11, 2009, 18:56:35 »
- jeżeli z jakichkolwiek powodów po uruchomieniu ROMUpdateUtility.exe wyskoczy nam jakiś błąd, to należy najpierw przekopiować SSPL-Manula.exe na Diamonda (najlepiej do głównej pamięci),uruchomić SSPL-Manual.exe z poziomu Diamonda, poczekać aż ekran Diamonda ściemnieje i dopiero uruchomić ROMUpdateUtility.exe na komputerze.
Zrób też wcześniej HR.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

« Odpowiedź #610 dnia: Listopad 11, 2009, 20:45:14 »
Mój problem jest już rozwiązany :)

« Odpowiedź #611 dnia: Listopad 14, 2009, 19:52:52 »
Ok, wątek długi i szeroki,ale nie mogę znaleźć prostej informacji-co w tej chwili jest najlepszym softem do diamenta? Mam nowiutkiego zbrandzlowanego przez orange i chcę czysty, polski system bez udziwnień, gdzie jak najwięcej jak najlepiej działa, coś możecie poradzić? Metoda wgrywania i sprawdzania dla kogoś kto wrócił do pda po kilku latach zajmie mi na pewno wiele czasu i zdrowia, może jednak życzliwa rada by się znalazła?
Na allegro są sprzedawane jakieś "ulepszacze", podobno autorskie-warto się tym w ogóle interesować?

*

Offline Rysiekm20

• 448
  • Sprzęt: HTC DIAMOND, HTC HERO
« Odpowiedź #612 dnia: Listopad 14, 2009, 20:01:15 »
Ok, wątek długi i szeroki,ale nie mogę znaleźć prostej informacji-co w tej chwili jest najlepszym softem do diamenta? Mam nowiutkiego zbrandzlowanego przez orange i chcę czysty, polski system bez udziwnień, gdzie jak najwięcej jak najlepiej działa, coś możecie poradzić? Metoda wgrywania i sprawdzania dla kogoś kto wrócił do pda po kilku latach zajmie mi na pewno wiele czasu i zdrowia, może jednak życzliwa rada by się znalazła?
Na allegro są sprzedawane jakieś "ulepszacze", podobno autorskie-warto się tym w ogóle interesować?
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=132916.0 moim zdaniem nic lepszego nie znajdziesz. :ok:
Rom Dark Innovation 2

« Odpowiedź #613 dnia: Listopad 14, 2009, 20:11:47 »
A radio?
Zaznacze od razu- będę używał htc jako telefonu, navi i w wolnych chwilach www i mail. Wiele więcej na razie pomysłów a na pewno potrzeb nie mam :) Wiedząc to nadal polecasz w/w? Fajnie jakby się paluchem dało sterować, rysik i auto=nieszczęście ;)

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #614 dnia: Listopad 14, 2009, 20:21:34 »
A radio?
Zaznacze od razu- będę używał htc jako telefonu, navi i w wolnych chwilach www i mail. Wiele więcej na razie pomysłów a na pewno potrzeb nie mam :) Wiedząc to nadal polecasz w/w? Fajnie jakby się paluchem dało sterować, rysik i auto=nieszczęście ;)
Wszystko o czym piszesz jest w tym romie i chodzi doskonale( jedynie co raz chodzi a rzaz nie to  youtube) a radio zalecane to 1.13.25.24 dla diamonda bo sa jeszcze inne gdzie trzeba miec SU.
Rom Dark Innovation 2

*

Offline jelen

• 33
  • Sprzęt: Galaxy S
« Odpowiedź #615 dnia: Listopad 14, 2009, 20:27:24 »
Witam,

Pilnie potrzebuję pobrać ROM 2.03.479.2 WWE (52.51.25.26H) oraz RADIO 1.09.25.23. Wszędzie szukałem tego romu i nigdzie nie mogę znaleźć. A na oficjalnej stronie HTC po wpisaniu S/N pojawia mi się info, iż to oprogramowanie nie jest przewidziane na mój telefon.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #616 dnia: Listopad 14, 2009, 20:33:22 »
Witam,

Pilnie potrzebuję pobrać ROM 2.03.479.2 WWE (52.51.25.26H) oraz RADIO 1.09.25.23. Wszędzie szukałem tego romu i nigdzie nie mogę znaleźć. A na oficjalnej stronie HTC po wpisaniu S/N pojawia mi się info, iż to oprogramowanie nie jest przewidziane na mój telefon.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Najwidoczniej slabo szukales ale to pewnie lenistwo :E
http://sunnysoft.com/htc/
Rom Dark Innovation 2

« Odpowiedź #617 dnia: Listopad 14, 2009, 21:01:37 »
A właśnie, czy smutna wiadomość z pierwszej strony wątku, że simlock wciąż nie jest rozwiązywalny, jest wciąż prawdziwa i trzeba za to płacić? Jeśli tak to gdzie najtaniej/szybciej?

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #618 dnia: Listopad 14, 2009, 21:18:52 »
A właśnie, czy smutna wiadomość z pierwszej strony wątku, że simlock wciąż nie jest rozwiązywalny, jest wciąż prawdziwa i trzeba za to płacić? Jeśli tak to gdzie najtaniej/szybciej?
Ja simlocka nie sciagalem bo nie mielem potrzeby ale z tego co czytalem to nic placic nie trzeba a wystarczy poszukac i poczytac, podpowiem ze to chyba ten sam program co do SU ( security unlock)
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104050.0
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 21:21:24 wysłana przez Rysiekm20 »
Rom Dark Innovation 2

« Odpowiedź #619 dnia: Listopad 14, 2009, 21:23:40 »
To poszperam. Czyli tak, wgrywam HardSpl, potem polecony przez Ciebie ROM i to wsio? To radio zmieniać czy nie? Czy coś jeszcze zalecasz żeby to działało jak należy? Jak z simlockiem poszło dam znać jak się wgryzę w temat. Na pierwszej stronie trzeba edytować część info jego dotyczące, nie działa link i chyba sam problem się zmienił.

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #620 dnia: Listopad 14, 2009, 21:30:15 »
To poszperam. Czyli tak, wgrywam HardSpl, potem polecony przez Ciebie ROM i to wsio? To radio zmieniać czy nie? Czy coś jeszcze zalecasz żeby to działało jak należy? Jak z simlockiem poszło dam znać jak się wgryzę w temat. Na pierwszej stronie trzeba edytować część info jego dotyczące, nie działa link i chyba sam problem się zmienił.
Co do radia to sobie najlepiej potestuj rozne dedykowane dla diamencika i bedziesz wiedzial ktore najbardziej ci lezy. Radio wgrac to jest chwila nie tgrzeba HR tu masz linka http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=470306
Radia jak i rom polecam wgrywac przez IS http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105440.0 porada 34 no i oczywiscie MTTY
Rom Dark Innovation 2

« Odpowiedź #621 dnia: Listopad 14, 2009, 23:11:50 »
No dobra, mam juz dark wgrany, simlock usuniety, powoli się odnajduję. Pozostaje zagadka w czym siedzi logo Orange, które wita mnie po każdym resecie, przed ekranem windowsa, czy to w radio siedzi??
I tak poza konkursem, Rysiek masz duże piwo :) Jeszcze powiedz czy jest soft na pc do zarządzania i edycji kontaktów?

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #622 dnia: Listopad 14, 2009, 23:14:09 »
No dobra, mam juz dark wgrany, simlock usuniety, powoli się odnajduję. Pozostaje zagadka w czym siedzi logo Orange, które wita mnie po każdym resecie, przed ekranem windowsa, czy to w radio siedzi??
I tak poza konkursem, Rysiek masz duże piwo :) Jeszcze powiedz czy jest soft na pc do zarządzania i edycji kontaktów?

Orange siedzi w splashscreenie ... I musiałbys przeflashowac inny splashscreen ...

« Odpowiedź #623 dnia: Listopad 14, 2009, 23:45:21 »
Dzięki za info, no i za sofcik, na piwko pójdzie tyż. Dziś już za późno chyba na szukanie jak to zmienić...

« Odpowiedź #624 dnia: Listopad 15, 2009, 20:58:04 »
mam prośbę . Nie wiem co robie nie tak przy instalacji orginalnego ROMU z : http://sunnysoft.com/htc/ ?
Sam ROM ładuje sie prawidłowo, natomiast nie moze przejsc pełnego resetu przy aktualizacji nakładki językowej.
Juz nie mam pomysłów i proszę o radę.

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #625 dnia: Listopad 15, 2009, 21:03:56 »
mam prośbę . Nie wiem co robie nie tak przy instalacji orginalnego ROMU z : http://sunnysoft.com/htc/ ?
Sam ROM ładuje sie prawidłowo, natomiast nie moze przejsc pełnego resetu przy aktualizacji nakładki językowej.
Juz nie mam pomysłów i proszę o radę.
Poszukaj bylo juz o tym.
Rom Dark Innovation 2

« Odpowiedź #626 dnia: Listopad 15, 2009, 22:50:13 »
Niestety nie było z tym najnowszym Romem ze stronki podanej wyżej. Wiec jeszcze raz uprzejmie poprosze o kilka słów porady. Dziękuję

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #627 dnia: Listopad 16, 2009, 08:09:44 »
Niestety nie było z tym najnowszym Romem ze stronki podanej wyżej. Wiec jeszcze raz uprzejmie poprosze o kilka słów porady. Dziękuję
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=143923.0
Rom Dark Innovation 2

« Odpowiedź #628 dnia: Listopad 16, 2009, 11:43:20 »
bardzo bardzo dziekuję , sam niestety nie znalazłem. Jeszcze raz serdecznie dziekuję

« Odpowiedź #629 dnia: Listopad 25, 2009, 13:27:10 »
Witam,

Sciągnałem: Unsigned-Hard-SPL-Diamond-OliNex.zip ze strony xda-developers (probowalem też z Hard-SPL z pdaclub.pl)

zrobilem wszystko zgodnie z instrukcją i SPL nie chciał mi się zainstalować (wykonał się tylko HARD reset - wszystkie dane z tel zostały skasowane):

Przy uruchamianiu telefonu wciąż mam ten sam nie mam napisu: OliNex.

Nie wiem, dlaczego uruchamialem applikacje na 2ch komputerach i nie widać różnicy:

Moja wersja ROM: 1.37.118.3, Radio: 1.00.25.03, Protokol: 52.26a.25.09U.

Ktoś ma jakiś pomysł co zrobiłem nie tak ?